Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Vertailuindeksilaskelmani eivät ole muuten sidoksissa Nordnetiin kuin sen osalta, että lasken uudet sijoitukset vertailuindeksiin sen mukaan miten talletan uutta rahaa Nordnetiin. Muuten kaikki tapahtuu excelissä ja omxhgi:n kurssi löytyy ihan googlaamalla. En osaa ottaa kantaa siihen miten Nordnet laskee tuotot, mutta excelissä kaikki tapahtuu niin kuin olen itse määritellyt

2 tykkäystä

Ei varmaan ole uusin ilmiö, mutta jotenkin tuntuu, että parin vuoden välein tulee aina uusi hirveän hypetetty toimiala, joka katoaa sitten otsikoista yhtä nopeasti kuin se tulikin. Sosiaalinen media ja muut manipuloijat vielä lisäävät oman kauhansa soppaan ja oma lehmä ojassa hypettävät osakkeita lisää.

Noiden kannabis-osakkeiden käyrät on mielenkiintoista katsottavaa näin jälkikäteen. Sääliksi käy niitä, jotka ostivat tuolla hypen huipulla.

3 tykkäystä

Erittäin hyviä hypeen liittyviä postauksia yllä @Don_Jari, @Crazy_Train ja muut. Olen välttänyt ostamasta hype-osakkeita, mutta pakkohan niihinkin on tutustua.

hype /hʌɪp/

  • extravagant or intensive publicity or promotion.
  • promote or publicize (a product or idea) intensively, often exaggerating its benefits.

Muutamia esimerkkejä hype-sijoituskohteista/-aloista lähiajoilta: Bitcoin, kannabis, Tesla, vetyfirmat, lääkefirmat, ehkä jopa vähän pelifirmat?; varmasti on muitakin, mutta nämä tuli ensimmäisenä mieleen. Mikä on seuraava hype, joka raketoi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi? Bitcoin (blockchain), kulta/hopea, VR, IoT, AI, quantum computing, uudenlainen akkuteknologia, avaruusmatkailu jne. Saa täydentää.

Hype ei muodostune ihan tyhjästä, vaan idea on usein pyörinyt markkinoilla vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Hypet vaan nostavat päätään säännöllisin väliajoin ja joskus jopa toistuvat.

En tarkoita, että hypeihin sijoittaminen olisi aina huono vaihtoehto, jos ehtii ensimmäisten joukossa ja varsinkin jos tunnistaa ja osaa ajoittaa sijoituksensa voittajaan (esim Apple ja miksei muutkin FAAMG:t) ja lopulta myydä myös oikeaan aikaan. Alathan on yleensä tuttuja. Esimerkiksi meillä oli kotona linnunpönttö Mac jo 80-luvun puolessa välissä ja ollut aina Mac/Apple siitä asti. Se oli lapsena hienointa mitä osasin kuvitella. Samalla Applen markkinaosuus oli erittäin vaatimaton ja firman tilanne ailahteli. Myöhemmin menin Apple-hypeen mukaan ja ostin lentolipun, että pääsin ostamaan kytkyttömän Iphone 3:sen Helsinki-Vantaalta 900€:lla. Järkevämpää olisi ollut ostaa osaketta. Hypen tunnistamisessa olen huomannut, että mikä kiinnostaa itseäni niin kiinnostaa yleensä myös massoja, varsinkin jos kyse on laadukkaasta tuotteesta.

Hypen ennustaminen on silti haastavaa, mutta vihjeitä tulee vastaan koko ajan. Esimerkki ei ole todellakaan paras, mutta noin pari vuotta sitten Ylen haastattelija kävi kyselemässä yläasteikäisiltä millaisen app:n he haluaisivat ja millaisia ominaisuuksia siinä pitäisi olla. Suosituista sovelluksista löydettiin paljon puutteita ja useampi teini kuvaili täydellisesti Tik Tok:n kaltaisen app:n.

Hypessä suuremmat massat kiinnostuvat alasta ja markkinoille tulee hypen perässä lyhyessä ajassa uutta rahaa ja ennen kaikkea sijoittajia, jotka eivät muuten markkinoihin sijoittaisi. Dave Portnoy ja osakemarkkinoilla hääräävät urheiluvedonlyöjät markkinoivat edelleen voimakkaasti hypeosakkeita ja luultavasti kohta Bitcoinia. Ystäväpiiristä löytyy useampi vasta kesällä sijoittamisesta kiinnostunut henkilö ja heille ei pienet voitot kelpaa. Voittojen ja jännityksen tuoma euforia ohjaa uhkapelaajaa ja he ovat omiaan nostamaan hypeä. Monen hype laantunee parin murskaavan tappion jälkeen ja urheilutarjonnan normalisoituminen ja/tai isompi markkinaromahdus tuo myös luontaista poistumaa. Meneillään olevassa ilmiössä on kaikki ainekset monen tutun henkilön taloudelliseen katastrofiin. Analyyttiset henkilöt toki jatkanevat sijoittamista.

Kuulisin silti mielelläni lisää, jos jollain on ajatuksia seuraavista hypealoista. Linkeissä on perustietoa mm. yli-hypetetyn osakkeen käyttäytymisestä ja vaarojen tunnistamisesta. Toivottavasti vasta-aloittaneet sijoittajat (ja muutkin) muistavat riskienhallinnan tässä nousuhypessä.

7 tykkäystä

Tanskassa on hypeä. Tuulivoima ja lääketeollisuus rokkaa.

4 tykkäystä

HEP HEP! Kaksikin kappaletta :wink:

3 tykkäystä

Tuolta Wuhan ketjusta Koulukatu:

Koulukatu

30 min

Turku tasaa Pohjois-Makedonian terveydenhuollon kuormaa. Vai lähetetäänkö sairastavat samantien takaisin lähtöpisteeseen?

Näin Tamperelaisena ehdottaisin että Turku laitettaisiin samanlaiseen sulkuun kuin Uusimaa laitettiin viime keväänä.

Masse-setä kommentoi täällä kafferoomin puolella ettei kenellekään tule mielenpahoitusta tai liputuspaineita:

"Juu. Jo aiemmin setä foorumilla kertoilikin, että piru oli soitellut pääministerille ja sanonut, että Suomi voistais säästää koronalta, jos yksi kaupunki uhrattais. Sanna mietti tovin ja myöntyi. Piru siihen, että asia ok, mutta vielä joudut vastaamaan 2 kysymykseen: Mikä kaupunki? Miksi aina Turku? :slight_smile:

Masse-setä, FA, Ei meil turuus mittä kriisii ol

13 tykkäystä

Joko @polo6 myi Qt potin ja muutti Thaimaahan vai onko jäänyt Singaporeen jumiin? 55 eurolla oli osakkeet myynnissä kun Qtn kurssi oli 10 euron luokkaa. Kohtahan siellä ollaan. Ei ole miehestä kuulunut. Vai onko business as usual ja no comments needed. Digiakin matkalla 10 euron lapuksi.

5 tykkäystä

minä jo aikoja sitten kyselin, joko on kyllästynyt liputteluun tai sitten kuollut korona virukseen. Ei ole Polo6 :sta kuulunut, mutta enpä kyllä ihmettele.

2 tykkäystä
5 tykkäystä

Joo, en menny ryyppäämään sentään nyt ekana päivänä :joy: Tulevasta ei sitten puhutakkaan sen tarkemmin :wink: Ja kiitos paljon onnitteluista :heart:
PS: Vakavasti sanottuna, en kyllä sen kummemmin hirveesti baareissa tms. ravaa muutenkaan, poikkeuksia toki on jokaisella tällaisellakin :slight_smile:

5 tykkäystä

No sitä ryyppiaikaa sitten riittää myöhemmin, kun on suuret tulot, suurempi osakesalkku ja mahdollisuus kirjoittaa itselleen lääkepirtu reseptejä🤣

Jos Luoja mulle noi suuret tulot ja suuremman osakesalkun suo niin sillon ehkä pääasiallinen rahankäyttökohde ei oo viina :joy: Ennemminkin sillon keskittyisin siihen, että mun lähipiirissä on kaikki hyvin, ja auttaisin parhaani mukaan mikäli näin ei olisi :innocent:

34 tykkäystä

Tämä kirjoitus piristi päivääni kyllä todella paljon! Puhut Johannes viisaita ja sinulla on todellakin elämänarvot kohdallaan. Pidä niistä kiinni :slight_smile: Niin ja onnea ja menestystä opintoihin.

7 tykkäystä

Tervetuloa alalle ja tsemppiä opintoihin! Lääketiede sopii aika mukavasti alana kyllä jos osakesijoittaminen kiinnostaa :slight_smile: Palkkatuloista jää ihan hyvin sijoitettavaa ja opintojen aikanakin (toki vasta LT4 eteenpäin) pääsee jo tienaamaan.

2 tykkäystä

Nyt voisi jo @Masse -sedän tyyliin sanoa, että vanhan mieltä lämmittää, kun nuorisolla on järkevä suhde alkoholiin. Ylipäätään suomalaisella geeniperimällä, suurimmalla osalla olisi viisainta jättää se alkoholinkäyttö satunnaisiin lasillisiin shampanjaa tai hyvää konjakkia. Rajana tosiaan tuo yksi annos, jota voi myös lääketieteellisessä mielessä pitää suhteellisen vaarattomana. Väkisin tulee omalla kohdalla mieleen, että olisinko tällä hetkellä Nokian rinkuloiden suuromistaja, jollen olisi elämäni aikana aivan liikaa viinaa kaatanut kurkustani alas. No, se on kuitenkin mennyttä elämää, koska valitsin täysraittiuden vajaa neljä vuotta sitten🙂

27 tykkäystä

Noh, kuten sanottu, ei kaikki korkeakouluopiskelijat, enkä minäkään, ole tän suhteen parhaita mahdollisia esimerkkinnäyttäjiä. Nuorilla on yksi suurempi pahe alkoholinkäytössä (näin raa’asti yleistettynä) ja se on se, että vaikka ei usein ryyppäisi (jota tätäkin tosin tekevät jotkut…) niin sitten niillä kerroilla jolla on ryyppäämässä menee viinaa alas kurkusta sitten enemmänkin (= liikaa). Menemättä liikaa yksityiskohtiin, niin en minäkään näiden suhteen todellakaan täysin “viaton” ole :slight_smile: Mutta väittäisin, että ihan annoksina mitattuna vko-tasolla mun alkoholinkäyttö on ollut aina alle kohtuukäytön rajojen (14 annosta/pvä) - päivätasolla joskus on voitu hipoa rajoja (= 7 annosta/pvä). Korostaisin, että vastuullisessa alkoholinkäytössä on ehdottomasti aina pysyttävä näiden rajojen alapuolella, ja mielummin ei juo ollenkaan, mikäli tämä on mahdollista! Ja tietenkin kaikilla moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla nollatoleranssi - jos otat, et aja.

4 tykkäystä

Tosi kiva kuulla @Jekku! Ja nää elämänarvot on mulla ollut jo jokseenkin pitkään - muistaakseni ala-asteesta asti oon alkanut hahmottamaan näitä “isompia kokonaisuuksia” näin.

Joo todellakin @El_Nila oikein mukavasti pääsee osakesijoittamista jatkamaan sivuhommana, ja kiitos paljon molemmille tsempeistä!

Maisteria aloittelevana teekkarina on antaa yksi vinkki opiskelut aloittavalle: ensimmäisenä vuonna on erittäin suotavaa käydä bileet ja tapahtumat läpi (toki alkoholinkäytön saa itse päättää sopivaksi), silloin tehdään parhaat sosiaaliset kontaktit ja ryhmäydytään. Opiskelu ja bilettäminen eivät ole toisiaan poissulkevia, jos ja kun älyä/motivaatiota riittää!
Onnea ensimmäiseen opiskelusyksyyn vaikkakin korona voi hieman sotkea rytmejä!

Ps. Sitsit ja approt kannattaa kokeilla :wink:

14 tykkäystä

Uskaltaisin väittää että useimmille opiskelussa tulee eteen seuraava dilemma: “Arvosanat, Bileet, Uni - Valitse kaksi”. Mielestäni kertoo hyvin paljon ihmisestä mitkä kaksi näistä valitsee!

3 tykkäystä

Tuohon geeniperimäväitteeseen olisi kiva saada edes hiukkasen pitävää lähdepohjaa. Ennen kiletolakia alkoholin kulutus / lärvi oli Euroopan pienintä. Aika hämmästyttävää on, että kieltolain tultua voimaan alkoholin kulutus ei juuri laskenutkaan. Nähdäkseni kieltolain avulla suomalaiset opetettiin ottamaan perseet olalle, kun alkoholia sai hommattua, pitihän siitä ottaa kaikki hyöty irti.

Kieltolain jälkeenkin Suomessa on ollut toinen toistaan kummallisempia sääntöjä ja rajoituksia, joiden todellinen vaikutus alkoholin käytön kohtuullisuuteen on varsin kyseenalaista. Verotuksellilla keinoilla alkoholi on Suomessa EU’n kalleinta ja jotta kalliista viinasta saa parhaimman hyödyn irti, niin suuri määrä kannattaa juoda nopeasti.

Kun hakee pakettiautollisen alkoholia hinnan takia Balttiasta, niin alkoholin kulutus on ilmeisesti suurempaa kuin Alkosta pullo punkkua kerrallaan haettuna.

Mun mielestä suomalainen alkoholipolitiikka maksimpi haitat verrattuna vapaampaan alkoholikulttuuriin ja kohtuullisempaan hinnoitteluun verrattuna. Suomalaisessa alkoholinkäyttötavoissa ei ole mitään geeniperimäkysymystä vaan opittua alkoholipolittikan ohjaamaa käytöstä.

3 tykkäystä