Inderesin kahvihuone (Osa 6)

”Indeksirahasto voittaa keskimääräisen sijoittajan”-väitettä näkee paljon tälläkin foorumilla. Se on myös totta. Indeksi voittaa käytännössä aina mediaanituottoa saavan osakepoimijan. Sitä todennäköisemmin mitä pidempi on aikajakso. Mutta olen käsittänyt että valtaosa sijoittajista ymmärtää väitteen väärin. Yksittäisiä osakkeita satunnaisesti poimivan sijoittajan tuotto-odotus on kuitenkin ihan sama kuin indeksin tuotto-odotus. Yksittäisiä osakkeita poimimalla kun voit osua johonkin helmeen jolla voit voittaa indeksin vaikkapa sadoilla prosenteilla. Mutta huonolla osakevalinnalla voit hävitä indeksille ”vain” sen 100%. Tämä johtaa siihen että jokaisen indeksin mediaanituottoa tuottava osake häviää kyseisen indeksin tuotolle. Ja sitä suuremmalla marginaalilla mitä pidempi on tarkasteltava aikajakso.

Osakepoimija lähtee siis tuotto-odotuksen suhteen samalta viivalta indeksiin nähden. Ei useiden prosenttien takamatkalta. Todennäköisesti hän häviää kuitenkin indeksille, mutta voittaessaan indeksin voittaa sen keskimäärin selvästi isommin kuin hävitessään sille häviää.

19 tykkäystä

Ehdottomasti samaa mieltä, mutta ei kannata kuitenkaan pelkkään shakkiin rajata. Maailma on pullollaan upeita, taktisia lautapelejä.
Nimim. Tänään kaikkien aikojen ennätys itselle takana, vain 9h peliaikaa Twilight Imperiumia, kunnes voitin :ok_hand::muscle:

1 tykkäys

Jos yli 90% sijoittajista on ollut viimeisen päälle huolellisista analyyseistään huolimatta täysin väärässä, näkisin että hyvin keskinkertaisellakin osaamisella keskittymällä isoon kuvaan, on huomattavasti suurempi todennäköisyys päästä parempaan tulokseen. Liika tutkiminen, jo todistetusti, johtaa heikkoon lopputulokseen.

1 tykkäys

Voittaa toki pörssin mediaanituoton koska indeksissä sisään rakennettu mekanismi ylituottoon, mutta se ei korreloi sen kanssa mitä keskivertosijoittaja saa tuottoa.
Jotain on pielessä tuossa arvioissa, koska ainakin Sharevillessä reilu enemmistö biittaa indeksin mennen-tullen, monilla jopa esim yli 1000% tuotto/3v. Itse vastaavalla ajanjaksolla tuotto jotain 4x indeksi ja olen tuotoissa jossakin siellä keskivaiheilla sijalla monta sataa sijaa tuottokärjen takana. Ammattilaiset valehtelee että työpaikkoja riittäisi rahastonhoidossa, todellisuudessa reilu enemmistö osakepoimijoista tuottaa paremmin kuin indeksirahastot, samaa tukee Nordnetin omat tilastot, kertovat että noin 60%-70% asiakkaista ylittää indeksin(Sis. osingot) tuoton.

1 tykkäys

Tämä ei ole matemaattisesti mahdollista. Keskimäärin osakepoimijat tuottavat indeksituoton miinus kulut ja verot.

21 tykkäystä

Oletko laskenut tässä kuluiksi verojen osuuden? Vuosittainen osinkojen verotus tuo yllättävän suuren rasitteen vs indeksi rahasto.

Olet harmillisen oikeassa: en ole suorien osakeomistusten pienikuluisuuslausumassani ottanut veroja huomioon.

Olen toki silloin tällöin pieniä laskelmia aiheesta tehnyt, ja kyllähän se totta on, että osinkojen verotus syö miestä verrattuna edullisiin indeksirahastoihin. Ja hulluintahan tässä touhussa on, että indeksien voittaminen on oikeasti vaikeaa. Senkin ajan, mikä erilaisiin osakepohdintoihin kuluu, jos käyttäisi lenkkipolulla, saisi takuuvarmasti elämänlaadussa parempaa tuottoa.

Samaisesta aihepiiristä on moni muukin lausunut, että rakkaudesta lajiin. Eli tähän kohtaan voi laittaa ne vakioselitykset siitä hyvästä tunteesta, kun osinkoja kilahtaa tilille, ja kun itse vaikuttaa kohtaloonsa, vaikka sitten huonompaan suuntaan. Ja miten mielenkiintoista se osakkeiden kanssa puuhastelu nyt vaan on. Ja vertailukohdaksi voi aina ottaa vaikkapa rahojen hassaamisen autoihin tai viinaan, jolloin osakepoimintahan alkaa vaikuttaa jo suorastaan järkipuuhalta.

7 tykkäystä

Teiden kunto heikkenee aina näin keväällä, kun lumet sulaa ja teiden pintoihin tulee reikiä. Tiemäärärahoja on supistettu ja samaan aikaan päällysteen neliöhinta on noussut huomattavasti. Mietin vain, että onkohan tehty laskelmia siitä, miten paljon teiden huono kunto aiheuttaa lisää kustannuksia ja vaikuttaa esimerkiksi yrityksien tuloksiin.

Aihe on aina ajankohtainen, kuten huomaamme Karin piirroksesta vuodelta 1973.

12 tykkäystä

Itse tiedostan indeksirahastojen helppouden ja järkevyyden mutta sitten joka kuukausi sitä raapii päätä ja hämmästelee indeksien kalleutta. Sitten sitä päätyy ostamaan 14 euron Kamuxia kun näyttää halvemmalta.

55 tykkäystä

Alla on juttua suomalaisten säästämisestä ja selviytymisestä inflaation keskellä.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten säästämisaste laski pakkasen puolelle jo viime vuonna, ja oli loka-joulukuussa -3,5 prosenttia. Suomalaisten kulutusmenot siis kasvoivat inflaation vaikutuksesta suhteessa enemmän kuin käytettävissä oleva tulo.

Kaikkiaan Taloussanomien verkkokyselyyn tuli yli 2 200 vastausta. Näistä enemmistö eli lähes 1 500 kertoi, että heille jää rahaa säästöön pakollisten menojen jälkeen. Noin 900 vastaajista kertoi, etteivät heidän mahdollisuutensa säästämiseen ole muuttuneet vuoden sisällä esimerkiksi hintojen nousun takia ainakaan kovinkaan paljon.

5 tykkäystä

Indeksiin sijoittaminenhan on monellle rahallisten tuottojen puolesta hyvä valinta, mutta meitä sijoittajia on erilaisia. Kaikille rahallinen tuotto ei ole pääasia.
Tässä muutama ryhmä mitä tiedetään löytyvän:

  • Elämyssijoittajat, tyypillinen sijoitus: vuoristoratayhtiö Bumtsi& Bum Oy
  • Veroallergiset, tyypillinen sijoitus: kalastusyhtiö Turska& Vähennys Oy
  • Reaaliosinkokuninkaalliset, tyypillinen sijoitus: ämpäriyhtiö Tok& WoMan Oy
    :expressionless:

Mukavaa pörssi- ja sijoitusviikon alkua kaikille. USA ja Kanada aukeavatkin muutaman tunnin päästä.

14 tykkäystä

Jep kyllä tässä ollaan pakkaselle menty jo kauan sitten. Muutenkaan ei ole aikaa eikä voimia ratkoa noita haasteita, mikä vain lisää stressiä vieden voimia ja lamaannuttaen entistä enemmän, mikä vain syventää kuoppaa. Sen takia en tässä kohtaa nähnyt menettäväni mtn ottamalla esim säästölippaan käyttöön. Ihanaa tämä elämä. No, onneks ei olla luottokorttikierteessä ja onneks on osakkeet mitä voi aina pistää lihoiksi, ja luulenkin että näin täytyykin jossain kohtaa tehdä. Katsotaan mitä blogille siinä kohtaa käy…hmm.

Ei ole kyllä yhtään mielikuvista keksimään, mikä tämän noidankehän katkaisisi. No, ei parane luovuttaa vaan pusertaa eteenpäin…
image

14 tykkäystä

Kovasti samanlaiselta klassiselta kuplalta alkaa tuo Qt:nkin käppyrä näyttää, kuten Nokialla :upside_down_face:

“Sijoittaminen on tylsää, hampaiden pesua”

Martin Paasi kiteyttää elämän ja sijoittamisen suhteen tässä luennossa hyvin.

Väitänkin että jos sijoittaminen on kovin mielenkiintoista, saati jännittävää se ei ole sijoittamista. Käsillä on ennemminkin peliongelma. Se rinnastuu hyvin pitkälle ammattimaisten voitollisten vedonlyöjien touhuun, se on niin tappavan tylsää ja yksitoikkoista, että monella (neurotyypillisellä) hajoaa pää.

Näin on ollut ja näin on aina oleva. Muu on kärpäsen surinaa korvissani.

31 tykkäystä

Jos indeksirahastoista myy vuosittain vain uudelleen sijoitettujen osinkojen osuuden on lopputulos täsmälleen sama kun suorissa osakkeissa ja osinkotuloissa. Paitsi että säästää veroissa.

11 tykkäystä

Turhaan Kalle tästä osinko asiasta paasaat vuodesta toiseen. Minä olen jo luovuttanut.

There are investors who love dividends and investors who understand them - Kennet French.

20 tykkäystä

Tämähän on totta vain maailmassa missä voi sijoittaa vain indeksiyhtiöihin. Jos taas vaihtoehdot 10 vuotta sitten olisi olleet indeksiyhtiöt + revenio, olisi sijoittajat keskimäärin voittaneet indeksin - varmaan kulujen jälkeenkin.

Kaikkien yhtiöiden tasolla laskutehtävä jää jollekkin akateemikolle, mutta luulisi lopputuloksen heittävän indeksituotosta kuitenkin.

Riippuen toki mikä indeksi, oletin että joku yleisimmistä.

Indeksillä tarkoitan koko maailman yhtiöiden markkinapainotettua osakekoria. Kaikkien osakesijoittajien rahat on jaettu markkinapainotteisesti juuri näihin samoihin osakkeisiin. Tästä seuraa että sijoittajat saavat keskimäärin keskimääräisen tuoton(eli indeksituoton).
Tekemällä itselleen tarpeettomia kuluja ja veroja niin jää laskennallisesti näiden verran tuosta keskimääräisestä tuotosta.
Tähän päälle kaikki inhimilliset virheet/biakset ja osakkeiden tuottoprofiilin vinouma niin mediaani sijoittaja häviää indeksille. Pieni osa sijoittajista, välittäjät ja verottajat tietenkin voittaa isosti.

9 tykkäystä

Näin on… Täytyy muistaa myös että osakkeita ostavat myös instituutiot, yritykset, ammattisijoittajat ym. Piensijoittaja harvoin pärjää isommilleen. Sanoisin että piensijoittajan keskimäärämäinen tuotto on hiukan alle indeksin.

Ja jos nyt revenio nostettiin esimerkiksi niin sanon että täällä on niitä reveä yli 60€ tankannaita, kuten myös pumptsibum osakkeita ostaneita, nokiaa yli 60€ hinnoilla ostaneita yms…

Mutta joo… Tällä foorumilla on vissiin vain niitä voittajia🙂

Lähinnä itseä muistuttelen. Juuri viimeksi aamulla vahingossa ajattelin lämpimästi tämän kevään osingoista.

12 tykkäystä