Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Hyviä pointteja ja erinomaista, että video herättää keskustelua. :slight_smile:

Mitä hain takaa, että pitkässä juoksussa suurin osa osakkeista on huonoja sijoituksia. Toki, pitkässä juoksussa olemme kaikki kuolleita, mutta jos puhutaan vuosikymmenien säteestä. Mitä ajattelin tässä muotoilussa on se, että huolimatta sijoittajien alati lyhyemmästä aikajänteestä, niin monet (kenties enemmistö) harrastaa edelleen paatunutta holdaamista. On myös tyypillinen aloittelijan virhe keskittää liikaa muutamaan osakkeeseen. Nämä kohderyhmät oli ensisijaisesti mielessä.

On totta, että vuositasolla kaikenmaailman firmat voivat olla hyviä sijoituksia, mutta etukäteen niiden tietäminen on vaikeaa. Outokumpu on raaka esimerkki. Välillä se triplaa vuodessa, mutta milloin se tekee sen ei kukaan tiedä etukäteen. Pitkässä juoksussa kaikki tietää, mihin Outokumpu tulee päätymään… :smiley:

Jep, tiivistettynä valitse osakkeesi huolella ja vahdi niitä kärppänä. :slight_smile:

14 tykkäystä

Toisaalta tarinan lohdullinen puoli on siinä, että pörssissä on pieni joukko todella laadukkaita kasvajia eikä tarvitse moneenkaan osua vahingossa, niin jos vain roikkuu tarpeeksi pitkään mukana niin syntyy hyviä tuloksia! :slight_smile:

Siksi ne pörssi-indeksitkin nousee, vaikka keskimääräinen osake on ihan hulabaloo-tasoa. :smiley:

10 tykkäystä

Vahinko-onnistumiset mielessä liian usein :sweat_smile: loistavia nuo sinun videot! :muscle:

1 tykkäys

Vaan olisiko helpompi löytää ne hinnoitteluvirheet ja lyhyemmän aikajänteen(max 10vuotta) voittajat kuin ne tulevaisuuden megavoittajat? Voisiko tuohon perustua monen tutkimuksen indikoima arvosijoittamisen ylituotto? @Pohjolan_Eka on aiemmin ainakin argumentoinut että nykyään mitään perinteisen arvosijoittajan etsimää hinnoitteluvirhettä pääse tapahtumaan, kun tietoa on paremmin tarjolla kuin aiemmin. Itse tohdin kallistua vielä olemaan erimieltä. Toisaalta mielestäni koko kasvu vs arvo keskustelu voitaisiin lopettaa. Eikö se tulevaisuuden megavoittaja kasvuyhtiökin ole arvoyhtiö mikäli sen tulevia kassavirtojen arvo on yli markkina-arvon?

No joo tämä nyt on ihan täyttä kahvihuone kamaa, koska todellisuuden nimissä en ole pureksinut tai miettinyt kovin paljoa eri sijoitusstrategioita.

8 tykkäystä

Tämähän on oikea paikka tällaiseen rentouttavaan jutusteluun puoliheitoin :smiley:

Mä itse taipuisin osin tuohon @Pohjolan_Eka:n tulkintaan, että ns. perinteinen arvosijoittaminen (kuten se yleensä ymmärretään) matalan tunnuslukujen yhtiöihin on kärsinyt valtavasti markkinan tehostumisesta ja yksinkertaisesti siitä, että aika on ajanut yli tilinpitokäytänteiden. Siksi matalasta P/B:stä on tullut varoitusmerkki ylituoton lähteen sijaan.

Mutta olen kanssasi samaa mieltä siinä, että arvon ja kasvun välinen jaottelu on usein keinotekoista. Paras kombohan on, jos sijoittaja pääsee kiinni kasvuyhtiöön arvoyhtiön arvostuksella. Tällaisia tapauksia vaan tulee todella harvoin eteen.

16 tykkäystä

Mun oli pakko lainata tätä tää oli niin mahtava kommenttti. :smiley: Tiivistää tämän hetken asenteen arvosijoittamista kohtaan hyvin.

17 tykkäystä

Aamen. Seuraava V15 aiheena Garppaus.

Hyvää keskustelua, jatkakaa :sunglasses:

9 tykkäystä

Kieltämättä tupakantumpeilla varmaan harvemmin enää kovin pienellä riskillä tiliä pääsee tekemään. Ennen internetiä varmaan tupakantumppien joukosta löytyi paremmalla prosentilla laatua.

3 tykkäystä

Näinpä. Tulee ehkä myös huomata sanojen monet merkitykset. On eri asia, tuleeko tuotto firman tuloksen kautta vai firman arvostustason muutoksen kautta.

Puhutaankohan firman tuloksesta vai sijoittajan tuloksesta. :slightly_smiling_face:

4 tykkäystä

Edit: en tiedä, miten sallittua meemeily on täällä, mutta en vain voinut vastustaa kiusausta. Kuva kun vastaa kuulemma tuhatta sanaa, minusta tämä kuva tiivistää koko viimeisen puolen vuoden-vuoden tunnelman pörsseissä ympäri maailman.

11 tykkäystä

Onks toi Janet Yellen?

2 tykkäystä

On se, tai ainakin look-a-like

1 tykkäys

Kuulen selvästi Brrr äänen taustalta.

1 tykkäys

Yritin tällä viikkoa eräässä keskustelussa selittää, että firman hinta pörssissä on eriasia kuin firman liiketoiminnnan arvo eräässä ETF-keskustelussa. Sanoin, että osakkeen hinta sillä hetkellä se millä joku suostuu firman myymään ja toinen ostamaan ja että taso jolla suostutaan ostamaan voi vaihdella vuosien saatossa kovasti. Sanoin, että jos kirjoittaja suostuu Coca Colan minulle nyt myymään 1$ ja minä ostan niiin Coca Colan hinta nyt 1$. Kirjoittaja olis kovasti sitä mieltä että ei ole vaan Nordnet ja Investing.com kertoo hinnan ja Coca Colan arvo ei voi olla 1$. Keskustelussa käytiin läpi onko eroa omistaaako Coca Colan osakkeena vain ETF:nä joka sijoittaa osingot uudelleen.

Jollei jollekkin asia auennut niin miettikääpä esimerkkinä oliko esimerkkinä eilen Kamuxin hinta 12,77€. Tämä on summa jolla iso bloggikauppa tehtiin. Kukaan ei taida siihen hintaan Kamuxia saada pörssistä, mutta se vaikuttaa jonkin aikaa useamman mielipiteeseen mitä Kamuxista kannattaa maksaa, vaikka mitään merkittävää liiketoiminta uutista ei tainnut tulla. Warren Buffettin sanoin suomennettuna hinta on mitä maksat. Maksoiko joku eilen 12,77€ ja sai osakkkeet?

7 tykkäystä

Jos olen asian aiemmin noin ilmaissut niin täytyy hieman lieventää kantaa. Räikeitä hinnoitteluvirheitä perinteisessäkin arvomielessä toki sattuu vieläkin, mutta niitä pitää melkein etsiä sieltä pörssin pienimmästä ja epälikvidimmästä päästä. Tiedän muutaman sijoittajan, jotka pärjäävät erittäin hyvin ja saavat muhkeita tuottoja Helsingin pörssin pienyhtiökentän arvosijoittajina.

Mutta milloin olet viimeksi nähnyt keskisuuren osakkeen, jonka markkina-arvo on pienempi kuin firman kassa? :sweat_smile: En usko että noita räikeimpiä taseen ja nykyliiketoiminnan väärinarviointeja enää juurikaan tapahtuu pienyhtiöiden ulkopuolella. Tulevaisuuden kasvua on hirmuisen hankala arvioida, joten sen osalta toki suuryhtiöissäkin voi olla räikeitä väärinarvostuksia.

7 tykkäystä

Menis nyt tonttii kunnolla toi nasse niin pääsis bainaa taas sisää. Tällänen hidas kuoleminen kyllä se tylsin ja vaarallisin vaihtoehto…

8 tykkäystä

Vielä pahempaa on pitkä mörniminen. Jokainen päivä on uusi (väärä) signaali noususta tai laskusta, mutta kun kelaa käppyrän isompaan kuvaan ja katsoo historiaa niin huomaa ennen pitkää että eihän se mene yhtikäs minnekkään… :grimacing:

1 tykkäys

Omaan silmään vaikuttaa, että varsinkin nasse käy viivytystaistelua. Painetta laskulle on, mutta vielä toistaiseksi tuularit ovat ostaneet dipit kiinni, luottaen viime vuodelta opittuun “buy the dip” strategiaan.

Nasse voi laskea vielä helposti 30-40% se ei kuitenkaan meinaa sitä, että sepe lähtisi syöksyyn. Teknoista vaan rahat siirtyy muualle. Jos korot jatkaa maltillista nousua vielä, niin voi jenkkien pankkisektorille koittaa todelliset kissapäivät.

Jännä nähä mitä seuraa taas kun tulee tiukemmat korona säännöt. Veikkaan että kesko ja tokmanni on kovimmat voittajat Q1.

Edit: Harmi kun Sok ei ole pörssissä siinä oisi kova kolmikko.

3 tykkäystä

Se oli ihan hyvä yritys Warre mutta saattoi ajatukset mennä aika kuuroille korville Koko homma oli melkein alusta pelkkää kinastelua ja jankkaamista “mun sijoitustapa isompi kuin sulla” eikä mitään keskustelua. Veikkaan että osa pelleili tahallaan mutta eräät oli varmaan tosissaan.

Oikeasti hiton koomista. Tuli mieleen että onko jengillä tylsää tai hermot kireällä koronassa.
:neutral_face::slightly_smiling_face::grinning::sweat_smile::rofl: