Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Kyllähän se on yksi ihmismielen ominaisuus, että halutaan korostaa voittoja ja vähätellä tappioita. Pätee mihin tahansa harrastukseen. Harvemmin jossain vedonlyöntifoorumeillakaan kukaan myöntää, että on tappiollinen pelaaja, vaikka heitä on tilastollisesti suurin osa. Vastaavalla tavalla henkilöautoliikenteessä on vain keskimääräisesti parempia kuskeja.

Nämä vääristymät näkyvät myös tällä palstalla. Esimerkiksi ostin/myin -ketjussa on joka päivä lukuisia “ruokarahat ansaittu”-viestejä, joilla luodaan mielikuvaa, että sijoittaminen on ikään kuin helppoa rahan ansaitsemista kaiken muun ohessa.

En väitä, etteikö joku oikeastikin tekisi isoa tiliä. Tilastollisesti on kuitenkin tosiasia, että kauppaa käymällä ottaa joka kerta riskin väärästä päätöksestä, eikä päätös ole koskaan riskitön. Tällöin taistelet ammatikseen pörssiä skannaavia suursijoittajia ja algoritmeja vastaan - aivan kuten vedonlyönnissä otat näkemystä tuntipalkalla kertoimia laskevia ammattilaisia vastaan. Keskimäärin tämä taistelu on tuomittu häviöksesi.

Yksi silmään pistävä asia on myös jälkiviisaus, jota edellä kommentointiin useammassakin viestissä. Jälkiviisastelua on esim. se, että piikitellään kasvuyrityksiin sijoittaneita jostain heinäkuun arvostustasoista. Ei heinäkuussa ollut tietoa mistään Venäjän hyökkäyssodista ja niiden seurauksista. Toki arvostukset olivat koholla, mutta niin on ollut jo vaikka kuinka kauan. Henk.koht mietin vakavasti salkun tyhjäämistä huhtikuussa 2021. Jos olisin tehnyt niin, elokuussa olisi harmittanut, kun kurssit jatkoivat nousuaan. Siitä puoli vuotta eteenpäin ja reaktio olisi ollut päinvastainen. Entä vaikkapa vuonna 2025? Harmittaako, että kruisasin koko vuoristoradan läpi suurella osakepainolla? Kukaan ei tiedä.

Tämä ei nyt sinällään ollut tarkoitettu valitusvirreksi. Oikeastaan erilaisia fiilistelyjä on hauska lukea. Vielä tovi sitten teknot oli kaikki kaikessa, nykyään taas “kaikki” ovat olleet longina raaka-aineissa ja kohta varmaan taas teknoissa. Hetki sitten “kaikilla” oli Voxturia kassit pullollaan, nyt koko firmasta on paljon vähemmän postauksia kun kurssi on palautunut lähelle yhtä kanadan dollaria. Tällaista tämä on, ja se osoittaa, että ahneus ja pelko ovat osa peliä.

64 tykkäystä

Aamun vartti katsottu ja TAAS SE VERNERI KARHUILEE :grimacing:

Lisäksi varoitus, videossa on Fed-streamin chatti avattu screenshotissa. Sitä ei pidä katsoa tai silmät sulaa.

20 tykkäystä

On kyllä aidosti vaikea keksiä kovin härkämäisiä juttuja! :smiley:

Onhan tuolla osakepoimijalle valittuja tilaisuuksia, mutta kokonaisuuden kannalta olisi outoa jos pörssi rallattelisi kestävästi ennen kuin inflaatio ja korkokuva selkenee. :open_mouth: Ilman, että talous lässähtää siis taantumaan. :smiley:

Lisäys: huomatkaa thumbnailissa hienovarainen viittaus pörssihuipuissa tehtyyn jaksoon…

31 tykkäystä

Niin, treidaajathan käyvät nollasummapeliä toisiaan vastaan. Eli palstalla pitäisi esiintyä keskimäärin ihan yhtä paljon “ruokarahat menetetty” kuin “ruokarahat ansaittu” viestejä. Jos tappioistakin kirjoitettaisiin peittelemättä.

Vaihtoehtona tietysti on, että palstalle on keskittynyt ostojaan ja myyntejään esittelemään Suomen kärkitreidaajien keihäänkärjen kapea joukko. Mutta en siihen ihan täysillä jaksa uskoa.

6 tykkäystä

Minä olen sattunut onnistumaan muutamalla isommalla treidillä tekemään hyvän tilin, vain hävitäkseni useamassa pienessä huonossa treidissä =D

Poistun treidaus skenestä johtamalla omaa vertailu indeksiäni n. 5% tämä riittää.

3 tykkäystä

Sellainen päivittyvä graafi aloitusviestiin jossa alkupiste on ketjun aloitus. Sijoittajat ymmärrettävästi tykkäävät nousevista kursseista.

Aloitin oman Macy’s ketjuni tässä pisteessä:

Keskustelu oli alussa hyvää, mutta skeptistä. Kurssikin romahti -50 % aloituksen jälkeen ja pysytteli pitkään erittäin matalalla tasolla (oli kurssi mikä tahansa, se voi aina romahtaa -50 %). Ehkä sentimentti vaikuttaa siten, että nousevien kurssien yhtiöitä pidetään hyvinä juuri siksi että kurssi on noussut ja jos kurssi romahtaa niin luodaan pessimistisiä narratiiveja. Minulle onnistuminen osakesijoittamisessa on onnistumista fundamenttien ennustamisessa, eli miten yhtiön taloudellinen asema ja tulos kehittyy ostohetken jälkeen. Macy’s treidaa nyt P/E 5,18 ja arvostuskertoimen kasvu johonkin P/E kymppiin tuplaisi kurssin, mutta ei markkinoihin voi vaikuttaa.

7 tykkäystä

Kyllä Pohjolan eka on käynyt ansiokkaita keskusteluja ja herättää varmasti ajatuksia kanssa sijoittajissa, vaikkakin joillekin ne voivat tehdä tilanteessa kipeää… odottelen aikaa jolloin Eka on bullina yleisesti :smiley:

Tykkään Pohjolan Ekasta.

Harmittaa, että en myynyt enempää 2021. Harmittaa että olin tottunut hiukan korkeisiin arvostuksiin ja rahaa valui vähän hölmöihin kohteisiin liian aikaisin.
Harmittaa, että vaikka oli fiilis, että kaikki tulee laskeman ja laadukasta firmaa tulee alas kiinnostavalle tasolle en vähentänyt “riski” positioita, joiden houkuttelevuus suhteellisesti laskee…
Harmittaa, että omahyväisyydessäni en käyttänyt normaalia stoppi strategiaani, kun olin noussut riittävän varakkaaksi ja minulla oli iso kassa…
Harmittaa, että suljin SP500 Shortin ottamatta uutta.
Harmittaa, että ei ole enempää kassaa jäljellä.

Tämä on sijoittamista, olen ollut kuuntelematta sisäistä ääntäni (tosin osin onnistunut aikaisemmin siinä).

Miten paljon harmittaa, noh jonkin verran.

Samalla kaikki halventuu ja kassaa on kuitenkin kohtuullisesti. sijoitusten arvo on laskenut, mutta vähän aikaa sitten olin varma, että kestäv vähän laskua ja kyllä ne palautuvat jne. noh. pitäisikö sitten olla sitä mieltä systemaattisesti (koko ajan epäilyttää tehdä tälllaisia periaate päätöksiä (huonoja olleet).

Silti: Käteistä on jolla ostaa pohjilta (kunhan keksin milloin ne on), strategia säädetty siten, että käteisellä saadaan riittävät osinkokassavirrat (nimimi tavoite) vaikka Voxturit ja Orocot menisi päin persettä…

Harmittaa verot 2021 vuodelta :smiley: (mutta laskennallisesti kannatti laitta Qt gropit laitaan)…

Tää on tätä, milloin siirrytään taas ihanaan loppumattomaan nousuun? Please.

Miksi en ole nyt niissä tankkereissa? Miksi en ole nyt Panoro Energyssä?

Good luck everyone!

Ps. Useat osakkeeni ovat nousseet kuitenkin (vaikka ovat diipa daapa kasvuyhtiöitä jotka valloittavat maailman), joten tuho ei ole täydellinen.

Pss. olen ollut joskus myös erimieltä Ekan kanssa ja oikeassa, mutta myös samaa mieltä ja oikeassa ja samaa mieltä ja väärässä :slight_smile:

41 tykkäystä

:kissing_heart:

Sijoittaminen on tosiaan parhaimmillaan varsin pitkäjänteistä puuhaa ja on hyvä että osa kärsivällisemmistä sijoittajista osaa katsoa kvartaalien sijaan myös kauemmaksi tulevaisuuteen :sweat_smile:

29 tykkäystä

Olenko seurannut valtavasti Ukrainan kriisiä: kyllä
Onko se huonontanut yhtiökohtaista seurantaa:kyllä

Kannattaisiko käyttää vain vähän aikaa Ukrainan kriisiin ja nukkua kunnolla: Kyllä!

11 tykkäystä

Sitä oltiin niin hyvää pataa karhun kanssa tässäkin tapauksessa. Kielareita ja ties mitä muuta… kunnes kävi hassusti.


“pain in the ass” →


Hyökkäävät karhut lopetetaan aina lopulta ja kipu takalistossa helpottaa – ja Massen opein mennään eli ostetaan halvalla ja myydään kalliilla. Yksinkertaista.

EDIT. Sain tiedon, että joku ei tykännyt, että keskustelupalstalla anonyymin keskustelijan jakama kevennys lainasi yhteisin verovaroin ylläpidettävän YLEn uutisjuttuja.

Eli, ylläolevien juttujen lähde on Suomen Yleisradio. Löytyivät duckduckgo:n haulla. Ja liputtaja voi hankkia elämän. :slight_smile:

17 tykkäystä

Onko? En ole hetkeen rahapodia kuunnellut, mutta tammi-helmikuussa Zombi-Exxon oli vielä tarinoidsa mukana.

Olet @ciscou jäänyt mieleeni tekemisen meiningistä ja siitä, että ei turhia selitellä. Ainakin itselleni olet antanut tietynlaista lisämotivaatiota tekemiseen. :+1:

Kova salitreeni tuo hyvän fiiliksen ja poistaa ainakin hetkellisesti stressin pois mielestä. :slight_smile:

Nostan muutamia juttuja, mitä susta on jäänyt mieleeni:

image


Lainauksistani ja kuvakaappauksista jo näkee, että teet tätä sijoitushommaa intohimolla ja täysillä yrittäen. Olet varmaan salillakin ollut niitä kavereita, jotka ovat antaneet kaikkensa eivätkä jää turhia selittelemään. Minun itse tulee välillä turhaan seliteltyä asioita. :roll_eyes:

Inderes ja @Verneri_Pulkkinen ovat tyytyväisiä tuollaisista kavereista, joilla on lukuaikaa 3 kuukautta sekä luettuja viestejä 338k. :smiley: Varmaan Foorumi on antanut sulle paljon ja oletan sun olevan myös Inderesin Premiumin intohimoinen käyttäjä? :thinking:

On kaikenlaisia sijoittajia ja sijoittajatarinoita, mutta tällaiset sunlaiset sijoittajat jäävät kyllä itselleni parhaiten mieleen sekä antavat tiettyä positiivista optimismia omaan tekemiseen.

19 tykkäystä

Jossain ihan lähiaikojan jaksossa tuota pakiteltiin. Ehkä jopa viimeisimmässä.

No huh huh, pitää aikalailla paikkansa, luen toki paljon näitä juttuja mutta se etä asiat sisäistää on haastavaa,pelkkä lukeminen ei aina riitä. Asiat oli henkilökohtaisesti itsellä joskus aika huonosti mutta liikunta, sali ja sit lopuksi tämä Foorum nosti kovalla työllä asiat kuntoon joten tällä on myös paljon merkitystä muutenkin kuin pelkkä salkun koko! Kiitos sanoistasi jatketaan “harjoituksia”!

16 tykkäystä

:thinking:

1 tykkäys

Cramerin listan osalta ei näytä hyvältä. Kuusi seitsemästä on kanveesissa ja Teslakin vähän mörnii.

Ehkä tuloksilla sittenkin on väliä! Osakemarkkina toimii sittenkin.

2 tykkäystä

Pitää hajauttaa, sanovat…

Niin tein ja löysin totta tosiaan synkkyyteen valoa… tai noh, valonpilkahduksen. Ja sitten on vielä perjantaikin.

Happy dance time!

Terveisin, “Happy Outsa owner”.

4 tykkäystä
3 tykkäystä

:laughing:

7 tykkäystä

Muutin Inderesin Sisältökirjeen ulkoasua enemmän itseni ja kaltaisteni sijoittajien näköiseksi. :upside_down_face:
image
P.S. Tämä uusi Sisältökirje vaikuttaa ihan mainiolta jutulta. :slight_smile:

39 tykkäystä