Inderesin kahvihuone (Osa 5)

en löytänyt laskelmaa, mutta jotain osviittaa saa tästä

1brl =5.8 miljoonaa BTU
Kaasun hinta oli viime viikolla 350 euroa per 1MegaWh, joka on 3.4 miljoonaa BTUta

Eli kaasulla 5,8 MBTU maksaa noin 540 euroa, öljybarreli maksaa 94 taalaa, eli noin 94 euroa.

Ei ole siis tuossa kymmenkertainen, vaan kuusinkertainen, mutta hyötysuhteetkin vaikuttaa jotain, en ehdi tähän nyt syventyä.

E: sitten toisaalta sähkön tukkuhinta taas huiteli 1000 eurossa per MWH, se onkin jo 1500 taalaa barrelia vastaavasta määrästä, tuosta sitten jollain hyötysuhteella sähköä… Eli jos hyötuhde esim 66.6% öljystä sähköksi, olisi öljyllä tuotettu sähkö 1/10 sähkön tukkuhinnoista.

E2; oli laskelmat sitten oikein tai väärin, niin jo ennen sähkön hinnanousua öljylämmitys on ollut suomessa halvempaa kuin suora söhkölämmitys. Nyt jos saksan tukkuhinnat ovat 70c/kwh ilman veroja ja siirtoja, niin lienee selvää ettei lievästi koholla oleva öljy (pohjiin verrattuna) kompensoi eroa kun suomessa kuitenkin totuttu 7c/kWh hintoihin (ilman veroja ja siirtoa)

3 tykkäystä

Maanantain kunniaksi salkku taas sen -2,6%. Toisaalta kun viikosta toiseen salkku vaan laskee, niin jossain vaiheessa 3% lasku on euroissa lähes 0€.

52 tykkäystä

:thinking:

3 tykkäystä

Sinne luikahti taas kuukausipalkan verran rahaa. Mutta ei mitään! Onneksi on muutama satanen käteistä, nämä aion säästää kevääseen ja ostaa Harvian, Kamuxin ja Tokmannin koko osakekannat.

53 tykkäystä

Minäpä otin ja tein muutaman leikkimielisen arvonmäärityksen.

Keskivälin kirjassa on simppeli kaava jossa otetaan huomioon nykyinen nettotulos, nettovelka,
korko diskonttausta varten ja oletettu tuloskasvu vuosittain.

Tein tähän sopivan excelin jolla saa helposti vertailtua tämänhetkistä markkina-arvoa
20v diskontattuihin tuloksiin (ei terminaalia) + diskontattu tuloskasvu.

Nettovelkaa en vielä tsekannut mutta vähän tuli sellainen ‘this game is rigged’ fiilis kun tein Valmetin ja Harvian ensimmäisinä ja molemmat osuivat lähes täydellisesti tämän hetken markkina-arvoon kun ekseliin lyödään ultramaltilliset korko 3% tuloskasvu 0% :no_mouth: (nettotulos on myös napattu keskiarvona menneiltä vuosilta, ei viimeisintä - tosin kovin pitkältä en lähtenyt kaivamaan)

Ainakin tuntuu siltä että ymmärrys kasvaa kun noita prosenteja ruuvailee. Tuloskasvun vaikutus QT sijoituscaseen ainakin lävähti silmille kuin märkä pyyhe. :thinking:

Tokmanni näyttäisi arpomani k.a. tuloksen perusteella olevan arvostettu n. 70% vrt 20v 0-kasvu eli halpa mutta epäilen että tässä pitäisi ottaa huomioon jotain kaupan alalle tyypillisiä kertoimia tai haavoittuvuutta inflaation ja koronnousun osalta, mene ja tiedä.

Mutta vaikka sijoitukset sulaa niin homma etenee! :partying_face:

19 tykkäystä

TietoEvry YTD -9 %. Vähään on sijoittaja nykyisin tyytyväinen, laihoja on kalat :fish:.

Ei pahalla Johannes, samassa laskuvirrassa tässä itse kukin kajakoi ja mukava on lueskella kaupoistasi.

20 tykkäystä

Minulle tulee aina Victoria’s Secretistä mieleen tämä kohtaus.

2 tykkäystä

Veikkaan että tämä yhtiö tunnetaan Sammakko meemeistä ja osakkeisiin viittaavasta nimestään.

5 tykkäystä

Tietäjät kyllä tietää mikä yhtiö on kyseessä :grin: Victoria Secret se ei siis ole. Jos joku tarvitsee vielä lisävinkkiä, niin kyseinen yhtiö on tunnettu myös mm. sammakoista…

5 tykkäystä

Jep, luulen että vasta kun itse räpeltelee jotain exceliin (tai omaa massiivisen päässälaskukapasiteetin) näkee kuinka herkkiä osakkeet ovat eri oletuksille.

Yhden vuoden tuloksella P/E luku ei kerro paljoa kun firman nykyarvo on ne tulevat kassavirrat vuosien päästä tulevaisuudessa.

21 tykkäystä

Onko OL3 normaalissa kaupallisessa käytössä joulukuussa 2022? Itse epäilen, valitettavasti että ei.

  • Kyllä
  • Ei

0 äänestäjää

2 tykkäystä

Onko kukaan muu huomannut kuinka paljon nyt tulee ilmoituksia Suomeen rakennettavita uusista voimalaitoksista?

Nimim. “miksi kusta hyvä markkinatilanne”

3 tykkäystä

Aivan varmasti on kunhan vuodesta ei puhuta mitään

16 tykkäystä

Korjasin, piti lukea joulukuussa 2022 :smiley:

Yleensä kaikki kriisit korjaantuu ajan myötä, mutta voiko tulevaisuudessa käydä niin, ettei kasvua rajallisessa maailmassa enää saada aikaiseksi, esim. raaka-aineiden vähenemisen/loppumisen takia. Myös väestönkasvu luo ongelmia niin, ettei ruokaa yksinkertaisesti kuivuuden takia pystytä tuottamaan tarpeeksi ja nälästä johtuva kuohunta lisää epävarmuutta entisestään. Kiinan, Yhdysvaltain, Venäjä ja EU:n kamppailu maailmanherruudesta johtaa epävarmuuden lisääntymiseen ja sotiin. Eripuran johdosta todellista muutosta ilmastoasioihin ei saada aikaiseksi, maapallon lämpötila nousee niin, että osalla alueilla elämisen edellytykset loppuvat ja suuret pakolaisvirrat ovat esim. EU:n arkipäivää ja niistävät taloudellisen kasvun ja eripura/levottomuudet lisääntyvät.

Parempi kehityksenkulku olisi se, että saastuttaminen saataisiin aisoihin suurvalloissa India, Kiina, Yhdysvallat, Venäjä, Brasilia, Indonesia jne… Kehitettäisiin uusia saasteettomia energiamuotoja, uusia raaka-aineita. Ilmaston lämpeneminen saataisiin kuriin, jolloin ruuantuotanto helpottuisi, myös väestöräjähdystä pystyttäisiin hillitsemään. Suurvallat pääsisivät sopuun ja yhdessä ratkoisivat maapallon ongelmia. Ihmiskunta on selvinnyt vakavistakin kriiseistä tähän päivään ja voi vain toivoa, että niin tapahtuu tulevaisuudessakin, mutta nyt tulevat ongelmat ovat mittavia, saa nähdä kuinka niitä ratkotaan. Markkinatalous ei voi oikein toimia, ellei ole jatkuvaa kasvua, toki voi olla taantumia, mutta pääsääntöisesti on menty ylöspäin, mutta onko se tulevaisuudessa enää mahdollista?

8 tykkäystä

Näin tämän paikan ehkä parhaimpana lankana laittaa ilmoille tämä välikevennysvideo joka on tosin tullut jo puolitoista kuukautta takaperin, mutta törmäsin itse siihen vasta tänään.

Ben Mallah on Amerikkalainen jonkinsortin kiinteistöbisneksellä rahansa tehnyt veijari, joka on alkanut vuosia takaperin tekemään youtubeen itsensänäköistä materiaalia, jossa sitten kertoo omista bisneksistään hieman ehkä humoristiseinkin ottein. Kieli poskessa siis.

Nyt kuitenkin törmäsin videoon, jossa käsittelee lyhkäisesti ihan sijoituspuolen asioita…

Lyhyt sijoittajan ABC.

Herralla muutenkin kärkkäät mielipiteet, piti mm. Teslan Self-Driving ominaisuutta mainiona, koska voi syödä samalla leipää, polttaa tupakkaa sekä lyödä vaimoaan ja lapsiaan (Eri video siis kyseessä). Toki kieli poskessa tämäkin kerrottuna.

3 tykkäystä

17.8 alotin salkun tyhjennyksen myymällä yli puolet pois ja loputkin lähti viime viikon alussa joitain rippeita lukuunottamatta. Syynä äärimmäisen yksinkertainen tekninen analyysi sepestä, huonot näkymät tulevaan talveen ja viimeisenä vielä @Jukka_Lepikko :n twiitti mahdollisesta korjausliikkeestä vahvisti päätöksen, kiitos vaan siitä. Aiemmin en ole kaikkia myynyt nyt tuli vaan fiilis et kannattaa pari kk katsoa sivusta tilanteiden kehitystä ja näyttäis et sattu myynnit kohdilleen. Uskoisin tuolla 3900 kohdilla aloittavani taas ostot.

6 tykkäystä

Otinpa tossa viime viikolla töissä yhden 18v juniorin sivuun ja sanoin sille (en suositellut mitään, sanoin vain), että jos mää olisin 10 vuotta nuorempi niin kyllä mää ainakin aloittaisin osakesäästämisen. Kaveri oli sattumoisin jo tovin haudutellutkin asiaa podcasteja kuuntelemalla muttei ollut saanut aikaiseksi vielä mitään konkreettista. No mutta kovasti kyseli sitten aiheesta ja käytiin semmonen n.45min peruskurssi läpi siinä. Tänään hän sitten lähestyi mua ja näytti puhelimesta että nyt on peli avattu ja ekat kolikot mennyt Suomen ja maailman indekseihin. Hyvä hyvä hyvä hyvä hyvä.

122 tykkäystä

Sitten indeksit romahtaa, myy kaikki kuopassa ja on ikuisesti sinulle vihainen

50 tykkäystä

Tää foorumin fiilis alkaa olemaan mallia ‘lasi on puoliksi tyhjä jos riittääkään’ :partying_face:

15 tykkäystä