Inderesin kahvihuone (Osa 3)

@Mikael_Rautanen @Verneri_Pulkkinen

Kahvihuoneen vetoomus: Vaadimme että IPO-esitteen kuvituksesta ja graafeista vastaa @Sijoittaja-alokas

67 tykkäystä

Kiitos nauruista, nyt hymyilen kyl aikas leveästi loppupäivän! :grinning_face_with_smiling_eyes: :upside_down_face:

Mielelläni lähden siihen projektiin, toisaalta Inderes ei välttämättä halua Finanssivalvonnan puhutteluun, mutta ehkä saisivat paljon lisäjulkisuutta listautumiselleen. :thinking::grinning_face_with_smiling_eyes: Asioissa on aina monta puolta.

23 tykkäystä

Reader discretion advised – nyt ollaan tosi tulenaralla vyöhykkeellä :fire:

Teemana on:

vanhojen naisten ja miesten funda
versus
nuorten miesten funda.

Toki kuka tahansa yksittäinen nuori mies voi tältä osin olla mieleltään vanha tai kuka tahansa vanha nainen tai mies mieleltään nuori :slight_smile:

Today, the old attitude of buying solid stocks as a cornerstone for one’s life savings and retirement has simply disappeared. Says a young U.S. executive: “Have you been to an American stockholders’ meeting lately? They’re all old fogies. The stock market is just not where the action’s at.”

Vanhojen naisten ja miesten fundasijoittaminen

Otetaan riittävän isot numerot koska karrikointi välillä hauskaa.

Siispä jos jokin firma tekee 20 vuoden päästä EPS:iä syklin yli sata kertaa niin paljon kuin nyt, kurssi voi olla kymmenen kertaa tai tuhat kertaa korkeampi kuin nyt – riippuen siitä onko firma nyt sijoittajien superlemmikki vai inhokki.

Vanhojen naisten ja miesten fundasijoittaminen perustuu siihen että markkina loppujen lopuksi aina tottelee fundaa.

Nuorten miesten fundasijoittaminen

  1. Opiskellaan tai muuten opitaan firmojen arvonmääritystä ja/tai tekijöitä joilla on taipumus vaikuttaa markkinan tai yksittäisen lapun tulevaan kehitykseen.

  2. Keskustellaan mahdollisimman paljon muiden nuorten miesten kanssa.

  3. Löydetään lappu jonka Mr. Market on selvästikin ymmärtänyt ihan väärin!!

  4. Lyödään isosti ja näyttävästi, kovalla itsevarmuudella, vetoa sen puolesta että markkina tottelee sitä ko. nuoren miehen fundaa.

  5. Seurataan sen jälkeen monta kertaa päivässä sitä miten markkina edistyy (tai valitettavasti ottaa joskus taka-askelia) nuoren miehen fundan kunnioittamisessa.

Monesti markkinaa ei juurikaan kiinnosta nuoren miehen funda

Markkina lopulta tottelee fundaa. Se koska tuo lopulta on, se on ihan eri kysymys. Lyhyellä aikavälillä (alle kymmenen vuotta) osakekurssien kehitykseen liittyy loputon ja kaoottinen kokoelma tekijöitä joita nuori mies suunnattomassa itsevarmuudessaan luulee hallitsevansa.

Nuorten miesten ongelma on se että he luottavat oman fundansa määräävän jo sellaisella aikavälillä jolloin muutokset sijoittajien luottamuksessa (confidence level) tosiasiassa dominoivat kovasti.

(Omia nuoren miehen kokemuksiani ovat myös ne että silloin kun itse ajattelee kaikkein eniten olevansa oikeassa, juuri silloin markkina on nähnyt jotain sellaista mikä itseltä on jäänyt huomaamatta.)

Luottamuksessa on nopeita vaihteluita ja pitkiä trendejä

Luottamuksesta tiedämme että joskus sitä on vähän (Death of Equities) ja joskus paljon. Mitä tulevaisuuden trendeihin tulee, turvallisinta on ajatella että niitä ei kannata ennustella. Ennustelu toimii parhaiten viihdekäytössä.

Suomessa luottamuksessa aallonpohjia on ollut:

  • 1967
  • 1976–77
  • 1992
  • 2002–03
  • 2008–09

Suomessa luottamuksessa huippuja on ollut:

  • 1972–73
  • 1987–88
  • 1999–2000
  • 2007
  • 2021

Huipuilla rulettaa nuorten miesten funda, pohjilla sen sijaan vanhojen naisten ja miesten funda.

Suurin piirtein heinäkuussa 2021 oli aivan historiallisen äärimmäinen huippu siinä miten Suomessa nuorten miesten funda ruletti.

Voisiko jatkossa aina olla niin että nuorten miesten funda toimii harjoittajilleen loistavasti? Miksipä ei? :slight_smile: Tämä vaatisi äärimmäisen paradigmamuutoksen verrattuna kaikkeen historiaan, mutta ei ole mitään lakia miksi niin ei voisi käydä.

Oma arvaukseni on että luottamuksessa on jatkossakin noita pitkiä trendejä ylös- ja alaspäin. Meidän tunne-elämämme on kehittynyt 200 000 vuotta sitten, ja näillä mennään tästä lähtienkin. Psykologia määrää luottamuksen tason.

Aika on osakemarkkinoiden luottamustasolle ratkaisevan tärkeä parametri. Isot muutokset luottamuksessa ottavat aikansa. Mittayksikkö on siinä vuosi ja kyse on vaan siitä kuinka monta yksikköä laitetaan.

Luottamus vahvistuu vuosien mittaan sen myötä että nuorten miesten funda näyttää toimivan harjoittajilleen useammin kuin jättää toimimatta. Mr. Market ylistää ja palkitsee sijoittajia pidemmän aikaa.

Luottamus heikkenee vähitellen siitä että nuorten miesten funda jättää toimimatta harjoittajilleen useammin kuin toimii. Mr. Market tekee jäytävän hivuttavaa kiusaa pidemmän aikaa.

Länsimaissa isot muutokset luottamuksessa eivät tapahdu kuukausissa, saati sitten viikoissa tai päivissä. Tuollaiset isot äkkimuutokset vaatisivat vallankaappauksia tms. järjestäytyneen yhteiskuntaelämän häiriöitä.

Edes Lehman ei yksinään aiheuttanut riittävän suurta häiriötä vaan sitä seurannut isompi luottamuksen väheneminen oli jatkoa kesästä 2007 kesään 2008 tapahtuneelle luottamuksen rapautumiselle.

Kuukauden jakso helmikuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin 2020 oli ajallisesti aivan liian lyhyt jotta siinä olisi ehtinyt tapahtua rajua ja syvälle menevää muutosta luottamuksessa.

Nyt ollaan luottamuksessa edelleen lähellä vuoden 2021 äärimmäisyyksiä. Jäämme seuraamaan miten luottamus kehittyy.

32 tykkäystä

Itse vaadin että Loungen jäsenille jaetaan esite bullero-numeroilla ja sijoittaja-alokkaan graafeilla. :+1: :ox:

9 tykkäystä

Minä pidän nollatuntisoppareita jopa pahempana hyväksikäyttönä kuin työkokeilua tai muita kieroiluja. Sekään ei ole niin paha jos osa-aikatyössä on joka viikko samat ja selkeät tunnit, jolloin tietää tarkalleen milloin pitää olla töissä. Mainitsemasi kokemukset tuntuu kokoaikatyöläisestä aivan kauheilta. Harmi, että tuollaisesta pitää edes aloittaa.

Täällä pienellä paikkakunnalla jotkut grilliyrittäjät ja vastaavat valittaa, kun ei lyödy tekijöitä. Kyseessä on juuri tuollaisia pestejä, joissa töihin kutsutaan tarvittaessa eli tyyliin silloin kun yrittäjä ei itse jaksa mennä. Kumma kun ei ole tulijoita jonoksi asti.

Pitäisi jo yläasteella käydä enemmän läpi näitä työelämän palkka- ja sopimusasioita. Nuori ihminen ei välttämättä tajuakaan millaisen liemen läpi joutuu tarpomaan, että pääsee TES:n minimipalkalla kokopäivätyöhön. “Helpon” koulun valitsemisesta voi koitua pitkäaikainen riesa.

Aktiivisuuden takia kävin kuntouttavassa työtoiminnassa muutaman kuukauden pätkän. Minusta se on mukavaa toimintaa kunhan siellä ei aleta rikkomaan lakia tekemällä tuottavaa työtä yrityksille tai korjailemaan polkupyöriä, jolloin kylän ainut ammattikorjari olisi ihmeissään. Vapaaehtoisena tuollainen neljän tunnin päivä on varsin kannattavaa toimintaa. Pysyy hyvin rytmi kohdallaan, on sosiaalista tekemistä jne. Aika moni on tuolle tielle jäänytkin. Vaikea sieltä olisi ollut ponnistaa työelämään ilman suhteita.

Sen sijaan en hyväksy missään määrin työkokeiluja, rekrykoulutuksia tai mitään muutakaan, jossa yritys saa työpanoksen ja työntekijä saa palkaksi työttömyyskorvauksen sekä kulukorvausta 9e/päivä. Jos ei ole varaa maksaa työntekijöille niin parempi jättää kokonaan palkkaamatta ja tehdä itse.

Olen ollut metallialalla, laajakaistahommissa ja asfalttitöissä eikä minun aikana ole ollut mitään epäselvää siitä milloin palkanmaksu alkaa. Se alkaa nimittäin ensimmäisestä päivästä. En voi käsittää miten voi olla laillista naamioida perehdytysaika joksikin työkokeiluksi tai rekrykoulutukseksi ja venyttää sitä tyyliin neljään kuukauteen. Ihan yhtälailla omissa työpaikoissa kuljettiin hetken aikaa kokeneemman mukana ja sitten alettiin tekemään yksin. En usko, että hyllytyshommiin tai kassalle tarvittaisiin mitään monen kuukauden “kokeilua”, jotta opitaan tekemään niitä itsenäisesti. Tuo on pelkkää palkanmaksun kiertämistä.

Ainut paikka, jossa ei maksettu palkkaa oli Lehto Group. Se oli omista työpaikoista kaikista helpoin. Tehtiin suunnilleen samanlaista seinää päivästä toiseen ja siihen tottakai tarvittiin rekrykoulutus-status eli veronmaksajat maksoivat työttömyyskorvauksena ensimmäisen 4kk. Tai siis olisivat maksaneet jos en olisi lopettanut. Kas kummaa, juuri helpoimmat pestit vaikuttaa olevan niitä joihin tarvitaan milloin milläkin verukkeella palkaton perehdytys.

Hauskana sattumana eräs pienempi firma haki rekrykoulutettavia samaan aikaan. Tuo firma on nyt konkurssissa ja Lehdon kurssikehitys on noilta ajoilta suunnilleen -85%. Voitaisiin siis todeta, että työntekijät saattavat joskus olla muutakin kuin pelkkiä miinusmerkkejä Excel-taulukossa. Kaikki muut entiset työpaikkani ovat vielä pystyssä eli ainakaan palkanmaksu perehdysajalta ei ole toistaiseksi ajanut niitä konkurssiin. Jos ajatusmaailma lähtee siitä, että työntekijälle pitää maksaa niin vähän kuin laki sallii tai ei ollenkaan niin aika monesti tuollainen asenne näkyy firman muussakin toiminnassa ja lopulta koko puljulle jää luu käteen.

28 tykkäystä

Sinällään ihan mielenkiintoista mutta aika heviä matskua kahvihuoneeseen. Olisiko esim taloustieteiden ketju näihin passeli, voi ruokkia enemmän keskustelua? Vai tietääkö joku ketjun yleisluontoiselle pohdinnalle, mikä ei kuitenkaan osu ihan “pörssien suunta”-ketjuun?

3 tykkäystä

Apua foorumilaiset. On kiire ja haluaisin merkitä modulightia. Voinko merkitä osakkeet OPn aotlle?

Laatikaa ensiksi kuvalliset ohjeet sinne Loungeen löytämiseksi :angry:

7 tykkäystä

Rohkeasti vaan tänne tiskille, kyllä me sullekin löydetään jakkara.
Sijoittaja-Alokas otti kuvan pari viikkoa sitten baaritiskiltä jos se helpottaa paikalle löytämistä.

30 tykkäystä

Huom. nollatuntisopimus ei tarkoita sitä että ei ole työvuorolistaa ollenkaan ja voi säännöllisesti kutsua töihin samana päivänä tai edellisenä iltana tai edes muutamaa päivää aiemmin. Työvuorolista pitää lain mukaan olla laadittu samaksi ajanjaksoksi kuin työajan tasoittumisjärjestelmä (yleensä vähintään 3 viikkoa) ja jos se työn luonteen vuoksi on erittäin vaikeaa niin silti se pitää olla laadittu mahdollisimman pitkälle ajalle ja kirjallisena. Tuollainen viikko kerrallaan touhu kuulostaa lähinnä laittomalta.

4 tykkäystä

Niinno, nollatuntisopimus on kirjaimellisesti nolla tuntia. Työnantajan ei tarvitse tarjota yhtään tuntia töitä, eikä työntekijän tarvitse tulla töihin, vaikka töitä tarjottaisiin. Tietysti jossain vaiheessa annetaan kenkää, mutta homma perustuu täysin vapaaehtoisuuteen. Tämä on äärimmäisen huono sopimustyyppi kaikille ja etenkin työntekijälle.

2 tykkäystä

Osakeannit ja muut pääomajärjestelyt | OP

Tyhjältä näyttää tuo lista. Eli näyttäisi ettei OP:n kautta voi osallistua.

1 tykkäys

tuolta lukemalla voisi löytyä ongelmaan ratkaisu

edit: muut pankit kohdasta pääsee linkin kautta merkkaamaan.

3 tykkäystä

Kamux-ketjulla miljoona katselukertaa rikki. :kamuxkajaani: :clap:
Kamux inderes

21 tykkäystä

maxumuuri. pörssijuhlat on Gardellin mukaan ohi. samankaltaisuutta 99-00.

1 tykkäys

Olen eri mieltä. Opiskelijalle nollatuntisoppari on loistava sillä se joustaa hyvin sen mukaan miten pystyy tekemään opintojen ohella töitä. Huono se on silloin, jos säästöjä ei ole eivätkä tuet kata vuokraa.

9 tykkäystä

Eihän tuo ole foorumin aktiiveille uusi juttu. Kerroin asian jo viimme vuoden lopulla vai alkuvuodesta. En enää muista. Sen takiahan näitä Arvoyhtiö lappuja tässä santsataan.

Kiitos! Tästä oli suuri apu. Merkattu 200kpl modulight :slight_smile:

2 tykkäystä

Pikku dippaus laittoi katselemaan omaa salkkua ja tein sellaisen huomion, että Siinä missä Kamux ja Harvia herättävät vielä paljon keskustelua foorumilla, niin QT ja Talenom eivät enää juurikaan, joshtuuko se korkeista kertoimista ja siitä että esim. Talenom on jo löydettu joskus 2017 paikkeilla eikä siinä ole paljoa pohdittavaa (vaikka ehkä onkin).

Moni on tainnut suunnata myös Suomen ulkopuolelle Fooruminkin kautta. Kuen itsekin.

Vielä itse holdailen ihan tyytyväisenä Talenomia heilunnoista huolimatta.

6 tykkäystä

Säästäkää paikka. “Viekää minut baariin veljet,tuoliin nostakaa…” Siellä nähdään kun täältät päästään .

Oma henkilökohtainen tavoite täällä foorumilla on että vielä joskus on niin kova sälli että pääsee tälläiseen ryhmäkuvaan…

4 tykkäystä