Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Konsonantit ovat ilmaisia. Vokaaleista pitää maksaa.

25 tykkäystä

En sanonut että K -kirjaimeen olisi yksinoikeus kellään. Juurikki kyselee väärältä luukulta pohtimaan kysymyksiä.

1 tykkäys

Eli all in QT, koska se on kulutehokkainta sijoittamista. Kuka nyt vokaaleista maksaisi, edes firman nimessä…

1 tykkäys

Sori, ei ollut suunnattu sinulle, ja silmäniskukin unohtui. Alkoi vaan niin kivasti naurattamaan, että piti kertoa muille kahvihuoneessa oleville. Vanha vitsi, joo. Kaikki vitsit ovat kierrätettyjä.

1 tykkäys

Tässä casessa (niinkuin kaikissa) vaikuttaa paljon myös ihmisen psykologia, joka on ollut varmaan varsin monilla määräävä tekijä valintaa tehdessä:

Hyväksynkö “epäreilun” tarjouksen vaikka se (tässä casessa saattaa olla) olisikin minulle taloudellisesti kannattavaa?

Peliteoriahan käsittelee paljon mm. sitä kuinka paljon preaton kannattaa tarjota vastapuolelle: Tarjoanko “heille kuuluvan” osan, eli vaikka 50% tulevasta upsidesta - vai olenko vähän itsekäs ja tarjoan vähemmän, koska vaikka vain 20% tai 40% on vastapuolelle “ilmaista rahaa”, joka tietysti kasvattaa riskiä että vastapuoli kieltäytyy - vaikkakin myös omien intressien vastaisesti.

Me vastapuolella taas saamme palloilla että “tyydymmekö 40% ilmaisesta rahasta, kun 50% olisi ollut reilumpi? Ja onko tuo 10%-yksikön muutos niin suuri että vesitämme omankin mahdollisuutemme “ilmaiseen” rahaan, jottei tarjoajakaan saisi osuuttaan?”

Toki oikeassa maailmassa on liikaa muuttujia että kaikkia osapuolia tyydyttäviä keskiarvo-tarjouksia pystyisikään tehdä, eikä myöskään lopputulemien riski-/tuottosuhteetkaan ole yhtäläisiä.

Ja toki käyttämäni “ilmainen raha” ei ole mikään ilmainen lounas, vaan kuvastaa enemmän “potentiaalisia synergiaetuja”

7 tykkäystä

Vaikka kuinka tuntuisi, että huipulla ollaan, niin kannattaa muistaa, että keneltäkään ei kristallipalloa löydy ja voi olla, että odotat tuota -10% nykytasolta indeksilukemaa loppuikäsi, etkä päädy markkinoille enää koskaan. Rahastot ja kuukausisäästäminen on hyvä vaihtoehto, jos tuntuu, että pää ei kestä osakepoimintaa.

35 tykkäystä

Alkutaipaleella helposti heikottaa pienetkin liikkeet. Näin myös itsellä aikanaan. Päädyin sitten jaottelemaan sijoituspinkkaani siten, että osakkeissa on sen verran rahaa, minkä verran olen kokonaissummasta valmis riskeeraamaan menetyksille. Isoin paino rahastoissa, pääosin indekseissä. Tällä hetkellä rahastoissa n. 70-75%, joka pitkässä juoksussa tuottaa maltillisesti, mutta itselle riittävästi. Tuolla 25-30% osuudella sitten koitan tehdä hyviä osakepoimintoja ja voittaa indeksin.

14 tykkäystä

En tuota kanssa oikein ymmärrä, miksi pitää myydä lähestulkoon koko salkku tyhjäksi, olisit pitänyt salkun suhteen vaikka 45% osakkeissa ja loput käteisenä. Itse tein aikoinaan saman virheen ja en enää ikinä tee, siinä sitten katseltiin monta vuotta salkku tyhjänä kauaksi kirmaavia pörssikursseja itkua tuhertaen. Joten siitä oppineena en enää ikinä myy salkkua kokonaan tyhjäksi vaan saatan välillä pitää korkeata käteispainoa ettei menetä yöuniaan.

Ja itselle on tämä pörssipeli todella mukavaa ajanvietettä, tuli huomattua se kun salkku oli tyhjä niin myös olotila oli tyhjä. :joy: :joy:

11 tykkäystä

Super Kario? :wink:

Kavala kyllä tuo.

2 tykkäystä

Harvoin tulee luettuu mitään horoskooppeja, mutta nyt oli sen verran karmivaa tekstiä että piti ihan talteen leikata. :sweat_smile:


Pitänee kehystää tämä ja kattoo sitten myöhemmin miten kävi. :grinning_face_with_smiling_eyes:

46 tykkäystä

Okei, sori jo kaikille muille EVOlaisille tässä vaiheessa, juuri sain tuplattua positioni :sweat_smile: T: Vaaka

11 tykkäystä

Oliskos Cityconilla kohtapuoleen osinko irtoamassa? Joskus aikoinaan kirjoitin tänne Cityconista että onko kukaan pistänyt merkille sellaista että pari-kolme viikkoa ennen osingon maksua näyttäisi siltä että Cityconin osake lähtee järjestäen laskusuuntaan, yleensähän muille osakkeille tuppaa käymään päinvastoin. En ole kyllä ihan varma milloin se on on mutta muistelisin että joulukuussa.

1 tykkäys

Oliko silloin ”aikoinaan” indeksit tällaisia?


Aika näyttää oliko tämäkin vain virhe. Uskon, että jonkinlainen todennäköisyys on myös toisenlaiseen vaihtoehtoon.
Hieman ihmettele miten yleinen ajatus on se, että fiksuinta on olla 90% painolla osakkeissa vaikka sepe 5000 ja nasse 16000.

Pörssipeli voi olla epämukavaakin jos nasse korjailee 10k tasolle. Mutta kuka tietää korjaako vai ei.

Juu, ei yleisesti ole järkevää jakaa omaa salkkuaan sekä ostoja sekä myyntejä, koska ihmisten huomio kiinnittyy osakkeiden sijaan henkilöön ja kvartaalitulosten sijaan keskustellaan miten reagoit uutisiin sekä ehditkö ostaa/myydä osakkeita ennen uutisia ja olivatko toimintasi järkeviä vai typeriä. Samalla myös henkilön ympärillä pyörivä keskustelu vaikuttaa ajatteluusi ja voi vaikeuttaa mielipiteen muuttamista kun faktat muuttuvat. Ihmiset voivat myös reagoida varsin vahvasti jos he ovat peesanneet jotain kirjoitustasi ja oletkin muutaman kuukauden päästä eri mieltä. Erityisesti jos kurssit ovat laskeneet ja he ovat menettäneet rahaa! Noh, totuus on kuitenkin että jokainen on joskus luuseri, toiset vaan peittää sen paremmin.

On paljon rennompaa puhua kivoista stonkseista ja lueskella osareita silloin kun siihen ei liity mitään ylimääräistä draamaa :sunglasses:

https://twitter.com/iancassel/status/1383499931931975682?s=20

18 tykkäystä

log skaalalla.

43 tykkäystä

Ai että kyllä nyt kelpaa, tuli ostettua oikein isolla räpylällä Remedyä, ja sitten vielä ostin Controllin ja kohta pääsee pelailemaan kaljapäissään. :joy: Alan Wake tulikin jo pelattua läpi aikasemmin.

13 tykkäystä

Onhan se hyvä että täällä aina tuetaan ja rohkaistaan aloittelijoita pitämään salkusta kiinni pudotuksissa, mutta itseä joskus vähän nyppii että se koetaan jotenkin ainoaksi oikeaksi tavaksi. Käteiskassaa pitäisi olla max muutama kymmenen prosenttia, ja rotkoon on ajettava tiukasti penkistä kiinni pitäen foorumin väen kanssa yhdessä. Jos erehtyy tyhjentämään salkkua, kommentit on viisastelevia ja nuhtelevia. Osakkeista pitää pitää kynsin hampain kiinni koska “yrityksen fundamenteissa ei ole tapahtunut muutoksia”. Itse olen kolmesti tyhjentänyt koko salkun kun kurssit on tuntuneet olevan niin huipuissa että katto tulee vastaan, ja kaksi kertaa on osunut erittäin oikeaan, kerran taas väärään. Kerran menikin katosta läpi :grin:

Ekana panikointi on lähes väistämättä voittajaratkaisu. Ongelma onkin siinä, jos se salkku tyhjennetään ison pudotuksen jo tapahduttua (uusien sijoittajien yleinen paniikkiratkaisu), jolloin voi jäädä luu käteen kurssien heti korjatessa. Jos kokemusta ei ole vielä paljoa kertynyt, kannattaa miettiä tosi tarkkaan lähteekö tässä vaiheessa enää myymään kaikkea tappiolla.

edit. Ja toki panikoimalla voi jäädä joskus rahaa pöydälle, mutta itse en ole kokenut sitä varsinaiseksi uhaksi.

18 tykkäystä

Kaikki oppii ajallaan mikä osakepaino on missäkin markkinatilanteesta sopiva. Harvoin superradikaalit liikkeet toimii, mutta kaikki omalla tyylillään.

Aina ehtii junaan myöhemminkin mukaan: joskus vähän kalliimmalla lipulla, joskus halvemmalla…

Tässä hyvä muistutustviitti, että ostohinnalla on väliä…

45 tykkäystä

No tämä ennen kaikkea. Jokainen, joka on ollut puuhannut sijoittamisen kanssa vähänkään kauemmin tietää, että sijoituscasen tutkimiseen käytetystä työmäärästä ja perustelujen vahvuudesta huolimatta säännöllisesti sitä vain tulee haukanneeksi kasan paskaa, pardon my french. Siitä ei pääse yli eikä ympäri, kyseessä on jonkin sorttinen luonnonlaki.

Juuri tähän viittasin timontin osumatarkkuudella, kaveri vetää ns. kunnareita hervottomalla prosentilla - tekemällä kotiläksyt ja vielä jakamalla ne kaiken kansan käyttöön pistämällä ns. kroppaa peliin ja itsensä likoon.

Muutenkin tässä hommassahan valmius muuttaa mielipidettään nopeasti on vahvuus, ei heikkous.

39 tykkäystä

Panikoijat ja käteisen hamstraajat eivät tajua sitä, että paljon enemmän tuottoja on menetetty odottaen rommausta kuin varsinaisissa laskuissa. Markkinat ovat läpi historian keskimäärin nousseet ja lyöt käytännössä vetoa tätä trendiä vastaan

Toiseksi kertokaa minulle milloin niitä laskuja oikeasti on tulossa niin tiedän myydä salkun tyhjäksi. Löytyy tuolta guruja, jotka ovat siinä onnistuneet kertaalleen, mutta kahta kertaa ei salama oikein ole vielä iskenyt.

Ei ylijäämä käteinen ja kevyt näkemyksen otto pahasta olo. Salkun tyhjääminen on jo ihan muuta varsinkin jos ei muutaman tonnin omistuksista puhuta

37 tykkäystä