Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Aika vaikuttava suoritus näin pieneltä maalta, kun ollaan päästy tälle listalle kolmella eri kohteella. :partying_face: :grimacing:

Olkiluoto 3 on jo ihan omaa luokkaansa, mutta Triplan keskus ja Metsä Groupin biotuotetehdas ovat myös listan mukaan hintalapultaan noin 1,3 - 1,7 miljardia dollaria. Hieman mielenkiintoisesti Burj Khalifa ja Petronasin kaksoistornit olivat myös molemmat (inflaatiokorjatulta) hinnaltaan noin 1,7 miljardia dollaria.

7 tykkäystä

Pepsi raportoi eilen. Orgaaninen kasvu Q3 16% vaikka Convenient Foods ryhmässä volyymit pieneni 1% ja Beverage puolella kasvoi 3%.

→ Aikamoisia hinnankorotuksia

29 tykkäystä

@Arimatti_Alhanko
Hyvä esimerkki siitä, että ei tämä vielä maailmanloppu ole, vaikka vähän korot nousee ja rynkyt paukkuu. Huonompinakin aikoina tavaraa menee kaupaksi ja palveluille on kysyntää.

Isoäitini kertoi juuri joku aika sitten sota-ajasta ja totesi hurjimman kokemuksen olleen, kun piti paeta pommikoneita kesken elokuvanäytöksen. Järkyttävää tottakai, mutta samalla hän kertoi, että elokuvissa käytiin joka viikko jos vain oli mahdollista, joskus jopa pari kertaa viikossa.

Vähän ehkä ääripään esimerkki, mutta kuitenkin.

19 tykkäystä

Hyviä uutisia. Jos maailma selviää Venäjästä voimme olla paremmin turvassa sukupuutolta tai ainakin massiiviselta alueelliselta tuholta.

Nasan luotain onnistui ohjaamaan asteroidia uudelle radalle.

17 tykkäystä

Noiden asteroidien kääntäminen radaltaan taitaa olla helpommin tehty kuin Venäjän kurssin oikaisu :slightly_frowning_face:

15 tykkäystä

Pistän Kamux langasta vastauksen kahvihuoneelle.

Olen havainnut yhteiskunnassa ilmiön, jota itse kutsun paremman puutteessa “teknologiaoptimismiksi” (en tiedä onko tämä virallinen termi tai tarkoittaako sana oikeasti jotain muuta).

Olen bongannut kyseisen ilmiön esimerkiksi 3d elokuvien (90-luvulla), virtual realityn, streamattavat pelit, metaversen, tekoälyn, itseohjautuvien ajoneuvojen ja monen muun kanssa. Lyhykäisyydessään ilmiössä on kyse siis siitä, että näennäisesti pätevä teknologia floppaa tai myöhästyy (ja aiheuttaa karvaita pettymyksiä) kun ihmiset innostuvat teknologian mahdollisuuksista liian aikaisessa vaiheessa - eli ennen kuin kyseisen teknologian toteuttamiselle on realistisia mahdollisuuksia. Uskon kyllä, että esim. itseajavat autot ovat varmasti tulossa, mutta todellisuudentaju tuntuu ihmisiltä unohtuvan kun näistä uusista “breakthrough” innovaatioista on kyse.

Jonkinasteisesta paradigman muutoksesta teknologiaoptimismissa on kuitenkin kyse, sillä aiemmin uuteen teknologiaan suhtauduttiin paljon pessimistisemmin. Tietokonettakin prototyyppailtiin jo 40-luvulla ja tuolloin IBM:n johtaja uskoi että markkinoita on ehkä viidelle tietokoneelle ja vielä 70-luvulla IBM:llä uskottiin, että ei ole mitään syytä miksi kukaan haluaisi tietokoneen kotiinsa. Tämä toimii kuitenkin myös osoituksena siitä, miten kauan uuden innovaation kaupallistaminen saattaa myös kestää. Nykyään kehitystyö ei ehkä yleensä kestä 80 vuotta, mutta hidasta puuhaa keksiminen silti on. Kunnes päästään jonkin kriittisen pisteen yli ja teknologiasta tulee oikeasti mahdollista.

20 tykkäystä

Pieni kysely ajankuluksi foorumille liittyen siihen, miten yksittäisten yhtiöiden arvostukset voivat vaikuttaa jo melko uskomattomilta. Tai RedEyen (bull?)-analyytikoiden sanoin “Growt at a ridiculous price” (tavoitehinta-asteikon Bear-hintaan matkaa lähes +90%)

Tässä lukuja ja tietoja eräästä yhtiöstä

Marketscreeneristä tunnusluvut (luultavasti ei täysin paikkaansapitävät kun edellisvuosien numerot oli kevyesti ristiriidassa tulosraporttien lukuihin, johtuu mahd. valuuttamuunnoksista tai jostain). Mutta pääpuolin oikeansuuntaiset.


Velkaa on yritysostojen johdosta jonkin verran (Debt/EBITDA yli 3x), mutta yhtiö ei ole missään määrin ongelmissa ja pyrkii laskemaan sen alle tavoittelemansa 3x piakkoin.

Yhtiön graafi:

Viimeaikaiset toimitusjohtajan kaupankäynnit:

"har den 7 oktober genom bolaget “X” köpt aktier för 99 500 euro till en genomsnittskurs på 1,58 euro per aktie.

har den 6 september genom bolaget “X” köpt aktier för 15 000 euro till en genomsnittskurs på 1,97 euro per aktie.

har den 2 september genom bolaget “X” köpt aktier för 19 700 euro till en genomsnittskurs på 1,97 euro per aktie.

har den 1 september köpt aktier i bolaget för 49 200 euro till en genomsnittskurs på 1,97 euro per aktie."

Yhtiön toimiala on pitkällä ajalla melko defensiivinen, mutta voi hetkellisesti kyykätä hieman. Yhtiö on kuitenkin performoinut hyvin ja vielä Q2 liikevaihto kasvoi yli 30%, josta n. puolet orgaanista ja kannattavuus pysyi aiemmalla hyvällä tasolla.

Kysymys: Vaikuttaako yhtiö yllä mainittujen tietojen perusteella houkuttelevalta kohteelta salkkuun?

  • Kyllä
  • Ei
  • Ehkä

0 äänestäjää

Spoiler.

Kyseessähän on siis Median and Games Invest, kuten jotkut saattoivat arvata

2 tykkäystä

Tänään oli salkun vilkaisupäivä, yleensä tapana on ollut, että katson illalla vasta, mutta hoidin sen nyt pois alta. YTD on miinuksella viiskyt ja jotain.

Viime vuoden marraskuussa käteinen + sijoitukset olivat yhteensä noin 90 000 euroa ja tämän kuun luku on siinä 66 000 - 67 000 euroa. Eli euromääräisesti tiputus ei ole iso, mutta olen viime vuoden loppupuolelta lähtien tehnyt, niin paljon töitä kuin saan ja säästämisaste on hyvin korkea. Asuntolainaa olen lyhentänyt samalla.

Jotain ikävää ja jotain hyvää, mutta nyt jatkan töiden paiskimista ja toivon osaavani ostaa parempia yhtiöitä kuin aikaisemmin. Tykkään siis tehdä paljon töitä ja säästää eikä kukaan pakota minua mihinkään.

Jos Alokas luottaa, että pääsee vihreälle, niin luottakaa tekin omaan tulevaisuutenne. No nyt, kun sanon luottavani tulevaan, niin kukaan ei enää luota tulevaisuuteen ja sitten menette sikiöasentoon lattialle itkemään. :grimacing:

72 tykkäystä

Kysymys nyt tänne, kun en keksi muutakaan paikkaa. Onko se tosiaan totta, että Xetrasta ostettujen lappujen osinko verotetaan yhtiön kotimaasta riippumatta Saksan verokäytäntöjen mukaan?

Ei kai? Luin jostain, että ihan lähitulevaisuudessa (puolivuottataijotain) kaikki, jotka ostavat sellaisen itseajamisjutun teslaansa, saavat 40 tonnia vuodessa tuottoa siitä.
:wink:

Mikä on päivän väri tänään klo 15:30 jälkeen?

Valistunut näemykseni:

  • :green_circle:
  • :red_circle:

0 äänestäjää

1 tykkäys

Indekseissä vihertää komeasti ja omassa salkussa kusetusmarkkinat ja kriisit valloillaan, kaikki rivit verenpunaisina ja salkku tänäänkin kuukauden bruttopalkan verran alas.

30 tykkäystä

Tärkein muuttuja on kuitenkin ollut sijoitustuotto. Suomessa eläkerahaa hallinnoivat pääosin Ilmarisen, Varman ja Elon kaltaiset isot eläkevakuutusyhtiöt. Muutaman viime vuoden aikana ne ovat onnistuneet sijoitustoiminnassaan yli odotusten. Tässä niitä tuki keskuspankkien nollakorkojen politiikka, joka nosti osakkeiden, kiinteistöjen ja muiden sijoitusten arvoa.

Miten lie jatkossa

7 tykkäystä

Ei ole totta, ainakin itselläni BPn osingot menee oikein brittien 0% lähdeverolla ja aikoinaan Shellin A sarja meni oikein hollannin verotuksella.

1 tykkäys

Ottaisin silti verovapaan sijoitustilin aikalukituksella. Noh, katsellaan sitten viidenkymmenen vuoden päästä :laughing:

Ei oo kovin moni inflaatiomittari maailmalla yllättäny viimeaikoina muuta ku negatiivisesti…

image

12 tykkäystä

Pelkään että tämä juttu ei tule vanhenemaan mukavasti. Asiantunteva toimittaja olisi kysellyt miten UKn eläkerahastot voi olla romahduksen partaalla, mutta Suomessa kaikki hyvin. Ei koske Suomea ™.

3 tykkäystä

Sanoit videossa jotenkin näin:
“Tämän vuoden PE on 13 ja ensivuodelle ennustetaan 12”.

Pidän hyvin realistisena. Tähän päädytään kun Tulokset laskee 10%, mutta kurssit laskee 15% :slightly_smiling_face:.

3 tykkäystä

Mitä enemmän tähän suomen eläkejärjestelmään tutustuu, sitä paremmalta se näyttää.

Tulevaisuudessa eläkkeet voidaan oletettavasti maksaa kokonaisuudessaan näistä rahastoista ilman erillisiä eläkemaksuja.

2 tykkäystä

OP:n listaus tuloskauteen.

10 tykkäystä