Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Kuten kabu totesi, ei se ROEa paranna ja ei myöskään ole väliä kasvaako EPS esim. 10% vai oma omistuksesi koko 10%.

Eli on se ja sama saatko 2e osinkoa 11 osakkeelle vai 2,2e osinkoa 10 osakkeelle. Riippuen ostiko yhtiö omiaan vai sinä osingoilla lisää yhtiötä.

Juu, keskustelun aihe ei niinkään ollut onko sammon järkevää ostaa omia osakkeita, vaan se että mielestäni se ei eroa juuri mitenkään siitä että saat samat rahat osinkoina ja ostat itse samat osinkoina. Kun taas warrenin mielestä se parantaa ROEa, säästää absoluuttisesti rahaa verrattuna pelkkään osinkoon jne. (Saatan laittaa vahingossa sanoja warrenin suuhun, joka ei ole tarkoitus, mutta näin itse ymmärsin hänen argumentit)

1 tykkäys

Huomauttaisin että yrityksen ostaessa osakkeita vältyt monelta kululta.

Maksat verot osingosta (paitsi OST) ja lisäksi maksat osakkeen spreadista (tämä on reaalikulu). Päälle sitten muut kaupankäyntikulut.

Toki yritys ostaessaan omia tod.näk saattaa myös joutua kustantamaan spreadin.

Hesari ystävällisesti suvaitsi julkaista tämän.

Kirjoittaisin nyt aika lailla samalla tavalla. Harrastat osakesijoittamista – etkä siis vain spekuloi pörssissä – hienoa :smiling_face_with_three_hearts:

Otat nykyiset tulokset ja tulosennusteet at face value. Vaarallista!

25.8.2007 3:00

Toimittajat usein väittävät virheellisesti, että kurssilasku harmittaa sijoittajia. Sen sijaan pitäisi todeta, että lasku on huono uutinen spekuloijille.

Spekuloijan keskeisin tavoite on myydä arvopapereita korkeampaan hintaan kuin mitä hän on itse niistä maksanut. Tässä käytän sanaa sijoittaja suppeammassa merkityksessä kuin mihin on totuttu.

Sijoittaja tietää, että kurssimuutoksilla ei useinkaan ole mitään yhteyttä osakkeenomistajien taloudelliseen hyvinvointiin. Omistajat eivät kollektiivisesti voita eivätkä häviä pörssikaupoilla, tehtiin ne mihin kurssiin tahansa.

Jos yksi spekuloija on onnekas, kaupan vastapuolen epäonni neutraloi tämän. Pörssikauppa on nollasummapeliä, jos kuluja ja veroja ei oteta huomioon.

Tosiasiassa se on miinussummapeliä samaan tapaan kuin ruletti Helsingin kasinolla.

Toisin kuin spekuloijat, sijoittajat pelaavat plussummapeliä. He pyrkivät kasvattamaan varallisuuttaan omistamalla osakkeita pitkiä aikoja.

Kollektiivisesti osakkeenomistajat vaurastuvat tästä ikuisuuteen ainoastaan pörssiyhtiöiden maksamilla osingoilla. Tämän plussummapelin pelaaminen vaatii sitä, että uskalletaan omistaa osakkeita sekä tyveninä että myrskyisinä aikoina.

Siksi sijoittajat ovat yleensä kiinnostuneempia osakkeiden ostamisesta ja omistamisesta kuin myymisestä.

Sijoittajan suhtautuminen kurssilaskuun riippuu tilanteesta. Usein kurssit laskevat liikaa suhteessa yhtiöiden tulevien osinkojen nykyarvon muutokseen.

Silloin sijoittajat ovat tyytyväisiä, koska lähestytään turvallisia ostotasoja. Jos yhtiöiden tulevaisuudennäkymät heikentyvät nopeammin kuin kurssit laskevat, osakkeet loitontuvat järkevistä ostohinnoista. Tällöin sijoittajat ovat tyytymättömiä.

Toisin kuin spekuloijat, sijoittajat yleensä innostuvat osakemarkkinoiden äkillisistä nopeista laskuista. Yritysten tulevien osinkojen nykyarvo harvoin laskee viisitoista prosenttia kuukauden aikana. Osakkeiden ostaja saa pudotuksen jälkeen enemmän vastinetta rahoilleen.

Kuitenkin, vaikka osakkeiden hinta-laatusuhde olisi parantunut, ne eivät silti välttämättä ole järkevän hintaisia.

Sijoitusjournalismissa näkee nykyään päivittäin kommentteja, että kun osakkeiden hinnat suhteessa yhtiöiden tuloksiin ovat melko neutraaleilla tasoilla, niin pörssi on kohtuuhintainen. Mutta harvoin muistetaan, että yritysten voittomarginaalit ovat nyt äärimmäisen korkealla historiallisesti tarkasteltuna.

Marginaalien täytyy jossain vaiheessa laskea, minkä seurauksena osakkeet alkavat näyttää kalliilta. Silloin kurssit todennäköisesti laskevat, ellei talouden kasvu kompensoi marginaalien kaventumisen vaikutusta.

Sijoittaja ei kuitenkaan yritä ennustaa, koska ja kuinka paljon kurssit laskevat. Tämän kysymyksen hän jättää spekuloijan huoleksi.

30 tykkäystä

Nyt olisi voitu kaivaa se vappusatanen naftaliinista ja olisin erittäin tyytyväinen.

1 tykkäys

Arvoituskyselyjä toivottiin muuhun ketjuun kuin Kahvihuoneeseen, mutta laitetaan vielä tämä vastausviesti, ettei jää ilmaan roikkumaan.

Hyvin saatiin hajontaa vastauksiin.
49% vastaajista voitti uuden auton, loput joutuivat tyytymään vuoheen :wink:

Vastaus (käytetään wikipediaa apuna):

Vaihto kannattaa: vaihtamalla ovea voiton todennäköisyys nousee. Ilman vaihtoa voittomahdollisuus on 13, vaihdon jälkeen 23.
Eri lopputulemavaihtoehdot, jos oletetaan että pelaaja valitsee oven yksi:

image

Jos pelaaja vaihtaa valintansa, kahdessa tapauksessa kolmesta hän voittaa.
Todennäköisyyksien muodostumista voi havainnollistaa myös näin: vaihtamalla valintaansa pelaaja häviää vain, jos alun perin valitsi oikean oven, minkä todennäköisyys on 1⁄3.
Ratkaisua voi havainnollistaa myös lisäämällä ovia. Jos alun perin ovia on sata, niistä pelaaja valitsee yhden ja lopuista ovista avataan 98 ovea, joiden takana on vuohi. Nyt todennäköisyys sille, että pelaajan valitseman oven takana oli auto, on 1⁄100 ja toisen jäljellä olevan oven voittotodennäköisyys 99⁄100.

18 tykkäystä

“Long”

giphy (1)

8 tykkäystä

Tiivistettynä siis:

  1. Jos ei vaihda ovea, pitää osua suoraan autoon, eli osuu 1/3.
  2. Jos vaihtaa ovea, pitää osua ensin vuoheen, eli osuu 2/3.
9 tykkäystä

Kyllä on oikein hieno aamu! Heti aamusta pääsee naureskelemaan osinkosijoittamisen typeryyden kustannuksella. Tuoretta videota pukkaa =)

The Relevance of Dividend Irrelevance - YouTube

6 tykkäystä

No mutta tämähän oli varsin opettavainen video. Olen aina pitänyt osingon suuruutta neutraalina asiana, mutta tämän perusteella sitä voisi pitää negatiivisena asiana kun kerran muut sitä preferoivat.

1 tykkäys

image

4 tykkäystä

Tämän kysymyksen äärellä tuntee itsensä kovin tyhmäksi, mutta pakko kysyä seuraavaa: jos yhden oven avaamisen jälkeen valitset uudelleen saman oven, muuttuuko todennäköisyydet? Entä jos jäljellä olevat ovet sekoitetaan ja valitset sattumalla saman oven kuin alunperin?

6 tykkäystä

Noh, mä sain tähän vastaukseksi 83%, joka on ilmeisesti OJ;n mielestä väärä vastaus kun on korkeampi kun mikään valikosta :smiley:

Keskityin sanaan ‘luotettava’ Tuomioistuin testasi silminnäkijän luotettavuuden ja tuli tulokseen, että henkilö tunnistaa luotettavasti värin onnettomuushetken olosuhteissa 80 % tapauksista ja erehtyy väristä 20 % tapauksista.

Tämän mukaan 80 % tapauksista silminnäkijä oli luotettavasti oikeassa, joten annetaan tästä 80% mahdollisuus sille että taksi oli sininen

20 % tapauksista silminnäkijä oli ei luotettava, joten annetaan 15 % x 20 % (yleinen sinisten taksien määrä % x ei luotettava %) joten 3 % lisää

83 % taksi oli sininen

1 tykkäys

Ei tietenkään muutu, silloin on yhä alkuperäinen 1/3 todennäköisyys löytää auto. Ehkä tuloksen hyväksymistä helpottaa, jos visualisoidaan tilanne näin:

  1. x o o
  2. o x o
  3. o o x

x merkkaa autoa, o merkkaa vuohea. Yllä on kaikki mahdolliset tapaukset. 1. rivillä ensimmäisen oven takana on auto, 2. rivillä se on keskimmäisen oven takana jne.

Oletetaan, että valitset aluksi ensimmäisen oven. Sitten poistetaan jäljelläolevista ovista sellainen, jonka takana on vuohi. Tämän jälkeen mahdolliset tapaukset ovat seuraavanlaisia:

  1. x o
  2. o x
  3. o x

Näin esitettynä on ilmeistä, että oven vaihto kannattaa, koska sinulla on 2/3 todennäköisyys olla tilanteessa 2 tai 3. On silti vaikea intuitiivisesti nähdä, mistä se lisäinformaatio tulee.

Jos ovet sekoitetaan, oven avaamisen tuoma lisäinformaatio kadotetaan ja tilanne “nollaantuu”, jolloin sinulla on 1/2 todennäköisyys löytää auto.

6 tykkäystä

Kun todistaja on “ei luotettava”, hän kertoo väärän värin. Jos hän kerran sanoi “sininen” ja olisi ollut “ei luotettava”, olisi taksi ollut silloin oikeasti vihreä, ei sininen.

15 % * 20 % kertoo todennäköisyyden, että taksi on oikeasti sininen ja samalla todistaja sanoo “vihreä”. Se ei taida tehtävässä auttaa.

1 tykkäys

Saakeli että sattuu sieluun kun Heikkilä & Vilen ohjelman introssa näkyy TALVINEN Helsinki, ja tuossa taustalla.

1 tykkäys

Markkinat hämmästyksissä tänään kun 0,5 % koronnostot eivät riittänetkään taltuttamaan 8 % inflaatiota.

47 tykkäystä

Kiitoksia kunniasta päästä mukaan meemeihin :joy:

Näistä tunnelmista on hyvä aloittaa kesäloma! Meikäläinen yrittää parhaansa mukaan vieroittaa itseään somesta ja foorumista tässä lähiviikkoina, eli ei kannata ihmetellä jos en reagoi viesteihin. Meidän seurannan osalta @Kasper_Mellas pyörittää hommia.

Mahtavaa kesää kaikille foorumilaisille! :sunny: :sunglasses: :wave:

105 tykkäystä

Pitkästä aikaa (neljään päivään) katsaus salkkuun ja YTD lähentelee -10%…

Kai nämä on aloittelijalle niitä kuuluisia oppirahoja :sweat_smile: kesän yli pitää täytellä käteisvaroja ja tähyillä ostopaikkoja. Nyt kuitenkin avaan viinipullon :wine_glass:

3 tykkäystä

inflaatio uutisointi :see_no_evil:

20 tykkäystä

Salkun yleinen arvostustaso tervehtyi tänään paljon, tästä ei yhtä sanaa eikä kahta sanaa. Hyvää lomaa Saulille! :slight_smile:

Minä olen ottanut tänä vuonna vielä enemmän oppia… YTD on -33 prosenttia. :sunglasses:

Oppineena ja tervehtyneenä kohti viikonloppua - hauskaa viikonloppua kaikille! :partying_face:

54 tykkäystä