Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Näinpä. Kun miettii näitä klassikkolauseita kuten “never lose money”, täytyy taputtaa itseään päähän, että ymmärsi omalla osaamisella siirtyä pitkälti takaisin indeksien pariin.

5 tykkäystä

Aika sama tausta täälläkin molempien sukujen puolelta. Ensin maksettava lainat pois ja sitten voisi miettiä sijoittamista. Mitäs sitten kun talon arvo tippuu nollaan syyn x takia ja koko varallisuus oli kiinni siinä? Pelkästään sijoittamalla 300€/kk 40 vuoden ajan olet kuitenkin 8% vuosituotolla teoriassa miljonääri, joka antaa ihan eri tavalla mahdollisuuden käsitellä tuollaisia yllätyksiä.

Toki ymmärrän myös toisenkin näkökannan. Kun lainojen korot ovat olleet yli 10% ja yhtäkkiä molemmilta lähtevät työt alta, niin ei sellaista kellekään muulle toivo. Tämän päivän talous kaatuisi saman tien, jos tuo toistettaisiin. Ei kukaan normaalituloinen maksa 10% korkoja 200k€ lainasta varsinkin kun asuntolainan korkovähennys on ajettu nollaan.

20 tykkäystä

Tämä lie oikea paikka juuri avautua tämmäisestä. Ikävä kuulla ettei ymmärretä, mutta hyvin olet tehnyt ja pärjännyt kuitenkin.

Samat lähtökohdat täälläkin, tulot tosin reilusti pienemmät mutta peruseriaate sama. Olen suosiolla sitten jättänyt puhumatta tuloista ja/tai sijoittamisesta kokonaan. Lainoista kyllä kehtaa puhua että on kurjaa. Suomalainen small talk. :smiley:

Meilläki arvostetaan lähinnä sitä että jaksaa olla mehtähommissa 12 tuntia putkeen ilman taukoja ja seuraavana päivänä uudestaan. Muu on humpuukia. :smiley:

Ei se auta kuin asennoitua vaan sitten oikealla tavalla ja ymmärtää niitä näkökulmia mistä porukoitten mietteet tulee. Toisia ei voi muuttaa, mutta pienin kompromissein voi tulla loistavasti toimeen keskenään mikä on tärkeintä.

43 tykkäystä

Joo kyllä se 90-luvun lama on muokannu visusti normaalin työläisen ajatusmaailman varmasti olemaan varuillaan. Jatkuvasti ainakin täällä kuulee miten ennen sitä oli rahhaa ja kaikki maassa paremmin. Sitä myöten ymmärtää että sijoittaminen ja lainat on sen kokeneelle punainen vaate.

11 tykkäystä

Muutama miete keskustelukulttuurista

Foorumilla ollut usein puhetta tason laskusta tai sen muutoksesta. Yhä useampi entinen “nimekäs” kirjoittaja on vähentänyt postailujaan, ja ketjukohtaisesti asiapitoisuus vaihtelee suuresti. Aiemmin ajattelin, että en kyllä itse huomaa mitään eroja.

Nyt, kun pitkä nousukausi näyttää olevan taittuneen, ja ollaan syöksytty mukavasti alaspäin, alkaa huomio väkisinkin kiinnittymään siihen niin perisuomalaiseen, ja tyypilliseen internetkeskusteluun, jossa toisen epäonni aiheuttaa toisessa iloa, ja jos vielä pääsee asiasta hieman nälväisemään kivalla meemulla tai “mitä minä sanoin” kommentilla, on hekuma taattu. Voin olla myös täysin väärässä, ja tulkita vain kuivalla huumorilla varustettuna asian eri tavalla!

Tämä huomattavissa etenkin foorumin (ex-)“hypeosakkeiden” kohdalla, kuten Hyzon, Nikola, Harvia, Qt ja vaikkapa Tesla. Ketjuja, ja muita keskusteluja selatessa vähän väliä tulee esiin kommentti, jossa selvästi joku saa nautintoa siitä, että toisella on käynyt huonosti. Tämän voi toki kätkeä hienosti ja hellävaraisesti loppuun laitettavalla “monet yritti kyllä varoitella :grimacing:” - lauseella.

En ota kantaa siihen, onko tässä mitään väärää, elämmehän ainakin toistaiseksi sananvapauden luvatussa maassa. Jos joku saa kiksinsä siitä, että minä, tai joku muu epäonnistuu sijoituksessaan, annan sen kaikin mokomin! :slight_smile: Ilmiö kiinnostaa etenkin siksi, että työskentelen peruskoulussa, ja siellä vallitsee aivan sama kaava. Kun onnistuja epäonnistuu, tuntuu se melkein paremmalta, kuin oma onnistuminen - se tuo myös itelle tasavertaisuuden tunnetta. Omassa työssäni pyrin tilanteet ratkaisemaan taitavan piilovittuilun/ nälvimisen sijaan neuvomalla tai opastamalla, omien taitojeni mukaan.

Internetkulttuuri on erilaista, ymmärrän sen. Toisaalta se voisi olla myös vahvuus: jokainen voi netissä olla ihan mitä vain. Omassa ihannemaailmassa pyrittäisiin olemaan enemmän sitä, että huumori väännetään omista, eikä muiden epäonnistumisista.

Asia, jota olen pohtinut, ja ollut vahvasti havaitsevinani :slightly_smiling_face:. Tämä ei ole kritiikkiä kenellekkään, vain omia keloja.

ps. Olen Harvian ja Qt osakkeenomistaja, mutta en katkera sellainen! Edelleen varsin tukevasti ollaan omien tavoitteiden yläpuolella :ghost:

92 tykkäystä

Jep tässä on elämän kiertokulun makua. Harmi ettei Nordeassa voi piirrellä nuolia noiden listojen väliin

1 tykkäys

On tullut jo parissakin ketjussa uhottua, että oma DCF sanoo Harvian ostohinnaksi 19,9€.
Aijai tänään käyty VASTA 20,00€ hinnassa… Oikein jännittää!

Mutta whoops muutin pari numeroa laskelmistani ja ostohinta onkin nyt 16,05€, eli pidätän oikeuden muuttaa mieleni :smile:

edit: karkeana esimerkkinä kertonee jotain osakkeiden arvostuksen ennustamisen vaikeudesta
Verneri, se menee juurikin noin myös omalta osalla :grin:

13 tykkäystä

Harrastan itsekin samaa pahetta. :smiley: Laskeskelen suttupapereihin yleensä paljon konservatiivisempia skenaarioita mikä antaa käyväksi arvoksi monesti paljon kurssia alemman tason, mutta jos osake laskeekin sinne niin tuleekin entisestään nuivailtua oletuksia. :smiley:

Tosin Qt:ssa nuivailua olikin loputa liian vähän… :stuck_out_tongue_closed_eyes:

54 tykkäystä

Saman olen pannut minäkin merkille. Ilkkumista ja omien onnistumisten korostamista näkyy aika paljon. Samaa näkyi myös vuoden 2020 maniassa, jolloin ihmiset naureskelivat arvo-osakkeille ja hehkuttivat hypelappuja. Nyt roolit ovat vaihtuneet.

Suhtaudun omien onnistumisten hehkuttamiseen ja muiden lyttäämiseen samalla tavalla kuin peleissä huijaamiseen. Jos joku varastaa Monopolissa pankista, en jaksa alkaa häntä siitä käräyttämään. Jos hän on elämässään sellaisessa jamassa, että tarvitsee peleissä alkaa huijaamaan, niin se hänelle suotakoon.

Foorumilla kannattaa kuitenkin olla tarkkana, milloin mennään kiusaamisen puolelle. Kiusaamista on mielestäni esimerkiksi se, että kaksi ihmistä heittävät huulta ja toisen rooli on kerta toisensa jälkeen olla punchline. Tällainen nälviminen käy kenelle tahansa raskaaksi ennemmin tai myöhemmin.

48 tykkäystä

Pitää lisätä tähän, että suosittelen kaikille lämpimästi pientä lukujen ja oletusten pyörittelyä. Eihän niitä ole pakko koskaan julkaista, mutta siitä huomaa nopeasti kuin usein oletukset menee vihkoon ja kuinka usein niitä joutuu reivaamaan. :smiley:

Jos ei laita niitä ylös, unohtaa herkästi aiemmat ajatuksensa.

16 tykkäystä

Tämä oli hyvä nosto, kieltämättä huonoa ilmapiirä on… ilmassa. Pitää modetiimin kanssa @AaroV @Johannes_Sippola @Sijoittaja-alokas kiinnittää asiaan huomioita.

47 tykkäystä

Toisaalta voisi myös alkaa pitämään eri ketjujen härkä-/karhu-ihminen listaa, ja kurssin noustessa/laskiessa vaikka 50%, hehkutetaan näitä kristtallipallon omaajia (ainakin jos ennustukselleen on ollut jotain perustelujakin).

Ei ole kivaa olla modulightin tai rush factoryn (käänteinen) @Erkki_Vesola , jos ei saa mammonan lisäksi yhtään kunniaa.

PS. nyt vasta huomasin tämän aamuisen rush factory päivityksen ja siitä aiheutuneen(?) pienen laskun. Enemmän piti ketjun salapoliiseja hehkutella.

3 tykkäystä

Hypen ollessa kuumimmillaan keskustelukulttuuri tarkoitti noissa mainitsemissasi ketjuissa sitä, että asialliset kriittiset kommentit liputettiin pois. :sweat_smile:

16 tykkäystä

Nyt toivomus että Tencent pistää reminbit pinoon ja ostaa loputkin Remedystä.

2 tykkäystä

Mikä heillä on hankintahinta?

Saako tämän jotenkin kätevästi siirrettyä vaikka kahvihuoneeseen?

5 tykkäystä

Jos “tavoitehinta” arvioidaan vuoden päähän ja mietitään maailman tapahtumia 2020-vuoden alusta lähtien, niin mikä tahansa skenaario maailmassa lienee jo “realistinen/mahdollinen”. Oli se miten harhainen analyytikon ajatus tahansa. :sweat_smile:

En nyt ole erityisesti asiaa seurannut, mutta on tainnut Stockmann ketjussakin tulla lunta tupaan analyyseihin ja tavoitteisiin liittyen, koska ne eivät vastaa ketjun henkilöiden mielipidettä / yleistä konsensusta? Jos Qt:lle kaikki antavat tavoitehintaa 160 eur niin kyllä siinä saa analyytikko miettiä tovin omaa karhuista 80 eur tavoitehintaansa.

4 tykkäystä

Näin se on tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Pitäisikö siis antaa vain sen hetkinen käypä arvo?

1 tykkäys

Näihin kaipaisin jotain kirjallisuutta tai muuta materiaalia millä törkätä oikeaan suuntaan. Jonkin verran Laatugurun mekaanisia kaavoja olen pyöritellyt, mutta ihan jäätävä puute tuo hinnan määritys. Vinkkejä, ideoita?

3 tykkäystä

Damodarranin Dark Side of Valuation on hyvä ja sen olen lukenut, mutta McKinseyn Valuation on kuulemma parempi ja se pamahti juuri postista himaan.* Joku 900 sivua eli eiköhän siitä pääse jo aika pitkälle arvonmäärityksen ihmeelliseen maailmaan. :smiley:

*Tai siis hain sen postipisteestä, ei mahtuisi luukusta sisään vaikka ei nyt mikään ihan järkäle olekaan. :smiley:

15 tykkäystä

Hyvä kirjoitus :pray:

Itselläkään ei kasvatusta ole tullut sijoittamiseen tai säästämiseen, ei säästetty kassaa jonka saa sitten 18-vuotiaana käyttöön. Jostain syystä vain omatoimisesti innostunut aiheesta ja tarkoitus kasvattaa omat lapset ymmärtämään jo pienestä pitäen omaa taloutta, sijoittamista ja säästämistä. Myös heille sijoittamisenkin aloittanut ihan pienestä pitäen.

Uskon että kyseessä on vain sukupolvellinen ero, 60v isäukkosi on samaa ikäluokkaa kuin omani. He ovat olleet -90 lamassa työikäisiä. Heidän vanhempansa ovat olleet sodassa. Kaikenlaisia kokemuksia ja kasvatuksellisia asioita, jotka eroaa paljon nykyajasta.

Itselle sijoittaminen on ollut aika yksilölaji, perheen kesken näistä ei voi puhua koska eivät ymmärrä ja huijausta. Kaverit ovat sellaisia, jotka hakevat pikavoittoja aina kaikkialta. Työyhteisöstä uskon korkeintaan muutamalla fiksuimmalla olevan joku OP varovainen kk/säästö. Veikkauksen pelit tuntuu tosin kelpaavan lähes kaikille. :finland:

39 tykkäystä