Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Itse olen sijoittanut koko opiskeluajan ja vielä ainakaan ei ole ollut osingoilla suurempaa vaikutusta, vaikka niitä reippaasti tilille siunaantuu. Ymmärsin että tuon 11,15e/kk on se raja kun osingot alkaa vaikuttamaan ja asumistukihan lasketaan keskiarvotulona koko vuodelle. Jos tulojen määrä ylittyy pysyvästi 400e niin siitä pitää ilmoittaa Kelaan. Sanoisin itse ettei kannata ainakaan lähteä myymään mitään siinä pelossa että tuet lähtee kokonaan.

Tämäkin toki kannattaa varmistaa Kelan virkailijalta

11 tykkäystä

Yksi vaihtoehto on myydä osakkeet juuri ennen osingon täsmäytyspäivän päättymistä ja ostaa takaisin seuraavana päivänä. Toki tähän sisältyy kuluja (ja pieni riski että välissä tapahtuu jotain) mutta edes suomalaiset pankit eivät veloita niin paljoa välityskuluja etteikö opintotuki sitä kattaisi.

3 tykkäystä

Tuolta löytyy melko tuoretta keskustelua factori etf:stä.

2 tykkäystä

Evli Suomi pienyhtiöt b?
10v tuotto 14%/vuosi, pidempää en löydä yhtäkkiä mistään, vaikka olen sen kaivanut esiin silloin kun tuohon aloin sijoittamaan.

Rahasto ollut olemassa vuodesta 1992.

2 tykkäystä

Lomareissun tuliaisina toin koronan. Onnistuihan tätä tähän asti vältelläkin. Tuolla Euroopassa ei kyllä enää korona rokotetodistuksia ja satunnaisia maskeja enempää näkynyt. Turisteja oli varsinkin Pariisin nähtävyyksillä aivan järjettömät määrät. Eikä vielä edes taida olla Euroopan lomakausi?

Loman aikana joku oli (taas) teurastunut Fortumit salkustani :thinking:

E: Lisätään vanhaan viestiin, että ei mene spämmäämiseksi:

Aivan upea osoitus pitkäjänteisyydestä. Kiitos, kun jaoitte tämän :slight_smile:

7 tykkäystä

Kertookohan tämä mitään muuta kuin että miksi automatisoitu lajittelu tunnuslukujen perusteella ja random PE lätkäisy ei ole järin järkevää?

Seuraavaksi joku keksii että Sievin kurssi olisi 100e jos se ostaisi jonkun SaaS firman, kun sitä alettaisiin arvottamaan rule of 40 mukaan:

3 tykkäystä

Siirry tästä järkevästä strategiasta agressiiviseen päivätreidaukseen. Todennäköisesti menetät pääomaa aloittelevana sijoittajana siihen tahtiin, ettei voitoista tarvitse huolehtia (ei vaikutusta tukiin) ja into sijoittamiseenkin varmasti lopulta hiipuu jatkuvan turskan seurauksena. Sitten voitkin sijoittaa loput rahat opiskeluun liittyvään juhlintaan.

No ei vaan, yllä tulikin jo paremmat neuvot tähän. Tsemppiä opintoihin, opiskelu ei mene koskaan hukkaan!

3 tykkäystä

Katselin vähän saule techin nettisivuja https://sauletech.com/ ja olen aidosti kiinnostunut yhtiöstä tulevaisuutta silmällä pitäen. Pitääkin myös katsoa mites suomalainen savo-solar jakselee pörssikurimuksen keskellä…

Tässä pitää olla sitten tarkkana ettei tee yhtäkään voitollista treidiä, koska tappiot ei ole vähennyskelpoisia voitoista. Eli jos teet 5 treidiä, joista yksi jää 1000e voitolle ja neljä muuta yhteensä 4000e tappiolle, voisi luulla että olet 3000 euroa tappiolla. Kelan mielestä olet kuitenkin 1000 euroa voitolla ja näin ollen vaikuttaa tukiin :slight_smile:
Tämä siis koskee ymmärtääkseni opintotukea, missä tulot katsotaan bruttona (näihin kuuluu myyntivoitot) ja vielä erikseen mainitaan, että luovutustappioita ei vähennetä.

9 tykkäystä

https://www.kela.fi/yleinen-asumistuki-palkan-ja-paaomatulojen-vaikutus

Alkaa olemaan tosielämän kikkailua tämän tunti-spot sähkösopimuksen kanssa,viime yönä klo 23 laitoin sähkövastuksen lämmittämään varaajaa ja ennen kuutta pois päältä.käytännössä energia ei maksanut mitään,siirtomaksut sun muut tietenki menee.Ens yönä kello soimaan 2.59 kun pörssisähkö on 3-4 välillä halpaa,saa sen ajan vastus huutaa hoosiannaa :grinning: säästöä sekin on ainakin polttopuissa,aurinkopaneelit tuo onneksi hyvää kiitettävästi päivisin.Köyhällä ei oo varaa tuhlata sähköä.

27 tykkäystä

Eikös tuohon kannattaisi jo virittää oma “kotiautomaatio” joka on sen verran fiksu että osaa seurata sähkön hintadataa netistä ja sen mukaan pistää päälle ja pois päältä sähköä syöviä laitteita?

Ja jos noin pitkälle menee niin eikös pitäisi investoida akkuvarastoon jota voi ladata verkosta “ilmaisen” sähkön aikana ja sitten käyttää talon laitteiden tarpeisiin kun verkon virta on liian kallista?

2 tykkäystä

Nuo akkusysteemit liian kalliita vielä hyötyyn nähden,kyllä jonkinlaista ajastussysteemiä tuohon pitäis kehitellä.Varmat pitää kyllä systeemit olla,tuo käyttöveden lämmitys hornii sähköä sen verran ettei tee mieli vahingossa maksaa jotain 40 sentin kilowattihintaa,nyt on kallista pörssisähkö jos ei mahdollista rajoittaa kulutusta,nuo aurinkopaneelit kyllä päivällä vielä huolehtii mutta saa nähdä mitä talveksi keksii,onneksi on tuota ylituottoa reilusti jemmassa talven laskuihin.

Minulla olisi yksi. Sijoittaminen tapahtuu suoraan itse kohteeseen ilman turhia kolmansia osapuolia. Tuotteen hallinointikulut on 0.0% vuodessa ja ei sisällä mitään tuottopalkkioita. Tuote on erittäin likvidi ja markkinat on auki kellon ympäri jokaikinen päivä. Viimeisen kymmenen vuoden tuotto on ollut hulppeat +122% vuodessa. Nyt on kuitenkin tultu huipuista reilusti alas joten ei tarvi mistään ATH:sta ostaa. Sijoistuotteen nimi taisi olla vapaasti suomennettuna joku bittikolikko tai vastaava.

9 tykkäystä

Mitäs tämä myyttinen bittikolikko tuottaa? Ai niin, ei mitään.

Se, että viimeisen vuoden aikana on ollut Greater Fooleista ylitarjontaa jotka ovat ahneina maksaneet enemmän näistä myyttisistä bittisarjoista luottaen että vieläkin tyhmempiä ostajia kovempaan hintaan löytyy myöhemmin ei tarkoita että nämä tuottaisivat mitään. Historiallinen hintakehitys ei ole tae tulevasta ja tässä vermeessä ei ole mitään fundaa tai käteisvirtaa joka takaisi minkäänlaista takalaitaa hinnalle.

Edit: Ja joo, voi bittikolikot lainata pois ja kerätä korkoa. Riskistä en osaa sanoa, mutta “poof, its gone” taitaa olla ihan realistinen mahdollisuus.

Mutta kukin tyylillään. Mitään laitonta näissä ei tietääkseni ole (ainakaan meillä päin, Kiinassa ja muutamassa muussa maassa taitaa olla toisin). Ei vain pidä itkeä jos hinta päättää painua nollaan.

18 tykkäystä

Oppia ikä kaikki

12 tykkäystä

Bitcoin kuulostaa tutulta. Historiallisten tuottojen katsominen on vain niin pirun vaarallista joten päätin vähän veistellä. Myöskin S&P500 käyttäminen mittatikkuna on survival(winner?) biaksella pilattu. Ei esimerkiksi 100 vuotta sitten ollut varmaa että juuri jenkkimarkkina tulee pöhisemään parhaiten. Eikä tätä tiedetä tulevaisuudestakaan. Ei ollut myöskään tuotteita millä siihen indeksiin sijoittaa. Itseasiassa ei ollut vielä edes koko indeksiä mutta sitä on jälkikäteen rekonstruoitu historiadatalla.
Joten ainoa tapa olla ottamatta näkemystä on koko maailma indeksi ja jotenkin pitäisi saada mukaan myös muut sijoitustuotteet. Ehkä korot, peltomaa, vesi, metsä, kryptot tai asteroid minerit on se kovin juttu tulevaisuudessa osakkeiden sijaan.
Tai sitten ottaa vaan ronskisti osake näkemystä ja sijoittaa Harviaan ja Kamuxiin niinkuin minä olen huonolla menestyksellä tehnyt.

10 tykkäystä

historia ei tietenkään ole tae, mutta

In the past, these Bitcoin halvings have correlated with massive surges in bitcoin’s price. The first halving, which occurred on Nov. 28, 2012, saw an increase from $12 to $1,217 on Nov. 28, 2013. The second Bitcoin halving occurred on July 9, 2016. The price at that halving was $647, and by Dec. 17, 2017, a bitcoin’s price had soared to $19,800. The price then fell over the course of a year from this peak down to $3,276 on Dec. 17, 2018, a price 506% higher than its pre-halving price.
The most recent halving occurred on May 11, 2020. On that date, a bitcoin’s price was $8,787. On April 14, 2021, a bitcoin’s price soared to $64,507 (an astonishing 634% increase from its pre-halving price). A month later, on May 11, 2021, a bitcoin’s price was $54,276, representing a 517% increase that seems more consistent with the behavior of the 2016 halving.

Bittikolikoissa ei ehkä ole fundaa mutta niiden takana olevilla yrityksillä on funda. @Jarnis Ei ole tarkoitus aloittaa riitaa sillä sitä en halua mutta tämä pitää korjata.

Ei oikein vakuuta tuokaan, ja tämä on vain yksi esimerkki :grimacing:

Taitaa ainakin osittainen “poof its gone” iskeä ko. firman asiakkaille.

(jälkimmäinen paywallin takana, mutta otsikko kertoo olennaisen)

6 tykkäystä