Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Onkohan kotimaiset välittäjät ja varsinkin NN jossain toissijaisessa asemassa, kun määritellään hexin loppuhuutarin toimeksiantoja? Itsellä käynyt nyt kolme kertaa pelkästään tämän vuoden puolella eri osakkeiden kanssa niin, että loppuhuutarissa hinta asettunut pilkkiini, mutta eipä ole kuitenkaan lappuja tullut. Äsken kävi niin Tokannin kanssa, jossa pilkki oli 12.20 ja hinta asettui siihen. Jos katsoo loppupään kauppoja, niin eipä siellä juuri kotimaisia näy. Pari hassua NN myyntiä ja muutama Nordea. Loput ovatkin sitten ulkkareita.

1 tykkäys

Ikävästi vasta ensimmäinen merkintä 2022 kohdalla. Jos katsoo ekan merkinnan 24.2.2020 3326 ja alimman 23.3 2020 2237, niin mahtuu muutama “Market in turmoil” väliin ja aika rapsakka lasku :grimacing: Toivotaan tosiaan, ettei historia ole tae tulevasta tuon osalta tänä vuonna :sweat_smile:

1 tykkäys

Redeye myi ikonisen Top Picks -sijoituksensa Smart Eyen noin 70 kruunulla. Smartin fair valueksi he arvioivat 235 kruunua. Miksiköhän he myivät firman 70% alle fair valuen?

Saadaksemme vastauksen on luotava silmäys Top Picksin suorittamiseen suhteessa indeksiin. Pidemmällä aikavälillä se on erinomainen, viimeisen vuoden aikana indeksistä on jääty 12 prosenttiyksikköä. Vai onko sittenkään? He vertaavat tuottojaan price indeksiin. Jos piensijoittaja toimii näin, kyseessä on lähes aina tietämättömyys. Jos ammattilainen (tai tiimi ammattilaisia) tekee näin, syynä on vain ja ainoastaan epärehellisyys. Halutaan näyttää paremmalta kuin todellisuudessa ollaan, ja toivotaan että suurin osa asiakkaista ei kiinnitä asiaan huomiota; ”indeksi kuin indeksi”.

Jos jokin taho toimii kerran tai pari epärehellisesti, voin antaa anteeksi jos toiminta on muuten hyvää ja mielenkiintoista. Mutta jos jokin taho on jossain asiassa systemaattisesti epärehellinen, joutuu mustalle listalle. Usein tuppaa käymään niin, että jos on jossain asiassa aina epärehellinen, on sitä monessa muussakin asiassa. En halua ottaa kivuliaasti selvää, missä kaikissa.

Smartin myynti rajusti alle ”fair valuen” istuu tähän käyttäytymismalliin. Eivät he sitä 235 kruunua oikeasti ole fair valuena pitäneet. He ovat viimeiseen asti yrittäneet saada kurssia ylös, ja kun totesivat etteivät onnistu, paljastivat todelliset ajatuksensa yhtiön arvosta.

Tästä tulee sellainen vaikutelma, että Redeyelle piensijoittajien palvelu ei ole sydämen asia. Piensijoittajat ovat välineitä tehdä rahaa.

133 tykkäystä

Martinin puheet zombeista ovat olleet vain yhtä tarkoitusta varten: älä osta näitä matalien kulujen koko markkinan indeksirahastoja, vaan osta näitä vähän kalliimpia megatrendi-ETF -tuotteita, jotka myös todennäköisemmin päädyt myymään aikaisemmin lihottaen kaupankäyntikuluilla Nordnetin rahapussia.

6 tykkäystä

Mitenkään tätä kumoamatta toteaisin, että heillä on monesti voimakasta optimismia myös niissä osakkeissa, joita he tai analyytikot eivät omista. Aika sellaista toivotaan toivotaan asennetta. Olen itsekin tehnyt heidän kehumilla viime vuonna ostetuilla lapuilla ihan kunnolla turskaa ja ehkä tänä vuonna suhtaudun kriittisemmin arvioihin. Toisaalta salkussa on edelleen muutamia heidän pohjakyntäviä lappuja, että voihan se olla että mitään en oppinut :sweat_smile:

4 tykkäystä

Ei riitä että vuotaa itsensä kuiviin pörssissä vaan @Pohjolan_Eka tulee kuppaamaan veretkin suonesta.


Mutta niille kellä vielä jotain lämmintä virtaa suonissa niin kättä ojoon hyvän asian puolesta.

38 tykkäystä

RedEyellähän oli myös viime vuoden puolella analyytikot käyneet kauppaa juuri ennen, kuin olivat julkaisseet ko. yhtiöstä raporttia. Jos jotenkin haluaa tuhota uskottavuuttaan, niin tuo on aika tehokas tapa tehdä se. Smartin kohdalla käsittääkseni roikuttiin analyytikon “rikki menneessä” casessa kiinni loppuun asti, mikä kertoo epärehellisyyden lisäksi myös ammattitaidon tasosta.

Yksi silmiinpistävä asia RedEyen analyyseissä on ollut usein se, että monella tappiollisella, kassaa polttavalla firmalla bear case on ollut kuitenkin merkittävän paljon nollan yläpuolella. Tuo menee ehkä kategoriaan “älyllisesti epärehellinen”, mutta kyllähän se myös on omiaan ruokkimaan vääriä kuvitelmia riskeistä. Jos ei ole kunnollista myytävää tuotetta ja kassa palaa, niin eihän käypä arvo voi olla pitkään positiivinen.

Noh, eiköhän RedEye ole nyt aika lailla nähty.

28 tykkäystä

Kesärenkaita aloin vaihtamaan, mutta työkalut oli kateissa…
Ehkä selviän…

31 tykkäystä

Vaikka viimeinen vuosi on ollut merkittävää alisuorittamista niin olisi aika kirsikan poimintaa heittää koko Top picksi bussin alle. Track recordi on kuitenkin vielä melkoisen positiivinen pitkällä juoksulla. Pakko kyllä mainita että yhtään hyvää ostoa ei ole tehneet viimeiseen 9kk. Aivan kuin olisivat alkaneet shorttaamaan uusia valintojaan.

10 tykkäystä

Kyllähän se joka pojalla kuuluu cointreau lojua takapaksissa :handshake:

3 tykkäystä

Vastaan tänne Kahvihuoneeseen sun Optomed-ketjun viestiin. :slight_smile: En ota kantaa, mitkä ovat Optomedin mahdollisuudet ja sopivat tavoitehinnat, mutta toivon erityisen kovaa tulevaisuutta, koska olen itsekin Optomedin omistaja.

Jos tuollainen skenaario tuntuu aika varmalle, että lupa tulee ja kauppa rupeaa käymään todella hurjasti ja kannattavasti, niin uskoisin sen näkyvän jo kurssissa ja monilla muillakin tavoin, johon en nyt ota kantaa.

RE:n näkemyksiin mielestäni kannattaa suhtautua tietyllä varovaisuudella noin yleisesti ottaen, sillä heidän näkemyksensä ovat usein aika megabulleja muiden havaintojen ja omien kokemusteni mukaan. Tuossa joitakin viestejä ylempänä on @Kale-possu n viesti liittyen RE:hen,

Inderesillä on todella kovat analyytikot, joilla on paljon erilaista näkemystä ja tietoa eri alojen firmoista, myös sellaisista, jotka eivät ole Inden seurannassa. Inde tekee itsenäisen riippumatonta analyysia ja pyrkivät analyyseissä realistisiin näkemyksiin, mutta ainakin omien näkemysteni mukaan useimmat muut “analyysitahot” tarjoavat kovin ruusuisia sekä härkämäisiä näkemyksiä järjestän, vaikka siihen ei olisi aihetta.

Vaikka Inderes on muihin toimijoihin nähden ehkä karhumaisempi tai siis realistisempi, niin en näe Inderesin näkemyksiä yleisesti ottaen karhuisina, vaan enemmänkin neutraaleina tai/ja hivenen optimistisina. Mitä tulee Optomedia seuraavaan analyytikkoon, niin hän taitaa olla ihan parhaita lajissaan.

Niin ja tavoitehinnoista sekä suosituksista ei kannata liikaa välittää, ne ovat ainakin itselleni vain pieniä ainesosasi suuressa mausteikkaassa sopassa (tai näin koetan ainakin ajatella :smiley: ), esimerkiksi monien jenkkitoimijoiden suositukset ja tavoitehinnat ovat useimmiten itselleni vain viihdettä.

Itse omistan siis Optomedia ja toivon, että se 10 000-päkkeröi, jotta musta tulee rikas :sunglasses:, mutta oikeasti on minulla perusteluni+syyni, miksi omistan sitä. Toivotaan sille upeaa tulevaisuutta! :slight_smile:

14 tykkäystä

Se on hyvä olla retkieväänä. Voi vähän maustaa lämmintä kaakaota sillä😄

5 tykkäystä
47 tykkäystä

Varmaan tulee paljon pyyhkeitä ja tilauksen lopetuksia Redeyelle tuosta Smart Eyen tapauksesta, ja ihan aiheesta. Onhan nämä viime vaiheet osakesuosituksineen ja välittömine myynteineen tosi kökköjä.

Redeyella luulisi olevan jo hiljalleen kova tarve vaihteeksi todistaa osaamistaan. Onhan siellä Top Pickseissä myös osakkeita, jotka ovat myös paljon konservatiivisempien analyysilafkojen suosituslistalla, eivät vain Redarin. Eli kaikki eivät ole hasardiosakkeita. Itse asiassa tämänhetkisessä Top Pickseissa on selvä paino defensiivisillä osakkeilla. Syklinen Smart Eye sai kenkää.

8 tykkäystä

Eiköhän noilla kuvan työkaluilla käy juuri päinvastoin :grin:

7 tykkäystä

Miten voisin kannustaa itseään myymään tappiolla olevan osakkeen.“kyllä se vielä nousee” mindset ei tunnu lähtevän…

6 tykkäystä

Lisäyksissä Top picks on onnistunut kohtuullisen hyvin tälle vuodelle. Ainakin Better collectiveä, Invisiota ja Embraceria on onnistuttu kauhomaan selvästi nykykurssia alempaa, eikä Genoviskaan ole paljoa laskenut ostosta. Itselle on jäänyt vaikutelma, että yrittävät aivan turhaan väkisin löytää uutta ostettavaa salkkuun ja sortuvat ottamaan liikaa riskiä. Top picks salkku olisi menestynyt todella paljon paremmin, jos olisivat lisänneet “luottohevosiaan” reilummin ja jättäneet life science lottolaput ostamatta.

3 tykkäystä

Sijoittajien aamut 2022

9 tykkäystä

Itse aikoinaan opin että life science lafkoihin voi sijoittaa vain jos on rahaa pistää kohtuullinen lottopanos ainakin tusinaan eri lafkaan.

Niistä puolet menee nollaan ja lopuista ehkä yksi tai kaksi tekee kunnolla rahaa.

Jos poimit vain yhden tai kaksi saat todennäköisesti sen tyhjän arvan… lisäksi näistä on ilman alan ammattitaitoa aika toivotonta yrittää cherrypickata niitä “hyviä”. Ja ammattilaisillakin taitaa tehdä vaikeaa - esimerkkinä kuinka kauan Indereskin on etsinyt alaa tuntevaa analyytikkoa…

Ja koska oma pääoma on vielä mallia “numeroita liian vähän tällaiseen lottoon” olen jättänyt moiset väliin.

9 tykkäystä

Menemättä millään tavalla Martelaan sijoituksena, sen markkina-arvo on melko mielenkiintoinen, 14 miljoonaa euroa :smile: muutama foorumilainen raottais kukkaroa samaan kolehtiin niin äkkiä ostais sen jopa jollain preemiolla pois. Mielenkiintoisemman asiasta tekee sen, että sille ennustetaan tälle vuodelle 100 miltsin liikevaihtoa, tai ainakin sinne päin. Siinä on varmaan pörssimme matalin p/s. Ainakin matalimpia.

14 tykkäystä