Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Polttoaineen hinta on suhteellista. Itse olen tankannut auton tänä vuonna kolme kertaa. Viimeksi toukokuussa. Kilometrejä taitaa olla jotain 2000-2500km välillä. Ei edusta suurtakaan kuluerää vuotuisesta vaikka olisi 5€/Litra. Kaikille ei ole tilanne sama.

5 tykkäystä

Ensiviikon inflaatiouutinen:

“Saippuan hinta +500% viikossa”

:smiley:

4 tykkäystä

Kyllä bensankulutus on oma taiteenlajinsa, kun ajaa itselataavalla hybridillä. Tänä vuonna on tullut kierreltyä monia mielenkiintoisia kärryteitä, jotta saa sen sen EV-symbolin palamaan. Esim. ykköstietä voi ajaa Turusta Helsinkiin siinä motarin vieressä mutkittelevaa “vanhaa tietä”. Siinä ei paljon ohiteltavat traktorit haittaa, kun ysivitosen hinta on huidellut jossain kolmen euron lähettyvillä.

3 tykkäystä

Kokeneemmat sijoittajat ovat neuvoneet, että jos häviät indeksille, vaihda vertailuindeksi. Tätä soveltaen, jos käyrä menee väärään suuntaan, vaihda käyrä. Yleisesti ottaen v-käyrä menee vastakkaiseen suuntaan kuin kurssikäyrä, joten oikea-aikaisilla valinnoilla käyrä osoittaa jatkuvasti yläviistoon. Niin helppoa se menestyminen on :sunglasses:

Esim. tähän tyliin: alla oma käyrä tänä vuonna. Ihan hyvin on mennyt taas :rocket:

7 tykkäystä

First North on yllättävän hyvä vertailuindeksi tälle vuodelle.

11 tykkäystä

Tuskin ymmärrän energiatekniikasta sen enempää kuin kukaan muukaan tavallinen kansalainen, mutta käytännön esimerkkinä mainittakoon, että meidän OKT:ssa, jossa on puukiuas ja koneellinen ilmanvaihto, on sähkönkulutus saunan lämmitystä seuraavan vuorokauden aikana tunnistettavasti matalampi kuin päivinä, jolloin saunaa ei lämmitetä. En muista paljonko ero on, mutta jos joku muistuttaa, niin testaan talvella ja jaan tulokset Elenia-sovelluksesta. :handshake:

19 tykkäystä

Tänään tuli “mestariajatus” että kyllä tämä osakepoiminta saa nyt riittää. Että lyödäänpä kaikki lihoiksi ja jatkossa 20 rahastoon ultrahajautetusti ja vieläpä ajallisesti automaationa kuukausittainen summa. Kerran 5.vuodessa salkun tsekkaus. Sitten kävi mielessä että onkos se pohjan merkki tässä. Sinänsä rahastojen osuuden lisäys olisi kyllä ihan rationaalista itselle. :slightly_smiling_face:

13 tykkäystä

Kyllä se totuus vaan on tarua ihmeellisempää. Saksan keskuspankin tarina:

Reichsbank 1876 ==> Bundesbank (aluksi kutsuttiin tosin Bank der deutschen Länder) 1948 ==> EKP 1999.

  1. Vuonna 1913 ehdoton usko siihen että Reichsmark tulee aina olemaan täydellinen pitkän aikavälin arvon säilyttäjä.

Kukaan ei näe miten geopolitiikka liittyy valuutan vakauteen tai epävakauteen.

==> valuutta tuhoutuu kaksi kertaa täysin muutaman vuosikymmenen sisään koska geopolitiikka

  1. Saksan valuutta on tuhoutunut täysin kaksi kertaa muutaman vuosikymmenen sisään

==> siitä muutama vuosikymmen eteenpäin ja D-markalla maailman paras maine arvon säilyttäjänä

  1. EKP:n synty Bundesbankin perillisenä, tiukat kirjaukset joilla tämä lähtökohta sementoidaan.

Geopolitiikka ei ole enää ajankohtainen asia, mietitään kaikkea mahdollista muuta.

==> siitä muutama vuosikymmen eteenpäin ja reaalinen ohjauskorko on 8 prosenttia pakkasella ja EKP tukee massiivista julkista syömävelkaantumista bondiostoin

24 tykkäystä

Miettikää kun Eurokriisissä ei oltais valittu moraalikadon tietä. Oltais valittu se tie, että noi etelän paska valtiot laittaa hommat kuntoon tai lentää Eurosta ja EU:sta niskaperse otteella pihalle.

Silloin olisi varmaan ollut aika paskat pari kolme vuotta, mutta nyt näyttäis jo paremmalta ja kaikilla ei olis velkasäkit täynnä. Tähänkin ongelmaan olisi varmaan printattu muutama sata miljardia, että ongelmat häipyy hetkeksi pois. Ilmeisesti tarvii olla 9% inflaatio, että joka ongelmaan rahaprintteri ei voi olla ratkaisu.

Toisaalta jos mikään muu ei auta, niin varmaan kokeilevat sitä rahaprintteriä sitten viimeisenä vaihtoehtona.

Euro ja nykyinen EU on virhe. Kauppa-alueena olisi varmaan ollut ihan kohtuu toimivaa menoa, mutta tää sekoilu on päästetty liian pitkälle.

En edes jaksa kirjoittaa tähän Saksasta maakaasusta ja heidän “vihersiirtymästä”. Verenpaine nousee jo nyt tarpeeksi.

15 tykkäystä

Jos on koneellinen tulo ja poisto, niin todennäköisesti sinulla on ilmanvaihtokoneessa lämmön talteenotto (LTO) ominaisuus. Riippuen millainen systeemi siellä on, niin LTO:n hyötysuhde on yleensä jotain 50-80 % välissä. On sitten puu tai sähkökiuas, niin osa lämmöstä siirtyy poistoilmasta LTO avulla takaisin tuloilmaan mutta silti osa menee ilmanvaihdon mukana ulos eikä siirry saunasta asuintiloihin. Eli sauna eroaa olohuoneessa palavasta hehkulampusta ainakin siten, että sen olkkarin hehkulampun tuottama lämpö siirtyy kokonaisuudessaan asuintiloihin.

Ilman lämmön talteenottoa voi jopa 20-40 % lämmöstä mennä ilmanvaihdon mukana ulos, ja tuosta hukkalämmöstä siis LTO:lla saadaan se 50-80 % talteen. (Poisoilmalämpöpumpulla eli PILP:llä päästään vieläkin parempiin lukuihin.) Vastaavasti kesällä tietenkin on mahdollista ottaa talteen esim. ILP avulla jäähdytettyä kylmää, ja siirtää sitä takaisin tuloilmaan (jos LTO ei ole ohitettu)

Btw, jos on puukiuas, niin kannattaa sulkea kiukaan pelti kun kiukaassa ei ole enää hiillosta, jotta lämpö menee sinne LTO järjestelmään eikä suoraan piipusta pihalle.

Ja tärkeä muistutus! Älkää KOSKAAN pysäyttäkö koneellista ilmanvaihtoa kokonaan esim. sähkön/lämmönsäästö mielessä, sillä se on varma tapa homehduttaa moderni talo!! Ilmanvaihdon tarkoitus on (ilmanvaihdon lisäksi) pitää talo lievästi alipaineisena, ja alipaineen katoaminen on hirveän iso riski rakenteille.

18 tykkäystä

Jaha, pitää pistää pillit pussiin tältä päivältä. Tapahtumarikas päivä ja suunta jälleen tuttu eli alaspäin.

Mutta huumoriin lopetan. Venäjän pakotelista ja maahantulokielto? :rofl:

17 tykkäystä

Voisko se @Porssimajava käydä järsimässä poikki pohjoismaista Saksaan johtavan siirtokaapelin, niin saataisiin meidän sähkön hinnat normaaliksi. Nyt taidetaan meillä maksaa keski-eurooppalaisen sinisilmäisyyden hintaa myöskin. Kiitos

T. Pirkko -68

23 tykkäystä

-Tällaisilla perheen sisäisillä “lainoilla” ei ole oikean rahoituksen kanssa mitään tekemistä. Isukki siellä taustalla, kuten aina, taannut koko jutun.

2 tykkäystä

Jännä nähdä onko uudessa hallituksessakin kaikki Mäkipäitä. Onhan tämä jo surkuhupaisaa touhua. Suorastaan lehtoilua.

2 tykkäystä

Tämä on todella tärkeä seikka. Vaikka olen sijoittanut jo 20 vuotta osakkeisiin, niin ei ne isoimmat laskut silti miltään upealta tunnu salkun arvon huvetessa.
Ok, ymmärrän hyvin että laskumarkkinoilla voi pitkäjänteinen sijoittaja tehdä hyvää tiliä. Aikaperspektiivin tarvitsee vain olla tarpeeksi pitkä.
Nuorempia ja kokemattomampia sijoittajia ajatellen tämä 2020-luvun sijoitusilmasto hieman huolettaa. Ei ole helpoin aika aloitella osakesijoittamista, kun mediat täyttyy kriisiotsikoista ja YTD on roimasti miinuksella. Paljon pitää olla ymmärrystä sijoittamisen fundamenteista, että pysyy pää kylmänä.
Yhdessä toinen toistamme tukien tästäkin selviydytään. :pray:

20 tykkäystä

Ehkä tällainen bumtsibumi olisi konkassa, jos olisin hommannut tätä. :thinking: Luin eilen aamupäivällä tämän firman yhtiöraportin, joten ehkä se vaikutti hieman asiaan. Tosin olen nykyään lukenut kaikkien firmojen laajat raportit ja yhtiöraportit läpi. :slight_smile:

Jos @timontti:lla on midas touch, niin mulla on vastaavasti ruoste touch. Tai ehkä on enemmänkin siitä kyse, että toisella meistä on järkeä, taitoa ja tietoa. :face_with_monocle:

Mulle on kaikki ihan selvää ja siksi olen superanalyyttisena ostanut kaikkea järkevää hyvin ajoittaen, mikä on näkynyt mm. prosenteissani. :upside_down_face:

9 tykkäystä

Mulla ei ole mitään hajua mitä markkinalla tapahtuu :smiley: En ole ollut näin vaikealukuisessa markkinassa vielä aikaisemmin. Siksi nyt aika varovaisena…

38 tykkäystä

Sijoittamista tuli harkittua kauan ja samalla tuli tankattua mahdollisimman paljon oppia sijoituskirjallisuudesta. Lähdin mukaan heinäkuussa rahastoilla sekä muutamalla tarkkaan harkitulla suoralla osakehankinnalla. Vähän olen osakkeita tässä matkan varrella lisäillyt, mutta pitänyt sijoitussuunnitelmasta tiukasti kiinni. Toisaalta tuntuu hämmentävältä kun rivit paistaa punaisena suurimman osan päivistä.Koitan kuitenkin pitää focuksen pidemmällä aikajänteellä. Olen koittanut rauhoitella itseäni sen varjolla että hyvä saada kunnon tulikaste samantien alkutaipaleella kun sijoitetut summat on suhteellisen pieniä.Nyt on osakkeissa ja rahastoissa kiinni 20% ja aion pitää käteisposition reippaana siihen asti että olen saanut tarpeeksi luottoa omiin valintoihin.

16 tykkäystä

Muistan jostain lukeneeni että laadukkaat ja kasvavat yhtiöt pärjäänät laskumarkkinassakin kohtalaisesti. Samaa toitottivat Redeye Top picks salkusta. Pärjännyt kuulemma laskukuukausina reilusti indeksiä paremmin. No tältä se sitten todellisuudessa näyttää.
Ost tilin nousu ja tuho. Tätä ei ole sotkemassa vivut, ipot, treidit, korot tai verot. Brutaalia.

96 tykkäystä
5 tykkäystä