Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Kantsisi perustaa. Jos osti bondeja kun 10y 3m korkokäyrä flippasi karhumarkkinassa 2000 ja 2006 teki huikeat voitot. Vuoden 1973 karhumarkkinassa kävi vähän huonommin*. Ikävästi on vaan 70-luvun henkeä tässä tilanteessa: sota ja energiakriisi.

*Videosta noin kohdasta 22min

5 tykkäystä

ADHD voi olla myös tietyillä elämän osa-alueilla vahvuus. Itse olen sen verran vanhaa koulukuntaa että omalla koulutaipaleella tällaista ei oltu edes määritelty. Oli vaan ylivilkkaita, keskittymiskyvyttömiä, häiriköitä, impulsiivisia persoonia yms. Usein myös väärinymmärrettyjä.

Varmasti se että itse tunnistaa oireensa, oppii niiden kanssa elämään ja itsensä hyväksymään auttaa paljon. Myös se että ei pidä itseään viallisena vaan etsii tästäkin ne hyvät puolet ja suuntaa energiansa johonkin hyvään ja itseään kiinnostavaan.

13 tykkäystä

Juuri näin, tosi hienosti kirjoitit kaiken kaikkiaan. :+1: Kouluaikani ei pahemmin myöskään näistä puhuttu.

Olen koettanut vähän näin ajatella ja uskon, että jutussa mainituista jutuista energisyys, heittäytymiskyky ja sinnikkyys mielestäni löytyvät itsestäni. Myönnän sen, että näen joskus itseni viallisena ja tässä on vähän vielä työsarkaa. :slight_smile:

On haasteita, joihin olen itse keksinyt työkaluja ja ammattilaisilta saan niitä varmasti lisää. Ei tästä voi mennä kuin eteenpäin, vahvuuksia hyödyntäen ja uusia “työkaluja” hyödyntäen.

13 tykkäystä

Hyvä kirjoitus. Siinä häiritsi ainoastaan se, että sisältö oli menneisyyteen haikailevaa viisastelua eikä eteenpäin katsovaa visiointia. Yritän tuoda esiin eteenpäin katsovaa näkökulmaa.

Sivuutit ydinvoimaan liittyvät merkittävät ongelmat, joiden takia siitä ei – hyvästä syystä – tullut maailman loppumattoman energianjanon tyydyttäjää. Näitä ongelmia ei ole kyetty ratkaisemaan viimeisen 80 vuoden aikana eikä kyetä tulevaisuudessakaan. Fossiilisten polttaminen tuottaa saasteita ja hiilidioksidipäästöjä. Ydinvoima tuottaa vuosituhansia vaarallisena pysyvää säteilevää jätettä. Uraanikaivokset ovat saastuttaneet ympäristöä ympäri maailmaa, vaikka ne ovatkin pois silmistämme. Kaksi kolmesta vaarallisimmasta ydinvoimalaonnettomuudessa on sattunut maailman kehittyneimmissä maissa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Tsernobylin onnettomuuden jäljet näkyvät silloin eläneissä suomalaisissa ja ympäristössämme edelleen.

Rajusti fossiilisten energialähteiden käyttöön nojaava Kiina lisäsi offshore-tuulivoimakapasiteettia viime vuonna määrällä, joka vastasi 80%:sta koko maailman lisätystä offshore-tuulivoimakapasiteetista. Kiinan tuulivoimarakentaminen tarkoittaa, että tuulivoima on turvallisuutensa lisäksi myös hyvin kannattava energianlähde. Euroopassa kesti kolme vuosikymmentä kasvattaa offshore-tuulivoimakapasiteetti samalle tasolle kuin Kiinassa vuoden aikana.

Maailman tuulivoimakapasiteetti oli viime vuonna 837GW. Vuodessa se auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä 1,2 miljardia tonnia, joka vastaa koko Etelä-Amerikan hiilidioksidipäästöjä. Uusien tuulivoimaloiden laskennallinen hyötysuhde on n. 45%. Koko maailman tuulivoimakapasiteetti, laskettuna kolmasosan hyötysuhteella, tarkoittaisi 174:ää Olkiluoto 3:n kokoista ydinvoimalaa. Jos tuulivoiman vuosittain tuottamaa energiamäärää verrataan kaikkien (347 kpl *) maailmalla käytössä olevien ydinvoimaloiden keskitehoon (863MW) vastaa tuulivoiman energiantuotto viime vuonna n. 320:tä nykyisin käytössä olevaa ydinvoimalaa. Tuulivoima on aidosti ongelmien ratkaisija jo nyt – ei mitään nappikauppaa.

Tuuli- ja aurinkovoiman rakentamisen myötä lisääntyvät merkittävät panostukset itse energiantuotannon lisäksi myös mm. energian varastoinnin kehittämiseen. Vastaavaa kehitystä on tapahtunut aikoinaan myös vaikkapa öljyn kohdalla. Mitä enemmän investointeja sitä nopeampaa kehitys tulee olemaan. Pelkästään öljy-yhtiöiden ennätyksellisten voittojen verottamisesta saataisiin merkittävä lisäpanostus tuulivoiman ja muun uusiutuvan energian keräämisen ja kehittämiseen. Tuuli- ja aurinkovoiman yksi merkittävä positiivinen puoli on sen tasa-arvoa lisäävä ja konflikteja vähentävä vaikutus. Uusiutuvia energianlähteitä on saatavilla merkittävissä määrin niin Afrikassa kuin Amerikassakin eikä alkuinvestoinnin hintalappu ole miljardeja.

Ydinvoiman kohdalla keskustelu on hakeutunut hitaan rakentamisen sijaan “turvallisiin” pienvoimaloihin. Niitä pitäisi pystyttää kymmeniätuhansia ympäri maailmaa vaikka ensimmäistäkään ei ole vielä rakennettu. Kyseessä on “hukkuvan oljenkorsi” sillä aikataululla, jossa muutokset pitäisi saada aikaiseksi. Kaikki tietävät myös, että turvallista ydinvoimaa ei ole. Ukrainan sota antoi jälleen muistutuksen siitä, että riski on aina olemassa vaikka tulevaisuuden tuotantoprosessikin olisi idioottivarma.

Tuulivoiman ja muun uusiutuvan energian kohdalla ihmiskunnan isoin ongelma on se, että sitä ei rakenneta tarpeeksi. Hiilidioksidipäästöjen “net zero”-tavoite on tuulivoiman avulla mahdollinen, mutta tuulivoiman rakentamista pitäisi edistää kaikin mahdollisin keinoin. Ydinvoimaa ei missään skenaariossa pystytä rakentamaan lähellekään samaa tahtia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Kysymys ei ole siitä, etteikö tuulivoima riittäisi ihmiskunnan energiantarpeisiin tulevaisuudessa siinä mittakaavassa, että hiilidioksidipäästöt saadaan kuriin. Energiakriiseistä on selviydytty aiemminkin eivätkä ne ole koskaan olleet oikeita paikkoja tehdä tulevia vuosikymmeniä vaikuttavia päätöksiä. Olen optimisti ja uskon, että tämän talven mittainen energiakriisi Euroopassa antaa ihmiskunnalle vielä aiempaakin painavampia syitä, miksi muutos tarvitaan. Modernille yhteiskunnalle riittää matalampikin ERoEI. Jokainen uusiutuvien kehitykseen investoitu euro tai dollari nostaa sitä entisestään.

Edit. * +USA 93kpl

35 tykkäystä

Enpä ihmettelisi, jos otettaisiin palstan aktiivisimmat käyttäjät ja tutkittaisiin, että löytyisi jokunen muukin vastaavan tyyppinen diagnoosi.

10 tykkäystä

Tervehdys kaikille! :slight_smile:

Ensiksi alkuun haluan esittää pahoittelut, koska emme ole antaneet yleisesti ottaen oikein ohjeistuksia, miten näitä pankkien ja muiden analyyseja saa jakaa. Myönnämme, että välillä niihin on puututtu tarkemmin ja välillä on jopa jäänyt huomaamatta monet tapaukset eikä varmasti osin meillä ole aina ollut selkeää linjaa näissä.

Olemme pohtineet asiaa yhdessä ja mietimme, että olisi hyvä olla olemassa yleiset suunta-antavat ohjeistukset, jotka voi tarvittaessa jakaa muistutukseksi foorumilaisille (ja ylläpidolle!!!). Eli tässähän ne sitten olisivat:

OP:lta on tullut selkeät ohjeistukset:

Yleisesti ottaen mielestämme kaikissa on hyvä pitää linja, että liika on liikaa. Koko sivun tai tekstin kuvakaappaus tai muu kopiointi ei ole ok, mutta OP:n ja kaikkien muiden materiaaleja saa kuitenkin omin sanankääntein viedä eteenpäin jne.

Esimerkiksi Dansken, Handelsbankenin ja Nordean taholta ei olla oltu meihin yhteydessä, mutta pidetään niissäkin linja ettei koko sivuja tai tekstejä kopioida, vaan panostetaan enemmän siihen referointiin.

Olette hienosti referoineet ja jakaneet ennenkin tietoja täällä, joten luotamme luonnollisesti teihin ja noudatamme parhaamme mukaan yhdessä yllämainittuja linjauksia. Tämä viesti ei ole reklamaatiota foorumilaisten suuntaan, vaan enemminkin tämä on meidän ylläpitomme paikka katsoa peiliin - myönnämme tekemämme virheet.

Pyydämme anteeksi, koska tästä on ollut varmasti hieman harmia ja hämmästystä useammille.

Tämän pohjalta opittuamme virheistämme; haluamme kiittää ymmärryksestä sekä teidän foorumilaisten panoksesta tämän Foorumimme laadun eteen! :pray:

25 tykkäystä

Jos materiaali on yleisessä jaossa niin saako sen kopioida? Linkittäminen uutiseen/julkaisuun on käsittääkseni ainakin sallittua?

2 tykkäystä

Voi helvetti sentään, yön aikana lävähtänyt permabannit Twitteriin, “alustan manipulointi ja roskaposti”-sääntöjen rikkomisesta. Mun twitterkäyttäjä on yli kymmenen vuotta vanha, ei historiaa mistään sääntörikkomuksista. Lähinnä selailen finanssitwitteriä ja satunnaisesti tykkäilen jostain.

23 tykkäystä

Kiitos! Hyviä kysymyksiä, vastaan tähän lyhyesti + jaoin tuonne tiimimme chattiin hyvät kysymyksesi, jos täsmennämme myöhemmin tarkemmin näitä kohtia.

Linkittäminen on aina sallittu, jos pankin tai muun tahon uutinen ja materiaali on jaettu yleisesti jakoon, niin ei silti sitä tekstiä mielellään kokonaan saisi kopioida tai ottaa kuvakaappauksia koko sivusta. Referointi ja linkitys on usein paras tapa. :slight_smile:

3 tykkäystä

Oletko sattumalta ajatellut Elon Muskista mitään pahaa viime aikoina?

19 tykkäystä

Huomasin, että aiemmin algoritmien valitsemat twiitit vähenivät. Varsinaista dataa minulla ei ole sen osoittamiseksi, mutta jouduin mm. lisäämään kymmenkunta twitter-tiliä seurattaviksi, sillä niiltä ei enää tullut fiidiin ensimmäistäkään twiittiä ilman seurantaa.

Noh, ilman tilausta twitter-fiidiini on kuitenkin ilmestynyt joka päivä muutama venäjän trollitili (ks. alla), joissa venäläismieliset tilit jakavat valheitaan, kuten vaikkapa nämä kaksi →

image

Tällaisia viestejä ei ehdotettu minulle ensimmäistäkään vielä toissaviikolla. Nyt joka päivä.
“Laika” ilmoittaa osoitteekseen Mariupol, Russia ja “from_kherson” Kherson, Russia.

8 tykkäystä

Pirun kovan vastarinnan saivat Mariupolissa vain 20%:lla.

7 tykkäystä


Kuka tunnustaa näppäilyvirheen. 37k kappaletta Konetta 4 euroa liian kalliilla.

44 tykkäystä

Rahamiehet liikkeellä😭

5 tykkäystä

No pahus, pahoittelut asiavirheestä🫣

2 tykkäystä

Tuli yhtäkkiä mieleen, kun vähän väliä kuulee jollain kaverilla olevan tykytyksiä tai verensokerinheittoja, että kuinkahan kalliiksi tämäkin kriisi ja inflaatio todellisuudessa tulee ”pinnan alla”, ottamatta huomioon edes sitä, että ajaudumme ostovoiman heikentymisen vuoksi varmuudella taantumaan. Kuinka moni on jäänyt sairaslomalle, kun lisääntynyt stressi heikentää vastustuskykyä? Vanha sanontakin kuuluu, että kun eliitti sairastuu flunssaan, työväki kuolee jo keuhkokuumeseen. Kuinka moni, varsinkin vielä työikäinen, on sitten kuollut sairaskohtaukseen taloudellisten ongelmien vuoksi? Kuinka moni on tehnyt itsemurhan? Kuinka moni on alkoholisoitunut? Kuinka moni sähkölämmitteinen talo palaa ”vahingossa” jota ei saa myydyksi jossain muuttotappiopaikkakunnalla? Kuinka moni mökki homehtuu tuonne perämetsään kun omistajalla ei ole varaa pitää sitä lämpimänä? Korona tappoi ihmisiä, mutta kyllä tämäkin aika vahinkoja saa aikaiseksi. Mitä vahinkoja tämä tekee köyhien perheiden lapsille, joilla ei ole osaa eikä arpaa mihinkään ja joista kasvaa uusi tulevaisuus?

Tällaisia vain mietin ajankuluksi.

35 tykkäystä

Jatketaan synkkää listaa: Suomessa kuolee Euroopassa suhteellisesti eniten (mukana myös Norja ja Turkki) alle 25-vuotiaita huumeisiin.

Eläkkeellekin pääsee burniksen takia 45-vuotiaana ellei aiemminkin.

5 tykkäystä

Anteeksi tyhmä kysymys, mutta miksi pitää erikseen mainita, että Norja kuuluu Eurooppaan???

3 tykkäystä

No pilkunviilaajille korjattakoon :blush:

3 tykkäystä

Suomalaisessa kulttuurissa on syvällä tietynlainen kilpailu siitä, kuka juo eniten viinaa. Kovat jätkät juovat muut pöydän alle. Muualla kai osataan juoda vähän sivistyneemmin. Toki nuoriso on keskimäärin tässäkin asiassa fiksua ja vanhempia sukupolvia rauhallisempia, mutta kyllä se sama kulttuuri elää silti huumeiden käyttäjissäkin. Ei ihme, että sakkia tippuu, kun miehisyys mitataan sekavuuden tasosta.