Fortum - Puhtaan energiasiirtymän vauhdittaja

Toisaaltahan on myös niin että miltei mikä tahansa sähkönkulutus nostaa markkinasähkön hintaa ainakin epäsuorasti eli periaatteessa voisi ajatella että jos sähköyhtiö haluaa sähkön hintaa ylöspäin niin sähkön suurkuluttajia kannattaa houkutella omalle markkinalle vaikka ostaisivat kilpailijalta. :thinking:

5 tykkäystä

Voisi jopa väittää huonosti suunnitelluksi prosessiksi tämä meidän iki-rakas sähköpörde.

Fortum tarjosi vahingossa lähes ydinvoimalan verran liikaa sähköä Ruotsin sähkömarkkinoille - Talous | HS.fi

13 tykkäystä

https://x.com/seppalaville/status/1779863499113480629?s=46

Tästä olen paljon puhunut, lisäksi huomio siihen että tuulivoiman capacity factor noin 40% eli kattilat vastaavat jo noin 40% tuulivoiman tuonnosta ja muutakin joustavaa kapasiteettia tulossa…

1 tykkäys

Sijoituskästi on tehnyt tviittiketjun Fortumista. :slight_smile:

https://twitter.com/sijoituskasti/status/1780487476382998887

Täältä löytyy loppuosa tviittiketjusta äxättömiä varten, mutta on tämä mukavampi lukea äxästä.

Yhteenveto45 tykkäystä

Fortum tehnyt uuden pitkäaikaisen sähkönmyyntisopimuksen. Sopimuskausi alkaa joulukuussa 2024 ja päättyy vuoden 2029 lopussa.

Fortum ja ruotsalainen ferroseoksen tuottaja Vargön Alloys ovat allekirjoittaneet viisivuotisen sähkönmyyntisopimuksen (ns. Power Purchase Agreement, PPA), 0,4 terawattitunnin vuotuisesta sähkön ja ydinvoiman alkuperätakuiden toimituksesta asteittain nousevalla hinnoittelulla Ruotsissa, Fortumista kerrotaan.

Sähkö toimitetaan Fortumin ydinvoimaportfoliosta Keski-Ruotsin SE3 (Tukholma) -hinta-alueelta.

Yhtiön mukaan sähkönmyyntisopimus on osa Fortumin strategista tavoitetta, jonka mukaan suojatun sähkön osuus rullaavalla 10-vuotiskaudella on yli 20 prosenttia vuoden 2026 loppuun mennessä.

29 tykkäystä

Linkkaan energiavuokaaviojutun tännekin koska voi kiinnostaa Fortumin seuraajia: Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet - #9346 käyttäjältä Ilkka6

Nordea julkaisi päivitetyn Fortum-analyysinsä. Suositus (OSTA) ja tavoitehinta (14,00 €) pysyvät ennallaan.

Key downside risks: Declining coal and gas prices could lower power prices in Central Europe and in the Nordics. Declining demand for electricity combined with a high amount of wind and hydropower in the Nordic system could keep Nordic power prices lower than expected. The EU’s energy policy remains unpredictable and could require the restoration of natural rivers in the region.

36 tykkäystä

OL3:n vuosihuollossa ongelmia.

Olkiluoto 3:n vuosihuolto venyy | Uutiset | Yle

Tällä hetkellä Fortumin ydinvoimakapasiteetti on melko alhaisella tasolla, koska kolmessa voimalassa on juuri nyt kovat seisokit.

EDIT: STT uutisoi että OL3 huolto alkoi maaliskuun lopussa. Taulukostani näkee, että uutinen on väärä. Pappa pistää STT:lle heti tulikivenkatkuisen seisokinkorjausfaksin.
image

EDIT2: STT vastasi faksilla faksiini kovasti kiitellen. Pyysivät jatkossa faksaamaan taulukkomuutokset reaaliaikaisesti heidän toimitukseen.
image

Täällä on jo asiasta tieteellistä tutkielmaa.

49 tykkäystä

Loppusuora häämöttää? Nimittäin Fortumin kaksivuotiselle selvitykselle rakentaa uutta ydinvoimaa Ruotsiin. Syksyllä 2022 aloitettu työ tehdään yhdessä monen alan toimijan kanssa ja kattaa sekä perinteiset isot voimalat että pienreaktorit.

Ruotsin isoimmat firmat ovat olleet julkisesti jonossa pyytämässä Fortumia ydinvoimarakentamiseen ja maan hallitus asettanut selvityshenkilön, joka kartoittaa julkisen vallan tukikeinoja uusille reaktoreille.

Mutta käykö niin, että Fortumin Ruotsin ydinvoimapaukut jäävät vain nykyreaktoreiden uusimiseen? Yhtiö nimittää asettaa tässä ei niin helppoja ehtoja:

-Julkisen vallan tukitoimet
-Maan sähkömarkkinoiden uusiminen
-Poliittinen yhteisymmärrys uudesta ydinvoimasta ja sen taloudellisesta tukemisesta

Muu ehkä hoituisi ajallaan, mutta toisin kuin Suomessa Ruotsissa ei lisäydinvoimasta ja vielä tarkemmin sen tukemisesta valtiovallan varoin vallitse sopua yli puoluerajojen. Edellinen SW-poliitikkotapaaminen päätyi mediatisoituun nokkapokkaan…

Tällä viikolla myös Vattenfall flirtaili julkisuuteen jopa useista lisäreaktoreista sopivien ehtojen täyttyessä. Mutta eihän pyttyjä voi alkaa rakentaa, jos yksi hallitus myötäsilittää hanketta toimilla X ja seuraava huuhtoo ne pöntöstä alas.

8 tykkäystä

Epsonin faxini alkoi sylkemään tulosteita 10 minuuttia sitten. Tällä kertaa Vara Researchilla oli asiaa. Ovat tänään päivittäneet Fortumin ennusteita.

Ei suuria muutoksia parin kuukauden takaiseen. Ei hyvä, eikä huono.

image

Suomen tuotantoluvut: lähde Energiateollisuuden kuukausiraportointi. Saavutettu hinta on oma ennusteeni. Vara Researchilla 59,1 €/MWh.

EDIT: Tuulivoima nousi Q1/2024 ensimmäisen kerran Suomen tuotannossa hopeasijalle ohi vesi- ja lämpövoiman. Omasta mielestäni tuulivoima sataa Fortumin laariin, joka tekee hinnat turbulenttisiksi. Hyviltä päiviltä tulee useamman päivän tulot.

55 tykkäystä

Analyytikon ennakkokommentit Fortumin Q1-tulokseen liittyen. :point_down:

19 tykkäystä

Olipa mielenkiintoista tekstiä Suomen 2. isoimman energiatuottajan eli UPM:n tän aamun osarista. Heijastuuko myös Suomen suurimman energiatuottajan Fortumin lukuihin?

Mutta kuten Juhan ennakkokommenteissa todetaan, niin Fortumin ”herääminen” edellyttää vihreän siirtymän vauhdin kiihtymistä Suomessa - ja Ruotsissa. Auttaako tuleva koronlasku ja hallituksen tuore päätös verohelpotuksista siirtymän hankkeita?

UPM Energy teki kaikkien aikojen parhaan ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa. Alkuvuoden kylmä sää lisäsi sähkönkulutusta kausiluonteisesti, mikä nosti markkinahintoja. Onnistuimme myös vesivoiman optimoinnissa hyvin. OL3-ydinvoimalaitosyksikön merkitys koko sähköjärjestelmälle tuli todistettua vahvoilla markkinoilla, ja yksikkö vaikutti positiivisesti osavuositulokseemme

34 tykkäystä

UPM osalta Q1-23 saavutettu myyntihinta oli 25 €/MWh halvempi Fortumilla Q1-23, joten siksi kaikkien aikojen Q -tulos oli helpompi heillä saavuttaa. Fortumilla Q1-23 tuloksesta jäädään, mutta voivat toki hieman yllättää ennakoidusta riippuen mm. tarkoista Q1-24 suojaushinnoista. Suojaushintoja ja tasoja en ole kvartaalitasolla löytänyt.

10 tykkäystä

No höh. Viimeksi eilisessä postauksessani oli tämä:

En halua olla ilonpilaaja, mutta UPM:n hinta tulee pääosin Suomen tuotannosta. Fortumilla n. 60 % tuotannosta on Ruotsin SE2/SE3-alueilta, joissa hinta tyypillisesti on (paljon) alempana.

UPM ei ilmoita omia suojausasteitaan, mutta ne lienevät samoilla prosenttitasoilla Fortumin kanssa. Kyse on kuitenkin suojaus riskejä tasoittamaan.

18 tykkäystä

Suomalaiset toimivat jäniksenä kuten SSAB tapauksessa.

Fortumilta en ole kvartaalitason suojaustasoja ja hintoja tulevaisuuteen löytänyt. Vuositason hintoja ja tasoja kylläkin. Koska talvikvartaalit ovat tyypillisesti kesäkvartaaleja kalliimpia myös suojaustuotteiden hinnoissa, niin voivat suojaushinnat ja tasot kvartaalitasolla vaihdella huomattavastikin tuosta vuositason hinnasta, jonka Fortum kertoo. Kun Fortum on nyt infonnut viimeksi keskimääräisen suojaushinnan 47 €/MWh ja suojausasteen 70 % vuodelle 2024, niin Q1-24 osalta suojaushinta voi olla korkeampi ja suojaustaso poiketa tuosta 70 % tasosta.

5 tykkäystä

Toimittaja päivittelee parin Olkiluoto-reaktorin yhtäaikaista huoltoaikaa. Riittääkö sähkö ensi viikolla? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat (is.fi)

Tosiasiassa hintoihin vaikuttavia reaktoreita on huollossa neljä kappaletta samaan aikaan. Ilmat lämpiää ja lumet sulaa, joten tuskin mitenkään älyttömästi pörssisähkö kallistuu maanantaista lähtien. Toki onhan tuossa yli 5 GW:n tehot alhaalla.

EDIT: korjasin Oskarshamin päivämäärän. Alkujaan huollon päättyminen oli 1.5., mutta kotisivujen mukaan on nyt 4.5.

EDIT2: ja taas neljä päivää lisää OL3:n huoltoaikaan Olkiluoto 3:n vuosihuolto venyy jälleen – sähköä tuottaa tällä hetkellä vain ykköslaitos | Satakunta | Yle

26 tykkäystä

MERIMOOTTOREITA ja voimaloita valmistava Wärtsilä sanoo, että Suomi tarvitsee kaksi gigawattia lisää joustavaa sähköntuotantokapasiteettia varmistaakseen sähkön hinnan pysymisen kohtuullisena lähivuosina.

Yhtiö laskee, että vuonna 2027 sähkön keskihinta olisi 7,4 senttiä kilowattitunnilta, mikä on melkein kolmanneksen enemmän kuin viime vuonna.

26 tykkäystä

Wärtsilältä tulee näitä ulostuloja tasaisin väliajoin. Esitetään kauhuskenaario johon itse myydään ratkaisu. Hyvähän se tietenkin on, että tuodaan esille erilaisia skenaarioita herättelemään päättäjiä. Pitää kuitenkin muistaa, että muuttujia on paljon ja excelin voi myös käskeä tuottamaan loistavaa markkinointimateriaalia myynnin tueksi🙃

31 tykkäystä

Mistähän keskihinnasta mahtavat puhua vai onko iltapulun toimittaja toiminut faktantarkistajana ihan itse??

“Pörssisähkön keskihinta oli vuonna 2022 18,81 snt/kWh, kun vuonna 2023 se oli 6,66 snt/kWh (hinnat sis. alv).”

Tämä tieto taisi olla Väreen sivuilta