Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Mitä tuo Lifa Air oikein myy? Lähes pelkästään hengityssuojaimia? Silloin ymmärrän tuon liikevaihdon laskun.

Juurikin näin, ja olen täysin samaa mieltä! Itsekään en tässä ole kauheasti nähnyt järkeä sijoituksen näkökulmasta.

Uskon että loppujen lopuksi nämä palvelut (ainakin nykyiset) saattavat olla yksi “kasvua hinnalla millä hyvänsä” ajan mentaliteetin ilmentymä joka saattaa romahtaa omaan mahdottomuuteensa.

4 tykkäystä

Ei niinkään vastaukseksi sinulle kuin ehkä enemmänkin asiana josta itse vieläkin yritän rimpuilla irti. Eli tuo viimenen lause haastavista asioista (hienoista malleista - tässä tapauksessa kyse DCF):

Monilla meistä ja etenkin teoreettisen koulutuksen saanneilla on monesti harha tulevaisuuden ennustettavuudesta etenkin jonkin hyvin monimutkaisen ja “hienon” mallin kautta. Totuus on kuitenkin hyvin toisenlainen ja tästä oli mainio linkkaus viime viikolla täällä kahvihuoneella Inderesin kahvihuone (Osa 5) - #4477 käyttäjältä Wallet_Nahlroos (itseltä meni tuolloin ohi, mutta onneksi eilen tämä oli linkattu pörssin suunta ketjussa - kiitos @Wallet_Nahlroos tuosta alkuperäisestä linkistä ja @musa_2 sen linkkaamisesta uudelleen!). Eli usein monimutkainen tai hieno mallinnus tulevaisuuteen on kuitenkin pohjimmiltaan vain monimutkainen viritelmä yksinkertaistuksia, jotka lopulta johtavata harhaan. DCF mallin osalta on Juha Kinnusen hyvä artikkeli aiheesta (6) Arvonmäärityksen ihmeellinen maailma, osa 1: DCF-malli | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus.

Eli mitä yritän tässä tuoda esiin eri menetelmien (arvonmäärityksen tässä tapauksessa, mutta pätee laajemminkin) arvoa ei määritä niinkään menetelmä monimutkaisuus kuin se kuinka luotettavasti se auttaa (sijoitus)päätöksen tekemisessä. Lyhyesti monimutkainen =/= luotettava tai hyödyllinen.

Useimmissa etenkin ihmisiin sidoksissa olevissa asioissa @Sijoittaja-alokas mainitsemat perusasiat ovat paljon merkityksellisempiä kuin oman pään sekoittaminen lisäämällä erilaisten muuttujien määrää.

Eli tuottaako yrityksen liiketoiminta rahaa ja miksi se tuottaa (tai ei tuota)? Ja mitä kauempana tulevaisuudessa mahdolliset tuotot ovat sen enemmän voi eteen tulla tilanteita, jotka muuttavat yrityksen onnistumisen edelletyksiä ja siten riskeeraavat nämä tulevaisuuden tuotot.

Toki tuo DCF on avuksi näiden hahmottamisessa, mutta hyvä ymmärtää myös monimutkaisempiin malleihin liittyvät rajoitteet ja ettei tulevaisuutta voi kukaan ennustaa luotettavasti. EDIT: Lisään vielä näiden mallien rakentelun olevan luultavasti avuksi tieteen puolella auttamaan meidän ymmärryksen kasvattamista eri tekijöiden riippuvuussuhteista.

5 tykkäystä

Jännä mitenkä Suomen hallitus alkaa vaikuttaa enemmän ja enemmän joltain tutulta tuolta itänaapurista.

Ensiksi rakennetaan Exit-vero, piikkilanka-aita maan rajojen ympärille jolla on tarkoitus estää yksityishenkilöiden pääomien vapaa liikkuvuus pois maasta.

Sen jälkeen aletaan työstämään pakkolakia koskien työssä käymistä. Aika tutun kuuloista.

Miksi (ääri)Vasemmiston kanssa aina kaikki tiet vievät Roomaan?

52 tykkäystä

Samoin Jani-Petterit haetaan peruskouluun :grinning:

1 tykkäys

Onkohan tässä hexin tulospettymys ennätys saavutettu :grin:

Edit: reaktiokin tuloksen mukainen

kuva

Edit2: toi ylempi kuvahan vanheni nopeasti :smiley:

kuva

30 tykkäystä

Asia tosin oli näin ennen mutta nykysin ei pidä paikkaansa. Joku sopimuksia muutettu tai lähes kaikki ravintolat huijaavat Wolttia. Hinnat eivät enää vastaa ravintoloiden hinnastoja.

Nämä alusta palvelut lisäävät ravintoloiden menekkiä aivan tolkuttomasti. Itse söisin noin 90% vähemmän nouto ruokaa jos sitä ei saisi helposti ovelle. Enkä varmasti ole mitenkään erikoistapaus.

2 tykkäystä

Lifa air on kyllä suurin puhallus mitä heti tulee mieleen. En ole näissä viimeaikaisissa anneissa ollut aktiivinen , joten ei minulta pois, mutta tutkiva journalismi voisi vähän hiillostaa pääjärjestäjää ja tutkia tapausta tarkemmin.

7 tykkäystä

Osakkeet voi nousta yli 100%, mutta laskea vain 100%. Olen vihdoin saavuttanut absoluuttisen laskun!

22 tykkäystä

Sama juttu täällä :cold_face:

9 tykkäystä

Onkohan Nordnet nurin muillakin?

3 tykkäystä

Joo rikki on, vika on heidän päässään, salkku todennäköisesti ei ole vetänyt -100% :smiley:

Webissä näkyy osa. Mobiili kai kokonaan särki.

1 tykkäys

Nurin on. Kaupan käynti seis. Sama alkaa kahvitteleen…

2 tykkäystä

Tästä lifa airista tulee kyllä vahvasti mieleen modulight. Ei ole mennyt ihan niinkuin listautumisessa on haaveiltu

Seppo vähensi viime kuussa vain 1 000 kpl. Tämä yllätti ainakin minut. Lifan ketjua seuranneena kummastuttaa miten tässä voi olla vielä ammattilaisia mukana. Eikö Seppo hoida enää itse sijoituksiaan?

Jouni Hynynen näyttää tuplanneen omistuksensa. Varmaan kiva tuplata omistus elokuussa vain huomatakseen, että syyskuussa omistuksen arvo on vähemmän kuin ennen tuplausta. Muusikko (tai kaimansa) pisti silmään Sepon lisäksi listalta, jonne pääsee muuten jo alle tonnilla mukaan. Enpä muista nähneeni vastaavaa. :slight_smile:

En välttämättä koskisi rahastoihin, jotka löytyvät vielä suurimmista omistajista.

6 tykkäystä

Toimii epävakaasti…jännä ilmaisu sille joka ei toimi ollenkaan. Nyt muuten heräsi…

Ok, kokeilenpa… :+1:

Joo näyttää että saivat korjattua, ainakin webbi näyttää taas toimivan normaalisti.

2 tykkäystä

Toimii, hyvä! Nyt ehdin hakea vain kahvikupin käteen… :grinning:

Kiitos paljon! :slight_smile: Palaute piristää.

Pyrin siihen, että Vartti sopii hyvin vasta-alkajalle (tottakai osa menee ohi mutta missä lajissa ei menisi?) mutta myös ammattilaisille.

Olen saanut ammattilaisiltakin paljon palautetta että Vartti korvaa Bloombergin terminaalin. :smiley:

49 tykkäystä