Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Hienoa “työtä” :+1:, Joskus olen jopa vähän ylpeä itsestäni kun pystyn vilpittömästi nauttimaan muiden onnistumisista ja muutenkin elämässä menestymisestä sekä jopa naapurin hienosta autosta, ensimmäisenä olen aina menossa katsomaan.

28 tykkäystä

Jos Inderes haluaa tilata analyysipalvelun, niin mä voin hoitaa sen hyvää korvausta vastaan. Alla on taidonnäytteeni, se ei nyt varsinaisesti perustu faktoihin, riippumattomuuteen ja tutkimustyöhön, mutta sellaiset jutut ovat vähän boomerijuttuja. Tämä on sitä nykyaikaa mielestäni. :thinking:

69 tykkäystä

Etsin verrokkeja Inderesille, jotta osaisin tulosjulkistuksen yhteydessä verrata tunnuslukuja (P/S, P/E, P/B ja PEG) verrokkiin, ja saada siten näkemystä yhtiön arvostuksesta. Löysin Nasdaqista Morningstarin, jota ajattelin käyttää omissa laskelmissani verrokkina. Oletteko te identifioineet mahdollisesti soveltuvia verrokkeja Euroopasta tai Yhdysvalloista? Kiitos vinkeistä jo etukäteen! :slight_smile:

3 tykkäystä

Pahoitteluni, mutta liputin vahingossa tämän viestin!
Eikö liputuksia voi peruuttaa :frowning:

2 tykkäystä

Ehkä SA:n ajan säästämiseksi voisi analyysin kuratoida tekoälyn avulla Inderesin kahvihuoneen viesteistä. Minulla oli betaversio robotista olemassa, mutta se löysi kahvihuoneen viesteistä vain säädyttömiä sanoja, jotka eivät sovi raportissa julkaistaviksi.

5 tykkäystä

Pitäisikö näillä puheilla jättää Harvian analysointi Haarumille/SJK ja siirtyä vain löylymaisteriksi? :hot_face:<

Kieltämättä todella hienoa miten laajalti tulee informaatiota Haarumille!

PS. En osaa käyttää näitä sitaatteja
PS2. Onnistuinko sittenkin? Tunnen itseni aika boomeriksi.

25 tykkäystä

Globaali tarvikepula on kyllä paha :smiley:

6 tykkäystä

Kyllä se taitaapi olla niin, että sitä ollaan pyöritty foorumilla nyt tasan vuosi. Kiitos teille rakkaat foorumilaiset mitä kiehtovimmista keskusteluista, päivääkän en kadu, että tänne erehdyin eksymään! :slight_smile:

29 tykkäystä

Tulee kyllä varmaan pidettyä varjolive @keisarijokinen discordissa :smiley:
Oon koittanut lobbata Stokkaa ostamaan Inderesin seurannan, mutta eivät ilmeisesti voi hankkia ennen kuin pääsevät ulos saneerauksesta.

7 tykkäystä

Vajaa vuosi takana aloittelevana sijoittajana… Alku lähti mukavasti käyntiin, pörssin seuraaminen tempaisi mukaansa ja mielenkiintoa on edelleen. Muutaman tonnin saanut salkkuun, osa jopa tuottoakin. :slightly_smiling_face: Mutta nyt on tullut paha jäätyminen. Uutta rahaa ei mielellään laita sisään ja osakepoiminta on muuttunut todella varovaiseksi. Ehkä tämä on viisastakin. Kun salkun koko on isompi, kuin mitä on eläissään ollu euroja säästössä, niin alkaa jo nyt jännittelemään mahdollisia romahduksia. Ja edelleen puhutaan muutamasta tonnista. Sijoitushorisontti on semmoiset 20 vuotta, eli kylmästi pitäisi vaan kuukausittain laittaa vaikka indeksiin. Mutta sanokaa te kokeneemmat, tuleeko teille näitä jäätymisiä ja miten niistä kannattaa rämpiä yli?! Olenko vaan niin köyhäntalonpoika, etten vielä uskalla heittäytyä pitkäjänteisesti mukaan… :innocent:

19 tykkäystä

Ehtiikö mukaan heittämään yhden Tesla näkemyksen? :pleading_face:

“Tesla lienee saavuttamansa tonnin setelin arvoinen kunnes TSLAn 1000-strike call optioiden avoin lukumäärä tippuu riittävästi, ja Citadelin botit toteaa ettei tästä enää lypsä riittävästi uhkapelaajien rahoja.” :grin:
Ihan tosissani.

Maisema muuttuu päivittäin enkä lähde ennustamaan tulevaa sen tarkemmin, mut tuhannen alue ollut suuri jo kesäkuusta asti ja nyt se saavutettiin. :partying_face:

Jos joku sitä dumppaa niin ensimmäisten joukossa lienee Citadel Securities (MM) & Citadel Advisors (HF)
https://fintel.io/i/citadel-advisors-llc

ja Ken (firmojen toimari, ostanut ja myynyt Teslaa ajan saatossa runsain määrin, viimeisimmän SEC rapsan mukaan 205k osaketta longina)
https://cheaperthanguru.com/portfolio/ken-griffin/TSLA/transactions

Tehokkaat on Teslan markkinat… (Ei sikäli ettenkö Teslan autoista tykkäisi, mut onhan osake fundoista täysin irrallaan ja rahastojen pelikenttä. Valuaatio triljoonassa ja silti pomppii +10% -10% saman yhden päivän aikana :sweat_smile:)

15 tykkäystä

Aamuisia pohdintoja Tesla-keskustelusta:

a) suurin osa täydellisen turhaa meuhkaamista. Kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Missä vaiheessa sijoittaminen on mennyt tähän kilpahuutoon? Eihän sillä tehdä fyrkkaa, vaan sijoittamalla. Viimeistään 10 vuoden päästä me kaikki ollaan viisaampia. Sitä ennen ei tartte ketään käännyttää Muskovaiseksi tai pois Tesla-kultista. Jokainen, joka pelaa omalla riskillään, pelatkoon ihan vapaasti.

(Tämä on sijoitussuositus: shorttaajien kannattaa muistaa, että markkinat voivat mahdollisesti olla väärässä pidempään kuin omat fyffet riittää. Painotan että tämä on nimenomaan sijoitussuositus!)

b) karhut vs härät. Tätä en koskaan ole hiffannut.

Bear on siis karhu (pessimistinen näkemys) mutta Bull (positiivinen näkemys) on kyllä suomeksi sonni.

Härkä on lontooksi Steer:

Viimeksi kun kävin Wall Streetillä, niin sillä ikonisella patsaalla

oli kyllä niin komeat kassit (joita en siis tuntenut tarvista hipelöidä toisin kuin miljoonat muut, kiilsivät kyllä kirkkaasti) että voin vakuuttaa sen olleen sonni. Ei siis härkä.

Ilmeisesti taustalla on iänikuinen käännösvirhe espanjasta: el toro on suomeksi sonni ja ne areenat, joissa noita lehmänsukuisia urosnautoja teurastettiin ovat sonnitaisteluareenoita. Härkä (jolta siis puuttuu kivekset ja haluaa olla sun paras kaverisi) on espanjaksi el buey.

Täytyy todeta elämän olevan ihan mallillaan, kun tämmöisiin joutaviin jaaritteluihin on sekä aikaa että mielenkiintoa…

Jotta tässä viestissä olisi edes jotain sisältöä kaffehuoneeseen, niin muistutan: tehkää kaalilaatikoita, paras sesonki on nyt!

35 tykkäystä

En itse missään nimessä ole mikään konkari, mutta luulen, että oma tilanteeni on lähempänä sinua. Ja itselläni on muutama sääntö/ajatus sijoittamisesta.

Lyön itse markkinoille vähän rahaa, koska haluan myös kuluttaa ja tehdä asioita, joista nautin. Ja sijoitan mentaliteetillä “se raha, joka on varaa hävitä” ja vain rahaa, johon ei ole tarkoitus koskea.

Saatan seurata hyvinkin pitkää yhtiöstä käytävää keskustelua täällä, ennen kuin lyön rahat kiinni osakkeeseen. Ainoastaan jotkin markkinoiden ylilyönnit, kuten reagointi Sampon Hasting (olikohan oikein) kauppoihin, on poikkeus, jolloin saatan ostaa osaketta “lyhyeen pitoon”.

Toisaaltaan tämä sama varovaisuus on syönyt voittoja (Harvia 9e tienoilla, jota en ostanut kun tuntui liian tylsältä. Ostin sitten 30e hinnoissa ekan kerran), mutta myös estänyt hyppäämään mukaan moneen asiaan.

Koska pörssi menee ylös ja alas, niin tärkein sääntö itselläni on ollut se, etten sijoita kurssiin (paitsi markkinoiden ylilyönneissä) enkä siten myöskään tee osto tai myynti päätöksiä sen mukaan.

Alotin aikanaan Nokialla, kun sen kurssi romahti huonosta q3 tuloksesta ja osinkojen perumisesta. Ja sijoitettu raha oli alle 500e. Korona kaupassa sijoitetusta rahasta katosi miltei puolet ja sinne olisivat jänbet jos olisin myynnyt. Ja olisin myynnyt, jos olisin uskonut Nokian menevän kanttuvei.

Tosiasia kuitenkin on se, että todennäköisesti fiksuilla valinnoilla, turhaa panikoimatta, rahan määrä tulee vain kasvamaan.

Älä koita kilpailla muiden foorumin sijoittajien kanssa tai änkeä samaan junaan, ostamalla samoja osakkeita. Vaan määritä oma riskitaso sekä suojausstrategia itsellesi. Ja pidät mielessä, ettei tämä olee 100m pikajuoksukilpailu vaan maraton. Ja hätäisimmät eivät välttämättä pääse maaliin hyvin tuloksin.

Eikä mikään estä keräämästä salkkuun käteistä. Ei sitä rahaa ole pakko kokoaikaa pyörittää markkinoilla. Sen voi lyödä osakkeeseen sitten, kun sopivan tuntuinen löytyy.

Pääasia on se, että voit nukkua hyvin. Salkun arvonmuutokset ei aiheuta turhaa stressiä ja jos aiheuttaa, käydä läpi syyt miksi osakkeeseen sijoitti ja ovatko ne vielä valideja.

18 tykkäystä

Kiitos, että otit asian puheeksi. Ehdottomasti vähintään kahvihuonekeskustelun arvoinen avaus.

Tämä käännösvirhe on vaivannut minua ainakin siitä asti, kun opin, että sijoituskielessä käytetään noita eläintermejä. Nuorelle sonnille saattaa toki tosielämässä käydä härkäisesti, eli ensin pallit pois, myöhemmin teuraaksi ja lihat toisten lautaselle. Sonnina ollessaan se on silti sonni.

PS. Voitaisiinko nyt yhdessä sopia, että korjataan tämä historiallinen käännösvirhe? Kukaan ei tästä lähtien enää puhu kuohituista naudoista, kun tarkoittaa dynaamista ja aggressiivistakin eteenpäinpuskevaa näkemystä. Jostakin se muutos on aloitettava. Inderesin foorumi olisi sopivin paikka aloittaa.

18 tykkäystä

Sonni kuulostaa vain vähän liian vaakamambailevalta, härkä taas tunnetusti vetää ja on vahva.

Toisaalta Taurus on sonni latinaksi ja tässäkin on horoskooppimerkki käännetty Häräksi.

4 tykkäystä

Tuossa Bull/Ox/Cow/Steer -debatissa on lontoonkielellä jo niin paljon eroavaisuuksia ja väittelyä, että keneltä kysyy ja missäpäin maailmaa ollaan.
Esim. Jenkit vs Britit.

Siihen kun lisäät Sonni/Härkä -depatin suomenkielellä.
Tuo ei ole valitettavasti itsestäänselvyys Suomessa, että milloin käytetään sanaa sonni ja milloin härkä. Eroavaisuuksia löytyy eri murteista ja paikkakunnilta. Siitäkin voidaan väitellä, että mitä sanakirjaa tällaisessa asiassa kuuluisi seurata.

Vitsiksi varmaan koko juttua tarkoitit, mutta oli pakko silti kommentoida :slight_smile:

P.S. tietääkseni tuosta ei ole edes täyttä varmuutta mistä bull market (härkämarkkinat) on saanut nimensä. Ilmeisesti bear market (karhumarkkinat) löytyy kuitenkin historiankirjoista, mutta siihenkin liittyy jonkin verran spekulaatiota.

3 tykkäystä

Hetken aikaa pohdin, että meneekö liikaa yksityisyyden puolelle, mutta totesin että kyllä me itäisen puolen kundit tää muistetaan kaikki:
Eli Sonni-Sihvonen. Kundi oli Myllikästä ja pelas jenkkifudista. Kärähti sitten doping-testissä. Vannoi, ettei ollut koskaan mitään ottanut. Eikä ollutkaan. Koskaan mitään ottanut.

Sai sitten sovittua douppaustoimikunnan kanssa testeistä että “hän maksaa kaikki jos on mitään ottanut ja jos ei oo mitään ottanut, niin douppastoimisto maksaa”.

Kundilla oli vaan omasta puolesta tasot kunnossa. Ja hautakivessäkin tulee varmaan lukemaan “Sonni-Sihvonen”…

Pahoittelen vielä tätä yksityisyyden loukkausta, mutta ei tuota kai solvauksena voi pitää…

6 tykkäystä

Tällä tuloskaudella tuntuu olevan trendi, että oman salkun pienemmällä painolla olevat yhtiöt (Incap yms) tekee huikeita ylityksiä, ja isolla painolla olevat (Kindred (oli), Carasent, EVO) tekee kohtalaisia tai jopa meh tuloksia (markkinan odotuksiin nähden. Caran ja Evon tulokset absoluuttisesti mahtavia)

Ja QT on salkun 2. suurin :scream:

10 tykkäystä

Evoon on ladattu vaan niin tuhottomasti. Melkeinpä veivaaminen parasta antia nykyisin ja pre-osari, tultiin dipistä +30% luokkaa.

Incap tutkan alla jatkossakin, kun aina liian ”kallis”, tuntematon ja pienivaihtoinen.

4 tykkäystä

Minkäköhän takia QT pitää hullua jännityksessä koko päivän? Raportit vain pörssin ollessa kiinni, kiitos :flushed:

5 tykkäystä