Inderesin kahvihuone (Osa 5)

En nopeasti keksi mitään konkreettista ja järkevää seurausta tämän kaltaisten strategisten virheiden vuoksi. Lundmark on toteuttanut hänelle annettua tehtävää (kassan investointi vesi- ja ydinvoimaan) ja jutusta selviää, että riskejä on tunnistettu, mutta riskin todennäköisyys on arvioitu niin pieneksi, että on riskeistä huolimatta edennyt. Jokaisessa riskien arviossahan on näitä minimaalisen todennököisyyden riskejä, jotka realisoituessaan voivat aiheuttaa yrityksen konkurssin tai vaikka ihmishengen menetyksen. Ei kaikkea voi tekemättäkään jättää vaikka riskejä on.

Tänään kaikkien mielestä Venäjän kaasuun toimittamisen riskit olivat päivänselviä jo 2016, mutta jostain syystä Uniperin riskeissä julkinen keskustelu painottui paljon enemmän Uniperin fossiilipäästöihin ja kiukuttelevaan johtoon kuin kaasun toimitusvarmuuteen.

Nyt Lundmark siis myöntää, että strategia oli virhe, mutta ei se ole mikään rikos, mistä pitäisi saada sakkoja tai menettää takautuvia palkkatuloja. Mainehaitan ja keskustelupalstojen vihat toki Lundmark on ansainnut.

29 tykkäystä

Tässä on Jukka Oksaharjun tekemä mielenkiintoinen katsaus Helsingin pörssin suuryrityksiin sekä niiden Q3-tuloksiin. :slightly_smiling_face:

Helsingin pörssin yleisindeksi on laskenut vuoden alusta 18 prosenttia. Euroopassa on laajentunut sota, inflaatio on 40 vuoden huippulukemissaan ja useat korot ovat kohonneet yli kymmenen vuoden huippuihinsa. Energiakriisikin kolkuttelee nurkan takana. Kuluttajien luottamus on Tilastokeskuksen koko mittaushistorian heikoimmalla tasolla.

Tätä taustaa vasten parhaillaan kiivaimmillaan käynnissä oleva pörssiyritysten Q3-tuloskausi on tarjoillut pääosin vahvoja lukemia ja keskimäärin rauhoittelevaa viestiä markkinoille. Tähän mennessä Helsingin pörssin 25 suuryrityksestä jo 17 on kertonut heinä-syyskuun lukunsa osavuosikatsauksensa julkistamalla. Liikevaihto- ja tulosluvut ovat osin kuin eri maailmasta kotitalouksien kohtaama arkinen todellisuus ja pelkokerroin.

15 tykkäystä

Vaihtakaa toimittajaa te joilla Helen, tuohan on irvokas kommentti.
Vähä kuin se et pankin tuulikaappiin jää hiekkaa köyhän kuluttajan jaloista…

25 tykkäystä

Foorumikansa on puhunut: Muskin Twitter-kaupan nähdään kallistuvan negatiivisen puolelle.

Ainakin Muskin lompakolle kauppa on negatiivinen: kyseessä on ihan törkeä ylihinta, minkä Musk havaitsi itsekin miltei heti Twitterin omistajien hyväksyttyä tarjouksen. Yritettyään kuukausia perua kauppa 44 miljardin hintalapulla Musk lopulta antautui ja toteutti sen. P/E (TTM) on kauppahinnalla 215, vaikka liikevaihdon kasvu käytännössä pysähtyi tänä vuonna reilun viiden miljardin tasolla.

Aktiivisten twiittaajien määrä on laskussa. Mainostajat tykkäävät sellaisista aktiivikäyttäjistä jotka kuluttavat positiivisen harmittomia sisältöjä kuten viihdettä ja urheilua. Nämä aiheet kiinnostavat aiempaa vähemmän, kun taas mainostajia arveluttavat aihepiirit ovat nousussa.

Muskin omien sanojen mukaan kaupan bisnespuoli on sivuseikka, motiivit ovat jalompia: luoda aidosti avoin, globaali keskusteluareena, jolla kansalaisjournalismi kukoistaa. Musk luonnehtii itseään sananvapausabsolutistiksi. Hän on viestinyt vähentävänsä tilien bännäämistä ja poistavansa pysyvät bännit. Samaan aikaan hän on pyrkinyt rauhoittamaan mainostajia kertoen, ettei Twitteristä ole kuitenkaan tulossa mitään villiä länttä. Firman työntekijät ovat hermostuksissaan siitä, että Musk huomautti mainostajille antavansa kenkää 75 prosentille työntekijöistä.

Kaupan varmistuttua näkyvimmät positiiviset reaktiot tulivat MAGA-republikaaneilta ja Venäjältä. Entiset presidentit Trump ja Medvedev onnittelivat Muskia. Venäjän RT-median päätoimittaja Margarita Simonyan lähestyi heti Muskia pyytäen tätä poistamaan RT:n Twitter-tilin propagandatarrat. Muutamassa tunnissa rasistiset, nais- ja homovihamieliset sekä natsimyönteiset twiitit moninkertaistuivat. Monien äärioikeistolaisten tilien seuraajamäärät olivat kasvussa. Meemikryptot lähtivät keulimaan; Dogecoin on kaksinkertaistunut muutamassa päivässä.

Musk on toppuutellut innokkaimpia äärioikeistofanejaan sanomalla perustavansa komitean tutkimaan Twitterin käytäntöjä ja pidättäytyvänsä isoista muutoksista ennen sen analyysiä.

Musk – tai ”Chief Twit”, kuten hän nyt itseään tyypillisen vaatimattomaan ja maanläheiseen tyyliin kutsuu – on laittanut itsensä hankalaan paikkaan. Jäädään seuraamaan, miten hän lopulta Twitteriä kehittää. Painetta tulee eri puolilta, kun bännätyksi joutuvat laitaoikeiston yksityishenkilöt sekä jopa autoritaaristen maiden toimijat Kiinaa ja Venäjää myöden vyöryvät hänen puheilleen Twitterissä. Usein kovia, jopa messiaanisia odotuksia seuraa karvas pettymys kun arki koittaa ja iso laiva kääntyykin hitaasti tai ei lainkaan.

53 tykkäystä

Kaiken kurjuuden ja vakavan keskustelun sekaan IS:n jäniskevennys.

No huh-huh…


Kimi Räikkönen paljasti saunassa, millainen vakuutus hänellä on - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Mukavan leppoista talviajan sunnuntaita :love_you_gesture:

3 tykkäystä

Pakko kehaista @Contrafun:ia muutamasta asiasta. :slightly_smiling_face:

Contrafun tekee erilaisia hienoja koosteita mm. tuloksista ja webcasteista. On hienoa analyytikoiden kommenttien lisäksi myös lukea muiden näkemyksiä ja poimintoja yhtiöiden asioista.

Olen toistaiseksi ollut liian passiivinen webcastien suhteen ja esimerkiksi Maurin koonnit Incapin ja QT:n “casteista” olivat todella hyvin toteutettuja. Contrafunin webcasteja olen myös samalla tavalla lukenut suurella mielenkiinnolla enkä edes itse osaisi tehdä vastaavanlaisia huomioita.

Ei se vielä, että menee esimerkiksi webcastin katsomisessa aikaa, mutta se miten muutamat jaksavat ahkerasti tehdä niistä poimintoja ja kirjoittaa niistä tänne foorumille meille muille hienosti laadittuja tiivistelmiä. On varmasti analyytikoillekin niistä iloa, koska aina voi mennä heiltäkin jotain ohi tai jäädä muuten huomamatta.

CF tarjoaa todella asiallista ja hyvin kirjoitettua tekstiä, joissa on olennaisimmat pointit eikä toisaalta mitään turhaa. Oma ongelmani on, että välillä jää olennaisimmat asiat huomamaatta ja tulee ehkä tartuttua omiin mielikuviin sekä pieniin asioihin liiaksi, joten näistäkin syistä olen hänen kirjoittamista jutuista hyvin tyytyväinen.

Esimerkiksi näistä CF:n kirjoituksista oli ainakin itselleni hyötyä:

Ja:

15 tykkäystä

Täydellinen joululahja! Ainakin minulle.

Haluaisitko sinä olopussin?

  • Kyllä
  • En.

0 äänestäjää

11 tykkäystä

Jos kasari-Anttilaa ei satu siinä kulmilla olemaan, niin tämä lie aika lähellä tuollaista https://oodie.eu/

En kyllä ole moista hankkimassa. Vaikuttaa toki mukavalta, mutta uskon käytännössä tuon olevan lähinnä ärsyttävän hankala.

1 tykkäys

Kiitos @Sijoittaja-alokas. Varmasti näissä omissa webcastien kirjoituksissa tulee tehtyä väärinkäsityksiä. Paljon sisällössä tulee nostettua esille taustakohinaa, mutta joskus toivottavasti ihan asiaakin.

Onhan noiden yhtiöidenkin osalta tietysti eroa vaativuudesssa, vrt. Omat Tokmanni- jutut vs. Maurin yhteenveto Qt:stä.

Kaikki yhtiöt eivät myöskään julkaise transcriptiä, mikä helpottaisi seurantaa. Onneksi analyytikot tekevät yleensä yhteenvetoa webcasteista. Pakko mainita vielä viimeisin erityisen hyvä kooste, joka oli Erkki Vesolan KONE- kommentti q3- konferenssipuhelusta. Helpottaa paljon, kiitos KONE-analyytikolle. :heart_eyes:
https://www.inderes.fi/fi/uutiset/koneen-q3-raportin-tuomiset

Qt:n webcastista en pystyisi tekemään edes kunnollisia muistiinpanoja, kun oma ymmärrys yhtiöstä ei riitä. @Mauri tekemät yhteenvedot Qt:n ja Incapin webcastista ovat varmasti vieneet useita tunteja aikaa, joten iso kiitos vielä minunkin puolesta Maurille. Helpottaa huomattavasti yhtiön webcastin tulkintaa. :pray:

19 tykkäystä

Twitteristä viis, pitäköön hyvänään, mutta jos Musk kajoaa Teksti-TV:een niin maksan maastamuuttoveron ja muutan Tanskaan.

image

30 tykkäystä

Itsekin mainitsin tuosta KONEen ketjussa. :slight_smile:

Kaipaisin enemmänkin tuollaisia analyytikoiden koosteita webcasteista ja muista; eikä niiden tarvitse olla edes kovin pitkiä, kunhan pääkohdat ovat tuolla tavalla, miten Eki on ne laittanut. Toki analyytikot jo nyt aika hyvin noita koostavat, mutta itselläkin pisti silmään just tuo Ekin kooste. :fire:

2 tykkäystä

Ihmiset ovat nykyisin valmiita hiljentämään ja vaientamaan vastapuolen hinnalla millä hyvänsä. Osa porukasta molemmilalta laidoilta kannattaa oman viiteryhmänsä hallitsemaa fasismia, jossa vastapuoli on nujerrettu täysin.

2 tykkäystä

Erittäin mielenkiintoinen (n. 10 min) video Kiinan asemasta ja oletetusta tulevaisuudesta globaaleilla EV-markkinoilla. Myös “made in china” mielikuvan muuttumista ja Teslan asemaa tässä muutoksessa sivutaan.

Videolla mainitaan lukuisia EV-valmistajia, joilla on omat yhtiökohtaiset ketjunsa, mutta koska “yleis-EV” ketju puuttuu niin työnnän linkin tänne kahvihuoneeseen.

Timontin haastiksesta poimin tämän, mitä jäin sisäistämään.

Mielestäni tämä Timontin vastaus sopii erityisesti näihin aikoihin hyvin ja onhan tuossa suurin osa sellaista asiaa, mikä sopii jokaiseen hetkeen.

Mulla on jonkinlainen “sijoitusrunko” :smile:, minkä mukaan olen mennyt, mutta alan hiljalleen näpyttelemään omaa suunnitelmaa. Tulee samalla kirjoitettua omia ajatuksia ylös, jolloin ne tulevat paremmin käsiteltyä ja ehkä siinä samalla huomaan, jos ajatuksissani on jotain selkeää korjattavaa.

Pitkälle katson, mutta kurssien heiluessa ja otsikoita katsoessa ainakin hetkellisesti mielikin vaihtuu, tosin erityisesti tämän vuoden puolella olen onnistunut onneksi enemmän toimimaan päätösten kanssa rauhallisemmin. Paljon on vielä tekemistä, mutta suunta on ainakin oikea.

Oppiminen ja kehittyminen ovat useimmiten askel askeleelta-touhua eikä hetkessä muutenkaan pääse koviin tuloksiin - toki poikkeukset vahvistavat säännön. Toisaalta kuukausien ja vuosien kuluessa askeleita ( esim. luetut jutut, kuukausittaiset sijoitukset) alkaa olemaan melkoinen määrä, jolloin tulokset varmasti näkyvät.

4 tykkäystä

Kuinka näyttää arsene wengeriltä. Leapardi kuosilla olis kyllä upea.

2 tykkäystä

En ihmettelisi yhtään vaikka twitterin käyttäjämäärä romahtaisi jos hörhöpopulaatio Trumpin ja venäläisten johdolla pääsee ääneen,onneksi en ole tarvinnut moista niin ei oo tarvetta erotakkaan siitä.

Hienoa nähdä rehtejä asiallisia ihmisiä, jotka uskaltavat vielä myöntää virheensä eikä syyttele muita.

4 tykkäystä

Sosiaalisessa mediassa 10% käytäjistä tuottaa 90% sisällöstä. Kauniisti sanottuna toisen ääripään hörhöt sanovat jotain mistä toisen ääripään hörhöt suuttuvat ja sitten alkaa ulina.

Ulinaa seuraa kiinnostuneena tolkun ihmiset, jotka eivät omasta mielestään ole hörhöjä mutta jaksavat keskustella hörhöjen keskustelusta.

Parasta vain luopua somesta kokonaan. En keksi huonompaa tapaa ajankäytölle kuin somettaminen ja kohdennettu mainontaa loppuu välittömästi kun lakkauttat tilisi.

18 tykkäystä

Kuten ehdittiin sanoa, molemmilla puolilla on äärihulluja.

Ei millään pahalla, mutta jos näät vain toisen puolen olevan äärihulluja, niin on tainnut toisen puolen propaganda toimia aika hyvin. Ei kannata ihan sokeasti seurata, koska se on yleensä se mitä kannattajista halutaan.

Itse katson twitteristä pääosin sijoitushömppää ja muuta hauskaa, mutta käyttötunnit viikon aikana on todella pienet. Itseä myös mietityttää esimerkiksi Facebookin lapsipornoon liittyvät ongelmat twitterin tulevaisuutta enemmän.

Tässä kohtaa on syytä muistuttaa, että myös Inderesin keskustelufoorumi on osa somea. Pitääkö täältäkin pysyä poissa? :grimacing:

Voisi kyllä sanoa, että sosiaalinen media piikkasi foorumeiden kultakaudella ennen Facebookkia. Myöhemmin tulleet alustat soveltuvat huonommin rakentavaan keskusteluun, pahimpana esimerkkinä juuri Twitter merkkirajoituksineen.

5 tykkäystä