Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Heidän Youtube kanavan kautta löytyi linkki, josta itse osallistuin. Ei tullut mitään ilmoitusta tai tietoa, ettei antiin olisi voinut osallistua, kun ei aikaisempi omistaja ole :thinking: Jännä nähdä miten käy, ainakin rahat kelpasi. Suoraan Invesdorin sivuilta en tuota löytänyt, mutta oletin sen johtuvan vaan kehnomman puoleisista sivuista.

Tässäpä kyseinen linkki.

4 tykkäystä

Koko maailma noituu Saksan päätöstä ajaa ydinvoima alas.

meanwhile in Finland…

53 tykkäystä

Hmm… Ensalkuun lukaisin, että kyseessä olisi paska ohje, mutta onneksi se olikin paska-ohje – parempaan ohjeeseen ei siis ole tarvetta.

En väitä olevani “leipuri Hiiva”, enkä ole paskaa aiemmin tehnyt, mutta Ukrainan kunniaksi tässä taloudessa pääsiäisleipä on nyt sitten paska. Leipaisen paskat naapureillekin, jos tulee hyvää.

33 tykkäystä

Mulle tuli osakeannista ihan sähköpostia Worddivelta. Ilmeisesti osakeannin hiljainen vaihe on suunnaatu nykyisille omistajille sekä Worddiven käyttäjille (näköjään niin entisille kuin nykyisillekin). Itsellä siis ollut pari vuotta takaperin Worddiven abikurssi englannin ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa, joten näköjään vanhana käyttäjänä pääsisin annin hiljaiseen vaiheeseen mukaan.

3 tykkäystä

Se tunne, kun väkertää viestiä sijoitusfoorumille puolitoista tuntia ja julkaisee sen onnistuneesti, mutta kiusaus korjata vielä yksi kirjoitusvirhe käy liian suureksi, tuloksena koko viestin poistaminen vahingossa :slight_smile:

71 tykkäystä

Meille suomalaisillehan tämä on tuttu ajatusleikki, olemmehan kuulemma kaikki lottovoittajia :slight_smile:

(ja vaikkakaan moni ei varmasti syystä tai toisestä näin koe, on itse tullut pysähdyttyä monesti kiitollisena pohtimaan mihin ja milloin sitä sattuikaan syntymään)

7 tykkäystä

Itsellä oli viestin luku kesken ja piti mennä muiden asioiden pariin. Kun palasin foorumille, niin ihmetys oli kieltämättä suuri viestin häviämisestä :smile:.

Eiköhän joku moderaattori voi sen palauttaa. Joka tapauksessa kiitos panostuksesta!

9 tykkäystä

Luin viestisi vasta nyt ja mielestäni sain viestisi palautettua onnistuneesti. Mun piti muokata sitä hiukan (otin vikan emojin pois.), että sain siihen “palautus”-mahdollisuuden. :slight_smile:

Mä lähden nyt lenkille. :slight_smile:

42 tykkäystä

3i62a9

3 tykkäystä

Oho, kovasti kiitoksia @Sijoittaja-alokas , kannatti käydä itkemässä kovaa kohtaloani täällä kahvihuoneella. Pelastit päiväni :slight_smile:

22 tykkäystä

12 kk euribor -0,03%. Asuntolainat nousee plussalle todennäköisesti tällä viikolla.

Puoli vuotta sitten konsensus oli että eivät nouse plussalle vielä moneen vuoteen.

23 tykkäystä

Nyt kun jokainen sivistyneessä maailmassa joutuu tarkastelemaan arvojaan ja suodattamaan totuutta räikeän valheen seasta, on Volodymyr Zelensky, tuo tosielämän Hurtti Ukko, antanut tälle suomalaisten yli 150 vuotta hyvin tuntemalle hahmolle reaalimaailman kasvot. Niinpä otin asiakseni viihdyttää kahvihuonetta hieman runollisella korkeakulttuurilla ja suomentaa J.L. Runebergiä vuoteen 2022 päivitettynä, semminkin, kun alkuperäisen ruotsinkielisen runon suomennoksia on muutenkin tukuittain. Musiikin muodossa Collanin, Runebergin ja minulle tuntemattoman suomentajan mainiota versiota voi kuunnella vaikkapa tästä Jorma Hynnisen tulkitsemana: Hurtti Ukko

Hurtti Ukko (Gamle Hurtig) - Zelensky edition

 

Telkkarissa ei Zele-koomikolla

jutun puutett’ ollut milloinkaan;

usein yöhön istui studiolla,

kertoellen kaskujaan,

yhä tulta Malbiin peukaloi,

sammuksiin jo taas sen tarinoi.

Yhä tulta Malbiin peukaloi

sammuksiin jo taas sen tarinoi.


Hetken pressan oli istuskellut

Jenkkein kanssa keskustellen näin,

Malbiins’ sytytellen valitellut

Puten käyvän päälle päin;

sanoi ruvenneensa miettimään,

kuinka Vovan saisi hyytymään.

Sanoi ruvenneensa miettimään,

kuinka Vovan saisi hyytymään.


Näinpä sanat sattui: "Opetettu

kylliks Eurooppaa on taantumaan,

pakoon länteen ennen juoksutettu;

sinne taaskin kutsutaan.

Kurjaks toivoksemme pako jää,

lempo tiesi, mihin päättyy tää."

Kurjaks toivoksemme pako jää,

lempo tiesi, mihin päättyy tää."


"Huomenna, kun mennään taistelohon,

alkakohon silloin tapa uus.

Kellä halu, pakoon suostukohon,”

Zelen loppuu malttavuus;

hävettää jo häntä alkaa nyt,

ettei aikaa sitten älynnyt.

Hävettää jo häntä alkaa nyt,

ettei aikaa sitten älynnyt.


Vanhoillansa Zele neuvon keksi:

paossa ei mieli ollakaan;

paras temppu paon vasteheksi

pysyminen paikallaan!

Ken sen tempun oikein oivaltaa,

juoksemiset kaikki jättää saa.

”Ken sen tempun oikein oivaltaa,

juoksemiset kaikki jättää saa!”


Kädet laski ristiin rinnoillensa

Zele, näin kun oli lausunut,

Kiovassa nukkui hiljallensa,

missä oli asunut,

luottain oivaan temppuhunsa vaan:

ettei pakenisi milloinkaan!

Luottain oivaan temppuhunsa vaan:

ettei pakenisi milloinkaan!

18 tykkäystä

Varoitus: Tämä viesti sisältää pitkällisen ränttäyksen Helsingin rakentamisesta (tai ehkä paremminkin Helsinkiläisistä muutosvastarinnoista) :smiley:

Kuuntelin tässä tänään tuoreimman rahapodin, jossa oli vieraana Helsingin pormestari Juhana Vartiainen. Eniten keskustelua tuntui podin kommenteissakin herättävän Malmin lentokentälle rakentaminen. Paasi on pitkään myös Twitterissä profiloitunut Malmin lentokentän säilyttämisen kannattajaksi, joten oli hyvin odotettavaa, että hän nosti sen haastattelussa esiin. Vartiainen tokaisi näihin Paasin “no mut mitäs sit kun tulevaisuudessa tulee sähkölentokoneet ja tarvitaan niille lentokenttää”- tason kommentteihin mielestäni varsin osuvasti (tosin myönnettäköön, että vähän töykeästi), että luulisi että rahapodi-nimisessä podissa ymmärrettäisiin vähän paremmin rahan päälle ja että alueelle on tulossa monen miljardin arvoinen asuntokanta joka on toisessa vaakakupissa (Ei-helsinkiläisille: Malmin lentokenttä lopetetaan ja alueelle rakennetaan asunnot n. 25 000 ihmiselle ja parille tuhannelle työpaikat).

Olen asunut toistakymmentä vuotta Helsingissä ja itseäni jaksaa edelleen vuodesta toiseen ihmetyttää se, kuinka paljon pääkaupunkiseudulla asuu ihmisiä, jotka vastustavat uusien asuntojen rakentamista. En ole yhteenkään sellaiseen rakennushankkeeseen törmännyt, jota ei olisi verisesti vastustettu, Malmin lentokenttäalue on vain eniten huomiota näistä viime vuosina saanut. Pitäisi ymmärtää, että kun Helsingin väkiluku kasvaa joka vuosi n. 5-7000 asukasta (viimeisen vuosikymmenen keskiarvo, lähde) niin jossainhan niiden uusien Helsinkiläisten on asuttava → pitää rakentaa lisää asuntoja. Tuntuu, että moni ihminen olettaa, että omalla asuinalueella aika pitäisi pysäyttää juuri siihen hetkeen kun sinne on itse muuttanut. Toisille tämä hetki saattoi olla 70-luvulla, toisille 90-luvulla ja toisilla vaikka juuri nyt 2022. Mutta tärkeintä on se, että yhtään enempää ei pitäisi enää rakentaa nyt kun minä olen täältä asunnon saanut!! (usko pois, senkin asunnon rakentamista missä sinä asut vastusti joku aikanaan tosi kiihkeästi)

Näissä rakennushankkeissa aina ihmetellään sitä, että miksi juuri tänne rakennetaan, eikä jonnekin muualle päin kaupunkia, eikä ymmärretä, että joka puolella kaupunkia rakennetaan, jotta lisääntyvä väkimäärä saadaan mahtumaan. Kuitenkin riippumatta siitä minne rakennetaan niin tämä ei kelpaa. Jos rakennetaan uusille alueille mantereella niin se ei ole hyvä (kuten Malmi) koska mites harrastelijailmailijat ja niityt, jos tehdään meritäyttöjä (kuten Koivusaari) sekään ei ole hyvä koska mites naapurisaarelaisten merinäköalat ja kalojen kutupaikat, jos rakennetaan korkeita taloja (kuten Kalasatama) tai täydennysrakennetaan ettei tarvitsisi rakentaa niin paljon uusille alueille niin sekään ei ole hyvä koska korkeat talot on rumia ja varjostaa naapuritalot ja täydennysrakentaminen tiivistää liikaa ja tuhoaa virkistysalueet, jos rakennetaan kauaksi keskustasta (Östersundom) niin eihän sinne voi rakentaa koska natura-alue ja sieltähän olisi ihan älytön matka keskustaan tms.jne.

Nämä rakentamisen vastustajat aina myös tykkäävät ihmetellä sitä että “miksi tänne rakennetaan kun kaikki nykyiset asukkaat vastustaa sitä”. Kun eihän ne uudet tulevat asukkaat voi vielä olla asiasta mielipidettään kertomassa. Eihän tällä periaatteella ikinä voisi rakentaa uusia asuntoja mihinkään, koska ei tietenkään olemassa oleva asukas hyödy mitään siitä että naapuriin tulee yksityisessä käytössä olevia asuntoja ja tilalta poistuu joku julkisesti hyödynnettävä tila (puisto, metsä jne.)

Ihmisen, joka asuu kasvavassa kaupungissa, pitäisi ymmärtää, että kaupunki kehittyy koko ajan ja lisää pitää rakentaa niin kauan kuin väkiluku kasvaa. Jos haluaa asua täysin muuttumattomassa elinympäristössä kymmeniä vuosia niin sitten Helsinki on väärä asuinvalinta, mutta onneksi Suomesta vähintään 90% on kyllä sellaista aluetta, jossa ei tarvitse muuttuvasta maisemasta liikaa murehtia. Samalla tavalla kuin jos asuu omassa rauhassa keskellä metsää niin pitää ymmärtää, että siellä ei välttämättä ole kovin kattavat lähipalvelut, nämä on asumispaikanvalintakysymyksiä. Totta kai asuinalueet pitää säilyttää myös viihtyisänä, mutta jos tuota väestönkehitystä katsoo niin ainakin toistaiseksi tuntuu Helsingillä vetovoimaa olleen, tuskinpa kovin moni vasten tahtoaan täällä asuu koska poiskin on mahdollista muuttaa.

Huvittavinta tässä kaikessa on se, että se on yleensä tämä sama porukka joka valittaa siitä että miksi koko ajan pitää rakentaa lisää, joka valittaa myös siitä kuinka kallista asuminen Helsingissä on. Ei taida olla kysynnän ja tarjonnankaan periaate kovin tuttu juttu heille…

74 tykkäystä

Luen tällä hetkellä analyytikko Olli Vilpon tekemää Rapalan laajaa raporttia (todella hyvin tehty rapsa) ja sitä lukiessani mieleeni tuli Mikael Rautasen vanha rapsa Rapalasta. Kyllä ainakin Rapalan rapsat ovat kehittyneet vuosien saatossa… :thinking:

Mikaelin twiitti 16.11.2020:

Itse en 14-vuotiaana tainnut oikein edes tietää, mikä osake on… ja välillä tuntuu etten tiedä nytkään, kun katson YTD-prosenttiani. :upside_down_face:

75 tykkäystä

Kyllä kai siinä on vähän myös kysymys rakentamisen mielekkyydestä juuri Malmin lentokentän alueelle. Maaperä on suoperäistä(aiemmin alueelle rakennettujen talojen paalutukset uponneet) ja lentokenttätoiminnan jäljiltä maaperästä pitää käsittääkseni ruopata kemikaaleja. Ei ole halpaa rakentamista, eli ei tule kohtuu hintaisia asuntoja! Tämän lisäksi aluella vielä suojeltuja kohteita. Asuntoja tulee kyllä Helsinkiin rakentaa riittävästi, siitä kyllä täysin samaa mieltä.

3 tykkäystä

Lainaan itse itseäni:

Lähtökohtaisesti rakentaminen Helsingissä minnekään ei ole halpaa ihan jo siitä syystä, että maa on arvokasta. Jostain ne ihmiset kuitenkin niihin kalliisiinkin asuntoihin muuttavat, joten jostain sitten mahdollisesti vapautuu vähän edullisempia asuntoja (tossa vaikka tutkimusta aiheesta) Ylipäätään jos tarjonta saadaan vastaamaan kysyntää niin tällä on ainakin hintojen nousua hillitsevä vaikutus, ainakaan merkittävään laskuun hintojen tuskin edes halutaan lähtevän ihan jo nykyisten asujien vuoksi.

Mitä tulee niihin kuuluisiin “kohtuuhintaisiin” asuntoihin, mitä aina kaivataan niin niitä löytyy kyllä Suomestakin pilvin pimein sellaisilta alueilta, joissa kysyntä asunnoille ei ole ihan yhtä kova / tarjonta on parempi. Ei valitettavasti ole mitään taikatemppua rakentaa Helsinkiin keskeiselle paikalle jotenkin mystisesti näitä markkinahintaa “kohtuullisemmin” hinnoiteltuja asuntoja ilman jotain julkisen puolen subventiota tyyliin Hitas ja tällaiset tukihimmelit on kyllä ihan vihonviimeisiä viritelmiä.

11 tykkäystä

Ai että mikä kirjoitus. Täysin samaa mieltä koko jutusta alusta loppuun.

Ostimme vaimoni kanssa asunnon Helsingistä melko huonomaiselta alueelta. Tänne oli jo suunnitteilla uusia omistusasuntoja, uusi ostoskeskus ja vanhojen vuokra-asuntojen purkamista. Mahtavaa, ajattelin minä. Tässähän tulevina vuosina asunnon arvo voi nousta huomattavasti, mikä oli kiva kirsikka kakun päälle.

Ei ole yllätys, että täällä ihmiset vastustivat noita uudistuksia laajalla rintamalla. Uusia asuntoja piti rakentaa myös merenrantaan, mutta se torpattiin, koska lenkkipolut menee (höpöhöpö). Onneksi pääosa muutosehdotuksista (ja meille tärkeimmät) menivät läpi.

Tässäkin tapauksessa ihmiset vastustivat rakentamista, vaikka se nimenomaan hyödyttäisi heitä itseään kaikista eniten.

6 tykkäystä

Sana fasismi on kokenut nykykeskusteluissa jonkin sortin inflaation koska Putin rinnastetaan vähän väliä Hitleriin. Näissä kahdessa on kieltämättä paljon samoja piirteitä, mutta Hitler erottuu Putinista pitkälti siinä, että hän oli kansan suuri suosikki, jonkilainen pelastaja ja nousi valtaan puolueen ja sitä tukeneen kansan avulla. Putinilla sen sijaan on takanaan väkivaltainen poliisi ja voimaministeriö, jota kansa ei uskalla vastustaa. (Vaikkakin Putin oli myös kansan suosiossa kun hän oli toiminut hetken pressana koska Venäjän talous oli alkanut kohentua ja jatkoi kohentumistaan). Tässä mielessä Putinin Venäjä ei sinänsä ole fasistinen perinteisessä mielessä, koska siellä puuttuu kansan keskuudessa äärinationalistinen liike ja johtakeskeisyys joka suuntaa vahvasti tulevaisuuteen.

Itseasiassa Neuvostoliitto piti fasisteja tyyliin pahimpina vihollisinaan ja ilmeisesti näin ajattelee myös Putin - joka halusi riisua Ukrainan fasisteista, joten Putin taitanee haikailla ilmeisesti stalinismin perään, missä Hitlerin kukistamisen myötä Stalin loi kansalleen mielikuvan, että kärjistetysti kommunismin vastustajat ovat fasisteja eli vihollisia. Fasisteja pidettiin kommunistien vastustajina ja näiden kahden melko paljon toisiaan muistuttavan ideologian välille syntyi tulenkatkuinen väli. Myös suomalaiset leimattiin NL:ssa fasisteiksi toisen maailmansodan aikaan. En oikein osaa muuta todeta, että se mitä fasismi tarkoittaa, se riippuunee keneltä kysytään.

Tajusin kans että näin mun piti kirjoittaa :+1:

6 tykkäystä

Et voisi olla enempää väärässä.

Putin nauttii laajasta kandansuosiosta ja Ukrainaan ei menty taistelemaan natseja vastaan, vaan tuhoamaan kansa joka ei ole mitään, eikä Ukrainan kuuluisi olla edes olemassa

3 tykkäystä

Putinin kansansuosio on yksi aikamme suurista mysteereistä, kun luotettavan tiedon saaminen on hyvin vaikeaa. Näkemykset vaihtelevat hyvin paljon ja lisäksi asiaan vaikuttaa propagandakoneisto, jonka avulla osa kansasta saadaan Putinin taakse. Toki kansansuosiolla ei hirveästi poliisivaltiossa ole väliä, niin kauan kun koneisto toimii kunnolla ei kansalla ole oikeasti keinoja vaikuttaa.

5 tykkäystä