Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Yllätys yllätys rakennusfirmaahan sieltä taas kuten itse äänestin :smiley:. Ilmeisesti foorumi joko toivoi (ei yllättäisi) tai uskoi (yllättäisi) ettei olisi ollut rakennusfirma. Ja lisäksi anti joka sisältää myös osakemyyntejä.

1 tykkäys

24 tykkäystä

Ehkä snadissa laskussa, mutta jos vertaa nyt 12kk kommentteja edelliseen 12kk ei vielä muutosta. Kesää kohti ja tuloskausien välissä foorumi hiljenee myös, kuten kaikki sijoitusmateriaalin ja sisällön kysyntä. :smiley:

Vitsailen aina meidän tiimissä että jos aurinko paistaa ja ulkona on yli +22 niin kannattaa keskittyä itsensä kehittämiseen ja rästiin jääneihin juttuihin videoiden määrän maksimoimisen sijaan. :smiley:

16 tykkäystä

Hyvä kirjoitus! :smiley: Taisin muotoilla asian turhan teräväksi.

Mitä halusin tuoda esiin on se seikka, että P/E-luku ei yksin kerro vielä kauheasti mistään mitään.

Se ei ota kantaa kasvuun tai vielä tärkeämpää, sen kannattavuuteen. Staattisessa firmassa P/E-luku toimii hyvin: jos firma ei kasva ja tuottovaade on se perus 8 %, on hyväksyttävä P/E-luku 1 / 0,08 = 12,5x.

Vaikka P/E-lukua käyttää väkisin varmaan meistä tavallisista sijoittajista jokainen, oleellista on ymmärtää yhtiön liiketoimintaa ja kannattavuusmittarina erityisesti sijoitetun pääoman tuottoa pitkässä juoksussa.

Erityisesti kasvavassa yhtiössä P/E on vaikea mittari, koska se voi olla mitä vaan negatiivisesta satoihin ja olla silti perusteltu, tai sitten ei ollenkaan. :smiley:

Tämä koskee ihan kaikkea multippeleita: EV/SALES, P/FCF, EV/Community adjusted EBITDA (WeWork) yms.

Vapaa kassavirtakin on kenkku koska se voi heilua paljon. Siksi siitä kannattaa hahmottaa jokin normalisoitu taso. Jos hyväksytään väittämä että yhtiön arvo on sen tulevaisuuden kassavirrat diskontattuna tähän päivään, niin sitten extravaivalla voi yrittää diskontata ne kaikki kassavirrat mikä olisi kenties eniten oikea metodi. :smiley: Ainakin on hyvä tiedostaa, että ne tulevat voitot sieltä ohjaa osakkeiden hinnoittelua kuitenkin pitkässä juoksussa, ei yhden vuoden tulos tai kassavirrat.

Jos jotain toivon lukijan tästä viestistä poimivan, niin olkaa kriittisiä jos joku sanoo “hyväksyttävä P/E-luku on 20x koska firma kasvaa”. Silloin pitää kysyä, onko kasvu kannattavaa? Tai jos 10 vuoden keskiarvo P/E:ssä on ollut vaikkapa 15x ja osake treidaa nyt 10x, se ei ole automaattisesti halpa vaan taas pitää miettiä onko jokin muuttunut liiketoiminnassa ja sen kannattavuudessa.

39 tykkäystä

image
Eli tuota lukua saa jatkossakin käyttää? :thinking:

39 tykkäystä

Tässäpä hyvä huomio, koska itsekin olen puhunut rahan printtaamisesta vaikka eihän QE sitä kuitenkaan ole. Jotenkin valaiseva ajatus aamupäivään :grinning:

4 tykkäystä

Fifty shades of rust.

10 tykkäystä

Taloustieteessä kaikki on niin tulkinnanvaraista. QE tähtää pitkän aikavälin koron laskemiseen ja onnistuukin siinä, mikä ennen kaikkea hyödyttää valtioita. Valtiot voivat sitten vapaammin kuluttaa ja velkaantua. EKP on esimerikiksi ostanut suoraan Italian ja Kreikan velkakirjoja. Muun muassa Olli Rehnin pohdintojen perusteella tällainen työkalu otettaisiin pysyvämminkin käyttöön mikäli EKP joutuisi nostamaan korkoa reilusti ja korkoerot maiden välillä nousisivat ja heijastelisivat riskiä luonnollisella tavalla.

Selkeästi Venäläistä uutta high techiä, kameleontti panssarivaunut, jotka sulautuu täydellisesti vallitsevaan maastoon.

4 tykkäystä

Mistä saa yhtiön tulevaisuuden kassavirrat? Kuinka monelta vuodelta tulevaisuuteen niitä on saatavissa?

2 tykkäystä

Erinomainen kysymys. Jos tietäisin noihin 100 %:sti varman vastauksen kirjoittelisin tänne vapaaehtoisena osa-aikaiseläkeläisenä! :smiley:

Kassavirrat ennustetaan tulevaisuuteen. Teoriassa ikuisuuteen, käytännössä tarkemmat ennusteet 5-15 päähän ja loput jollain kämäsellä odotuksella ikuisuuteen.

Esim. meidän raporteissa (Premium) näkyy DCF-malli aina rapsan lopussa.

13 tykkäystä

kyl mun mielestä tota P/E tä voi käyttää samalla tavalla kuin timpurit piirtää pahviin timpurikynällä, mutta ei sitä arkkitehtipiirroksissa voi käyttää.

7 tykkäystä

Jep. Tuolla Ukraina-ketjussa on meneillään simmoinen vääntö, tankkien vuosimalleista ja siitä kenen isi tietää Venäjällä olevan piilossa isoimman salaisen ultramodernin armeijan ihan vaan pahan päivän varalle jne., etten uskalla lähteä sinne sohaisemaan, mutta jos wanha juttu 4th Guards Brigaden, näitä venäjän “eliittijoukkoja” joiden kuvittelisi olevan astetta paremmin varusteltuja ja ylläpidettyjä, tankeista, jotka näyttivät komealta paperilla mutta joista oikeasti operatiivisesta kunnossa oli vain 1/10, piti paikkansa, niin…

Jokainen olkoon juuri niin suomettunut (Tuomiojittunut?) tai trolliutunut kuin tahtoo, on tuo ketju aika mahtavaa viihdettä, kunhan vaan ei yritä avata tovereiden sälekaihtimia :laughing:

9 tykkäystä

Voidaanko nyt kuitenkin todeta, että Venäjällä on vihdoinkin syy - jos ei kohta kykyä - tehdä invaasio Suomeen?

  • Kyllä
  • Ei
  • Kanada

0 voters

Ei olis kannattanut hyökätä Ukrainaan, tässä se nyt sitten nähdään. Suomalaiset eivät olleet KHLn pudotuspeleissä ja näin Suomi dominoi MM-lätkää. Olis pitänyt ajatella vähän tarkemmin mitä lähtee touhuamaan… Putinin strateginen virhe. :man_facepalming:

2 tykkäystä

Käsikirjoitan huomista Varttia ja ajattelin hieman sivuta Euroopan kiusallisen korkeita inflaatiolukuja.

Kiusallisia siksi, että EKP:n pitäisi varmaan nostaa korkoja ja korkojen nousu on taas meidän Italialle hieman pulmallista. Tai siis sen julkiselle sektorille.

Kokonaiskuvassa Euroopan kotitalouksilla on varallisuutta arviolta nettona 69 000 miljardia euroa. Italian velka on kokonaisuudessaan n. 2700 miljardia. :smiley:

Kuvastaa hyvin, miten yhden maan yhden sektorin kriisi on tavallaan puhdas allokaatio ja nallekarkkikysymys. Hilloa Euroopassa riittää vaikka kuinka, ja se hillomäärä on paisunut talouskasvua nopeammin.

EURO_WEALTH_
EUROPE_WEALTH

Toki ei näitä ongelmia voi sillä ratkaista että langetetaan kaikille euroalueen kotitalouksille joku 5 % kertavero, mutta jälleen kerran hyvä perspektiivi miten täällä kokonaisuutena asiat on ihas hyvin. :slight_smile:

Varallisuus ei ole edes ihan niin keskittynyt, kuin jenkeissä. TOP10 % kotitalouksista omistaa n. 50 % varallisuudesta, jenkeissä joku 70 %.

19 tykkäystä

Ihan mielenkiintoinen tuo Euroopan tason tarkastelu, mutta miltä tilanne itse Italiassa vaikuttaa? Eli paljonko Italialaisilla kotitalouksilla on varallisuutta? Ja kuinka paljon siitä on likvidiä varallisuutta (-kiinteistöt siis). Ja miten tuo omaisuus on sitten jakaantunut siellä?

Tässä näkyy kokonaisvarallisuus, guuglaamalla varmasti löytyy likvidit varat jostain. Italialaisilla on 10 biljoonan kokonaisvarat tai keskimäärin vähän alle 200 000 per nuppi. Suomella keskiarvo vähän korkeampi muuten.

3 tykkäystä

Tuomioja on maailmankuulu pasifisti, joten Venäjä-ketjun sotahurmos tuskin häntä kiinnostaa. Suomettuminenhan oli loppujen lopuksi vuosikymmeniä kestänyttä sopeutumista ja siihen liittyvää itsepetosta, jossa ainoa realismi oli sen laaja hiljainen hyväksyntä ja syötettyjen tarinoiden uskominen sellaisenaan. Nykyisessä läntisessä Some-maailmassa twittereineen on itse asiassa samoja piirteitä kupliintumisineen. Suomettuminen taitaa jopa Tuomiojan kohdalla olla nyt jo vähän niin ja näin.

Suomettumisen käyttäminen pilkkasanana tai naurunalaiseksi saattamisen synonyyminä osoittaa lähinnä ymmärtämättömyyttä sanan merkityksestä ja suomalaisten elämästä ennen vuotta 1990. 80-90% kansasta oli ihanan tyytyväisiä suomettujia. :slight_smile: Se oli kuitenkin vakava asia.

Ihan hyvää viihdettä on monessa ketjussa, mutta onneksi asiaakin. Yllättävän helposti lähtee nykyään trollipilkka tai -vihjailut päälle, kun joku uskaltaa olla eri mieltä ja omat vasta-argumentit eivät kestä päivänvaloa tai omia juttujaan ei edes osaa tarkastella kriittisesti.

Fanaattisuus on kamalaa myrkkyä. Oli kyseessä uskonto, politiikka …tai vaikka urheilu. Ihmiset menevät siitä sekaisin eikä se haihdu verestä päihteiden tavoin.

13 tykkäystä

Lontoon pörssissä mahdollista käydä kauppaa Nordnetissa, ilman välityspalkkioita 30.6. asti :blush:

14 tykkäystä