Faron Pharmaceuticals - Innovatiivisia lääketieteen ratkaisuja

Pätkiikö muistini, vai pitikö Traumakinestä kuulua jotain vielä tämän vuoden puolella?

3 tykkäystä

Tuolla syyskuun esityksessä oli merkitty suunnitelmaan, että Traumakinen jatkokokeet alkaisivat H1 2023. Faron Pharmaceuticals - breakthrough immunotherapies - #1847 käyttäjältä TurskanHaalija Markku sanoi tuossa aiemmassa videossa (about 3 min kohdalla), että olisi pyrkimys päästä tarkentamaan näitä suunnitelmia vielä H2 2022, mutta en ihmettelisi jos tämä päivitys venyisi ensi vuoden alkupuolelle.

6 tykkäystä

Nyt on taas lupaavaa settiä Faronilta patenttihakemuksessa, filed 10.11.20, julkaisu tänään (thx Sax). Kiinteiden kasvainten Bex-hoidon aikana mitataan verinäytteestä, mitä muuta immunologista hoitoa pitäisi antaa. Nyt syleillään maailmaa eli lähes kaikkien olemassa olevien immunosyöpälääkkeiden markkinaa.

Tärkeä pointti patentista (tarkistuspiste-estäjä on check point inhibiittori, kuten pembro etc.):

Erityisesti on havaittu, että anti-Clever-1-käsittely poistaa T-solujen uupumusta säätelemällä alas solun pintamarkkerien, jotka tunnetaan uupumusmarkkereina tai tarkistuspistemolekyyleina, kuten PD-1, PD-L1, CTLA-4, ICOS, OX40, 41BB, LAG3, TIM3 CD28, CD25 (IL-2RA), CXCR3 and CD69 ilmentymistä…
… Seuraamalla näiden yleisesti tunnettujen tarkistuspistemolekyylien muutosta anti-Clever-1-hoidon aikana voimme valita tarkistuspiste-estäjän, joka tulisi antaa yhdessä käynnissä olevan anti-Clever-1-hoidon kanssa. Jos tietty tarkistuspistemolekyyli ei reagoi anti-Clever-1-hoitoon halutulla tavalla, niin haluttuun tarkistuspistemolekyyliin kohdistettua spesifistä tarkistuspisteen estäjää annetaan yhdessä käynnissä olevan anti-Clever-1-hoidon kanssa. Solun pintamarkkereiden ilmentymistä voidaan käyttää ohjaamaan anti-Clever-1-hoitoa tai parhaan mahdollisen tarkistuspisteen estäjien yhdistelmähoitoa anti-Clever-1-hoidon kanssa.

17 tykkäystä

Tämä on hyvin mielenkiintoinen patenttihakemus. Onkohan Faronilla tarkoitus leipoa vielä näitä lymfosyyttimarkkerien testauksia mukaan Bexcomboon? Tällä hetkellähän Bexcombossa on suunnitelmissa vasta vain Keytruda Bexin kanssa, mutta noiden markkeridatojen mukana tähän voisi helposti sovittaa myös muita immune checkpoint estäjiä.

4 tykkäystä

Kyllä on tosiaan mielenkiintoinen patenttihakemus, lupaavaa jatkoa aiemmille!
Haluaisin toivottaa hyvää joulua kaikille! Kiitos kuluneesta vuodesta ja erityiskiitos teille kaikille aktiivisille foorumilaisille. On ollut ilo seurata keskustelua, vaikka kiireiden takia en ole ehtinyt itse olemaan aktiivinen kirjoituspuolella. On myös upeaa, että saimme Faronin Inderesin seurantaan! :blush:
Ps. Onko kenelläkään tietoa miksi ainakaan Nordnetin puolelta ei näy enää välittäjät Faronin osakekaupoissa? 1.12. alkaen on näkynyt kaupat anonyymeinä välittäjien suhteen? Ainakaan en ole itse saanut niitä näkyville. Mielestäni olivat ihan hyödyllistä dataa, mistä kukin sai tehdä lisäpohdintoja halutessaan. Fooruminkin puolella joskus aiemmin ollut keskusteluja asiasta.

8 tykkäystä

Tämä on Helsingin pörssin muutos. Tätä kysyttiin myös tuolla kurssien muutosten ihmettely ketjussa kun muutos tuli voimaan.

Faronilla on tänä vuonna aika usein nähty myyntiä kvartaalin lopussa ja tämä on usein ollut lähinnä yhden välittäjän kautta. Nyt tuota ei enää pysty seuraamaan.

5 tykkäystä

Tässä vaikuttaisikin olevan maailman syleilyn sijaan maailman omistamisesta/herruudesta.

”we can pick a checkpoint inhibitor that should be given in combination with the on-going anti-Clever-1”

”absence of the desired change in the expression level of the cell surface marker or an increase in the IFNg level is an indication for initiation the concomitant administration of an agent that affects said cell surface marker.”

Patentissa viitataan The Where, the When, and the How of Immune Monitoring for Cancer Immunotherapies in the Era of Checkpoint Inhibition | Clinical Cancer Research | American Association for Cancer Research

Blood-Based Biomarker Measurements otsikoidut käsittelevät osin tätä monitorointia.

Kuka tykkäisi tästä? Ne uusien checkpoint inhibiitioteiden kautta vaikuttavien lääkkeiden valmistajat, joilla ei ole vielä markkina-asemaa. Heille tämä olisi oikotie markkinalle rikastetun populan kautta.

Tästä tykkäisi kyllä esim. kaikki, jotka rahoittavat ja reguloivat terveydenhuoltoa, päästäisiin täsmähoitoihin yksilöllisesti. Maksaako siitä joku palkkioita, ei ehkä. Karoliininen instituutti voi haluta palkita.

Kuka ei tykkäisi? Ne, joilla on jo laaja markkina-asema, jolle Faron tulisi kukkoilemaan, että teidän lääkettä ei kannata kokeilla kaikille, jos vain 13 % hyötyy. Kokeillaan meidän monitoroinnin perusteella 20 %:lle. Siis 80 % markkinan menetys.

Nyt tässä vielä pitäisi vakuuttua siitä, että kyseistä monitorointia ei voi tehdä ilman Bexia. Ehkä validointiakin on edessä. Tässä maailman herruudessa lähdetään siitä, että jokainen syöpäpotilas saa ensisijaisesti Bexin ja sitten siihen yhdistellään muiden lääkkeitä, jos Faron suo, vill Faron…

8 tykkäystä

No ei tämä nyt mielestäni ihan 80% markkinan menetystä tarkoittaisi. Pitää muistaa, että Bexiä tultaisiin antamaan lähtököhtaisesti ns ‘immune cold’ potilaille, joilla mm korkeammat IFNg ja TNFa tasot, immuuniresponssin herättämiseksi. Nämä potilaat pitäsi olla lähtökohtaisesti pois esim. PD-1 inhibiittorihoitojen primääri kandidaateista, ja muodostavat noin 20% potilaista. Tällöin suurin hyöty tästä olisi Bex + joku muu inhibiittori potilaiden toisen inhibiittorin valikoimisessa ensimmäisen Bex-syklin jälkeen.

2 tykkäystä

Laskennassa voi tosiaan perustella lukuja moneen suuntaan :abacus::money_mouth_face::moneybag::syringe:

Melanoomassa taitaa olla niin, että riippumatta kasvaimen ominaisuuksista, pembrolla on indikaatio. Muissa syövissä pitäisi olla PD-L1 ilmentymä kasvainsolukossa eli ne on rikastettuja potilaita.

Jos melanoomassa 100 potilaasta 13 hyötyy pembrosta, niin 87 % sai sitä turhaan. Jos tuo saataisiin selville ennen turhia hoitoja, markkina laskisi 87 %. Tuleeko noin tarkkoja mittareita koskaan, ei varmaankaan. Jos Bexilla saadaan tulehdusvälittäjät ylös, niin että pembro toimii myös osalle noista 87 potilaasta, luku tietty nousee 13 suuremmaksi. 50 % nousu olisi 20 potilasta. Kuinka suureksi, onko spekuloitu?

Patentista en löytänyt tähänastista prinsiippiä, että olisi ensin odotettu sitä, että tuumori ei reagoi hoitoon ja vasta sitten tehty tuo ”Bex ennen ja jälkeen markkerimonitorointi”. Jos vaste on 13 %, silloinhan odotusarvo on, että hoito ei todennäköisesti tehoa eikä se kuulosta eettiseltä toiminnalta, jos 87 %:lla tauti etenee hoidon aikana?

Tosiaan Bex on tähän asti nyöränä ”pääsisinkö markkinalle”-asenteella tarjoiltu ”kylmille kasvaimille”, jos ”muut ei tehoa”. Tuon patenttihakemuksen voi nähdä kääntävän asetelman päälaelleen.

1 tykkäys

Jos avaan vaikka tähän tuon 100 PD-1 inhibitio potilaan esimerkin mukaisesti aiemman kommenttini oletuksia.

Lähtökohta on, että 100 potilasta saa PD-1 inhibiittoria ja näistä 13 hyötyy ja 87 ei. Todennäköisesti Bexistä hyötyvät ovat tuossa 87 potilaan joukossa. Tällöin, jos potilaat (100) jaetaan ensin vaikka Clever-1:n tai TNFa:n ekspression mukaan kahteen ryhmään, saadaan arviolta Bexille 20 potilasta ja PD-1i:lle 80 potilasta. Näistä PD-1 inhibitiosta hyötyy oletettavasti tuo sama 13 potilasta, josta jää siis 13 + 67. Tuo 67 on kysymysmerkki. Nämä oman olettamani mukaan eivät hyötyisi myöskään Bexistä, mutta ehkä tähän saattaa olla jokin muu kombinaatio kun auttaa.

Bexiä saavista 20 potilaasta voisi olettaa Matinsin mukaan hyötyvän noin 50% monoterapiana, eli 10 + 10. Loput 10 saisivat sitten kombinaationa Bexin kanssa joko PD-1 inhibiittoria tai jotain muuta immune checkpoint inhibiittoria, riippuen ensimmäisen Bex-syklin jälkeisistä markkereista.

2 tykkäystä

On muuten mielenkiintoinen ajatus esitetty tossa patentissa!

Siinä mielessä toi patentti on kyllä todella maailmaasyleilevä ajatus että hoitokäytäntöjen pitää perustua näyttöön eli tuloksiin tutkimuksista. Aikamoisen trialin saa laittaa pystyyn, jos meinaa näyttää että oikea hoitoprotokolla noille kylmille kasvaimille on ensiksi clever-1 ja sen jälkeen se tarkistuspisteen estäjä, joka ei reagoi kiertävissä t-soluissa, koska se vaatii käytännössä jonkinlaisen hyödyn näyttämisen aina jokaiselle noista vasta-aineista omana kohorttinansa. Tietenkin sitten kun ensimmäinen näyttö on olemassa että toi ajatus toimii niin se on sitten markkinoille tulevien firmojen ongelma näyttää että heidän hoitonsa toimii tossa sekvenssissä.

Monet muuthan väittävät myös että heidän lääkkeensä pitäisi toki antaa ensiksi, mutta tosiaan tutkimuksillahan se optimaalinen hoitoprotokollakin löytyy, onhan vaan samperin kallista. Toisin jos miettii big pharman näkökulmasta niin sitten kun ollaan markkinoilla niin tommoset muutaman kymmenen miltsin trialit hukkuu kyllä siihen massaan.

Ylipäätänsä noista on aktiivikäytössä vasta kolme eli CTLA4, PD-1 ja LAG3, jotka on kaikki BMS:n tallissa. MUTTA, jos toi ajatus toimii, niin kuulostaa kyllä siltä että voi kohta alkaa BMS:ää kiinnostaa juttelemaan enemmänkin, jos vaikka tolla saadaan lisättyä kaikkien kolmen heidän immuno-onkologisten lääkkeensä myyntiä.

5 tykkäystä

Tuli tässä hieman googlailtua mitä immuno-onkologisia vasta-aineita on nyt / ollut kehitteillä. BMS:llä vaikuttaisi kyllä olleen aiemminkin kiinnostusta näiden lisäämiseen tuotteisiinsa, noiden kolmen lisäksi. Heillä on ollut ainakin anti-KIR2DL1/2L3 vasta-aine Lirilumab, joka tosin ei taida enää olla kovin aktiivisessa kehityksessä, lisensoituna Innate Pharmalta faasissa I hintaan 35+430M$ (https://news.bms.com/news/details/2011/Bristol-Myers-Squibb-and-Innate-Pharma-Announce-Breakthrough-Global-License-Agreement-for-an-Investigational-Immuno-Oncology-Biologic/default.aspx). Lisäksi BMS:llä on ollut yhteistyössä Celldex Therapeuticsin kanssa kehitteillä anti-CD27 vasta-aine Varlilumab, jonka jatko tosin kai myöskin on nyt jäänyt BMS:lle (https://www.fiercebiotech.com/biotech/celldex-plans-life-after-glembatumumab-cutting-two-more-drugs-from-pipeline). Tällöin Bex saattaisi hyvin sopia BMS:in talliin, varsinkin jos nämä muut kandidaatit jumittavat.

Toinen varteenotettava kandidaatti Bexcombon suhteen on tietenkin Merckin Keytruda, jonka kanssa on kehitteillä ainakin anti-OX40 vasta-aine GSK3174998, joka on GSK:n ja Merckin yhteistyö proggis (GSK and Merck to study immunotherapy combination as potential cancer treatment | GSK).

Lisäksi tähän kontekstiin on ollut kehitteillä myös anti-B7-H3 vasta-aine Enoblituzumab, joka on MacroGenicsin kehittämä vasta-aine. Mutta tämä kai ei edennyt faasia I pidemmälle, koska kokeissa ilmeni vakavia sivuoireita (http://ir.macrogenics.com/news-releases/news-release-details/macrogenics-announces-closure-cp-mga271-06-study-evaluating). Tässä mielessä ainakin Bexin hyvä siedettävyys olisi erinomainen valttikortti.

edit: Unohtui kokonaan nuo aiemmin tässä langassa esillä olleet CD47-SIRPα vasta-aineet. No, ehkä käyn niitä vielä myöhemmin läpi :slight_smile:

12 tykkäystä

Hyvää pohdintaa. Muista vaihtoehdoista mä mietin että Gileadilla on historiaa tehdä aika isoja kertatransaktioita, jotta saavat haluamaansa matskua kehitysputkeen. Siellä ei ole ihan yhtä paljoa vasta-aineita vielä käytössä, mutta vaikuttavat aika agressiivisesti yrittävän laajentaa portfoliota. (Paljon rahaa poltettavana remdisivirin myynnistä covidin jäljeen)

Gileadilla on kehitysputkessa (Arcuksen kanssa) PD-1, Anti-TIGIT, ja juuri Jouncelta ostettu CCR8.

Voisivat varmaan haluta myös kombinaationa heidän kärkilääkkeensä kanssa, joka on jo markkinoilla oleva anti-TROP2 konjugaatin kanssa. Sitä testataan tällä hetkellä keytrudan kanssa kombinaationa, jonkin verran. (mulla ei riitä lääketiede arvioimaan kombinaation järkevyyttä)

Samoin Gileadilla on tosiaan se bexin lähin verrokki verisyövissä, CD47, jonka kombinoinnista oli aiemmin puhetta.

Gilead osti juuri Jouncen ulos CCR8:sta.

4 tykkäystä

Tuo Jouncen JTX-8064 vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta kandidaatilta. Se on tuon tekstin mukaan LILRB2 vasta-aine. LILRB2 on makrofagien pinnan reseptori, joka interaktoi immunosupressiivisen HLA-G molekyylin kanssa istukassa. Tämä mekanismi on oletettavasti tärkeä istukan immunosupressiivisen mikroympäristön muodostumiselle. Faronin aiemmissa esityksissä on mainittu, että tuo Clever-1 tutkimus on alunperin juontanut juurensa juuri istukan immunologian tutkimuksista, ja että nämä Clever-1 positiiviset syövät mahdollisesti hyödyntävät juuri tuota istukan immunosupressiivista mekanismia. HLA-G ekspressio korreloi käsittääkseni myös joidenkin syöpien pahanlaatuisuuden kanssa (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749493/).

Tällöin tuo JTX-8064 saattaa targetoida samaa solupopulaatiota jota Bex targetoi. Oletuksena, että HLA-G/LILRB2 interaktio signaloisi silloin immunosupressiivisten makrofagien kertymiselle kasvaimiin. Uhka vai mahdollisuus? Onko tästä kilpailija Bexille tulevaisuudessa, vai voisiko tuon JTX-8064:n kanssa yhteiskäytössä saada paremman vasteen Bexille kuin molemmilla vasta-aineilla erikseen?

Näistä allaolevista linkeistä löytyy yksisolusekvenointidataa ihmisen istukasta helposti esitettävässä muodossa, jos joku haluaa sukeltaa tähän aiheeseen terpeettoman syvälle :wink: Nuo molemmat geenit ovat päällä pääosin noissa dM populaatiossa, jotka ovat istukan makrofageja.
Clever-1 “UCSC Cell Browser
LILRB2 “UCSC Cell Browser

(En tiedä miten tuon linkin saa formatoitua niin että se + keskellä ei muutu %2B:ksi ja riko linkkiä, mutta laitoin ne nyt lainausmerkkien väliin.)

edit: Kilpaileva setup Bexcombolle Jouncelta? Makrofagien ohjelmointi yhdistettynä PD-1 inhibitioon. Ehkä nämä kokeet voisivat jopa kirittää toisiaan ja saada isommat pelurit kiinnostumaan enemmän tästä.

7 tykkäystä

Kertomus Englannista, tutkittavan lääkkeen nimeä ei mainita, mutta voi olla tai sitten ei, mutta hienoa, että syöpään löytyy uusia lääkkeitä.

5 tykkäystä

“…he was deemed a good candidate to participate in a clinical trial of an immunotherapy drug that is already approved for use in lung, kidney and oesophageal cancer.”

En tiedä sopiiko näihin speksehin muu kuin PD-1 inhibiittori tällä hetkellä.

“Pre-treatment analysis of Glynn’s tumour showed it had a high mutation burden (large numbers of genetic mutations in the cells), suggesting he could have a good response to treatment.”

Samanlaisesta tuloksesta oli uutisia aiemmin tänä vuonna myös PD-1 inhibiittorilla. Faron Pharmaceuticals - breakthrough immunotherapies - #1745 käyttäjältä Jarkko1 Tuo mutaatioiden suuri määrä on varmaan mahdollistanut syövän hoidon ICC inhibiittoreilla, samoin kuin tuossa MMR mutaatio kokeessa. Suuri määrä mutaatioita tuottaa ymmärtääkseni paljon syöpäspesifejä neoantigeeneja joita immuunijärjestelmä tunnistaa helpommin vieraiksi ja mahdollistaa tehokkaan immuunivasteen synnyn syöpää vastaan.

5 tykkäystä

Faronin brittien keskustelupalstalta bongattu uutinen

En osaa sanoa kuinka luotettava newsner sivusto on, ensimmäistä kertaa törmään

Edit: aika epäilyttävän oloinen sivusto tuo newsner

1 tykkäys

Tämähän on ollut esillä jo aiemmin.

1 tykkäys

Tämä on jo aiemmin julkaistu uutinen. Tuo Bexmabin jolukuun tilanne oli esillä Faronin edellisessä esityksessä ja löytyy tästä Vino_Pinon viestistä Faron Pharmaceuticals - breakthrough immunotherapies - #2007 käyttäjältä Vino_Pino

Tuo viides potilas lienee saava kolmannen syklin nyt joulu-tammikuussa, ja lopuilla kolmella tulee kai helmi-maaliskuussa tuo kohta. Ensimmäiset kaksi ovat respondoineet noin kolmannen syklin paikkeilla. Mikäli tässä on oikeasti “ihmelääke” kehitteillä, niin tuo maaliskuu tulee olemaan jännittävää aikaa.

edit: Kannattaa kuitenkin myös muistaa tästä “ihmelääkkeestä”, että Bexmabin tulokset tulevat lopullisesti valmiiksi vasta 2024 lopulla ja sitä edeltävät tulokset ovat vasta alustavia. Potilaiden hengissä selviytymistä tulee seurata vähintään vuosi hoidon jälkeen tulosten varmistumiseksi ja Bexmabin ekspansio tulisi olla täyteen rekryttynä 23 lopulla.

9 tykkäystä

Lontoon puolelta bongattu päivitys. Faron tänään mukana J. P. Morganin sijoitustapahtumassa.

Tuolta on julkaistu eilen jo muutama muu diili. Ei tähän mennessä vielä mitään tajunnanräjäyttävää.

https://www.evaluate.com/vantage/articles/events/conferences-snippets/jp-morgan-2023-licensing-deal-flurry-offers-limited

11 tykkäystä