Hyväntekeväisyys

Ketjun alkuperäiseen kysymykseen, lahjoitan joka kuukausi yksityisten luonnonsuojelualueiden perustamiseen. Luonnonsuojelualueiden perustaminen ainoa tapa jolla voidaan varmistaa että luonnosta (planeetasta) ja biodiversiteetistä säilyy edes osa. Tällä hetkellä suojelun piirissä olevia alueita on lähes kaikkialla aivan liian vähän (myös Suomessa ja pelkkä pinta-ala ei kerro vielä kovin paljon vaan pitää myös katsoa mitä on suojeltu) ja luonto köyhtyy sellaista vauhtia että nyt on aivan viimeinen hetki tehdä jotain. Ilmastonmuutos myös pahentaa tilannetta merkittävästi. Valtiot toimivat liian hitaasti eivätkä pysty erilaisista syistä johtuen suojelemaan tai rahoittamaan kaikkea mitä pitäisi. Yksityiselle rahalle ja yksityisten rahoittamille suojelualueille on suuri tarve.

Suomessa tämä tarkoittaa pieniä tai keskikokoisia kohteita yksityisillä mailla. Kansainvälisesti tämä tarkoittaa erityisesti maa ja vesialueiden ostamista kehittyvistä maista ja niiden suojelua yhteistyössä paikallisten ympäristöjärjestöjen ja alkuperäiskansojen kanssa. Monissa maissa alkuperäiskansat suojelevat luontoa luonnostaan koska heidän elämäntapansa on harmoniassa luonnon kanssa ja siitä riippuvaista. Yleensä he ovat myös sorron ja riiston kohteita. He ovat luontaisia luonnon suojelijoita ja vartijoita kun heille vain annetaan mahdollisuus.

Haluaisin nostaa kolme organisaatiota Suomesta ja maailmalta joiden taustalla on luotettavia ja tunnettuja hahmoja, organisaatioita joilla on kovat näytöt siitä että ne osaavat tehdä asiat oikein ja että lahjoitusraha menee pääosin tai täysin alueiden ostoon ja suojeluun.

Suomesta Luonnonperintösäätiö jonka perustajana edesmennyt Pentti Linkola.

Säätiön tunnettavuus on onneksi kasvussa. Säätiöllä ei ole tietääkseni miljonäärilahjoittajia minkä vuoksi varsinkin jokaisen yksittäisen ihmisen tuki on merkittävä. Kummiksi pääsee jo 10€ kuukausilahjoituksella mutta mikään ei estä lahjoittamasta enemmän kuten itse teen https://luonnonperintosaatio.fi/lahjoita/liity-kummiksi/
Nykyään jo yli 90% lahjoituksista menee alueiden ostoon https://luonnonperintosaatio.fi/saatio/varojen-kaytto/

Isobritannialainen World land trust https://www.worldlandtrust.org/
Taustalta löytyy mm. David Attenborough jonka lukemattomia luontodokumentteja on Suomenkin televisiossa näytetty Sir David Attenborough - World Land Trust järjestöllä on muuta iso ja merkittävä hanke per vuosi erityisesti ameriikoissa ja aasiassa Where we work - World Land Trust Vuosiraportit Annual Review & Accounts - World Land Trust

Yhdysvaltalainen Rainforest trust https://www.rainforesttrust.org/
Vahva mm. suojelubiologian osaaminen. Johtokunnassa mm. professorit Thomas Lovejoy (Dr. Thomas Lovejoy – Rainforest Trust) ja E.O.Wilson (Dr. E.O. Wilson – Rainforest Trust) joita pidetään biodiversiteetti käsitteen isinä.
Yksi kaikkein merkittävimmistä luonnonsuojelijoista koko maailmassa. Paljon hyvin vaikuttavia eri kokoisia projekteja. Käynnissä olevat projektit: Urgent Projects – Rainforest Trust toteutetut projektit: https://www.rainforesttrust.org/our-impact/global-scope/?sm_guid=NDc3MjE5fDI0MDg0MjQwfC0xfGp5cmtpLnZpaWRhbm9qYUBnbWFpbC5jb218NDg3ODg0N3x8MHwwfDk5NDQyMjQ4fDk1MnwwfDB8fDQ2NDg4Mw2 Isoimmat projektit samaa luokkaa kuin mihin valtiot pystyvät. Toiminta perustuu lahjoitusvaroihin. Taustalta löytyy myös ilmeisen varakkaita lahjoittajia koska monissa hankkeissa on 2x tai 4x match eli kun laitat yhden euron (dollarin) sisään, joku laittaa vastaavasti 1-3 kertaa saman verran niin että saadaan raha kasaan nopeammin.
Lahjoitetusta rahasta 100% menee suojelutoimintaan. Toiminnan pyörittäminen rahoitetaan muuta kautta (Financials and Reports – Rainforest Trust).
Rainforest trust on mukana lupauksessa suojella 30% planeetasta vuoteen 2030 mennessä. Yksi yhdeksästä järjestöstä/säätiöstä jotka ovat luvanneet tähän yhteensä 5 miljardia. Rainforest Trust Announces $500 Million Commitment to Conserving 30% of the Planet by 2030 – Rainforest Trust

järjestöt ovat: Arcadia, Bezos Earth Fund, Bloomberg Philanthropies, Gordon and Betty Moore Foundation, Nia Tero, Rainforest Trust, Re:wild, Wyss Foundation, and the Rob and Melani Walton Foundation

30 tykkäystä

Luonnonperintösäätiötä voin myös ehdottomasti suositella. Yllä mainitun lisäksi lahjoittaja saa vuoden lopuksi tiedon mihin kohteeseen hänen rahojaan on käytetty. Lahjoittajalle tulee myös lehti josta näkee mistä ja miten paljon säätiö metsää on ostanut. Ajatus siitä että voi kävellä metsässä joka on suojeltu edes pieneltä osalta mun panoksella, ja pysyy suojeltuna, tuntuu hyvältä.

Johdatus 1990-luvun ajatteluun ja Voiko elämä voittaa ja millä ehdoilla, lukemista suosittelen. Linkola kirjoittaa tarkkanäköisesti monista asioista, myös luonnon ulkopuolisista.

20 tykkäystä

Linkolan oli häkellyttävän hyvä kirjoittaja. Olipa Pentin aatteista mitä mieltä hyvänsä niin hänen kirjallisia kykyjään on vaikea kiistää. Oma suosikkini on sieltä tuotannon alkupäästä ts. Unelmat paremmasta maailmasta on tullut käytyä läpi useampaan kertaan. Ja tietenkin kaikki muukin kirjallinen tuotanto lehtileikkeistä lähtien.
Luonnonperintösäätiön toiminnassa itseäni lämmittää erityisesti se konkreettisuus eli noin 80 % lahjoituksista menee alueiden hankintaan eikä isoääniseen messuamiseen/ performanssien järjestämiseen. Jälkimmäisetkin ovat toki välistä paikallaan, mutta ei voi välttyä ajatukselta, että joidenkin suojelujärjestöjen “aktivismi” unohtaa välillä sen olennaisimman eli varsinaisen luonnonsuojelun.

12 tykkäystä

Pitääpä kirjoitella tännekin asiasta.Unicefin kuukausilahjoittajana myöskin jo kauan aikaa ja pitkin vuotta sinne sun tänne epämääräisiä summia,yleensä SPR tai joku muu oletettavasti luotettava taho.Aikanaan tuli monena vuonna laitettua rahaa pohjoisen lääkärihelikopteri Aslakin tukemiseen kun ei saanut silloin valtiolta tukea muistaakseni,siinähän kävi sitten niin että nekin lahjoitukset loppui kun joku niitäkin rahoja kavalsi.Kyllä täytyy sanoa että kovat pitäisi olla rangaistukset sellaisille jotka hyväksikäyttävät hädänalaisten ihmisten ja hyvää tarkoittavien lahjoittajien asemaa taloudellisesti omaksi hyödykseen.Aika auttamishaluista kansaa me suomalaiset pohjimmiltaan,huomannut tässä lähiaikoina monissa keräyksissä ja sodan melskeessä,hyvä kyllä niin.

8 tykkäystä

Kiinnostavaa tutkivaa journalismia kotimaan järjestökentästä Järjestöt hankkivat perintöjä kyseenalaisilla keinoilla – MOT:n iäkkäälle testihenkilölle haluttiin laatia puolet omaisuudesta vievä testamentti puhelimitse (yle.fi)

3 tykkäystä

Tänä vuonna monen sijoittajan salkku lienee kokenut suuria kärsimyksiä ja tämän vuoksi kukkaronnyörit saattavat olla tavanomaista kireämmällä. Onneksi hyväntekeväisyyttä voi tehdä myös maksuttomasti, muun muassa lahjoittamalla verta Veripalvelun kautta:

34 tykkäystä

Muuten aika sama, mutta SPR:n lisäksi menee vähän muuallekin rahaa.

Sitten näen tätä poikaa edelleen ja itse asiassa tänään menenkin käymään hänen luonaan. Hyvin poika on pärjännyt ja hän alkaa olemaan mua pidempi, koska en ole kovin pitkä… se on ihan hauskasta. :slight_smile: Olen tainnut touhuta pojan kanssa noin viisi vuotta jo, se on aika pitkä aika se. Nykyään näen häntä kerran tai kaksi kuukaudessa, ehkä tästä tulee elämänmittainen kaverisuhde? :smiling_face:

29 tykkäystä

Miten tuohon miehen mallina olemiseen voisi osallistua? Oma lapsuuteni oli isättömänä haastavaa, mutta nyt omien lasten ja heidän harrastusten vetämisen myötä voisin olla positiivista seuraa haastavissa elämäntilanteissa oleville lapsille.

6 tykkäystä

Hienoa, että olet kiinnostunut asiasta, lähde ihmeessä mukaan, miehen malleista on suuri pula! :slight_smile:

Tätä kautta voi osallistua toimintaan:

Kaveruudelle ei ole sääntöjä, vaan jokaisesta kaverisuhteesta muodostuu omanlaisensa. Tärkeintä on, että toiminta on kaikille osapuolille kivaa!

Minulla on viiden vuoden kokemus noin suunnilleen ja on pakko suositella. Pienen pojan kanssa on kivaa ja palkitsevaa touhuta. Sitten pääsee tekemään erilaisia kivoja asioita ja kaveruus antaa paljon enemmän kuin ottaa.

Itselläni ei ole valitettavasti omia lapsia, mutta lasten kanssa on itselläni ainakin hyvin luontevaa olla; lapset ovat niin aitoja ja vilpittömiä.

16 tykkäystä

Karhumarkkina on runnellut foorumaisten salkut tänä vuonna, joten voisi olla paikka avata joulupatakeräys, josta saa mitä parhainta tuottoa pienellä riskillä - hyvää mieltä sekä hyväntekijöille ja lahjoitusten kohteille. Eiköhän salkun pohjilta tai syksyn osinkokupongeista irtoa kaikissa markkinatilanteissa siivut hyvään :blush:

22 tykkäystä

Nuorempi sukupolvi ainakin tietää että tällä hetkellä tulee yle x nenäpäivä lähetys. Tällähetkellä viki ja köpi juontaa niin muistakaahan jokanen lahjottaa vähintää se femma!

Joo, mihinkäs tänävuonna kerätään? Oisko nuorten mielenterveyteen tms

4 tykkäystä

Joku mainitsi jo nenäpäivän. Näköjään tätä isolla rahalla buffataan mm. Ylen toimesta. Mutta mietitään tarkemmin…

Vuonna 2021 hallintokuluihin käytettiin 15 %, markkinointiin ja viestintään 4 % ja keräyksen palveluntarjoajien kuluihin 11 % kaikista tuloista. Esimerkiksi puheluista menee operaattorille summasta riippuen n. 7 – 10 %. Järjestöt eivät ota hallintokuluja Nenäpäivävaroista kotimaassa. Lue lisää vuoden 2021 toiminnasta täältä.

Noin kolmannes virkaköpeille ja yrityksille, jonka lisäksi varat lähetetään maailman korruptoituneimpiin maihin. Kaikki apu on toki hyvästä, mutta aina voi pohtia tässä tapauksessa minkä verran menee perille ja vahvistetaanko entisestään mätää hallintoa? Ei ole kovin trendikästä puhua tästä asiasta, mutta sentään jokunen kehitysavun pomo on puhunut siitä mikä on todellisuus

Toki kotimaassakin osataan, mutta edelleen lahjoitan mieluummin rahani esimerkiksi Joulupatakeräykseen, joka on tainnut olla myös palstalaisten suosikki. Huomattavan alhaiset hallinnointikulut ja varat käytetään paikallisille perheille. Tänne olen itsekin lahjoitukseni joka vuosi antanut ja tulen jatkossakin antamaan ellei järkevämpää vaihtoehtoa tule tarjolle

14 tykkäystä

Minulla on ollut opiskeluajoista asti ollut periaate, että käyn laittamassa sata markkaa Pelastusarmeijan keräykseen. Vuosien varrella summaa on kasvatettu ja pidän jonkin verran käteistä lompakossa, jos tulee kadulla tarvitsijoita vastaan.

3 tykkäystä

Konkreettisesti voi aina tietenkin jotain tehdä ihan itse ja tällöin voi olla sataprosenttisen varma siitä, että apu menee juuri sinne minne sen kuuluukin mennä. Tuossa kesällä kun oli enemmän aikaa niin kävin muutamille vanhemmille kyläläisille puita tekemässä ajankuluksi. Ei sen avun tuon ihmeellisempää tarvitse olla

Muussa tapauksessa haluan jonkinlaisen varmuuden sille, että apu menee edes jokseenkin sinne minne sen kuuluu mennä. Helpon rahan perässä juoksijoita ja välistävetäjiä on asiassa kuin asiassa

8 tykkäystä

Inderesin foorumiyhteisön ylpeys SPR:n katastrofirahaston Ukrainakeräys on ylittänyt jo 50.000 € rajan. Kiitos siitä.

Ei ole vielä humanitaarisen avun tarve loppunut, vaan kasvanut. Eiköhän luoteta siihen, että valtiot järkkäävät niitä aseita, mutta me tavan ihmiset autetaan mieluummin kärsiviä kanssaihmisiä siellä hankalissa oloissa. Ihmisille.

Kiitos jo etukäteen. Terveisiä Suomeen päässeeltä pakolaiselta, että kiitos Suomi, mutta apua tarvitaan vielä enemmän Ukrainassa. Sinne se meidän SPR:n Katastrofirahaston Ukrainarahaston apu menee ilman välikäsiä.

Suora lainaus Suomeen päässeeltä Ukrainan pakolaisnaiselta ja hänen 5-vuotiaalta lapseltaan, kun Juurikin kaveri järjesti hänelle pesukoneen 80-vuotiaalta suomalaiselta sotalapselta ja pakolaiselta (40-luvulla): “the help that the Finns provide to the Ukranians is invaluable!! you are wonderful and kind people! thank to Finland and its people - -”

Apu pakolaisille järjestyy kyllä täällä Suomessa, mutta tarve on isompi Ukrainassa, jossa aika harva järjestö voi tarjota apua elämisen perusasioihin, ei edes kaikista pahimpiin tilanteisiin joutuneille. SPR voi ja SPR auttaa. Me rahoitamme sen omalta osaltamme.

22 tykkäystä

Joulu lähestyy ja ensimmäinen adventtikin jo takana.

Viime vuonna Joulupatakeräys oli menestys.

Perustin padan Inderesin Foorumin nimellä. Lisään sinne kuvapankista kuvan ehdittyäni niin erottuu sitten paremmin massasta.

Keräyslinkki:

https://oma.pelastusarmeija.fi/social/share?object=fbf16ee8-b899-43c2-951a-c88588880652&lang=fi_FI&redirectUrl=https://oma.pelastusarmeija.fi/participant/inderesin-foorumi

26 tykkäystä

Kiitos kaikille, jotka kävivät äänestämässä SPR:n Katastrofirahaston Ukraina-keräyksen voittoon Tradekan vuosittaisessa rahanjaossa hyväntekeväisyyteen.

"## SPR sai eniten ääniä jäsenäänestyksessä; Ukrainaan apua 16 500 euroa

Loka-marraskuussa käynnissä olleessa Tradekan äänestyksessä jaettavana oli yhteensä 50 000 euroa. Kuudesta äänestyskohteesta eniten ääniä keräsi SPR:n Katastrofirahasto, joka sai 33 % ääniosuudella yhteensä 16 500 euroa jakaakseen apua Ukrainassa.

Tasaisessa äänestyksessä toiselle sijalle tuli 32 %:lla Hope ry. Ääniosuus takaa Hope ry:lle 16 000 euroa lasten ja nuorten harrastusten tukemiseen. TUL:n urheiluseurat saivat 15 % äänistä ja TUL kohdistaa 7 500 euron lahjoitussumman jäsenseuroilleen. Äänestyksen perusteella tehdään lahjoitukset myös Suomen luonnonsuojeluliitolle soiden ennallistamiseen, SEY:lle eläinsuojelutyöhön Suomessa sekä Oopperan ja baletin teetanssien striimaukseen mm. hoivakoteihin.

Ääniä annettiin viime vuotta enemmän. Kaikki äänestykseen valitut kohteet oli poimittu jäsenten ehdotuksista. Kiitos ehdottaneille ja äänestäneille!"

16 tykkäystä

Osinkokausi on päällä, haastan tänäkin keväänä kaikki uudelleensijoittamaan itselle sopivan osan kevään osingoista tänne :pray: saataisko 75k täyteen? Sota ei ole ohi ja avun tarvetta ei pidä unohtaa

41 tykkäystä

image

Haaste vastaanotettu, tosin lähdin huomattavasti pienemmällä summalla mukaan, mutta jokainen yksittäinenkin euro on aina eteenpäin. :slight_smile:

20 tykkäystä