Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Siksi sinua varmaan kutsutaankin arvon metsästäjäksi. Potkit roskakoreja ja löydät helmiä!

Itse tykkään niistä helmistä jonka teknologia on täysin suvereeni vanhaan teknologiaan verrattuna. Tuote jolla on vallihautoja, tuote joka myy globaalisti, tuote joka on defensiivinen. DCF on erittäin hyvä työkalu, mutta mihin nuo parametrit sijoitetaan DCF:ssä?

Revenio(Done) oli itse roskakorissa silloin kuin myyntiin kumiveneitä yms. Missä oli Eka silloin?

6 tykkäystä

Yksi osittainen selitys näiden Revenioiden sun muiden huippuyhtiöiden arvostuskertointen resilienssille voisi olla oikeanlainen omistajapohja, joka ymmärtää omistamansa yhtiön laadun. En tiedä, onko tästä olemassa mitään tutkimusta, mutta luulisi sillä olevan vaikutusta arvostuksen kestävyyteen korkeammalla tasolla, jos firman omistajat ovat täysin sisäistäneet, mitä tuo firma voi saavuttaa tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Vaikea niiden kertointen on laskea, jos myyjiä ei löydy niin paljon “kuin pitäisi”.

Juuri Revenionkin omistajalistasta löytyy vahva ja pitkäjänteinen pääomistaja, sekä merkittävän kokoinen määrä kotitalouksia joista monille myynti tarkottaisi merkittävää veroseuraamusta - noilla tahoilla on yhteensä enemmistö firmasta. Toki siellä on myös kokoelma erilaisia rahastoyhtiöitä ja järjestöjä, joiden näkemys ja tavoitteet eroavat merkittävästi ensin mainituista, mutta niin se on kaikilla vähänkään isommilla kioskeilla.

Sanotaan nyt vielä, ettei pitkäjänteisyys ja yhtiön tietäminen tarkoita, että tuotto-odotus tästä vuosia eteenpäin olisi mitenkään erinomainen. Mutta jos sijoitukset on tehty Done Solutionsin aikoina, niin myynteihin tuskin lähdetään nyt, kun 1) firmaan on totaalinen luotto, 2) verovelkaa on niin maan helvetisti, ja 3) yhtiöllä on takuuvarmasti suuri symbolinen arvo rahallisen tuoton lisäksi (tämä on toki huono syy, mutta totta se suurimmalle osalle on kuitenkin).

17 tykkäystä

Jotain samaa siinä on!

13 tykkäystä

Niin, kyllä tässä voisi lainata muutaman poliitikonkin käyttämää ”vatulointi”-termiä. Ollaan enemmän tekevinään, kuin tehdään. Vaikka tuossa esimerkissäni puhuin raskaasta liikenteestä vetyasemien rakentamisen yhteydessä, niin olen ”satavarma”, että esim. pääkaupunkiseudulla vetytakseja ilmestyisi ripeään tahtiin katukuvaan. Kun julkinen valta itse vaatii vähäpäästöisiä autoja takseihin, tankkausaika muuttaisi homman vedyn suuntaan. Juuri niinkuin Pariisissa ja Kööpenhaminassa on käymässä. Satoja vetytakseja liikenteessä jo nyt.

1 tykkäys

Olen huomannut, että itsellä ei harkintakyky riitä, jos pitää miettiä samaan aikaan sekä myymistä että ostamista. Ratkaisu on, että pitää olla käteistä muutaman paliliikkeen verran tilillä. Silloin ei tule myytyä huonoon rakoon vain sitävarten, että saisi rahaa, kun haluaa päästä käsiksi johonkin dippiin tms.

2 tykkäystä

Itse asiassa onnistuu, ainakin desktop-versiossa :slight_smile: Tuossa oikealla kun on se langan oma skrollaus (ei siis selaimen, joka on aivan oikeassa reunassa), niin ota siitä vasemmalla hiirennapilla kiinni ja vedä ylös/alas, kunnes haluttu kuukausi näkyy (aika helposti)

3 tykkäystä

Sama toimii myös mobiiliselaimella.

1 tykkäys

No jopas jopas, 10/10 toiminne, kiitosta! :slight_smile:

Näitä vastaavia kommentteja on ollut täällä koko foorumin lyhyen historian ajan, ja erityisesti nyt kun on ollut yleisempää laskua. Usein mietitään että koskahan sitä putoavaa puukkoa uskaltaisi ostaa, ja usein se osto tulee tehtyä aika mututuntumalla.

Siksi olenkin päättänyt että seuraava kirjoitus tuonne teknisen analyysin blogiin tulee käsittelemään trendimuutoksia (mm. miltä näyttää laskutrendin vaihtuminen nousuun). Jos edes muutama summamutikalla laskussa olevia osakkeita ostava ymmärtäisi kirjoituksen luettuaan millon se osake potentiaalisesti on lähdössä nousuun, niin olisi vallan mahtavaa saada opetettua tällanen asia edes niille muutamalle.

Moni voi luulla että tekninen analyysi on vaan treidaajien juttuja mutta luulo on väärä. Jokaista sijoittajaa hyödyntäisi osata lukea osakekurssia edes vähän, ja kukapa ei hyödy siitä että näkisi ne pohjat edes hitusen paremmin.

En vielä osaa sanoa koska saan uuden tekstin valmiiksi (vajaa viikko tai vähän yli voi mennä et kerkiää) mutta aihe on kyllä sellanen että mahdollisimman monen kannattaa käydä se sitten joskus lukemassa. (Ja haulla “trend change” tms. löytyy toki jo nyt paljon matskua englanniksi)

42 tykkäystä

Näinhän juuri on käynyt. 2021 heinäkuun huipuista Revenio on noin -28%. Itse yhtiössä ei ole juuri negatiivista, mutta tuottovaade on muuttunut. Eli ei tässä sinänsä ihmettelemistä kurssissa ole, se olisi nyt tuon laskun verran korkeampi, jos markkina yleisesti olisi yhtä vahva kuin vuosi sitten.

7 tykkäystä

Nuohan ovat oikein hyviä teesejä omaan sijoitusstrategiaan, että sijoittaa yhtiöihin joilla on suvereeni teknologia vanhaan verrattuna ja on vallihautoja ja näin… mutta sitä pitää jokaisen miettiä joka tapauksessa, että millä hinnalla sijoitan tähän ylivoimaiseen teknologiaan? Ostaisitko Revenion osakkeita mikäli hinta olisi nykyisillä tuloksilla ja kasvu odotuksilla 60€? 100€? 300€? 1000€? Missä tulee se raja vastaan vai onko se ylivoimainen teknologia aina se mihin laitan rahani, hinnasta välittämättä?

Pointtina siis, että on laiskaa argumentoida, että tämä on hyvä sijoitus, koska on ylivoimainen teknologia ja vallihautoja jne, koska se mitä maksat osakkeesta vaikuttaa tuotto-odotuksiin lievästi sanottuna merkittävästi.

Jokaisen sijoittajan tulisi aika-ajoin käydä salkkunsa läpi ja kysyä itseltään, että ostaisinko tätä yritystä tällä hinnalla ja löytyykö pörssistä houkuttavammalla tuotto-odotuksella treidaavia lappuja.

Ja ei, en ota kantaa onko Revenio kallis, halpa vai oikein hinnoiteltu. Ikävän usein tässä viimeisen parin vuoden kiimassa olen vain huomannut, että sijoittajat vähät välittävät hinnasta minkä maksavat yrityksestä, jos ajattelevat yrityksen olevan huikean hyvä, joka tulee tahkoamaan huikeita voittoja.

29 tykkäystä

Äh, aloitan kuten Eka lopetti ja vastaan pikaisesti. Haluan vastata, koska tämä keskustelu on niin sijoittamisen ytimessä mielestäni. Omistan Reveniota ja samoin Elisaa, mutta en provosoitunut. Tässä tullaan tiettyyn ajattelumalliin sijoittamisessa. Minua jotenkin syletti vertaus Hyzonin ja Revenion välillä.

Minulle Revenion kurssilla ja omalla tuotollani ei ole väliä(numerot). Ymmärrän täysin pointtisi, minusta Reveniota ei kannata nykyisen hintaan ostaa. Ymmärrän mitä takoitat laaturiskillä ja tämä juuri syletti vertauksessa Hyzoniin. Revenio on markkinajohtaja ja mikään ei maksa niin paljon kuin menettää markkinajohtajuus. Mutta Revenion markkina on rajallinen ja kasvupotentiaalilla on rajansa. Tämä on yksi Revenion vallihauta. Kenekään ei kannata massiivisilla summilla kehittämäään, että mennään Reveniosta ohitse. Markkina on niin spesifi ettei hunapurkille ole ääetöntä tunkua. Jos joku haluaa sinne isolla rahalla niin paras reitti on mielestäni ostotarjous Revestä.

Olen yrittänyt oppia Buffetista ja minä omistan Revessä bisnestä. EN myy sitä vaikka saisin hyvän hinnan. Miksi? On hanakala löytää sellaista bisnestä jolla vastaavat kasvunäkymät, samalla tavalla tunteeton suhdanteesta, samalla tavalla tuotteita putkessa ja kasvu kannattavaa. Monella liikevaihto kasvaa, mutta se ei näy tuloksessa. Revenion liikevaihdon kasvaessa myös tulos kasvaa ja marginaalit kohdillaan. Edelleen Reveniolla on näköpiirissä siirtyminen asiantuntija laitetoiminnasta kuluttaja laitetoimintaan. Tämä tarkoittaa volyymin kasvua. Jokaisen laitteen mukana tulee sivutuote myyntiä (Mittapäät). Kun volyymi kasvaa yleensä yksikkövalmistuskustannukset tipahatavat. Samalla tiedetään, että siarauden hoidon resursseista on pulaa, joka tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

Reveniossa on laaturiski. En osaa ennustaa ja tiedän, että kaikki muutkin huonoja ennustamaan tapahtuuko se seuraavaan 5 vuoteen. Sijoittajien kerrotaan ennsutavan liian lyhyistä aikasarjoista. Tarttisi löyttää yhtiö, jolla on samanlainen kasvu näyttö 5-10 vuotta kuin Revenio. Pitäisi olla halvemmalla ja osata kertoa miksi se kasvaa. Jos sellainen löytyisi en silti myisi salkustani Reveniota, myisin jotain muuta. Vaikka sen Elisan, mutta luulen, että arpa ei osuisi siihenkään. Peter Lynch sanoo, että odota näyttöjä kasvusta ja kannatavasta liiketoiminnasta ja, että ne 7-10 vuodet on yleensä hyvällä bisneksellä sijoitustuottojen osalta parhaat. Hyzonin kohdalla pitää niitä odotella useampi vuosi.

49 tykkäystä

Viime vuonna kahvihuoneella oli keskustelua muuttamisesta pääkaupunkiseudulta tekemään töitä muualle Suomeen (joko etätöinä tai ihan työpaikkaa vaihtamalla). Ainakin @Juha_Kinnunen tämän toteuttikin. Olisin muuttoa Helsingistä Joensuuhun lähes 100 prosenttista etätyötä tekemään suunnittelevana kiinnostunut kuulemaan, ovatko muut foorumistit päässeet vastaavassa liikkeessä suunnittelutasolta toteutukseen asti, millaisia kokemuksia tästä on ollut ja mitä tällaista suunnittelevan tulisi ottaa huomioon?

20 tykkäystä

Olen monta kertaa todennut, niin kahvihuoneessa kuin Revenion ketjussa, että tässä markkinaympäristössä yhtiö hinnoitellaan kalliiksi. Minä toisin kuin Eka annan arvoa yhtiön johdolle, strategialle, trackille jota ei voida syöttää DCFään.

Tämä menee vähän turhaksi vänkäämiseksi kun tiedämme, että ihmiset jotka katsovat DCF:llä kuinka monen vuoden rahavirrat terminaalissa on, kuinka vielä vuosien päästä Revenion pitää jauhaa heille rahaa, yhtiö näyttää erittäin kalliilta. En väitä Reveniota immuuniksi, mutta yhtiö on nyt vaikeassa markkinatilanteessa suoriutunut erittäin hyvin, jotkut varmaan muistaa kuinka Mikael Rautanen Q2 2020 ennusti yhtiölle -16% liikevaihdon laskua, mutta yhtiö kasvoikin +16%.

6 tykkäystä

Mikä tuossa veneessä on kummallista? Näyttää ihan RHIB veneeltä jonka kyvykkyyttä tai sopivuutta tarkoitukseensa ei ole mahdollista tuon kuvan perusteella arvioida. Boomeranger tekee ammattilaisille ihan kärkiluokan veneitä joita käyttävät usean maiden viranomaiset tuollaisista kuvan satamapoliiseista ja merivartijoista kärki ammattierikoisjoukkoihin. Kuvassa vähän eri tarkoitukseen australiaan toimitettua tuotantoa.

Se on kyllä pieni ns. tahra maineessa, ettei Suomen kovin ammattikäyttäjäkunta tällä hetkellä juuri käytä firman veneitä. Kilpailutuksissa on kuitenkin ollut mukana. Muualla pohjoismaissa ja euroopassa veneitä on käytössä. Boomerangerin omistus on nykyään Abu Dhabissa.

7 tykkäystä

Jos ajatellaan että pääomavero ei olisi niin pystytkö perustella omistamisen mutta et ostamista. Onko verojen lisäksi muita syitä olla myymättä jos nykyisellä kurssilla ei kannata ostaa.

2 tykkäystä

Oho, näytämme lopulta olevan aika samaa mieltä yhtiöstä ja sen tilanteesta! Revenion omistajakuntaan vaikuttaa tosiaan päätyneen paljon sijoittajia, joille numeroilla ei ole suurempaa merkitystä, enkä usko että Revenio-sijoittajien sijoituspäätöksiä ylipäätään tehdään sillä perusteella onko 2024e EV/EBITDA 30x, 28x vai 25x. Revenion herkullinen liiketoimintamalli ja rahakas bisneshän on olemassa, täysin riippumatta siitä onko päivän kurssi 30€ vai 100€ :wink:

Tämä on se syy minkä vuoksi puhun yhtiöstä tarinasijoituksena, koska uskon yhtiön sijoitustarinan olevan lopulta se tärkein tekijä miksi yhtiötä omistetaan. Omistuspohjan vaikutus kurssikäyttäytymiseen on muuten hirmuisen mielenkiintoinen aihe, josta en ole löytänyt hyvää matskua, että jos jollakulla on linkata hyviä tekstejä/kirjoja, niin olisin superkiitollinen :pray:

Olet varmasti oikeassa että tässä on osittain kyse erilaisesta ajattelumallista. Koska kurssimuutokset käytännössä aina määrittävät valtaosan sijoittajien lyhyen aikavälin tuotoista, minä uskon että kurssi ja täten osakkeen hinta on sijoituspäätösten ytimessä. Jos kurssit ovat oikeassa asennossa, niin esimerkiksi Lehto voi olla Reveniota huomattavasti parempi sijoitus. Nykyään tuntuu tosin olevan jossain määrin salonkikelpoisempaa omistaa laatuyhtiöistä pitkäjänteisesti kurssimuutoksista tai ympäristöstä välittämättä ja tätä sijoitusideologiaa myös Inderes levittää. Äärimmäinen tuottohakuisuus yhdistetään mielikuvissa usein bulleroihin, jotka ryntäävät hypejen perässä sektorikuplasta toiseen, samalla kun kärsivällinen raha nauraa partaansa myöten kun salkun huippufirmat printtaavat rahaa tasaisen tappavalla tahdilla :cowboy_hat_face:

Se varmaan tosiaan johtaa parempiin tuloksiin että keskimääräinen sijoittaja yrittää imitoida Buffettia tai Lynchiä, mutta ihan yhtä palvomisen arvoisia guruja ne Druckenmillerit ja Soroksetkin ovat :sunglasses:

Päinvastoin, kvalitatiiviset arvot ovat usein keskiössä kun puhutaan kasvavista yhtiöistä jotka eivät vielä ole saavuttaneet maturiteettiaan. Miten muuten rakennat sijoitustarinan, jonka pohdalta syötät ne luvut malliin, kun yhtiön tulevaisuuden rakentaminenhan on vielä kesken? :grin:

Mauboussin totesi vuosi sitten hyvin raflaavasti että Everything Is a DCF Model:

16 tykkäystä

Revenion osake on näköjään 40x (neljäkymmentäkertaistunut) kymmenessä vuodessa. Ei se todellakaan tarkoita sitä, että nyt äkkiä ostoksille. Se tarkoittaa nimenomaan sitä, ettei lähde myymään joka välissä jonkun huutelijan tullessa valittamaan kuinka arvokas osake on :smiley:

9 tykkäystä

Holdaaja ja tällä kurssilla ostava saa täsmälleen saman tuotto-odotuksen pois lukien verojen vaikutus.

15 tykkäystä

Tietenkin verotus on merkittävä tekijä taustalla. Vaikka kuinka täällä gurut mainostavat jättävänsä tunteet ja psykologian syrjään niin kyse on myös siitä, että kehittää malttia ja välttää houkutuksen myydä heti ensimmäisen sadan pinnan jälkeen

Olen koko sijoitusurani keskittynyt pääasiassa kasvuhakuisiin yhtiöihin. Joskus haluan muistuttaa itseäni myös reveniosta, koska omistin sitä noihin aikoihin ja pidin yhtiön kasvunäkymistä. Tuossa kun vielä tarkastin niin totta totisesti myin osakkeet hiljalleen ensimmäisen tuplaantumisen jälkeen, koska osake tuntui hivenen hintavalta

15 tykkäystä