Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Tätäkin haastaisin kyllä hieman. Mielestäni skenaario jossa Venäjän nykyinen valtio hajoaa useammaksi pienemmäksi valtioksi ei ole myöskään täysin mahdoton. Sen jälkeen kukaan ei tiedä minkälainen/minkälaisia naapureita meillä on tulevaisuudessa.

10 tykkäystä

Tuli sellainen mieleen, että tässä taitaa olla osa juurisyytä siihen, että miksi Feki ajautuu tässä ketjussa tuon tuosta näihin “rakentaviin” keskusteluihin :grinning:

Eli eihän täällä kovin moni taida ajatella ihan noin, enkä minäkään. Eli Ukrainalaisten kansanmurhaa ja laajaa kolmannen maailma nälänhätää avoimesti tavoittelevan nykyvenäjän ainut verrokki kun on natsi-saksa, niin ihan hyvin voidaan ajatella että ei se venäjä kyllä välttämättä tule olemaan ja pysymään. Niinhän sitä natsi-saksallekin kävi, että kyseinen yhteiskuntajärjestelmä tuhottiin täydellisesti ja sen kovin moni soisi tehtävän nyt myös venäjälle. Ja lakkasihan se nykyvenäjän ihanne, neuvostoliittokin olemasta…

Ja moni näkee selvän polunkin rauhaan, miehitysarmeijan totaalinen tuhoaminen Ukrainan maaperällä+ pakotteilla tapahtuvan, humaanimman kurittamisen venäjän maalla. Moni pitää sitä ihan realistisena ja hyvänä toimintasuuntana

Kas, Kasleew huomasi saman:)

39 tykkäystä

Kannattiko ruveta leikkimään tulella…nyt palaa venäjän kansalliskaartin ja aluehallinnon rakennuksia. Normal katastrof, ei kytköstä ukrainan sotaan, eihän.

23 tykkäystä

Hyvin sanoitettu. On varmaan totta että eräs jakolinja on juuri se että osalle porukasta alkaa riittämään Putinin Venäjän keppostelut ja muutosta ollaan valmiita ajamaan isommallakin sodalla tarvittaessa tai ainakin tukemalla Ukrainan taistelua maksimaalisesti.

Sitten on näitä patomäkiä yms. joilla vielä riittää ymmärrystä ja uskoa ja toivoa siihen että nyky-Venäjän kanssa voitaisiin vielä elellä sovinnossa.

4 tykkäystä

En tullut tätä vaihtoehtoa edes ajatelleeksi, sillä en pidä mahdollisena Venäjän valtion täydellistä romahdusta ilman kolmatta maailmansotaa – yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Saksakin kaatui kuitenkin pitkän maailmansodan päätteeksi, jollaiseen emme toivottavasti ajaudu näiden kahden maan sodan takia. Se poikkeus on tietenkin Venäjän kansa ja sen nousu vastustamaan sotaa ja hallintoa. Valitettavasti kansa on Venäjällä tiukassa kontrollissa ja pakotteet purevat hitaasti.

Täytyy lähteä roudaamaan multasäkkejä K-raudasta, joten pitää tämä ajanvietto lopettaa, mutta viimeisenä kommenttina syntyneeseen keskusteluun yritän kiteyttää, miksi pidän rauhanneuvotteluja tärkeinä, vaikka rauha ei ole edes näköpiirissä.
( Taustastani sen verran, että varusmieskoulutuksestani (RUK) on vuosikymmeniä, mutta en ole muuttunut pasifistiksi. )

Neuvottelut, etenkin korkealla tai korkeimmalla tasolla, ovat omiaan muistuttamaan sodan osapuolia ainakin siitä, miksi oikeastaan soditaan. Sodan tuoksinassa ja sodan pitkittyessä tämä hämärtyy helposti. Osapuolten sotamenestys ja tavoitteet voivat muuttua päivästä tai viikosta toiseen. Niinhän on käynyt tässäkin lyhyessä sodassa jo monta kertaa.

11 tykkäystä

Tämä “erikoisoperaatio” loppuu vain tuhoamalla toinen osapuoli. Ukrainan armeija täysin tai Venäjän armeija siihen pisteeseen että se ei pysty jatkamaan ilman liikekannallepanoa. Mahdollisia rauhanneuvotteluja eivät tulisi käymään Venäjä ja Ukraina vaan todellisuudessa Venäjä ja USA.

Suostuakseen rauhaan Venäjä vaatii itselleen ainakin valloittamansa kapinallisalueet ja pakotteiden purkamisen. USA ei suostu lopettamaan pakotteita, eikä Ukraina luovuttamaan kaikkea valloitettua aluetta. Kaikki ymmärtävät että jos pakotteet puretaan Venäjä aloittaa taas uudelleen varustautuminen. Rauhanneuvotteluissa on vastassa umpikuja.

Ainoa realistinen mahdollisuus lopettaa sota olisi YK:n valtuuttama rauhanturvaoperaatio. Tällä saataisiin kv-lain mukaan ulkomaalaisia joukkoja maahan ilman eskalaation vaaraa. Tätäkään ei tule tapahtumaan koska Kiinalla ja Venäjällä on veto-oikeus. YK on yhtä epäonnistunut kuin kansainliitto aikoinaan.

Itse toivoisin että länsi ottaisi itseänsä niskasta kiinni, kokoaisi historian vahvimman sotavoiman ja kävisi vapauttamassa Ukrainan. Myöskään tätä ei tule tapahtumaan.

Haihattelut Putinin hallinnon syrjäytymisestä ja sen kautta sodan loppumisesta ovat lapsellista haaveilua. Myöskään tätä ei tule tapahtumaan.

Nyt vaan popcornit esille ja seuraamaan kummalta osapuolelta loppuu ensin resurssit. Ukrainaan kyllä virtaa aseita mutta niillä pitäisi pystyä ajamaan Venäjä ulos maasta.

21 tykkäystä

Jos instituutiot ei toimi niin yksittäisten maiden tulisi tosiaan kerätä sellainen voima johon Venäjällä ei olisi mitään vastausta ja ilmoittaa että nämä joukot tuodaan Ukrainaan viikon päästä, Venäjän joukot ajetaan pois ja rajat pysyvät niinä mitkä on kansainvälisesti tunnustettu. Donbasin venäjänmieliset muuttakoon rajan toiselle puolelle elelemään.

Tällöin aloite on otettu Venäjältä pois ja käytännössä ainoa vaihtoehto Venäjällä olisi aloittaa ydinsota viikon sisään ja siihen ei Venäjän kansa tule tämän “operaation” vuoksi suostumaan. Pakotteet poistettaisiin kun hallinto olisi Venäjällä vaihtunut ja sotakorvaukset maksettu.

4 tykkäystä

Tuossa hieman pohdiskelin eri läntisten valtioiden suhtautumista sotaan, rauhanneuvotteluihin ja suhtautumista sodan lopputulokseen. Tässä omat näkemykseni, jotka ovat oikeita tai sitten ei.

  • Kiina ja Intia, ei tuo kiva juttu ole, muttei asia meille kuulu, saadaan kuitenkin ostaa halvalla Venäjältä, mutta viennin suhteen pitää olla varovainen ettei länsimaat suutu.
  • Turkki ja Sveitsi, ikävä juttu, mutta näitähän sattuu, miten hyötyisin eniten tai kärsisin vähiten tappioita.
  • USA ja Iso-Brittania, täysin oikeudeton hyökkäys, tuetaan paljon yrittäen kuitenkin olla laajentamatta sotaa. Neuvottelut ovat Venäjän ja Ukrainan keskinäinen asia, mutta Ukrainan saatava mahdollisimman hyvä lopputulos
  • Saksa ja Ranska, sota on ikävä juttu, autellaan jotenkin Ukrainaa, mutta rauha pitäisi saada mahdollisimman nopeasti lähes ehdoilla millä hyvänsä, kun haittaa aika lailla meidän taloutta. Macron ja ScholZ etsivät poliittisia pisteitä rauhanneuvottelijoina.
  • Pohjoismaat, Beneluxmaat, pidetään täysin oikeudettomana hyökkäyksenä, tuetaan aseellisesti, toivotaan Ukrainalle mahdollisimman hyvää lopputulosta.
  • Balttian maat, suurin osa läntisistä Neuvostoliiton satelliteista, pidetään täysin oikeudettomana hyökkäyksenä, tuetaan niin paljon kuin suinkin voidaan. Venäjä on kukistettava, koska tiedetään kokemuksesta kuinka se toimii
  • Unkari ja Valko-Venäjä, Venäjä tekee mitä tekee, yritetään hyötyä itse ja ollaan muuten kuin kusi sukassa, eipä tuo sodan lopputulos meille kuulu.
24 tykkäystä

Miten neuvotteluihin pitäisi nyt lähteä? Zelensky on oikeassa vaatiessaan suoria neuvottelija Putinin kanssa. Vain näin voivat neuvottelut johtaa johonkin, kun tyranni Putin asiat yksin päättää. Aiemmin, v2014 Putin lähetti neuvotteluihin ihmisiä, joilla ei ollut oikeutta allekirjoittaa yhtään mitään. Näin on varmaan nytkin, Venjän osallistujat vaikuttivat nukkeneuvottelijoilta, jotka eivät voineet sopia mistään.

4 tykkäystä

Samoinhan Venäjä toimi tämän sodan alussa Valko-Venäjällä ja hieman myöhemmin Turkissa käydyissä “neuvotteluissa”.Mun käsittääkseni noissa on ollut tarkoitus ainoastaan kaivaa tietoja Ukrainan johdon näkemyksistä tilanteesta. Lavrovhan on muutamia kertoja ruikutellut Ukrainan joustamattomuutta neuvotteluissa/neuvotteluihin osallistumisessa, koska se ei myönny Neuvostoliiton, hups, Venäjän vaatimuksiin.

3 tykkäystä

Hyvä listaus, mutta syytä lisätä, miten vakavana monet maat näkevät Venäjän toimet:

https://twitter.com/lilygrutcher/status/1532823222168825856?s=21&t=kyNfjf0XiD1FQfjeCTcynw

15 tykkäystä

Toivon todella, että EU ja länsimaat pitävät pakotteet voimassa vielä pitkään, vaikka rauha saavutetaan. Venäjälle ei yksinkertaisesti kannata antaa uusia “aseita” enää tai sitten joskus kun maan johto on vaihtunut voidaan alkaa keskustelemaan ja avaamaan pienissä määrin vientiä ja tuontia mutta se pitää olla myös pitkälle tulevaisuuteen hyvin kontrolloitua.

Koko sota olisi voitu välttää “helposti”, ellei näitä Venäjän sätkynukkeja olisi niin paljon Euroopassa. Nato olisi voinut ihan hyvin todeta, kun “sotaharjoitukset” alkoivat, että harjoitelkaa vaan mutta muistutuksena, että mikäli joukot eksyvät väärälle puolelle rajaa, niin sillä on seurauksensa. Esimerkiksi olisi voitu sanoa, että Naton hävittäjät tulevat suojaamaan Ukrainan ilmatilaa ja pommittamaan joukkoja mitkä eksyvät väärälle puolelle rajaa. Varmasti olisi Venäjä vielä kertaalleen miettinyt kannattaako lähteä kokeilemaan. Eikä tällainen ennakkovaroitus olisi tarvinnut olla millään tavalla agressiivinen, vaan enemmän toteava, että tukea tullaan antamaan Ukrainalle.

Muutaman sotalaivan olisi voinut myös lähettää Ukrainan suuntaan ja todeta, että Ukrainan satamat tulevat pysymään turvattuina jne… Näillä toimilla Nato ei olisi osoittanut minkäänlaista agressiota Venäjän suuntaan sinällään, vaan olisi laitettu se vastavoima jo ns. paperilla heille. Tuskin olisi Venäjä lähtenyt haaveilemaan Kiovan valloituksesta, mikäli olisivat tienneet, että panssarivaunujen niskaan sataa rautaa, mikäli Ukrainan rajan ylittävät. Tuskin olisivat myöskään lähteneet kokeilemaan omia merivoimiaan Naton merivoimia vastaan.

Toki nämä toimet eivät sinällään olisi tilannetta ratkaisseet ja todennäköisesti Venäjä omassa suuruudenhulluudessaan olisi joskus vuosien päästä lähtenyt retkelleen joka tapauksessa, mikäli Putin johdossa/hengissä olisi jatkanut.

Siinä mielessä voidaan ehkä kaikessa raadollisuudessaan todeta, että tämä on ollut hyvä asia, että Venäjä on “todelliset kasvonsa paljastanut” mutta luonnollisesti onhan se ihan perseestä mitä niiden annetaan Ukrainassa tehdä. Toivon mukaan Ukrainalle jatketaan tuen antamista ja saavat Venäjän ainakin edes pysäytettyä nykyisille linjoille ja parhaassa tapauksessa jopa ajamaan heitä takaisin rajaa kohti. Järkyttävintä tässä on se, että nämäkään asiat eivät ole avanneet äärivasemmiston silmiä, vaan heidän rakkaus Venäjää kohtaan on säilynyt.

On aivan äärimmäisen huvittavaa, että käsittääkseni mm. peruskoulussa uskonnonopetus ei saa olla tunnustuksellista ja tämä siis ihan hyvä asia sinällään mielestäni, että uskontoa/uskontoja pyritään käsittelemään ilman paatoksellisuutta. MUTTA sitten jos mietitään esimerkiksi tätä Patomäkeä (ja hän tuskin on ainoa,) niin yliopistossa ja sen ulkopuolella saa yliopiston edustaja “opettaa” omaa “uskontoaan” täysin vapaasti kenenkään siihen puuttumatta. Tämähän on täyttä propagandaa ja aivopesua mitä hän “opettaa”, tuodaan vain ja ainoastaan esiin ajatuksia yhden aatteen läpivalaisemana, niin jossain mennään mielestäni metsään. Tulisiko Suomessa oikeasti pikku hiljaa miettiä enemmän tällaisia asioita ja EDES PYRKIÄ pitämään yliopisto opetus aatteista vapaana…? Tai onhan se varmasti tärkeämpää pohtia vasemmiston mielestä, että voidaanko Suvivirttä laulaa koulun päätösjuhlassa, vai saako äärivasemmisto aivopestä nuoria yliopistossa…

MUTTA siitä olen täysin vakuuttunut, että Venäjälle ei tule antaa mitään myönnytyksiä tai ottaa yhtäkään taka-askelta pakotteissa, eikä missään muissakaan asioissa. Myönnytysten aika tulisi olla aikaisintaan 5vuoden päässä mutta mieluummin vasta 10-20 vuoden päässä, kun maa on vaihtanut johdon ja ovat oppineet käyttäytymään vuosikausia ihmisten tavoin. Sitten pikku hiljaa avata yhteistyötä heidän kanssaan mutta kontrolli säilyttäen.

Vaikka Venäjän ns. kansa on sinällään syytön, niin myös heidän tulee kantaa tästä vastuu venäläisinä ja jokaisen venäläisen pitää oppia ymmärtämään, mitä seuraa mikäli he hyökkäävät naapurimaahansa tappamaan, raiskaamaan ja varastamaan. Mikäli Euroopan vasemmisto ja muut Venäjän sätkynuket avaavat rauhan tultua liian nopeasti ns. ovet Venäjälle, niin tätä samaa paskaa tullaan taas kokemaan heidän puoleltaan jossain päin maailmaa heti kun heillä vaan siihen taas annetaan mahdollisuus mutta mikäli siellä oikeasti tietynlainen kurjuus ja jälkeenjääneisyys säilyy pitkään, niin kansa oikeasti huomaa sen eron, kun heille pikku hiljaa aloitetaan avaamaan ovia uudelleen. Näillä en myöskään tarkoita sitä, että venäläiset tulisi sulkea Venäjälle, vaan päästää heidät ilman muuta matkustamaan ja näkemään miten asiat ovat ns. länsimaissa. Avaa varmasti silmiä vielä radikaalimmin, kun tulevat näkemään omin silmin sen valtavan eron mitä voisi olla ja missä puutteessa he itse joutuvat elämään.

Pahoittelut avautumista ja teksti tuli aikalailla ajatuksenvirtana, joten johdonmukaisuus varmaankaan ei säilynyt, kun välissä tuli mm. Patomäki mieleen. Ketään ei ollut tarkoitus loukata ja ihmiset saavat uskoa puolestani mihin haluavat. Omaa elämää ohjaa tietynlainen oikeudenmukaisuuden periaate ja ihmiskäsitys lähellä hedonismista elämänfilosofiaa, mikä kuitenkaan ei välttämättä ole niin yksilökeskeinen kuin se perinteisesti mielletään. Ymmärrettävistä syistä vasemmistolainen tasapäistäminen ei ole, eikä tule olemaan mielestäni koskaan toimiva systeemi, siksi tällainen aatemaailma on todella vieras ja mielestäni muodostuu aina lopulta äärimmäisen epäoikeudenmukaiseksi. Sinällään toki kaunis ideologia mutta mielestäni rikki jo lähtökohtaisesti.

22 tykkäystä

Nää äärilaitojen suhtautumiset Venäjään on kyllä mielenkiintosia.
Vissiin tää mutta ilman satiiria.
Vihataan sitä nykysysteemiä niin paljon, että kelpaa vaikka toisen ääripään kama. Ja osa suunnistaa ehkä rahankin perässä. Tullut pohdittua myös tuota Putkosen ja Bäckmanin hommien mielekkyyttä julkisena sylkykuppina toimimisesta.


tai niinku sama tyyppi toisessa videossaan satirisoi, että ääripäinä on autismi ja skitsofrenia

4 tykkäystä

Yleensä saunan taakse viedään molemmissa kuitenkin ne, joilla on jotain omaisuutta, jonka voi anastaa. Pankkiriviha ja kateus ovat historiallisesti olleet käyttövoimana niin kommunismille kuin fasismillekin. Myös juutalaisvastaisuus tuntuu yhdistävän: vasemmistolta ei juuri sympatiaa Israelille löydy. Tämän johtuu osin palestiinalaisten kohtelusta, mutta äärivasemmistossakin leviävät salaliittoteoriat juutalaisten pankkiirien salaliitoista, juuret johtavat sielläkin pankkiirivihaan.

Antisemitismi on vanha ilmiö Euroopassa, mutta kun jotkut saksalaiset menettivät rahansa juutalaisten omistamien pankkien mennessä nurin Sakassa 1930-luvun laman pyörteissä, natsit saivat vanhat epäluulot helposti syttymään ja syyttivät juutalaisia tapahtuneesta.

Jos kiinnostaa:

Joka tapauksessa ääriaatteiden ja totalitäärisen populismin nousu tyypillisesti liittyy talouskriiseihin. Hyvällä syyllä voi sanoa Putininkin nouseen valtaan Venäjän talouden romahtamisen seurauksena 1990-luvulla.

3 tykkäystä

En pitäisi mahdottomana että imperialistinen Venäjä sodan seurauksena hajoasi. Jäljelle jäisi “tynkä-Venäjä” eli Moskova-Pietari akseli. Muut Venäjän siirtomaat saisivat viimein itsenäisyytensä. Lännessäkin on sodan seurauksena tajuttu että Venäjä on Kiinan kanssa viimeisiä valtioita joilla on siirtomaita. Toki voi nähdä että Espanjan alistama Katalonia ja Baskimaa ovat samassa asemassa.

Länsimaiden on turha tukea Moskava-Pietari akselin eliittiä Putinin tilalle. Sitä kautta ei ratkaisua löydy. Jos Puikoissa olisi Navalni Venäjän imperialismi vain jatkuisi. Moskova-Pietari akselin väki hyötyy tavattomasti nykyisestä tilanteesta, missä siirtomaat pidetään köyhinä, sieltä riistetään öljyt ja muut herkut ja lopuksi siirtomaiden pojat sotivat Venäjän sodat. Tuota ristiin sodittamista Venäjä käyttänyt kauan. Tsetseenit Ukrainassa, Ukrainalaiset Raatteentiellä jne.

Olen alkanut pohtia onko Saksan ja Ranskan nihkeilyssä taustalla valtioiden omat epäonnistuneet Venäjän sotaretket. Napoleonin Grand Armee ja Natsien johtama Wermacht poistuivat Venäjältä verissä päin. Eihän se nyt käy että piskuinen Ukraina joka ei ole oikea valtio rökittää Venäjän.

15 tykkäystä

Tsaarinvalta oli pysyvä, kunnes Venäjä hävisi sodan Japania vastaan.
Venäjän imperiumi oli pysyvä, kunnes Venäjä hävisi sodan Saksaa vastaan.
Neuvostoliitto oli pysyvä, kunnes Venäjä hävisi sodan Afghanistania vastaan.
Mitä käy Putinokratialle kun Venäjä häviää sodan Ukrainaa vastaan?

Olemme näkemässä venäläisen sotilasvoiman kulminaatiopisteen, kun äärimmilleen venytetty armeija ei enää näytä kykenevän etenemään hyvin rajatun geografisen alueen ulkopuolella ja hyökkääjän aloite onkin siirtynyt Ukrainalle Hersonin rintamalla. Venäläiseen valtionkulttuuriin ei kuulu vetäytyminen vallatuilta alueilta, joten parhaimmilaankin tulitauko ja rauhanneuvottelut tarkottaisivat nykyisten alueiden tunnustamista pysyvästi menetetyksi. Pahimmillaan se antaisi venäläisille levähdystauon, jonka aikana loppuun asti piiskatut joukot voivat toipua rasituksista ja kerätä voimia seuraavaan suurhyökkäykseen.

Sota pitääkin nyt eskaloida sellaiselle tasolle että Venäjä joutuu joko vetäytymään tai sen armeijalle käy mitä ammattilaiset kutsuvat termillä ‘Defeat in detail’. Ukrainalla ei ole kovinkaan suurta kiirettä aloittaa suurhyökkäystänsä ennen kuin miljoonan miehen armeija on valmiina asemissa, joten nyt on erinomainen aika murjoa hyökkääjän joukkoja tykistöllä ja yöhyökkäyksillä kuukauden tai kaksi, pitäen yllä niin kovaa jatkuvaa painetta että venäläisten joukot joko vetäytyvät tai alkavat murtumaan.

Rauhasta voidaan alkaa keskustelemaan sitten kun kädessä on valttikortit ja myös Putin on vihdoin pakotettu ymmärtämään että hän tulee häviämään tämän sodan.

63 tykkäystä

Onkohan tuo taktiikkaa väsyttää Putin puhelimitse.

10 tykkäystä

Paine Macronia kohtaan kasvaa, kun pitäisi tehdä Ukrainan sodassa jotain muutakin, kun soitella Putinille. Ranskan presidentti on edelleen sitä mieltä, että Putinia ei saa nöyryyttää. Diplomatialla kun on paikkansa. Kyllä, luit oikein! Kiovassakaan ei kannata hänen mukaansa vielä piipahtaa, koska aika ja olosuhteet eivät ole reissulle vielä hyödylliset.

Ukraina olisi jo hävinnyt tämän sodan, jos Saksa, Ranska ja Italia olisivat olleet päävastuussa Ukrainan tukemisessa. Tai itse asiassa, eivät he juurikaan ole tukeneet.

“…who recently repeated that Moscow should not be humiliated to improve chances of diplomatically resolving the war in Ukraine”

"“I’ve always said the same thing,” he told reporters in northern France on Tuesday. “At a time and in circumstances that are useful, I’ll make the trip.”

Having watched a succession of Western leaders visit Kyiv to greet President Volodymyr Zelensky in person since late February, Macron is now under growing pressure to follow suit to signal his support for the Ukrainian cause."

14 tykkäystä

”Kukaan ei ole voittanut sotaa ampumalla itseään jalkaan”.

Suhtaudun tyypillisesti hyvin varovasti Nallen puheisiin, mutta tolkun asioissa ollaan jälleen Nallen kanssa samaa mieltä. Kohdasta 00:56 eteenpäin.

2 tykkäystä

Macronin kannattaisi perehtyä edes hieman venäläiseen neuvottelukulttuuriin, jos ei ole aikaa lueskella niin vois soittaa esimerkiksi Balttian maiden tai Puolan pääministereille/presidenteille, saisi aika lailla arvokasta tietoa. Venäläiset kun tulkitsevat kunniallisen vetäytymistien tarvoamisen heikkouden merkiksi, jolloin vaaditaan lisää.

2 tykkäystä