Fondia, se erilainen lakifirma

Sitten olisi tuore yhtiöraportti Fondiasta, jonka on näpytellyt Juha. :slight_smile:

Fondian Q3-luvut ylittivät selvästi ennusteemme ja vahvistivat tuloskäänteen etenevän jopa odotuksiamme nopeammin. Erityisesti Suomen kasvu oli odottamaamme vauhdikkaampaa osin erillistoimeksiantojen vauhdittamana, minkä perusteella huolemme korkean vaihtuvuuden aiheuttamista ongelmista olivat liioiteltuja. Lähivuosien tulosennusteemme nousivat merkittävästi, mitä kautta osakkeen arvostus on houkutteleva (2023e EV/EBITA 9x) eilisestä kurssinoususta huolimatta. Haasteitakin yhtiöllä on kuitenkin edelleen, joten ei innostuta vielä liikaa.

image

https://www.inderes.fi/fi/kasvu-kiihtyi-ja-kaanne-vahvistui

10 tykkäystä

Fondia on houkutellut minua jo pitkään, mutta asianajajien suuri vaihtuvuus on huolettanut. Nyt toimitusjohtajien kommentit olivat rohkaisevia, että muihin lakifirmoihin siirtymistä ei oikeastaan ole. Enemmän fondiaanit siirtyvät asiakasyrityksiin töihin.

Tästä uusia kysymyksiä. Osaisikohan @Juha_Kinnunen tai joku muu täällä vastata?

Miksi lakimies haluaisi olla mieluummin töissä Fondialla kuin jonkun yrityksen lakiosastolla? Mikä on Fondian kilpailuetu tässä mielessä?

Mikä taas on asiakasyrityksen syy käyttää Fondiaa? Muu kuin se, että lakipalveluille ei ole tarpeeksi käyttöä, jotta ne oikeuttaisivat vakituisen asianajajan palkan.

Fondian asema “lakipalveluiden jälleenmyyjänä” on mielestäni haastava.

Fondialle asiakkuuksien sisällä kasvaminen on kaksiteräinen miekka. Samalla, kun oma liikevaihto nousee, nousee asiakkaan motivaatio palkata oma asianajaja firmaan sisälle. Tutulle fondiaanille voidaan maksaa vähän isompaa liksaakin ja silti säästää, kun Fondia ei ole välissä ottamassa omaa katettaan.

Tällainen on kasvulle myrkkyä. Samaan aikaan menetetään asiakas että työntekijä, jonka työpanokseen ollaan tyytyväisiä.

Pienemmät firmat taas eivät halua asianajajaa palkkalistoilleen jatkuvana kulueränä. Toisaalta tällaiset asiakkaat eivät ole niin arvokkaitakaan kuin isot kalat.

Tavallisessa lakifirmassa tällaista vaihtuvuutta tuskin on. Asianajaja miettii, että no haluanko lähteä vähän isommalla palkalla Heiskasen Mutteriin, jos voin päästä asianajotoimistossa osakkaaksi parin vuoden työpanostuksella. Fondialla ei tällaista osakasoptiota ole, jolla sitoutettaisiin parhaita työntekijöitä.

16 tykkäystä

En osaa ottaa kantaa, että kuinka hyvin tällainen toteutuu tai toimii käytössä, mutta eikö Fondian LaaS:n idea ole, että koska lakimiehet erikoistuvat johonkin, niin firman lakimies on jossain hyvä, mutta ei tiedä kaikesta kaikkea. Fondian kohdalla sieltä löytyy kaikilta aloilta asiantuntija, niin saadaan sitä kautta isompi paletti yhden hinnalla.

Toteutuneista luvuistahan lopulta nähdään, että toimiiko bisnes vai ei.

10 tykkäystä

Moi!

Hyviä kysymyksiä! Mukava nähdä aktiviteettiä Fondiaan liittyen ja intouduin tässä vastaamaan muutamaan kohtaan täältä Fondialta. Osittain kyseessä omat mielipiteet, mutta tuosta :point_down:

Miksi lakimies haluaisi olla mieluummin töissä Fondialla kuin jonkun yrityksen lakiosastolla? Mikä on Fondian kilpailuetu tässä mielessä?

Juristin näkökulmasta Fondia x yrityksen lakiosasto ainakin itsellä (olin mainostoimistokonsernissa ennen Fondiaa) ja mitä on saatu dataa rekryistä ja henkilöstötutkimuksista, niin mm. seuraavat asiat merkitsevät:

  • Monipuolinen ja mielenkiintoinen asiakaskunta ja sitä kautta hyvä mahdollisuus kehittyä
  • Ammattitaitoiset kollegat ja tiimityöskentely, taustalla kompetenssitiimien tuki: et jää yksin asioiden kanssa (AAtstot puhuvat tässä kohdin praktiikoista, meillä kompetenssitiimit)
  • Hyvin kilpailukykyinen työyhteisö etuineen

Itsellä esimerkiksi tuo tiimityöskentely oli iso juttu, koska tulin maailmasta, missä melkein kaikki tehtiin tiimeissä, samoin mahdollisuus hyödyntää isosti toimialaosaamista, koska siihen me tietysti panostamme ja asiakkaillemme tarjoamme.

”Mikä taas on asiakasyrityksen syy käyttää Fondiaa? Muu kuin se, että lakipalveluille ei ole tarpeeksi käyttöä, jotta ne oikeuttaisivat vakituisen asianajajan palkan.”

Asiakasyrityksillä on näkemyksemme mukaan useampiakin syitä käyttää Fondiaa ja esimerkiksi jatkuvaan sopimukseen perustuvaa lakiosastopalvelua (LDaaS): palvelu skaalautuu asiakkaan tarpeiden mukaan, se on kuluiltaan ennakoitavaa ja asiakas saa käyttöönsä koko lakiosastotiimin eri oikeuden- ja toimialat kattavan osaamisen vrt., että asiakasyrityksellä olisi käytössä ”ainoastaan” yhden juristin osaaminen. Lakiasiat on pakko – varsinkin operatiiviset – hoitaa myös huonoinakin aikoina, joten koemme myös tämän mm. lakiosastopalvelumallimme asiakkaalle koituvaksi eduksi. Samoin sääntely-ympäristön jatkuva monimutkaistuminen luo entisestään suurempaa tarvetta yrityksille liikejuridiikan palveluille.

Tottakai myös AAtstoilla on eri praktiikat ja sieltä löytyy apua eri oikeuden-/toimialojen kysymyksiin, mutta meillä on lähdetty nimenomaan erityisesti lakiosastopalvelussa konseptoimaan tätä monen osaajan muodostaman tiimin tarjoamaa palvelumallia.

”Fondialle asiakkuuksien sisällä kasvaminen on kaksiteräinen miekka. Samalla, kun oma liikevaihto nousee, nousee asiakkaan motivaatio palkata oma asianajaja firmaan sisälle. Tutulle fondiaanille voidaan maksaa vähän isompaa liksaakin ja silti säästää, kun Fondia ei ole välissä ottamassa omaa katettaan.”

Toki on tilanteita, missä meiltä lähtee juristi asiakasyrityksille. Hyvin normaalia kiertokulkua ja tapahtuu paljon myös AAtsto-puolella. Vähän haastan tämän skenaarion haitallisuutta seuraavista syistä:

  • Meillä on hyvin paljon asiakkaita, joilla on oma juristi tai oma lakiosasto. On tyypillistä, että esim. yritys, jolla on pääjuristi tai lakiosasto, ulkoistaa tai tehostaa osin omia toimintojaan. Samoin erityistilanteissa (transaktiot, muutostilanteet, litigaatio) on tyypillistä, että ulkopuolista apua käytetään. Eivät poissulje toisiaan. Lakiosastopalvelumalli tukee itseasiassa erittäin hyvin esimerkiksi tilannetta, missä asiakasyrityksessä on vain yksi juristi palkkalistoilla.
  • Monesti kun yritys palkkaa oman juristin meiltä tai muualta, huomio lakiasioihin itseasiassa kasvaa ja toimeksiantojen tai palvelun määrää saattaa jopa kasvaa.
  • Lakiosastopalvelumalli vastaa juuri tarjoamansa moniosaamisen kautta erittäin hyvin yritysten juristien tai lakiosastojen tarpeeseen.

”Tavallisessa lakifirmassa tällaista vaihtuvuutta tuskin on. Asianajaja miettii, että no haluanko lähteä vähän isommalla palkalla Heiskasen Mutteriin, jos voin päästä asianajotoimistossa osakkaaksi parin vuoden työpanostuksella. Fondialla ei tällaista osakasoptiota ole, jolla sitoutettaisiin parhaita työntekijöitä.”

Fondia ei tietoisesti ole AAtsto, eikä meillä samoin tietoisesti ole samanlaista partnerirakennetta kuin AAtstoilla. Fondia on muutenkin aika erilainen eläin kuin AAtstot.

Menemättä sen syvemmälle tässä markkinapositiokeskusteluun, niin se mikä on totta AAtstoille, Fondialle ja oikeastaan kaikille asiantuntijayrityksille , on entisestään koveneva kilpailu talentista ja pysyvästi muuttunut työnteon kulttuuri. Hiljattain julkaistiin aika kattava tutkimus (The Wolters Kluwer Future Ready Lawyer 2022: Leading change | Wolters Kluwer) liikejuridiikan saralta maailmalta ml. Eurooppa ja sen mukaan 70% yritysjuristeista ja 58 % toimistojuristeista miettii seuraavan vuoden aikana työpaikan vaihtoa. Eli uskaltaisin väittää, että kilpailu osaamisesta koskettaa meitä kaikkia. Sen voittaako sen kilpailun AA-uran mukanaan tuoma osakkuus AAtstossa vai jokin toisenlainen ura liikejuridiikan parissa – päättää juristi itse.

On totta, että meillä on hiljattain ollut poikkeuksellista vaihtuvuutta, mutta samalla voi todeta, että toisaalta juuri suoritettu henkilöstötyytyväisyystutkimus antaa uskoa, että suunta on hyvin oikea (eNPS 50). Samoin rekrytointimme on vetänyt ja vetää hyvin. Eli nöyränä tältä osin eteenpäin, henkilöstöä ja markkinaa kuunnellen.

Kiitos kysymyksistä ja mukavaa viikonloppua!

Tämi

48 tykkäystä

Me olemme kaikki erilaisia yksilöitä, ja kaikilla on omat preferenssinsä. Kaikilla lienee siis myös omat vastauksensa. Mutta jos nyt asetetaan vastakkain Fondia ja yrityksen lakimies, niin ainakin Fondiassa voidaan tehdä monipuolisempia ja todennäköisemmin myös haastavia tehtäviä. Riippuu tietysti vahvasti yhtiöstä, mutta aika monessa yrityksessä voisin kuvitella juristien päivien sisältävän aika paljon toistoa ja harvemmin kokonaan uusia hankkeita. Aika monet todennäköisesti arvostavat mahdollisuuksia tehdä uudenlaisia asioita ja kehittyä monialaisesti - ja toiset tykkää tasaisemmasta puurtamisesta tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Sitten on tietenkin kaikki arvomaailmaan, itsensä kehittämiseen, uraan, työelämätasapainoon ja muihin tekijöihin liittyvät asiat.

Fondian tilannehan ei ole tässä mitenkään ainutlaatuinen. Omasta seurannasta esimerkiksi Etteplan on asiantuntijoidensa osalta samassa tilanteessa, ja joskus toimeksiantoja asiakkaille suorittaneet löytävät itselleen niin mukavan roolin, että ne siirtyvät sinne. Etteplanin liiketoiminta rullaa kuitenkin eteenpäin ilman sen kummempaa dramatiikkaa. Se leivottu liiketoimintamalliin sisälle. Yhtiö on kuitenkin ihan eri kokoluokassa, ja Fondialla yksittäisien henkilöiden lähdöt aiheuttavat siten enemmän värinää.

Toiseen kysymykseen vastauksen jätän Fondian väelle, kun huomasin että @Tamer_Mohsen kirjoittaa samalla viestiä. Hänellä lienee paremmat vastaukset molempiin, mutta tuossa oli minun pieni lisäni.

23 tykkäystä

Kiitos paljon vastauksista varsin laiskaan pohdintaani. En selvästikään tunne alaa oikein yhtään, joten nämä kommentit oikaisivat monia oletuksiani.

Tulee aina huono omatunto, kun heittää jotain tekstiä löysin rantein, ja joku antaa näin perusteellisen ja huolitellun vastauksen :sweat_smile:

Kiitos myös @mskomu ja @Juha_Kinnunen.

26 tykkäystä

Fondia on periaatteessa aika ihanteellinen kohde sijoituskohteena:

Erittäin vahva tase
Liiketoiminta ei sido pääomaa
Vahva kassavirta
Defensiivinen toimiala
Erittäin hyvä oman pääoman tuotto (n. 30).

Ainoana miinuksena näen sen, että kyseessä on hyvin pitkälti palveluliiketoimintaa, joka on riippuvainen ihmisisten laskutettavasta työstä, jossa vaihtuvuusriski on suuri. Toki tätäkin tukee investoinnit teknologiaan sekä jatkuvalaskutteinen liikevaihto.

Jos tämä käänne nyt jatkuu, niin tässä on kyllä hyvää pihvi sijoittajalle. Mielestäni jopa mallisalkkuainesta. Vaikka Juha varoittelikin innostumasta liikaa :grinning:

19 tykkäystä

Höps, kiitokset kysymyksistä! Hyvä että on keskustelua.

11 tykkäystä

Hei,

pari kysymystä:

  1. Miten Fondia näkee yhtiön juristien nykyisen laskutusasteen ja sen kehittämisen, onko konkreettisia toimenpiteitä tämän eteen vireillä?

Periaatteessahan LDAAS-mallissa pitäisi (sen toimiessa) päästä ideaalitilanteessa siihen, että juristi tekisi yhden tunnin töitä ja laskuttaisi kaksi. Nyt näyttää liikevaihto per työntekijä mittarin mukaan lähinnä siltä, että tehdään kaksi tuntia töitä ja laskutetaan yksi. Tästä laskutusasteen kehittämisestähän pitäisi hyötyä sekä juristi itse (palkanmaksukyky kehittyy), yhtiö että sijoittajat

  1. Onko Fondialla ajatuksia lakipalveluiden konseptoinnista ja tähän panostamisesta? Mikäli juristipalveluita konseptoitaisiin helposti ostettavaksi ja myytäväksi kokonaisuudeksi, päästäisiin tällä näkemykseni mukaan parempiin laskutusasteisiin. Esimerkinomaisesti se, että ostat konseptoidun palvelun (vaikkapa hallituksen sihteeripalvelu) hintaan 5.000,00 + alv, mutta tähän menee oikeasti juristilta 10 tuntia aikaa. Joitakinhan näitä Fondialta löytyy, mutta konseptointi asianajoalalla on aika lapsenkengissä.
9 tykkäystä

Alla on Fondian tiedote omien osakkeiden hankinnasta. :slight_smile:

Osakkeiden hankinta aloitetaan aikaisintaan 31.10.2022 ja lopetetaan viimeistään 27.12.2022. Hankittavien osakkeiden enimmäismäärä alkavalla hankintajaksolla on 50 000 kappaletta, joka vastaa noin 1,26 % prosenttia yhtiön kokonaisosakemäärästä. Osakkeiden hankintaan käytetään kuitenkin enintään 375 000 euroa.

"Varsinainen yhtiökokous päätti 24.3.2022 valtuuttaa hallituksen päättämään yhtiön omien osakkeiden hankkimisesta siten, että valtuutuksen nojalla hankittavien omien osakkeiden lukumäärä on yhteensä enintään 300 000 osaketta, mikä vastaa noin 7,6 % yhtiön kaikkien osakkeiden lukumäärästä. "

9 tykkäystä

Toivottavasti ensi vuonna käänteen jatkuessa päästään ostamaan omia osakkeita sopuhintaan osana voitonjakoa. Vaikka onkin hyvä jos Fondia näillä ohjelmilla saa sopuhintaan sitoutettua osaajiaan.

Kassa on sen verran hyvässä hapessa, että omien ostoa mitätöimismielessä voitaisiin tehdä sallitun rajoissa jo nyt.

7 tykkäystä

Moi,
kiitos kysymyksistä!

1. Laskutusasteesta

Laskutusasteessa on toki paljonkin potentiaalia. Luonnollisesti tuemme ja panostamme sen tehostamiseen eri keinoin.

2. Konseptoidut palvelut

Meillä oikeastaan koko homman juju on lähtenyt liikkeelle konseptoidusta palvelumallista, lakiosastopalvelusta. Myöhemmin lakiosastopalvelun rinnalle on kehittynyt asiakastarpeesta myös muita konseptoituja palvelumalleja kuten esimerkiksi hallituksen sihteeri -palvelu ja DPO – palveluna. Asiakastarpeen tunnistaminen, sen täyttäminen ja asiakaskokemus ovat tässä avainasemassa. Asiakaskokemus menee läpi yrityksen kuin yrityksen jokaisen osan ja merkitys jatkossa ainoastaan korostuu – tehokkuuden ja teknologian rinnalla. Tulemme edelleen jatkamaan konseptoitujen palveluiden kehittämistä.

Tämi / Fondia

19 tykkäystä

Niin eipä ne omien ostot kauheasti muita omistajia lämmitä, ellei niitä mitätöidä tai käytetä osana yrityskaupoissa, kun hinta on noussut. Mitätöinti tukisi myös eps kasvua sitä kautta myös kurssia.

Jos vaan palkitaan johtoryhmää, niin onhan se huono merkki. imo.

En nyt ehkä sanoisi että johdon palkitseminen on huono merkki. Olen tykännyt Harrin ja tämän tiimin edesottamuksista. Jos hän jatkaa samaa rataa niin osakkeilla palkitseminen on hyvä juttu. Hän taisi muuten aloittaessaan myös ostaa osakkeita jonkin verran.

9 tykkäystä

Fondian toimitusjohtaja Savolainen esitteli firmaan Sijoittajapäivillä. :slight_smile:

11 tykkäystä

Fondialta tullut tiedotteitakin, mm. kannustinohjelmaa yms.:

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/fondian-osakepohjaisen-sitouttamis-kannustinohjelman-ansaintajakso-2023-2025

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/fondia-jatkaa-henkiloston-osakesaastoohjelmaa-saastokaudelle-2023-2024

Henkilöstön säästöohjelma toivottavasti kantaa hedelmää vaihtuvuuden kanssa:

Säästökaudella 2023-2024 osakesäästöohjelmaan osallistuvan henkilön vähimmäissäästön määrä kuukaudessa on 50 euroa ja enimmäissäästön määrä 500 euroa.

Jokainen osallistuja saa Yhtiöltä maksutta yhden lisäosakkeen (ennen veroja) kutakin kahta hankittua säästöosaketta kohden. Lisäosakkeet säästökaudelta 2023-2024 annetaan osallistujalle, jos hän omistaa säästökaudelta hankitut säästöosakkeet ja hänen työsuhteensa on voimassa omistusjakson päättymiseen 28.2.2026 asti.

9 tykkäystä

"Ansaintajaksolla 2023-2025 palkkiot perustuvat ansaintajakson keskimääräiseen liikevoittoprosenttiin (EBIT-%) ja osakkeen kokonaistuottoon (TSR). "

Saisiko näihin hieman tarkennusta @Tamer_Mohsen ?

Olisi mielenkiintoista tietää tarkemmin.

3 tykkäystä

Moi, kiitokset kysymyksestä!

Ansaintakriteerejä ei ole avattu tuon enempää tarkoituksella, koska ovat kytköksissä mm. budjetointiin, sisäiseen liiketoimintaohjaukseen ja henkilökunnan palkitsemiseen, jotka eivät ole julkisia tietoja. Kun osakkeita sitten joskus annetaan, on siitä kertominen eri asia.

Tämi

7 tykkäystä

Fondian Harri Savolainen on tulossa ROASTiin :fire: maaliskuussa.

Voi alkaa jo hyvissä ajoin miettimään kiperiä kysymyksiä! :smiley:

45 tykkäystä

Kauppalehden hehkutusjuttukaan ei saa rallia käyntiin tulosjulkistuksen alla: