Inderesin kahvihuone (Osa 5)

On kyllä about parasta keskustelua mitä tällä foorumilla tullut luettua. Hienoa haastoa ja pisteet myös analyytikolle(@Pauli_Lohi) että uskaltautui mukaan perustelemaan näkemystään vaikka ketjussa aika monella oli melko tavalla poikkeava näkemys yhtiön kilpailueduista ja analyytikon valuaatiosta. Tiedä vaikka tarttuisi uusia ajatuksia/kulmia analyytikonkin onkeen. Bravo!

32 tykkäystä

Tää tyyppi olisi kyllä ihan pirun kova :heart_eyes:

13.35 – 14.05 KEYNOTE: Johtaminen jatkuvien nopeiden muutosten keskellä
Matti Alahuhta,
Hallituksen puheenjohtaja, DevCo Partners, hallituksen jäsen, AB Volvo ja KONE

Tuossa on Alahuhdan meriittejä, muttei tietenkään mainita, että Alahuhdan lähdettyä Nokialta voi melkein laskea alamäen alkaneen. Alahuhdan aikaisen Nokian yrityskulttuuria moni kuvailee innostuneeksi ja miten seniori kuunteli vastavalmistunutta insinööriäkin. Hyvin pelastivat Suomen 90-luvun laman aikana.

Samanlaista analyyttiseen johtamiseen ja ihmiset edellä turvautuneesta KONEestakin puhutaan. KONE oli varmaan yksi Suomen finanssikriisin ihmeistä. Osasivat reagoida arkkitehtitoimeksiantojen laadun ja muutosten perusteella etupainotteisesti. Ennen kuin muilla oli kriisistä edes mitään aavistusta, siellä sitä jo uumoiltiin. Numerot edellä lähdettiin kouluttamaan huoltoporukkaa ja satsattiin pilvenpiirtäjien hissien tuotekehitykseen.

En sano, Alahuhta olisi molempien menestysten takana, mutta pikkuisen ehkä vihjaan. Vaikkei olisi kaiken takana, vaikeinakaan aikoina ei ole oikein heikkoja meriittejä.

Tuolta mieheltä kirjaa ”Johtajuus: Kirkas suunta ja ihmisten voima” voi suositella lämpimästi. :hugs:

Taas hyvin ajankohtainen aihe ja myönnän: Olen fani.

Jos joku pääsee kuuntelemaan, jos en pääse itse paikan pääkle, referaattia tulemaan, kiitos.

20 tykkäystä

Ei liene vanhempanakaan hullummasta päästä ottaen huomioon jälkikasvun meriitit.

3 tykkäystä

No juu…

Tiina Alahuhta-Kasko on ollut Marimekon toimitusjohtajana vuodesta 2015. Semmonen täyskäännös kyllä turkistarhojen vuoksi kohuissa pyörivästä tätikauppa Verimekon maineesta on tapahtunut viime vuosina nuorten aikuisten (jopa myös miesten) suosimaksi eettiseksi muotibrändiksi, etten oikein itsekään sitä vielä ole sisäistänyt, mitä ovat tehneet. :sweat_smile:

Pojan meriitit itselle sen sijaan ei ole tuttuja.

Kyllähän tuossa varmasti tulee kaikenlaisia viisaita sanoja ruokapöydässä sanottua. :sweat_smile:

Ei varmaankaan ole niitä vanhempia, jotka ylisuojelisi lapsiaan.

15 tykkäystä

Voiko tästä lukea lisää jostain?

3 tykkäystä

Saanen vielä muistuttaa tästä ketjusta. :slight_smile:

Ketjusta löytyy ehdokasesittelyt sekä kysymyksiä ehdokkaille ja ehdokkaiden vastauksia niihin, mutta vielä ehtii laittamaan lisää kysymyksiä ehdokkaille.

Mukavaa keskiviikkoista iltaa Kahvihuoneelle! :slight_smile:

4 tykkäystä

Aikanaan perattiin tuo asia yliopistossa aika tarkkaan auki. Olen siis opiskellut tuotantotaloutta. Tuosta oli tarkemmin ainakin jossain haastattelussa, joka katsottiin. Tässä on myös hieman samantyylinen haastattelu. Haastattelusta näkee heti, ettei Alahuhta pyri olemaan karismaattinen henkijohtaja, joka nostaa itsensä muiden yläpuolelle vaan analyyttinen tyyppi, joka uskoo ihmisiin. Yhdessä pääsee aina vähän pidemmälle. :smiley:

Muistaisin, että heillä oli tietynlaista dataa, jota ostivat ja seurasivat. Ylläolevassa haastattelussa Alahuhta toteaakin, että otetaan 5 muuttujaa ja tavoitteeksi 3 vuoden aikajänne. Kolmen vuoden aikajänne, koska se on tarpeeksi pitkä, että jotain merkittävää voidaan saavuttaa ja toisaalta tarpeeksi lyhyt, että on sellainen tunne ihmisillä, että jokainen kuukausi on merkityksellinen.

Tavoite pilkotaan mahdollisimman selkeiksi osiksi ja delegoidaan yritykseen. Systemaattisesti seurataan tavoitteiden etenemistä ja jos johonkin meinaa prosessi jäädä jumiin, pilkotaan se jälleen osiin, kunnes saadaan maaliin. Kun asiat on tarpeeksi yksinkertaistettuina ja selkeinä kaikille, tavoitteet lopulta toteutuvat.

Näin pääpiirteittäin on tuo hänen kirkkaan johtamisen idea. Tuo suosittelemani kirja kannattaa lukea/kuunnella.

Vaikka netistä löytyy nykyään aika pitkälti kaikki haastattelut ja artikkelit, mitä nykyään tehdään, näin ei aina ole ollut. Noita vanhempia asioita joutuu kaivamaan jostain arkistojen syvyyksistä.

Mikä pahinta…

Joskus paperisista lehdistä… :face_vomiting:

P.S. Edes Alahuhta ei ota itselleen kymmenen vuoden tavotteita :wink:

22 tykkäystä

Miten tää hankintalaki oikein toimii?:rofl: Laaditaan sääntöjä mutta ei niitä tarvitse itse noudattaa…

2 tykkäystä

Oliko joku syy, ettei tuota tietoa ollut mielestäsi pre-marketissa jo leivottu hintaan sisään? Ei uskaltanut itse ostaa avauksesta, vaikka huomasin tuon jo eilen illalla :face_with_monocle:

1 tykkäys

ei ollut. hetken mielijohteesta ostin sen enempää miettimättä

3 tykkäystä

Toivottavasti et nyt kuitenkaan ostanut kirjaimellisesti auton ratista. Ajaessa puhelin pysyy poissa kädestä.

26 tykkäystä

Kovat näytöt Alahuhdalla. Jos ei ehdi Johtajuus-kirjaa heti lukemaan, niin Tero Luoman blogista löytyy laadukas referointi teoksesta.

Tässä tuotekehityksessä UltraRope taisi olla myös tärkeässä asemassa. Raimo Pelto-Huikon kehittämä superkevyt UltraRope™ nostoköysi on myös nostettu esille teknologisena läpimurtona teoksessa Hitt-Ireland-Hoskisson: Strategic Management: Concepts and Cases.

Ihan kiinnostava teksti, joka on kokonaisuudessaan luettavissa tästä linkissä. Case 8 - Kone - Case 8 - Kone strategic management VRIO analysis - C-104 Part 4: Case Studies CASE - Studocu

Voi tietysti jälkeenpäin pohtia, kuinka suuri merkitys Pekka Herlinin 1974 tekemällä rohkealla Westinghouse-kaupalla tässä kehityksessä on ollut. Nytkin KONEen sivuilla todetaan, että Westinghousella oli asiantuntemusta pilvenpiirtäjistä, mitä KONEelta puuttui.

Myös John Simonin teoksessa Koneen ruhtinas (2009) (s.108-112) on kuvattu Westinghouse-kauppaa.

  • Otis ja Schindler eivät voineet ostaa kilpailuviranaomaisten takia. KONE oli ainoa tarpeeksi iso ostaja, joka pystyi Westinghousen ostamaan.
  • Pilvenpiirtäjätkaupat menivät kilpailijoille, joten ei ollut mahdollista kasvaa suureksi ilman näitä hissejä. Oma tuotekehitys alusta alkaen olisi tullut kohtuuttoman kalliiksi.
  • Westinghousen Ranskan yhtiön kaikki osakkeet vaihdettiin Koneen osakkeisiin. Belgian yhtiöstä 1/3 osakkeista vaihdettiin ja loppu maksettiin käteisellä. Westinghouse antoi Koneelle 5 miljoonan dollarin lainan. Kone laski liikkeelle 26 miljoonaa markkaa annin ja myi tekstiilibisneksensä 5,25 miljoonalla markalla.

Kaupan jälkeen Pekka osallistui ainoastaan Westinghousen Ranskan-yhtiön ensimmäiseen kokoukseen (s. 112), jossa antoi käskyn “MAKE CASH”. :slightly_smiling_face:
Aluksi Westinghouse oli kaataa koko Koneen :cold_sweat:, mutta 1980-luvulla se kääntyi menestykseksi. :champagne:

12 tykkäystä

Vesa käyttää mainiota symboliikkaa päivän kurssiliikkeitä kuvaillessaan! :brain::ok_hand:t6:

11 tykkäystä

Samaa uutista äsken katselin. Vähän kastui omatkin kengät tänään pörssin Marimekko osastolla, mutta jospa sitä huomenna olisi jo kuivilla.

7 tykkäystä

Viimeisen vuoden selvästi paras sijoitus realisoitu. Vuosi takaperin PS5 osto hintaan 529€. Siitä reaaliosinkoja vuoden ajan ja tänään myynti hintaan 700€. Vuoden holdilla hyvä tulos, mitenhän tällä onnistuisi treidaaminen?

14 tykkäystä

Totta!

Kiitoksia hyvästä artikkelista. Sieltä löytyikin tällainen kohta juuri sopivasti.

2004 Alahuhta erosi Nokiasta ja KONEen hallituksessa hön on ollut vuodesta 2003. Mähän sanoin. Olen fani. :grinning:

Tuohon aikaan oli valtioilla erilaisia tapoja paukutella henkseleitään ja varmaan kaikki muistaa hetken, jolloin uutisissa pyöri juttuja toinen toistaan korkeammista rakennuksista. WTC:tä nyt emme unohda. Toinen toistaan korkeampia pilvenpiirtäjiä ihailtiin.

Toki henkseleiden paukutteluun liittyy myös toinen toistaan korkeammat maailman pyörät tai isommat areenat, mutta ne ei kuulu tähän keskusteluun

Maailmalla on lääniä ihan reippaasti, mutta me laumaeläimet tavataan haluta sinne, missä muutkin ovat. 2008 finanssikriisi muistetaan juuri asuntojen hintojen kuplautumisella, Dupaikin nousi sen verran nopeasti, että oli mennä konkurssiin ja Kiinaan perustettiin kokonaan uusia miljoona kaupunkeja tyhjästä. Villi meininki… Juu-u…

Hinnoilla on tapana polarisoitua ja suosituilla alueilla tonttimaasta tulee arvokasta. Silloin on mielekästä rakentaa ylöspäin. Tän kaikki täällä toki tietää.

Moni pohtii nyt, mikäs tämä Ultra Rope-juttu on ja miksi tuo on nyt niin hieno juttu?

Ultra Rope pystyy siis nostamaan enemmän painoa nopeammin ja korkeammalle.

Voisi ajatella:
Joo-o… Mitäs sitten… Hieno juttu, mutta onhan sitä aina nyt sen verran aikaa venailla hissiä.

No joo… Ja voihan siihen viereen rakentaa toisenkin hissin, jotta enemmän immeisiä pääsevät matkaan. Korkeassa rakennuksessa alkaa kuitenkin olemaan väkisinkin enemmän trafiikkia ja ettei tarvitse ihan joka kerroksen kohdalla venailla. Toki kun hissi kulkee nopeammin, hissejä tarvitaan vähemmän.

No mites se kallis tontti maa?

Noo… jos nyt kumminkin rakennettaisiin silti, kun tuskin kukaan nyt huvin vuoksi niistä yläkerran tiloista maksaa. Monissa maissa palomääryksetkin edellyttävät, että rakennus tulee saada tyhjennettyä tietyssä ajassa. OK. Sehän on kieltämättä selvä.

Noh… Sitten seuraavaan kilpailuvalttiin…

Jos hissisi nousee korkeammalle kuin kaverisi hissi. Pääset yhdellä nousulla ilman hissin vaihtoa maankamaralta ylimpään kerrokseen asti. Nopeampaa hississä kulkijoille, säästää tonttimaata ja rakennuskustannuksia.

En ihan nopealla silmäyksellä nähnyt konehuoneesta mainintaa esitteessä, mutta muistelisin, että Ultra Ropen hissin konehuoneen sijoittumisella oli myös merkittävä ero pilvenpiirtäjän rakennuttajan kustannuksiin tai no…

Kaikki muu melkein pilvenpiirtäjässä maksaa prosentuaalisesti enemmän. Hissien kohdalla niiden on parasta vain toimia.

Tällaiset tekniset spekit loivat KONEen asiakkaille lisäarvon, joka erotti KONEen kilpailusta. Jos arkkitehti suunnitteli rakennuksen siten, että sinne tarvittiin KONEen hissi, asiakkaat maksoivat hissistä sen, mitä KONE hissistään pyysi. Sen ei tarvinnut polkea hintojaan.

Huomautan, että tarinan kertoja ei ole ollut koneella töissä, joten löytyy varmasti parempikin referoija Ultra Ropesta. Lohjan kaivoksilla pääsee myös testaamaan KONEen hissiä. Taisi olla Suomen korkeimpia hissejä ja opas siellä käydessäni kertoi KONEen tekevän siellä tuotekehitystä.

Ollaanpas me taas oltu ylivoimaisen hyviä.

12 tykkäystä

Sijoitussuunnitelmani:
:white_check_mark: Osta osakkeita.
:white_check_mark: Myy osakkeita.
:negative_squared_cross_mark: Älä päädy meemiksi.

Sinne meni.

PS. Ostin muuten tänään Kamuxia. Ai mistä? No dipistä.

38 tykkäystä

Eikö marimekon kurssilasku johtunutkaan tästä?

1 tykkäys

Olenko ainoa jolle tämä videon vibat tuovat vahvasti mieleen legendarisen Ränta på Räntä videon?

16 tykkäystä

Antaa palaa vaan, kerranhan täällä eletään. Monen muun valtion johtohenkilöihin verrattuna ei tuolla toiminnalla vahingoita ketään. Eri asia sitten jos valtio vierailulla jossain palatsissa samat muuvit. On se herrain kerho aikoinaan sikaillu ihan eri tahtiin. Nykyään vain ei pysty kunnolla irroittelemaan kun kokoajan joku on kamera kädessä. Ei tämä voi tulla kenellekään yllätyksenä että jotkut juhlii vielä tänäkin päivänä.

18 tykkäystä