Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Kysy niiltä, että llisäävät SPYI:n Xetrasta. Usein hyväksyvät.

1 tykkäys

Luultavasti myyt lukumääräisestä vähemmän kuin ostat. Eli myydessä korkea minimikulu ei ehkä ole niin iso ongelma kuin ostettaessa. Mutta ymmärrän tuon pointin, että saat muita etuja kun Danskessa on tietty määrä varallisuutta.

Valuutanvaihtokulu näyttäisi Danskessa olevan 0,25%. Lontoon osakeostoissa tulee myös 0,5%:n leimavero, joten luultavasti tulee ETF:ienkin kohdalla. Eli se nostaa entisestää ostokuluja. Mutta tuntuu oudolta, että Danske ei tarjoasi tuota Xetraa. Mitä jos kysyisit, että voisivatko laittaa tarjolle SPYI:n Xetrasta? Joskus pankit ottavat noita manuaalisesti kaupankäyntiin. En ole itse Dansken asiakas, joten en tiedä, miten heillä. Mutta ei maksa mitään kysyä.

Dansken hinnasto: https://danskebank.fi/-/media/pdf/danske-bank/fi/sijoittaminen/danske-kaupankaeynti-online_hinnasto.pdf

1 tykkäys

@Ilarion @Paapaa kysyin jo lisäämisestä :frowning: Ei ole kuulemma tulossa. En ymmärrä syytä, kun xetrasta myyvät kuitenkin paljon muita lappuja.

Täytyy laskeskella tätä nyt vielä. Jos yhtä lappua kerran vuodessa vanhoilla päivillään myy, on totta että myyntikertoja ei välttämättä paljon tule. Toisaalta niitä voi tulla vaikka 40 :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Edit kiitos kommenteista, näillä pääsen kyllä ratkaisuun.

1 tykkäys

Onpa todella ikävää ja täytyy pitää mielessä jos joskus edes vahingossa mietin tilin avaamista Danskeen.

1 tykkäys

Korjataan sen verran, ettei leimaveroa tarvitse maksaa Lontoossa listattujen ETF:ien kohdalla :slight_smile:

lähde sivu 3: https://docs.londonstockexchange.com/sites/default/files/documents/LSEG_ETF_brochure.pdf

7 tykkäystä

Vastaan tänne, kun sopii paremmin rahastoketjuun.

Ei tota tarvitse hävetä!Päinvastoin, hemmetin hyvä että huomaat että suunnitelmaa voi parantaa ja sijoittaa järkevämpiin kohteisiin. Ja joka tapauksessa noi kalliitkin rahastot ovat yleensä parempi kuin ei mitään. Pankkitäti yrittää kusettaa minkä ehtii mutta nykyään pankitkin myyvät onneksi noita indeksirahastoja, kuten OP-Maailma Indeksi. Ei niitä asiakkaille suositella, mutta ne on tarjolla jottei menetetä valveutuneita asiakkaita.

Ainoa hiukan hankalampi asia on sen miettiminen tai laskeminen, kannattaako vanhat kalliit rahasto-osuudet myydä heti vai jättää tuottamaan korkeammallakin kuluilla kunnes myyminen on verotuksellisesti halvempaa.

5 tykkäystä

Joo. Paras oli ku mietin sillo enne OP:lle menoo että “ei korkee kulusia”. No sitä en kuitekaa tajunnu et ois voinu pistää vastaa ja ei sillä ekalla kerralla ois mitää tarvinnu viel tehä vaa ois voinu jäähä tutkimaan. Nojoo. Toisaalta sillo heti parin ekan kuukauden aikana tuli niin paljon oppeja kerralla että en toisaalta vaihtais mihkään. :ok_hand:

Mulla on mielessä myydä yks kallis rahasto “kunhan se joskus nousis plussalle että sais omat pois” mutta enpä oikeestaan tiiä onko järkee. Toisekseen ajattelen sen kans, että tällä hetkellä mulla ei oo tarvetta ylimääräselle rahalle/sijotettavaa löytyy joka kuukausi nii onko siinä kohtaa vaa parempi antaa sen sielä muhia ja toivoa? Vai myiskö pois.

Esimerkkinä kans just OP rohkee, joka on tuottanu +51% osto hetkestä. Kannattaako pitää tuottamassa vai myydä pois? Saisin verotuksessa vähennettyy aiempii tappioita ilmeisesti 2025 asti vähennettävissä.

Muutamia asioita joita vaa mietin ja mietin mitä niien kans tekis.

Tuollainen musta nimenomaan kannattaa myydä heti pois. Et joudu maksamaan veroja, saat heti säästöä kuluissa kun sijotat kaiken johonkin järkevämpään rahastoon. En itse odottelisi mitään tyhjiä lupauksia hetkeäkään, mutta toki jokainen tekee itse päätöksen.

Tossa on 1,45% palkkio, joten yli prosentin verran otat vuodessa pataan johonkin toiseen rahastoon verrattuna. Tuo on sekasikiö, joka seuraa yli kymmentä indeksiä ja on jäänyt siitäkin joka vuosi parisen prosenttia jälkeen.

Möisin mahdollisimman nopeasti mutta verot on aina varmaa tappiota, joten ne pitää huomioida. Jos saat tappioilla kuitattua niin ehdottomasti parempi. Tai sitten hyödynnät joka vuosi verottoman 1000e myynnin jos ei ole muita myyntejä ja myyt hitaammassa syklissä.

12 tykkäystä

Huom, sen pitää olla ALLE 1000€ per vuosi!

Lisää merkkejä…

Se saa olla myös tasan tuhat euroa. Eli enintään 1000e myynnit niin ei mene veroja.

2 tykkäystä

Itse pidän mielelläni muutamaa aktiivisesti hoidettua rahastoa salkussa, joskin pienemmillä summilla kuin indeksirahastoja & ETF:iä.
Ihan mielenkiinnosta.

Tuo OP Rohkea on ilmeisesti joku yhdistelmärahasto.

Ajankohtaista pohdintaa siitä, kannattaako korkeiden arvostuskertoimien markkinassa ostaa laajasti hajautettuja indeksejä, kuten World indeksi tai SP500.

Lyhyt vastaus: kyllä, mutta ajallisesti hajauttaen.

Pitkä vastaus: katso video.

2 tykkäystä

Kun katsoo pitkän aikavälin kehitystä, niin kannattaa laittaa graafi logaritmiseksi. Lineaarista graafia tuijottaen näyttää siltä ettei esim välillä 1971-1995 indeksi olisi liikkunut juuri mihinkään.

15 tykkäystä

Ajallinen hajauttaminen tulee useimmille vähän automaattisesti, koska rahaa sijoitetaan jostain kiinteästä tulonlähteestä. Minusta parempi kysymys on, että kannattaa sijoittaa kaikki kerralla, vai hajauttaa ajallisesti jo sijoitettavaksi merkittyä varallisuutta, pitäen osaa tilillä odottamassa?

Seligsonin 2/2024 katsauksessa oli tästä näkemys. Lyhyt lainaus: “Tutkimustulosten valossa johtopäätös on selvä: Koko könttäsumman sijoittaminen yhdellä kertaa on keskimäärin ajallista hajauttamista parempi vaihtoehto, jos asiaa tarkastellaan puhtaasti sijoitusten taloudellisen menestyksen perusteella.”

https://www.seligson.fi/sco/suomi/ajankohtaista/katsaus-2-2024/

Katsauksessa käsitellään aihetta otsikolla “”ALL IN” VAI ASKEL KERRALLAAN?”

5 tykkäystä

Mainiossa kanadalaisessa Rational Reminder-podcastissa tehtiin asiasta tutkimus kesällä 2020 . Siinä tutkittiin eri markkinoita eri aika periodeissa ja olisiko ollut järkevämpää sijoittaa koko summa kerralla vai hajauttaen 12 kuukauden ajan.

Muistaakseni 2/3 kerroista kertasijoitus voitti. Ja huonoimmassakin skenaariossa kertasijoituksella sai tuottoa.

Tämäkin artikkelin siteeraama tutkimus oli päässyt samaan tulokseen.

“Lump-sum investing outperforms dollar-cost averaging about two-thirds (68%) of the time, according to Vanguard.”

Epäonnekseni aloin pohtimaan ja toteuttamaan asiaa talvella 2021, kun käytössäni oli isompi summa sijoitettavaa varallisuutta. :grimacing:

Tuloksen voi nähdä käppyröistä.

12 tykkäystä

Hyviä nostoja! Huomion arvoista on myös psykologinen puoli, eli miten kestää henkisesti sen että menee all in ennen kuin sijoituksesi arvo puolittuu.

Tämän takia annan ääneni erityisesti aloittelevien kohdalla ajalliselle hajautukselle. Poikkeuksena jos ostamasi assetti on historiallisesti halpaa ja mahahapot kestää pudotukset :smiley:

Jos puhutaan nykytilanteesta ja SP500, niin näillä arvostustasoilla kerralla all in meneminen muistuttaa pikemmin uhkapelaamista kuin sijoittamista.

Ajallisen hajautuksen merkitys korostuu kun arvostustasot ovat korkeat.

2 tykkäystä

Voisiko hyvä menetelmä olla ensin ajallinen hajauttaminen arvostuskertoimien ollessa korkeita ja sitten, kun indeksiin tulee seuraavan kerran joku voimakkaampi korjausliike alaspäin, niin silloin sijoittaa koko summan.

1 tykkäys

Yks teesi on, että tilastollisesti ATH:ssa osakkeet jatkaa todennäköisemmin nousuaan. Käsien päällä istumisella voi menettää tuottoja.

Toinen, vastakkainen teesi on, että kannattaa välttää virheitä.

Tuossa kerralla all in menemisessäkään ei pitkällä aika jänteellä menetä rahaa. Olen samaa mieltä, että psykologisesti on varmaan helpompaa hajauttaa ajallisesti.

9 tykkäystä

Lopulta arvostuskertoimet kuitenkin määritetään tulevaisuudessa. Tokikaan ei nyt ihan noin mustavalkoisesti, mutta ”what if” -maailmassa sitä voisi maailman tappiin miettiä miten olisi pitänyt toimia toisin silloin ja tällöin. Jälkiviisaanaa koronan realisoituessa ”all in” olisi tuonut valtavat pikavoitot, mutta olihan näkymät silloin epävarmat. Sama pätee finanssikriisiin tai toisaalta viime kurssihuippuihin. Joillekin sopii laittaa laakista rahat uuniin, mutta veikkaisin useamman nukkuvan yönsä paremmin kun hajauttaa ajallisesti. Ei tämän harrastuksen takia kannata yöuniaan sentään menettää. :slight_smile:

1 tykkäys

Ei kannata tosiaan menettää yöunia. Tutkimustulokset lienevät kiistattomia, mutta oman henkisen hyvinvoinnin kannalta olen tehnyt vastaavassa tilanteessa siten, että puolet heti ja puolet seuraavan vuoden aikana ostot ajallisesti hajauttaen.

6 tykkäystä