Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Täällä vähän haisee vanha sanonta, se koira älähtää jne… Kyllähän se vain totta on, että treidaajan tuotto kansantaloudelle on lähellä nollaa. Se, onko sillä mitään väliä, on eri asia. Mutta itselleen rehellinen kannattaa olla, ei treidaus kansantaloutta edistä, eikä myöskään luultavasti kollektiivista hyvinvointia lisää (nollasummapeli). Treidaus tottakai tästä huolimatta täysin ok harrastus/elatusmuoto, mutta ei kannata odottaa patsaita.

7 tykkäystä

@Nallekarhu1, Ekonomi sanoi myös perusteluinaan:

Rohkenen sanoa: Päiväkauppiaat olisivat kansantaloudelle arvokkaampia työttöminä työnhakijoina. Päiväkauppa ei juurikaan tuota mitään, mikä nettona lisäisi ihmisten hyvinvointia, mutta työnhakijana olisi sentään tarjolla tuottavaan työhön.

Jos asiaa ajatellaan laajasti, niin on myös töitä, jotka eivät kaikilta osin edistä ihmisten hyvinvointia. Treidaajat voisivat ansaita elantonsa vaikka niinkin ‘hyödyllisissä’ työpaikoissa kuin ammoinen Talvivaaran kaivos, joka tärveli elinympäristöä ja vähensi siltä osin alueen asukkaiden hyvinvointia.

Tässä kysymyksessä on tosi paljon näkökulmia, mitä voi pohtia. Ekonomin näkökulma oli ehkä hiukan yksiuloitteinen omasta mielestä. Toki sillä saa raflaavan otsikon.

Huoli nuorison karkaamisesta treidaukseen vertautuu mielestäni aikaan, jolloin pokeri tuli muotiin ja moni halusi kokeilla nettipokeria. Kun rahat on hävitty, varmaan tie vie ihan tavallisiin töihin. Pieni porukka sitten saa siitä palkkaa ja voi jatkaa sillä tiellä oman aikansa.

10 tykkäystä

Voisiko treidauksen ajatella ikään kuin kilpaurheiluna. Samalla tavalla voisi pokerin ja e-sportin ajatella. Kaikissa näissä on pelillinen elementti jossa tulee päihittää muut ja vain top-top joukko pystyy lopulta elättämään itsensä - muille osallistujille nämä ovat vain dopamiiniryöppyjä ja pinnistelyä kohti tuota top-top porukkaa. Ikään kuin hauskaa ajanvietettä jossa pystyy kokeilemaan rajojaan.

7 tykkäystä

Pitäisikö Mikko Mäkisen tajuta vihdoinkin hakeutua työttömäksi työnhakijaksi kun ihan ekonomi sanoo että hyödytöntä on.

32 tykkäystä

Kiitos Pikka! :slight_smile:

Itse asiassa samaa kysyttiin jo privaviestissä, jos musta tulee edes kohtalainen moderaattori, niin ehkä voin ylentää itseni tuohon ja/tai kun tänä vuonna pitäisi sijoitusvarallisuuden (sijoitukset + sijoitukseen varattu käteinen) nousta yli 100 000 euron, jos sijoitukseni eivät kauheasti tänä vuonna tipu ja voihan ne tippua. :grinning:

Oikeasti mun kai pitäisi sitten ylentää itseni vasta, jos koen sijoitustietämykseni nousseen aloittelijatasolta pykälää korkeampaan sarjaan. :slight_smile: :thinking:

10 tykkäystä

Hyvä haasto!

On täysin totta, että mikäli kurssien lasku johtuisi fundamenttien rapautumisesta niin osakkeiden kalleus ei ongelmana korjaantuisi pois mihinkään. Silloin kurssilaskusta ei olisi suoranaisesti iloa, jos käyvät arvot tulevat samaa vauhtia alas.

Ajatus heiton takana kuitenkin oli, että yli ajan pörssiyhtiöiden tulokset kokonaisuutena kasvavat hissukseen. Tässä mielessä pörssin nopean keulumisen sijaan olisi mukavampaa ostaa niitä halvemmalla, olettaen juuri ettei tämä perusoletus siitä, että pörssiyhtiöt pystyvät keskimäärin kasvamaan kannattavasti myös jatkossa, muutu. Hinta ja arvo ei ole sama asia.

Tämän ajatuksen heikkous on tosin siinä, että se olettaa osakkeille olevan jonkin oikean ja eksaktin määriteltävän arvostustason, jonka yli tai ali ei kannattaisi ostaa/myydä. Oikeastihan tämä on todella vaikeaa ja epävarmaa puuhaa, eikä onnistu pelkkää P/E-lukua tai muita multippeleita tuijottamalla suoraan. :smiley: Viime vuosinahan juuri pintapuolisesti “kalliit” ovat kallistuneet ja “halvat” halventuneet entisestään.

Pörssihän voi mennä pitkiä aikoja myös eri suuntaan, kuin tulokset. Tai polkea paikallaan samalla kun tulokset kasvavat.

Ideaalitilanne ostaa osakkeita on tilanne, missä arvostukset ovat matalia ja samalla tulosodotukset konservatiivisia. Sitten on paljon iloista yllätysvaraa sekä herkullinen potentiaali kertoimien venymiselle. Tällöin sijoittaminen voi olla sekä turvallista että tuottoisaa. Tottakai tuollaisina aikoina yleinen mielipide osakkeista on jotain muuta. :smiley:

Sen sijaan kun sekä odotukset että kertoimet liitävät korkealla, on iso riski siitä että jokin yllätys tai kertoimien lasku lyö näpeille. Mutta sekään ei sulje sitä, etteikö kaikki voisi mennä hyvin ja nousu jatkua “normaalisti”. ;D

26 tykkäystä

No ei kai kukaan ole väittänyt, että yksilön tasolla on hyödytöntä olla (menestyvä) treidaaja? Kansantalous sitten eri asia.

2 tykkäystä

Mistä tässä nyt edes puhutaan. Kyllähän treidaaja maksaa veroja ja kuluttaa, eli maksaa sitäkin kautta veroja ja laittaa rahaa kiertämään yhteiskuntaan. Eihän treidaaja elä missään hedonistisessa kuplassa irti yhteiskunnasta.

6 tykkäystä

Mieti askel pidemmälle. Mistä treidaajan tuotot tulevat? Toisilta treidaajilta. Jotka puolestaan eivät kuluta näitä rahoja reaalitalouteen. Plus/miinus nolla kansantalouden näkökulmasta. Siksi minusta vähän hassu tämä kollektiivinen hyökkäys palstalaisilla.

6 tykkäystä

Ai siis kaikki rahat tulevat suomalaisilta treidaajilta meidän kotimaisesta pörssistä. Kyllä tämä sijoittamisen oppitunti on jäänyt minulta kuulematta.

13 tykkäystä

@PAHVIMUKI , sun ei tarvitse maksaa tästä mitään, koska tuot meille niin paljon iloa. :sunglasses:




Hain juuri postista. Valitettavasti puhelimeni on peruna kuten on kuvaajakin ja lisäksi kuvien laatu mukeissa ei ole huikea. Toivottavasti pidät uudesta mukistasi, Pahvimuki. Laitatko privana osoitteesi, niin lähetän sulle. :slight_smile: Kiitti!

97 tykkäystä

Hahahah aivan mahtavaa!!! :heart_eyes::ok_hand::raised_hands::raised_hands: ISO KIITOS!!! :raised_hands::ok_hand::v::call_me_hand::call_me_hand::partying_face::partying_face:

Tilasin yhen tuopin lisää tän kunniaks.

E: SIIS AIVA JÄÄTÄVÄ MUKI KYLLL!!! :rocket::rocket::rocket::rocket:

67 tykkäystä

Upea muki. :rofl:

Tilasitko näitä jostakin?

Miettikää kun ootte custom mukeja tekevässä firmassa töissä sähköpostiin kilahtaa tällänen tilaus. :joy:

26 tykkäystä

Niin no siis jos suomalaiset treidaajat ovat keskimäärin parempia kuin muunmaalaiset, niin siinä tapauksessa treidaamisesta on tietenkin hyötyä Suomen kansantaloudelle. Ja vastaavasti haittaa muun maailman taloudelle. Uskotko että asia on näin?

3 tykkäystä

“Pahvimuki is fuking lekend”. Ai että, jos foorumilla olisi allekirjoitukset, niin tuossa olisi mun sigu :grinning_face_with_smiling_eyes:

Taas näitä viikkoja, kun foorumin yleisilmeestä huomaa, että vaihteeksi lajin helppous viehättää :rofl: Ootte te lutusia…

27 tykkäystä

Jos nyt lähetään ihan lähtökohtaisesti siitä, että noin 70% kaikista osakekaupoista on instikkojen tekemiä. Joista x-määrä operoi jostain saaresta postilaatikon takaa.

2 tykkäystä

Nojoo. Ei pilata kahvihuoneen tunnelmaa tällä väännöllä enempä kun ei selvästi olla samalla sivulla.

2 tykkäystä

Hei, tylsyys meinaa iskeä. Vinkkejä talous/pankki/businessaiheisista sarjoista (dokkari tai fiktiivinen)? Löytyy Netflix, HBO Max ja Disney+.

Katsottu ainakin Billions, Succession, Startup, Exit ja joku Industry… Paremman puutteessa löytyi joku saksankielinen Bad Banks, mutta jos vielä löytyisi joku englanninkielinen.

6 tykkäystä

Nää sun kuvat saa hyvälle tuulelle siinä mielessä, että joku oikeasti nauttiikin niistä rahoistaan eikä ne ole vain numeroita tilillä .

En siis tiedä onko siellä takana nuori mies, joka ei enää tarvitse oravanpyörää vai tykkäätkö vain lomailla tasaisin väliajoin :slightly_smiling_face:

14 tykkäystä

Leffoista Inventor, Big short tai Inside Job.
Sarjoista Startup(kryptoja, huumeita, seksiä), Silicon Valley, Dirty money.

5 tykkäystä