Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Vastataan nyt täällä kahvihuoneella kun taitaa olla kahvihuone kamaa:
Eikös korkotaso oo noussu noin 100% kesäkuun lopusta, joten Oma Säästöpankki kasvattanu korkokatetta noin 2 miljardia euroa? Aika rajusti kyllä hyötyvät tosiaan. Ja ketjun otsikko pitää ainaki paikkansa, jos korot jatkaa nousua :smiley:

edit: lainattu viesti oli siis eilisestä omaSP posarista viimistä virkettä lukuunottamatta.

2 tykkäystä

Rothoviuksen artikkeli on maksumuurin takana, joten en pääse sitä lukemaan. Kuitenkin aika radikaali tuo hänen otsikon kommentti tähän tilanteeseen. Uniperista ja Venäjän sijoituksista huolimatta Fortum on elinkelpoinen yritys, joka on joutunut kasvaneiden vakuusvaatimusten tilanteeseen ulkopuolisten voimien vuoksi. Eli Fortum tarvitsee valuuttaa maksaakseen myymänsä sähkön vakuudet, ei siihen, että joku maksaisi Uniperin tai Venäjän hölmöilyt. Uniper selviäisi, vaikka Venäjän tehtaat kansallistettaisiin ja Uniper menisi konkurssiin tänään.

Vertaisin tuota kommenttia tässä siihen, että kun kesällä lehmät päästetään laitumille syömään ja juomaan purosta omin voimin, annettaisiin niiden kuolla janoon pois kuivan kesän aikana, kun purosta on vesi loppunut, eikä hotsita hakea niille vesisaavia. Voihan niinkin maatilanpitäjä tehdä, mutta yhtä järkevää se olisi, kuin päästää Fortum tässä tilanteessa konkurssiin kasvaneiden vakuusvaateiden vuoksi.

No, tämä on vapaa maa ja jokaisella on oikeus kertoa mielipiteensä.

6 tykkäystä

Eilen keksittiin lehdistön toimesta, että ydinvoimaloiden tehoa mitataankin “lämpöteholla” ei sähköntuottoteholla. Toimittajien laatu ei ole viime vuosikymmeninä parantunut.

29 tykkäystä

:face_with_raised_eyebrow:

27 tykkäystä

Entä jos kaikki ajattelevat näin. Hmm.

1 tykkäys

Porsche AG:n listaaminen on kiinnostava. Nyt VOW3 (Volkswagen AG) omistaa kokonaan Porsche AG:n. PAH3 (Porsche Automobil Holding SE) on Porsche-Piech perheen sijoitusyhtiö, josta perhe omistaa puolet. PAH3 omistaa noin VOW3:n 32 % osakekannasta ja 52 % äänivallasta.

Nykyinen omistusjärjestely on ollut (oikeuden siunaamana) voimassa vuoden 2013 lopulta. Siksi alla kuvassa kurssikäyrät siitä asti. Pitkään menivät samoilla käyrillä, mutta 2021 lopussa alkoivat erkanemaan. PAH3 on siis sijoitusyhtiö, joka omistaa muutakin kuin osuuden VOW3:sta.

IPO:n yhteydessä PAH3 ostaa 25% Porsche AG:n kantaosakkeista, loput jäävät VOW3:lle. IPO:ssa merkittäväksi tarjottavat osakkeet ova etuoikeusosakkeita ja niitä tarjotaan 25% muille sijoittajille. Loput jäävät VOW3:lle. Puolet Porsche AG:n osakkeista on kantaosakkeista ja puolet etuoikeutettuja.

Volkswagenin tiedotteen mukaan Ad hoc: Board of Management and Supervisory Board aim for an IPO of Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG and decide on the next step with the "intention to float"

In preparation for the IPO, the share capital of Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG has been divided into 50% preference shares and 50% ordinary shares. As part of the IPO, a total of up to 25% of the preferred shares in Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG would be placed with investors from the holding of Volkswagen AG.

In connection with the intended IPO, Porsche Automobil Holding SE would acquire 25% plus one share in the ordinary share capital of Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG from Volkswagen AG at the placement price of the preference shares plus a premium of 7.5%.

4 tykkäystä

Enäähän puuttuisi se, etä Nordea julkistaa jonkun päivitetyn suosituksen alipainottaa osakkeet ja ennustaa alempia indeksitasoja vuoden loppuun, niin voisi olla varma pohjien olevan ohi😃

7 tykkäystä

Jälleen vastuutonta spekulaatiota. En kyllä usko, että pohjat oli tässä. Vernerin mukaan globaali osakepaino on yhä korkea ja esim. se Bitcoin huitelee yhä yli 18k$ eli mitään oikeaa kapitulaatiota ei kyllä ole ollut :sweat_smile: Pienempien yhtiöiden kohdalla pohjat toki voi olla jo käsillä, jos nyt laskuprosentteja mutuillaan.

Toisaalta mihinkään isoon alen loppurysäykseenkään en ehkä usko, koska elämän realiteetit ovat kyllä kaikilla tiedossa.

5 tykkäystä

Kun puhutaan reaktorin tehosta, niin on oikein puhua nimenomaan lämpötehosta.

EDIT:
@OldFeki

Ydinvoimayhtiö TVO on saanut luvan nostaa Olkiluoto 3:n tehon yli 60 prosentin sen täydestä tehosta. Stuk hyväksyi Teollisuuden Voiman lupahakemuksen tänään 6. syyskuuta 2022.

TVO nostaa reaktorin tehon portaittain 60 prosentista täyteen 4 300 megawatin lämpötehoon.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/dfba35f8-9ce0-4d79-9c05-febb382b7894

4 tykkäystä

Ja kun puhutaan ydinvoimaloiden tehosta on nimenomaan oikein puhua sähkötehosta.

Ehkä toimittajien olisi ainakin syytä mainita kummasta tehosta milloinkin puhutaan. :slight_smile:

4 tykkäystä

Missä on kiveen hakattu, että aina mennään kapitulaation kautta? Minusta tätä yleistetään täällä foorumillakin liikaa.

Ei näihin mitään tarkkaa mittaria ole markkinataloudessa. Reaalimaailman kriisit ja katastrofit ohjailevat paniikkia ja kaaosta.

16 tykkäystä

Ei tarvitse tietenkään mitään kapitulaatiota ollakaan. Mutta se, että joka suostuu maksamaan bittirahasta noin paljon, indikoi minulle, että kaikkea ei olla nähty.

Mutta en tiedä enkä osaa ennustaa. Toivon parasta ja pelkään pahinta, mutta sijoitan rahaa markkinoille joka kuukausi strategiani mukaisesti.

10 tykkäystä

Bitcoinin ath oli about 56k€, nyt 18k€. Messevä -67% lasku.

En tiedä kapitulaatiosta mutta ei tuo nyt miltään kevyeltä kesäIltapäivän sadekuurolta kuulosta.

19 tykkäystä

18 kiloa bittirahasta kuulostaa silti aika härskiltä, mutta kuten sanoin, spekulointia

3 tykkäystä

Googlesta: “Bitcoin all-time high is $69,045.00.” Nyt n. 18 800 dollaria, eli lasku noin 74 prosenttia. Ottamatta kantaa siihen, miten paljon laskuvaraa vielä on, onhan tuo jo tässä vaiheessa kokenut kovia.

Edit: Meille toki vastatussa viestissä tarkoitetuissa euroissa mittaaminen relevantimpaa, vaikka yleensä dollarimääräisestä arvosta puhutaankin

7 tykkäystä

Töitä tarjolla.

103 tykkäystä

Kuulostaisiko 0.00018$ bittirahasta paremmalta? Siihen hintaan saat pienimmän btc-osan eli Satoshin :stuck_out_tongue:

7 tykkäystä

Jep.

Aika moni arvostettu sijoittaja kannustaa seuraamaan yleistä keskustelua ja ilmapiiriä. He nostavat kirjoissaan esiin ESIMERKKEJÄ aiemmin vallinneesta äärimmäisestä sentimentistä.

image

Tässä on mielestäni sijoituskeskustelussa menty perse edellä puuhun. Moni sijoittaja on tulkinnut nämä esimerkit ennusmerkeiksi.

“Minä ostan sitten, kun Kauppalehden etusivulla lukee…”

Todellisuudessa näitä erilaisia signaaleja sentimentistä on rajaton määrä. Niitä on helppo osoittaa aina jälkikäteen. Ehkä edellisviikolla Business Weekissa hehkutettiin, että tästä ei ole kuin suunta ylöspäin.

Osa signaaleista osoittaa yhteen suuntaan ja osa toiseen. Niistä voidaan kuitenkin vetää jotain johtopäätöksiä, kun tarkastellaan isompaa joukkoa. Tulevaisuudesta ei voi sanoa yhtään mitään.

2021 mietin, että kumpi on todennäköisempää:

  1. Sentimentti kääntyy iloisemmaksi
  2. Sentimentti kääntyy murheellisemmaksi

Samaa voi miettiä tänään. Ei yhden otsikon, yhden osakkeen tai yhden talousviisaan kommentin perusteella, vaan koko havannoidun ilmapiirin perusteella.

Useimmiten vastaus on, että en tiedä eikä sillä ole väliä.

TLDR: noita hahmotelmia laskumarkkinan vaiheista, taksikuskeja tai talousmedian otsikoita ei kannata pitää mittatikkuna.

PS. Heti, kun sain viestin kirjoitettua, Tecnotree-ketjuun kilahti uusi viesti.

26 tykkäystä

Länsimaisia kotitalouksia koettelee nyt ennätysnopea inflaatio. Ostovoiman odotetaan hupenevan myös jatkossa, sillä Euroopan energiasektorin ongelmien korjaaminen kestää vuosia ja energian korkeista markkinahinnoista vasta pieni osa on mennyt läpi kuluttajille. Euroopan keskuspankki pyrkii estämään kovan inflaation valumisen palkkoihin vakuutuksillaan hintavakauden säilyttämisestä ja erittäin nopeilla koronnostoillaan heikentyneestä talousnäkymästä huolimatta.

“Hyvinkin erilaiset kehityskulut tästä eteenpäin ovat mahdollisia. Voimme päätyä euroalueella pitkäänkin hintojen ja palkkojen nousukierteeseen, joka pitää korot korkealla pitkään. Toisaalta voimme nähdä jo piankin syvän taantuman, jossa laaja-alaiset hintapaineet kaikkoavat nopeasti ja tarvitaan jälleen elvyttävää rahapolitiikkaa”, pääekonomisti Tuuli Koivu kertoo.

1 tykkäys

Jos puhuu “18k euroa bittirahasta” on mielestäni vähän sama asia kuin sanoisi, että osake on kallis jos sen kappalehinta on 1000€. Eihän se kappalehinta kerro loppupeleissä juuri mitään. Eli yksinkertaisesti sanottuna, sitä hintaa pitää verrata johonkin. Osakkeissa tämä on huomattavasti helpompaa kuin vaikkapa Bitcoinissa, mutta Bitcoinin kokonaismarkkina-arvoa voi verrata esimerkiksi kullan vastaavaan ja tehdä sitä kautta lähteä analysoimaan.

9 tykkäystä