Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Tai edustaa riittävän ison vähemmistön etua. Presidentti ei yksinään maata pidä kasassa mutta kommunisteilla oli keinonsa huolehtia asioista riittävän ison vähemmistön avulla. Eksaktia lukua on mahdoton sanoa mutta etuoikeutettuja ei ihan hirveästi tarvitse.

2 tykkäystä

Inderesin foorumilla luulisi olevan enemmän myötätuntoa Putinin virhearvioille, sillä ovathan varmaan puolet keskustelijoista ostaneet kuplahintaisia osakkeita vailla järjen hiventä ja nyt kovasti mietitään että miten pelastetaan laskeva salkku karhumarkkinassa :cowboy_hat_face:

Eräs voimakkaimmista ihmiseen vaikuttavista psykologisista ilmiöistä on ehdollistuminen. Ihmisillä on varsin vaarallinen, mutta todella yleinen tapa tehdä asioita mitkä toimivat niin pitkään kuin ne toimivat, jopa äärimmäisyyksiin asti. Sota on toiminut Putinille hyvin. Se toimi Tsetseniassa, se toimi Georgiassa, se toimi Syyriassa ja se toimi Krimillä. Miksi lakata käyttämästä voittavaa strategiaa ja ottaa riski tappiosta?

Tämä sama ehdollistaminen pätee muuten myös meihin suomalaisiin ja valtiojohtoon. Venäjän sotilaallinen mahti heikkenee päivä päivältä samalla kun koko Länsi käy taloudellista sotaa Venäjän valtiota vastaan, mutta täällä silti nöyristellään ja kovasti pelätään naapuria. Aivan kuin sillä olisi tällä hetkellä mitään merkitystä mitä mieltä Putin on Suomesta!

Nyrkkeilysäkkinä toimiminen on palvellut meitä viimeiset 75 vuotta oikein hyvin, mutta nyt tilanne on selvästi ja pysyvästi muuttunut ja Baltian maiden aggressiivisempi ulkopolitiikka palvelisi meitä huomattavasti nykyistä paremmin. Eniten olen pettynyt Sauli Niinistöön ja hänen johtajuuden puutteeseen tässä kriisissä. Nyt olisi perusteltu hetki katkoa kahleet ja lopettaa suomettuminen sekä ilmoittaa että Suomi ei ole harmaa vyöhyke Naton ja Venäjän välillä, vaan pysyvästi osa Länttä ja näin ollen Venäjää vastaan. Sen sijaan Niinistölle tuntuu olevan tärkeämpää toimia Länsimaiden juoksupoikana ja välittää aitojen johtajien viestejä Putinille. Tämä ei sinänsä yllätä, koska suomalaiset ovat synnynnäistä alamaiskansaa ja erityisen persoja sille että joku kerrankin kiinnittää huomiota.

Kun katsoo tuota Venäjän aloittaman hyökkäyksen tavoitteiden määrää, niin on selvää että he eivät odottaneet merkittävää vastarintaa. Jos nimittäin olisivat, niin tavoitteet olisi rajattu hyvin selkeämmin esimerkiksi separatistialueiden hallintorajaan tai maasiltaan Krimille, minkä saavuttaminen olisi kyllä Venäjän armeijalta onnistunut. Kun yrität saavuttaa kaiken mahdollisen rajallisilla resursseilla, otat riskin että et saavuta mitään!

Nyt ei Venäjän auta kuin jatkaa taistelua ja napata mahdollisimman paljon maa-alueita ennen mahdollista tulitaukoa ja yrittää käyttää tätä neuvotteluvalttina. Ukraina pystyy kyllä puolustautumaan tehokkaasti, mutta hyökkäys on huomattavasti hankalampaa erityisesti kun Ukrainan joukoilla on hyvin rajallinen liikkumiskyky.

57 tykkäystä

Jos tämä ei paljasta sinua Venäjän trolliksi, niin mikä sitten?

87 tykkäystä

Nyt on kyllä lähtenyt ajatus Saksan suhteen hiukan laukalle. Versailleksen sopimuksen tarkoituksena oli nöyryyttää Saksaa, mihin Woodrow Wilson Yhdysvaltain presidenttinä suostui muiden liittoutuneiden painostuksesta, tämä oli yksi tärkeimmistä syistä Natsi-Saksan syntymiseen. Hitler käytti tätä sopimusta ja liittoutuneiden Saksan nöyryyttämistä täysin hyväkseen. Kun taas toisen maailmansodan jälkeen Marshall-apua käytettiin Saksan, Italian ja Japanin tukemiseen ja talouden uudelleen rakentamiseen. Taustalla oli tietysti kommunismin leviämisen pysäyttäminen mutta uusi Versailleksen sopimus 2.0 olisi taatusti kylvänyt länsiliittoituneita kohtaan katkeruuden, mikä olisi johtanut uusiin radikaaleihin johtajiin/diktatuureihin.

18 tykkäystä

Jos Putin pystyy irtautumaan Ukrainasta joltisenkinlaisella menestyksellä, seuraavat kohteet jollain aikajänteellä voinevat olla joko slaavilainen Moldova tai natoon haikaileva Suomi.

jäätyneen konfliktin aloittaminen Suomen rajalla tuntuisi aika riskittömältä Venäjän kannalta ajateltuna. Mitä Venäjä edes voisi siinä hävitä, osaako joku sanoa? Kun naapuruussuhteet on joka tapauksessa romuna.

8 tykkäystä

-Kyllä ne saumat NATO:n melko heikoilta näyttää, ei saa Euroopassa olla minkäänlaista kriisiä päällä ja Venäjä ei saa selkeästi uhata mitään maata, ja jokaisen Nato maan täytyy hyväksyä hakemus.
Kaiken lisäksi iso osa poliiyikoista vasemmalla vastustaa jäsenyyttä.
Liian paljon reunaehtoja että kaikki olisi yhtä aikaa kohdallaan.

3 tykkäystä

-Ukrainan konfliktin jälkeisessä ajassa ollaan paljon entistä herkempiä Venäjän toimenpiteille. Jatkossa riittää jos Venäjän johto puhuu negatiivista suomen suuntaan ja tuo jonkun verrran ylimääräisitä joukkoja rajan taakse, isommat sotaharjoitukset, menee Suomen johto paniikkiin ja Natoon ei haeta. Nytkin täristään pelokkaina Putinin edessä eikä NATO hakemusta aiota lähettää vaikka mitään konkreettista uhkaa suomen suuntaan ei edes ole .

3 tykkäystä

Nopealla googlaillu tuli vastaan tämmöiset luvut

edit. noin 60% kannatus

Mielenkiinnolla odottelen seuraavia lukuja :joy:

16 tykkäystä

Venäjän pörssi pysyy kiinni koko ensi viikon. Miten se menikään jos tappiota ei realisoi (voi realisoida), se ei ole oikeaa tappiota…

6 tykkäystä

Rajaloukkauksia Nato-Suomeen? Enpä jaksa uskoa että tarvitsisi niitä enää siinä kohtaa sietää. Turkkikin ampui kylmän viileästi venäläisen hävittäjän alas kun tuli rajan yli 2015. Näin Suomenkin olisi syytä toimia.

30 tykkäystä

Eniten olen pettynyt Sauli Niinistöön ja hänen johtajuuden puutteeseen tässä kriisissä. Nyt olisi perusteltu hetki katkoa kahleet ja lopettaa suomettuminen sekä ilmoittaa että Suomi ei ole harmaa vyöhyke Naton ja Venäjän välillä, vaan pysyvästi osa Länttä ja näin ollen Venäjää vastaan. Sen sijaan Niinistölle tuntuu olevan tärkeämpää toimia Länsimaiden juoksupoikana ja välittää aitojen johtajien viestejä Putinille. Tämä ei sinänsä yllätä, koska suomalaiset ovat synnynnäistä alamaiskansaa ja erityisen persoja sille että joku kerrankin kiinnittää huomiota

Tästä olen kyllä täysin eri mieltä. Kertoo aika paljon Niinistön kansainvälisestä arvostuksesta, kun hän saa 2 päivän varoituksella tapaamisen järjestettyä maailman vaikutusvaltaisimman henkilön kanssa sekä samalla reissulla kaikkien muidenkin USA:n vaikutusvaltaisimpien henkilöiden kanssa. Kaiken kukkuraksi samalla edustaa siellä myös Ruotsia, kun heidän oma pääministerinsä vaikuttaa täydeltä patalapulta.

Tämän lisäksi kaikki Euroopan suurmaiden johtajat soittelevat Niinistölle ja arvostavat hänen mielipiteitään. On melko ala-arvoista kutsua Niinistöä juoksupojaksi. En osaa nimetä yhtäkään toista samankokoisen valtion johtajaa, jota arvostettaisiin kansainvälisesti yhtä paljon kuin Niinistöä.

Toki Nato-asiaan voisi ottaa selvemmin kantaa, mutta tämä voi olla loppuen lopuksi järkevä peliliike, että ei haluta antaa mihinkään suuntaan kuvaa, että Suomi olisi tekemässä hätiköityjä siirtoja.

136 tykkäystä

Muutamat tökeröt erottaa helposti. Joukossa on sitten vielä ne, joita emme erota. Varmaan asia on näin idässä tarkoitettukin.

9 tykkäystä

Ylläpito täällä, hyvää lauantai-iltaa! :slight_smile:

En kertaa niitä asioita, joita olen jo useamman kerran tänne laittanut. Nyt nostan pari asiaa esille, jotka ovat tärkeitä ainakin tällä Foorumilla keskustellessa:

  1. Jos esittää jonkin väitteen, niin se usein kaipaa perusteluita. Pelkkä yksittäinen heitto ei usein riitä, vaan on hyvä vähän perustella. Varsinkin jos muut syystäkin vähän kyseenalaistavat jonkin “heiton”, esimerkiksi jos minä väitän Suomen armeijan koon olevan 1 000 sotilasta ja Verneri ihmettelee tätä väitettä, niin minun on osoitettava Vernerille, mihin väitteeni perustuu.

  2. Joskus tuntuu, että jostakin asiasta käydään kiivasta keskustelua, vaikka asia olisi jo useaan otteeseen käyty läpi ketjussa perustelujen kera. Varsinkin jos ketjun muut keskustelijat/lukijat kärsivät tästä (turhasta) samojen asioiden jankkaamisesta, niin ehkä keskustelu kyseisestä aiheesta kannattaa jatkaa jossain muualla kuin tällä Foorumilla.

Jos jatkuvasti rikkoo sääntöjä ja hyviä käytöstapoja eikä tottele Foorumin ylläpitäjien ohjeistuksia, niin voidaan tarvittaessa hiljentää tai bannata kyseinen käyttäjä. Aina voi vain lukea Foorumia eikä ole pakko kirjoittaa tänne, jos kokee, että sääntöjä on vaikea noudattaa. Eri mieltä saa olla asioista, mutta sääntöjä ja hyviä käytöstapoja on syytä noudattaa.

En kirjoita tätä pahalla, vaan ihan hyvällä yhteisön hyväksi. Kyllä tällä Foorumilla pääosin oikein hyvin menee.

Kiitos ja illanjatkoja kaikille! :slight_smile:

53 tykkäystä

MTV 3 seiskan uutisissa oli asiantuntijan lausunto siitä, että Suomi pärjäisi Venäjää vastaan Ukrainaa huonommin. Resevistä todettiin, ettei siitä paljoa hyötyä ole kun kaikille ei riittäisi aseita.

12 tykkäystä

Putinin syrhäyttäminen on ilman muuta mahdollista ja jopa ainoa hyväksyttävä vaihtoehto. Todennäköisimmin se onnistuu, jos turvallisuuskoneisto tekee sen armeijan tuella.

Natsi-Saksassa oli useita upseerien salaliittoja Hitleriä kohtaan, ensimmäiset jo ennen sodan syttymistä.

Venäläisille pitäisi antaa vaihtoehto: syrjäyttäkää Putin, ja kansainvälinen yhteisö huolehtii jälleenrakennuksesta. Jos näin ei tehdä, Venäjä ajetaan mitättömyydeksi, niin taloudellisesti kuin poliittisesti.

7 tykkäystä

Vahvasti samaa mieltä @Samsam En tiedä kuka meillä olisi tässä tilanteessa ollut osuvampi presidentti. Hän on sangen selvästi useamman vuoden huomauttanut sinisilmäisyydestä Putinin suhteen. Vallan kahvassa olevalle eduskunnalle tämä ei vaan ole mennyt läpi, mikä sinänsä on uskomatonta, kun kaikki merkit ovat olleet ilmassa. Toisaalta kovin pitkälle vietyjä analyyseja presidentin toimista ei voida tehdä, kun ei kaikkia asioita luonnollisesti tuoda julkisuuteen. Aika näyttää taas kuka oli tässä asiassa enemmän pulssilla.

18 tykkäystä

Mistä jälleenrakennuksesta? Ukraina tarvitsee jälleenrakennusta Venäjän tuhoamaan infrastruktuuriin ja muihin sodan aiheuttamiin vaurioihin. Venäjä on toki taloudellisesti romahtamassa typerien tekojensa ja päätöstensä seurauksena. Ongelma sen taloudellisessa toipumisessa on täydellinen luottamuksen menetys, eikä sen uudelleen hankkiminen ole helppoa.

6 tykkäystä

Länsi on harjoittanut venäläisvihamielistä politiikkaa Georgian sodasta ja erityisesti Krimin valtauksesta lähtien. Suomi on kieltäytynyt tästä politiikasta ja yhtenä harvoista Euroopan maista säilyttänyt toimivat ja ystävällismieliset suhteet Venäjään ja erityisesti Vladimir Putiniin. Lännelle on tästä ollut erityisesti viime aikoina paljon iloa, kun Länsimaista on ollut vaikea löytää sopivaa presidenttiä käymään keskusteluja Putinin kanssa.

Monesta voi olla hienoa että Niinistö lentää Amerikassa hakemassa viestejä, joita välittää Putinille ja että Macron ja Scholz käskevät, anteeksi siis toivovat, että Niinistö pitää yllä keskusteluyhteyksiä Putiniin. Kerrankin meidät huomioidaan maailmalla! Suomi mainittu! Minusta tämä on katastrofi että Suomi nähdään yhä enenevissä määrin rajamaana Idän ja Lännen välillä, sen sijaan että olisimme vankasti osa Länttä.

Tuntuu kuin täällä ei olisi herätty siihen että olemme eräänlaisessa sotatilassa ja nyt pitää valita kenen joukoissa seisotaan. Ohessa ovat Venäjää ja Valko-Venäjää vastaan sotivat maat:

Käynnissähän on sijaissota Ukrainassa, johon Suomen valtiokin toimittaa aseita. Näillä aseilla on vain yksi tarkoitus, nimittäin tappaa venäläisiä mahdollisimman tehokkaasti ja suurissa määrin. Ei ole olemassa mitään rauhansinkoja tai -patruunoita!

Samaan aikaan koko Länsimainen talousjärjestelmä ja yritysmaailma yrittävät tuhota Venäjän valtion talouden maksimaalisen kovilla sanktioilla ja käytännössä yritetään estää kaiken Länsimaisen teknologian ja hyödykkeiden käytön Venäjällä. Ymmärrättehän varmaan mitä modernille valtiolle käy ennen pitkään, jos se ei enää kykene hankkimaan tietokoneita tai muita välttämättömyyshyödykkeitä.

Tälläkin hetkellä valtava IT-armeija käy kybersotaa tavoitteenaan romauttaa Venäjän informaatioverkot ja kyky käyttää välttämättömiä palveluita. Tähän armeijaan kuuluu muuten myös merkittävä määrä suomalaisia, koska meillä on suhteettoman suuri määrä nörttejä väestössä. Onneksi IT-kulttuuriin on aina kuulunut liberalismi ja anarkismi, jonka vuoksi ihmiset ovat valmiita toimimaan oikean asian puolesta fasistista Venäjää vastaan.

Nyt on aika lopettaa tämä horrostila ja herätä huomaamaan että koko Eurooppa on muuttunut! Jos Putin voittaa, niin me häviämme. Jos Putin häviää, niin me voitamme. On aivan liian myöhäistä puhua mistään kasvojen säilyttämisestä tai armeliaisuudesta Venäjää kohtaan, kun olemme keskellä aktiviista sotaa.

79 tykkäystä

Ukrainan jälleenrakennuksesta.

Onko se nyt siis mielestäsi hyvä vai huono asia, että keskusteluyhteys Venäjään on säilytetty. Jos tämä on mielestäsi huono asia, miten näet, että se vaikeuttaa esimerkiksi Suomen liittymistä Natoon, tai kuulumista länteen. Ja mistä päättelet , että Niinistö olisi viestinyt keskusteluistaan Bidenin kanssa Putinille. Tämä on aika rankka oletus.

7 tykkäystä