Sijoittamisen psykologia

Törmäsin tällaiseen mielenkiintoiseen tutkimukseen.

En ehtinyt lukea vielä kokonaan, mutta nähdäkseni tässä on havaittu, että monilla kognitiivisilla vinoumilla on sama “kantauskomus” ja yhteys yksilön tapaan käsitellä tietoa.

Thought creates the world and then says, “I didn’t do it.”

—David Bohm (physicist)

One of the essential insights from psychological research is that people’s information processing is often biased. By now, a number of different biases have been identified and empirically demonstrated. Unfortunately, however, these biases have often been examined in separate lines of research, thereby precluding the recognition of shared principles. Here we argue that several—so far mostly unrelated—biases (e.g., bias blind spot, hostile media bias, egocentric/ethnocentric bias, outcome bias) can be traced back to the combination of a fundamental prior belief and humans’ tendency toward belief-consistent information processing. What varies between different biases is essentially the specific belief that guides information processing. More importantly, we propose that different biases even share the same underlying belief and differ only in the specific outcome of information processing that is assessed (i.e., the dependent variable), thus tapping into different manifestations of the same latent information processing. In other words, we propose for discussion a model that suffices to explain several different biases. We thereby suggest a more parsimonious approach compared with current theoretical explanations of these biases. We also generate novel hypotheses that follow directly from the integrative nature of our perspective.

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/17456916221148147

Meitä tietysti kiinnostaa, että mitä tämä tarkoittaa sijoittajan näkökulmasta?

Siihen minulla ei ole valitettavasti vastausta.

Jos ihan maalaisjärjellä lähden maalailemaan, niin yksi käyttökelpoinen havainto voisi olla se, että mikäli saa itsensä kiinni jostakin vinoumasta, niin kannattaa huomata, että varsin suurella todennäköisyydellä olet altis myös muille vinoumille, joilla on sama kantauskomus.

Eli jos esimerkiksi pidät usein sijoitusonnistumisia omana ansionasi, mutta tappiot ja epäonnistumiset johtuvat “kusetusmarkkinoista”, niin varsin suurella riskillä saatat pitää itseäsi myös perusteetta parempana kuin muut sijoittajat. Näille yhteinen kantauskomus on “Olen hyvä!” (kts. kuvakaappauksen taulukko).

At the same time, we have proposed that several biases are actually based on the same beliefs, which leads to the assumption that biases sharing the same beliefs should show a positive correlation (or at least a stronger positive correlation than biases that are based on different beliefs, H2). Thus, collecting data from a whole battery of bias tasks would allow a confirmatory test of whether the underlying beliefs serve as organizing latent factors that can explain the correlations between the different bias manifestations.

Joku parempi käyttäytymistaloustieteilijä voi ehtiessään pohtia artikkelia ansiokkaammin.

27 tykkäystä

Kiitos, hyvää pohdintaa!

Voisiko ajatella niin, että kartta (oma kuva todellisuudesta) ja maasto (todellisuus) ovat eräänlaisessa jatkuvassa tiedonvaihdon tilassa (edellyttää kartan päivittämistä esim. reflektoinnin avulla)?

Emme koskaan voi tavoittaa todellisuutta sellaisenaan, mutta voimme oppia siitä (tuottaa eroja) ja päivittää omaa karttaamme (adaptiivinen sykli) tuottaen etenemisen eväitä.

Kartta ja maasto eivät ole sama, vaikkakin houkutus katsoa ja kokea niin on olemassa.

”Kaikki kartat ovat vääriä, joistakin kartoista voi olla hyötyä.”

12 tykkäystä

Ei muuten mikään huono ajatus! Tuli heti tuosta mieleen aloittelevan suunnistajan kantavirhe eli halu nähdä kartan näkymä maastossa vaikkei sitä oikeasti näy → tapa uskotella itselleen, että kun kartassa on mäki, niin eikö se olekin juuri tämä mäki tässä missä seison, eikös tämä ole vähän niinkuin mäki, pakko sen on olla tämä → sijoitetaan itsensä väärään paikkaan kartalle ja siitä eteenpäin sovitetaan kartan näkymää todellisuuteen yhä voimakkaammalla harhalla. Kunnes jossain kohtaa ne eroavat liian paljon ja on pakko todeta etten taida tietää missä olen. Kun sen hyväksyy, palaa ikäänkuin alkujuurille ja alkaa avoimemmin mielin tarkastelemaan kartan ja maaston yhtäläisyyksiä. Silloin saattaa jopa onnistaa itsensä paikantamaan. Mutta jos se harha ja usko siihen, että näkee itsensä siellä kartalla, on vielä voimissaan niin silloin sitä korjaamista ei tapahdu ja mennään yhä syvemmälle suohon.

Eli varsinkin alussa sitä näkee mitä haluaa nähdä. Kokemuksen kartuttua (=reflektointi minkä mainitsit) maasto (todellisuus) ja kartta (oma käsitys todellisuudesta) alkavat vastata yhä useammin toisiaan ihan oikeasti (oman mielikuvituksen aiheuttama bias vähenee).

Saan helposti tuosta kiinni - on asioiden tutkimista ja sitten on tutkimista. Jos on tutkimisen alkutaipaleella, löytää helposti vain sitä mitä haluaa löytää. Myöhemmin tutkiminen kehittyy ja vahvistusharha ja muut biakset vähenee.

Jos vain pystyy antamaan itselleen sen kasvun mahdollisuuden. Joskus vaikkapa tuo I am good bias on niin voimakas ettei se salli aitoa reflektointia ja kehitystä.

23 tykkäystä

Sijoittamisen aliarvostettuja osa-alueita ovat osakkeiden myyminen, johon mielestäni kiinnitetään usein liian vähän huomiota ja toinen on tietysti tämä sijoittamisen psykologia, eli tämän ketjun pääaiheesta pitäisi olla paljon enemmän keskustelua. :slight_smile:

Tämä oma viestini ei ole ehkä tarpeeksi laadukas tähän ketjuun, mutta ainakin sitten aktivoin ketjua, jos en muuta. Ajattelin kirjoitella siitä, miten itselläni henkilökohtaisesti sopiva osakkeiden määrä salkussa vaikuttaa motivaatioon ja keskittymiseen.

Minulla oli muutama vuosi sitten salkussa noin 10 osaketta ja tuota määrää osakkeita mun oli helppo seurata. No tuosta sitten rivimäärä nousi noin 20 osakkeeseen ja en aina muistanutkaan, mitä salkussa oli… :smiley:

Jokaista “miniriviäkin” automaattisesti seurasin huomioiden senkin ettei näillä ollut rahallisesti suurta merkitystä, vaikka olisivat menneet nolliin. Ne veivät omalla tavallaan energiaa ja huomiota sellaisilta, joissa oli kiinni rahaa 5-10 kertaa enemmän. Eli seurasin minirivejäkin huomaamattani aika tarkkaan, vaikka niiden seuraamisessa ei ollut kovin suurta motivaatiota mukana ja tämä oli huomaamattaan osin isompien sijoitusten seuraamiselta pois, lisäksi stressatutti nämä pikkurivit, jotka välillä heittelivät, miten sattuivat.

Huomasin jossain vaiheessa, että motivaation ja keskittymiseni takia olisi parempi mikäli rivejä olisi hieman vähemmän, jotta stressimääräni vähenisi ja pystyisin omien ominaisuuksien takia keskittymään tärkeimpiin sijoituksiin.

Vielä, kun jonkun rivin vähennän, niin salkussani on noin 15 yhtiötä. Huomaan jo nyt, miten aiempien rivien leikkaamisen jälkeen olo on jotenkin kevyempi henkisesti ja motivaatio korkeampi. Hajautuksen ja muiden syiden takia en tuosta enää rivimäärää tule todennäköisesti juuri laskemaan, vaan 15 tuntuu olevan mulle itselleni henkilökohtaisesti sopiva määrä.

Tekstini ei sisällä suosituksia ja nämä ratkaisuni ovat olleet sellaisia, jotka sopivat mulle itselleni. Tykkään silti yleisesti ottaen seurata laajasti eri yhtiöitä, vaikka salkustani olen nyt useamman yhtiön myynyt, mutta omat salkussa olevat yhtiöt vaatiikin erilaista tarkempaa tehoseurantaa ja voihan sitä kevyemmin lukea lukuisista eri yhtiöistä.

Ehkä tärkeintä oli ratkaisuissani se, että sain henkisesti kevyemmän mielen sekä tietynlaista intoa että motivaatiota nykyisten sijoitusten seuraamiseen. Ei tarvitse enää stressata enää niin monista riveistä. Voi olla, että oma luonne (ja ADHD) saavat itseni kokemaan asiat näin ja siksi tällaiset ratkaisut sekä ajatukset ovat toimineet itsellä.

Jokaiselle toimii vähän omanlaisensa ratkaisut; toisille sopii runsas rivimäärä, toisille melko keskitetty salkku ja joillekin indeksirahastot. Tärkeää on, että mieli on hyvä ja sijoitukset eivät tuottaisi turskaa pidemmässä juoksussa. :smiley:

24 tykkäystä

Luin aikanaan jonkun 100 self help -kirjaa. Ahmin niitä kuin McDonaldsin tuplajuustohampurilaisia. Yksi kirja saattoi hyvin mennä päivässä. Sitten tajusin, että aivojen pikaruokaa ne ovatkin. Samanlainen hieman pöhöttynyt olo jää molemmista. Samaan aikaan sitä haluaa aina vain lisää.

Self help -opuksissa kierrätetään pitkälti samoja ideoita ja ajatuksia. Enimmäkseen ne ovat hyvin kepeää huuhaata vailla kunnollista tieteellistä pohjaa saati asioiden monimutkaisuuden ja monitulkintaisuuden myöntämistä. Ne ovat vähän kuin populismia: monimutkaisten asioiden pelkistämistä teräviksi iskulauseiksi. Tässä tapauksessa monimutkaisten vaikealukuisten ja -tajuisten tieteellisten tutkimusten pelkistämistä mutkia voimakkaasti oikovaksi popkorn-kirjallisuudeksi.

Niiden lukemisen mielekkyys perustuu siihen, että ne herättävät oivalluksia. Nämä oivallukset saavat aikaan endorfiiniryöpyn aivoissa: Jes, minä tajuan jotain, mitä kaikki muut eivät! Tästä lähtee uusi minä 2.0. Hah, nuo kaikki muut sen kuin vaeltavat pimeydessä näkemättä mitä minä näen! Kyseiset oivallukset kuitenkin usein perustuvat rajuihin yksinkertaistuksiin.

Loppujen lopuksi self helpistä jää hyvin vähän mitään konkreettista käteen. Harva muuttaa aidosti käyttäytymistään niiden pohjalta pysyvästi. Viime vuodet olenkin jättänyt self helpin hyllyyn ja keskittynyt esimerkiksi Terra Cognitan kirjallisuuteen, joka on pääosin alansa tutkijoiden kirjoittamaa (yksinkertaistuksia nekin silti ovat).

Täysin hukkaan tämä matka ei kuitenkaan ole mennyt. Opin paljon itsestäni ihmisenä ja sijoittajana, joten kyllä self helpille ehkä kuitenkin on paikkansa kevyenä lukemistona, kun muistaa suhtautua lukemaansa kriittisesti. Toisaalta jos oivaltaa kirjan luettuaan itsestään edes jotain, niin kai se on tyhjää parempi.

Ymmärrän esimerkiksi olevani ennemmin riskiä kaihtava kuin suurta riskiä ottava luonne. Tämä pätee niin sijoittamiseen kuin muuhun elämään. Siedän kuitenkin hyvin sitä, että sijoitukseni ovat tappiolla. Sietokykyni markkinoiden epävarmuutta ja uutishälyä kohtaan on hyvä. En kuvittele kykeneväni voittamaan indeksiä, vaan tiedostan kaikkien todennäköisyyksien olevan sitä vastaan. Tiedostan, että jopa indeksisijoittaminen on aivan hiton vaikea sijoittamisen laji, joka on ajatuksen tasolla lastenleikkiä, kunnes sijoittajan tunteet ja psykologia astuvat peliin.

Heikkoutenani on edelleen avausviestissäkin mainittu FOMO. Monta kertaa kiroan sitä, että en lähtenyt johonkin yhtiöön mukaan silloin, kun siitä ensimmäisen kerran kuulin. Sitten palauttelen mieleen, että analyysi pitää aina tehdä itse vakaasti harkiten ja salkussa olisi varmaan 100 firmaa, jos kaikkiin olisi lähtenyt mukaan.

30 tykkäystä

Jaa. Minulla menee päinvastoin. Erilaisia kohteita on about 80. Ei niitä pysty mitenkään kaikkia seuraamaan. Käytännössä melkein kuin indeksi, mutta pienemmillä kuluilla. Se oli vähän niin kuin koko homman ideakin, että luovuttaa epätoivoisen yhtiöseurannan kerta kaikkiaan.

Nyt on sitten vaan sellainen psykologinen ongelma, kun tekisi mieli keskittää oikein vahvasti, mutta sitten en taas oikein uskalla.

8 tykkäystä

^ samaa mieltä monelta kohdin.
Se, että olet kiinnostunut ja ”seuraat” salkkusi yhtiötä, ei tee yhtiötä yhtään paremmaksi tai huonommaksi. Vähän itsepetosta, kuvitella että yhtiön seuraaminen parantaa tulosta.
Myytkö aktiivisesti pois huonoja yhtöitä? Jos et niin olet siis alunperin valinnut loistopaperit. Miksi siis seurata salkkua! :wink:

6 tykkäystä

Mielenkiintoinen pohdinta tämä yhtiöiden seuraamisen tarve. Ja ehkä sen kuormittavuus ja muutkin tekijät. Olen itse tutustunut aika moneen yritykseen ja koittanut saada jonkinlaista ymmärrystä toimialasta tai yrityksen paikasta maailman mullistuksissa. Eihän siinä yhden harrastajaihmisen aika riitä millään kovin monen yrityksen toiminta taustoja kovin syvällisesti ymmärtää. Siis vaikka samalla tavalla kuin oman työpaikan ja toimialan ymmärrys, jota elää joka päivä. Mutta itse koen kuitenkin sen tarpeelliseksi ainakin jollain tasolla, ja ehkä sijoittajanakin yksi arvoista voisi sitten olla, että tunnen yrityksen toimintaa edes jonkin verran. Siitä myös seuraa se, että tuskin tulen omistamaan suoria osakkeita kovin paljon yli kymmenestä yrityksestä…

Mutta sitten vielä tuo, että miksi seurata, jos ei ole juuri nyt ostamassa tai pitkään aikaan myymässä (vaan enemmän säästämisen periaatteella liikenteessä). Se on hyvä kysymys. Ihanko vain huvin vuoksi? Mä ajattelen sen enemmän yleistietoon verrattavana asiana, jonka hyöty voi sitten ilmentyä joko puhtaasti mielenkiinnon täyttymisenä tai sitten kuten keskusteluvalmius jostain aiheesta, niin tässä yhteydessä se olisi valmius tehdä sijoituksia proaktiivisesti.

Itse olen huomannut, että jostain yrityksestä ja alasta tuntuu olevan helpompi ymmärtää “dynamiikkaa”, ja toisista taas vaikeampi. Se vaikuttaa jonkin verran siihen, haluanko sijoittaa ylipäänsä tiettyihin firmoihin, vaikka syystä x (ja koska pörssi) se firma näyttäisi menestyvänkin. Veikkaan kuitenkin, että tämä on enemmän tai vähemmän illuusiota ja tunnetta - se, että “tuntee” jotain alaa enemmän kuin toista. Mut se ymmärryksen tunne kuitenkin motivoi eri tavalla kuin ymmärtämättömyyden tunne.

14 tykkäystä

Pääsiäisen aikana mieli on päässyt tasaantumaan ja sitä kautta pystynyt jäsentelemään ajatuksia isosta kuvasta elämän laadun ja vaurauden syntymisessä, eli nyt ei olla pohdittu FEDin seuraavaa koronnostoa, vaan perustavanlaatuisempaa pohdintaa:

Miten kapitalismi toimii? Kapitalismi on varainsiirtoa kilteiltä ja hyväuskoisilta (eli tunnepohjaisilta ja ylhäältäpäin ohjattavilta ajattelijoilta) ahneille, rationaalisille ajattelijoille.

Miten se näkyy arjessa? Kutsutaan yksinkertaistuksen ja vaaliteeman mukaisesti tunnepohjaista ajattelijaa demariksi. Demari saa postilaatikkoon mainoslehtisen, jossa kerrotaan että kylänpitäjän Tokmannissa saa ämpäreitä puoleen hintaan. Demari uskoo tilaisuuden koittaneen ja suuntaa Tokmanniin jonottamaan ämpäriään kahdeksi tunniksi, säästää ämpärissä euron ja tekee lisäksi puolen päivän nettopalkan edestä heräteostoksia.

Alennusmyynneillä asioinnin jälkeen demari avaa iPhonestaan massamedian uutisfiidin ja altistaa itsensä mielipidevaikuttamiselle. “Asuntosijoittajat suurissa ongelmissa hintojen nousun takia, nyt ei ole oikea aika sijoittaa”, lukee fiidin yhdessä otsikossa, seuraavissakaan ei merkittävää parannusta.
Seuraavana päivänä töissä demari kahvitunnilla kertoo työkaverilleen edellisen päivän alennusmyynnit ja lehtien lööpit sen suuremmin kyseenalaistamatta, koska näin enemmistö ajattelee, joten miksi taistelisin yksin tuulimyllyjä vastaan? Samalla tulee lämmin tunne saamastaan vahvistusharhasta kun työkaveri komppaa.

Vuosien saatossa samat rutiinit toistetaan kerta toisensa jälkeen ja tuloerot kasvaa, niin yksilön kuin kollektiivisella tasolla. Miten ihmeessä demari pääsisi irti tästä Päiväni murmelina - ilmiöstä?
Vastaus on mindsetin täyskäännöksellä. Aivojen asento pitää olla valtavirrasta poikkeava joka jo itsessään tuottaa kipua laumaan turvautuvalle ihmisolennolle.
Aivojen asennon korjaus tulee lähteä perustavanlaatuisesta ajattelusta, elämän filosofiasta. Millä asioilla oikeasti on merkitystä? Mikä kaikki ympärillä on pelkkää hälinää? Miten iloita toisen onnistumisen puolesta kadehtimisen sijaan?

Peruskysymyksiin vastausten selvittäminen ja niiden harjoittaminen käytännössä on mielestäni se lääke. Oma matka on kesken, mutta merkittävimmän mindsetin muutoksen ja samalla huomaamatta korjausliikkeen omassa taloudessa on tullut kun tutkii ja jalostaa oman elämän filosofiaa, minimoi hälinää eli ei esimerkiksi seuraa aktiivisesti uutisia, ei seuraa salkun päivämuutoksia, myy omistamansa tavarat joiden ei koe tuovan lisäarvoa elämässä. Minimalistinen ajattelu ja sen harjoittaminen on ollut parasta terapiaa viime vuodet ja siitä on hyvä lähteä liikkeelle kun haluaa korjausliikettä tavassa ajatella.

Ei siis tarvita toista duunia, parempaa palkkaa tai lottovoittoa merkittävimmän muutoksen tekoon vaurauden kehittämisessä. Hoidetaan syytä eikä seurausta

40 tykkäystä

Ihan mielenkiintoista pohdintaa. Resonoi vahvasti, koska luin pääsiäisenä Annie Duken Thinking In Bets.

Eli kenties tuota voisi hivenen laventaa. Eli kyllä kapitalismi myös ajoittain on tulonsiirtoja rationaalisesti ajattelevilta myös onnekaille kilteille ja hyväuskoisille. Annie Duken pääargumentti on että elämämme ‘laatu’ on ratkaisevasti kahden tekijän summa: Onni ja päätöksiemme laatu. Onneen emme vain voi vaikuttaa, mutta päätöksiimme voimme.

Lisäksi itselleni kirjoitin muistiin tuosta kirjasta rehellisyyden merkityksen päätöksen teon laadun osatekijänä. Eli ahneus ja rationaalisuus eivät mielestäni korreloi yhtään sen enempää kuin kiltteys ja hyväuskoisuus. Jotta pääsee omassa päätöksenteossaan parhaisiin lopputuloksiin, minusta vaikuittaisi tarvittavan myös melko korkeaa moraalia.

Loppujen lopuksi monessa liiketoiminnassa tai vaikka sijoittamisessakin menestyminen voi olla myös melko puhtaasti onnen tuotosta. Kenties voisi ajatella systemaattiseen ylituottoon pääsemisen vaativan laadukasta päätöksentekoa ja se taas johtaa vaatimukseen korkeasta moraalista ja asioiden systemaattisesta ajattelusta yhdessä muiden samoin ajattelevien kanssa?

Mitä tarkoitan tuolla korkealla moraalilla? Muutamia asioita olen alkanut tunnistaa edellytyksenä hyvien päätösten syntymiseen:

  • Luottamus. Pitää olla luottauksen arvoinen, jotta kukaan muu haluaa auttaa onnistumaan tavoitteissa. Ja tässäkin puhun pidemmän aikavälin asioista, koska ilman luottamusta lyhyellä aikavälillä voi toki onnnistua saavuttamaan menestystä.
  • Rehellisyys. Tässä puhun ennen kaikkea rehellisyydestä itselle, koska olemme esimerkiksi erittäin lahjakkaita huijaamaan itseämme lyhyen aikavälin ilon saavuttamiseksi unohtaen pidemmän aikavälin tavoitteet. Myös rehellisyys muita kohtaan on oleellinen ja auttaa löytämään oikeaa tietoa. Ehkä tässä puhutaan nimenomaan rehellisyydestä totuutta kohti.
  • Yhdessä tekeminen. Oma ajattelumme on kuitenkin aina enemmän tai vähemmän harhaista (kaikilla meillä) ja onnistumalla luomaan hyvän tukiverkon, voimme välttää omien harhojemme vaikutuksen sekä löytämään näkökulmia, joita oma kokemuksemme ei tunne.
  • Kärsivällisyys. Tästähän on ihan tutkimustakin miten kärsivällisyys auttaa menestymisessä. Vaikutukset on melko helppoja kuvitella, etenkin sijoittajille (korkoa korolle vaatii ajan kulumista).

Varmasti muitakin on, mutta tuossa on itselleni tärkeitä määreitä, joiden vaikutuksia olen pohdiskellut vuosien varrella. Mielenkiintoista näissä on se että nuo tukevat toisiaan. Eli Ilman luottamusta on vaikea luoda ympärilleen tukijoukkoa ja toisaalta luottamus on kaiken kestävän liiketoiminnan ytimessä. Rehellisyys on avain totuuden etsimiseen ja tässä tarvitsemme yhteistyötä ja luottamusta tukijoukkojen kesken. Ja kärsivällisyys on edellytys noiden kaikkien rakentamiselle sekä kykyä oppia näkemään onnen vaikutuksen taakse. Tätä kirjoitelless huomaa näiden asioiden ja käsitteiden pohtimisen johtavan vahvasti moraalifilosofiaan sekä uskonnollisten tekstien moraalifilosofisiin osuuksiin :thinking:. Tästä saakin uusia ajatuksia minkälaisia tekstejä voisi lueskella ja perehtyä.

22 tykkäystä

Hyvää pohdintaa sinultakin!
Kilteillä ja hyväuskoisilla on mielestäni valitettavasti taipumus haksahtaa hyväksikäytölle esim. töissä kohtuuttomalle työkuormalle verrattuna kovapäisemmät kollegat tai taloudelliselle hyväksikäytölle vaikkapa vippaamalla tutulle alkoholistille rahaa joka katteettomasti lupaa maksaa seuraavana päivänä takaisin.

Kirjoitin viestin tarkoituksella terävällä kärjellä, eli myös kilttinä ja hyväuskoisena on mahdollisuus menestyä kunhan siinä on tietyt viitekehykset. Luokittelen itsenikin pikemmin kiltiksi ja hyväuskoiseksi josta olen nuorempana joutunut kärsimään molempien esimerkkien muodossa ja sen takia uskon että tietyt rajat tulisi jokaisen päänsä sisällä vetää.

Nuo loput listaamasi asiat allekirjoitan täysin. Pikavoittoja voi saada vedättämällä (esim. basaarikauppa), mutta pitkän aikavälin menestys edellyttää kaikkia listaamasia ominaisuuksia. Ne jotka eivät ole luottamuksen arvoisia lankeavat ennen pitkää ansaansa. Se on onneksi jonkinlainen luonnonlaki.

9 tykkäystä

Suurin este on se että ei haluta poistua mukavuusalueelta. Koskee elämän kaikkia osa-alueita.

1 tykkäys

Itse siirryin vuoden alusta ihan puhtaaksi traderiksi, ja voi pojat kun on kevyt olo. Yhtiöitä joista olen kiinnostunut seuraan yhä tiukasti, mutta ostan ja myyn pelkästään TA:n perusteella ja omistusten pituus lasketaan useimmiten minuuteissa, tunneissa tai päivissä. Suurimman osan ajasta en omista mitään.

Tällä tempulla parani yöunet aivan valtavasti, ja lappujen liikkuihin ehtii kuitenkin hyvin mukaan. Sellaisen huomion olen myös tehnyt että kun käyttää stock screenereitä niin TA:n pohjalta voikin sitten sijoittaa mihin tickeriin tahansa, (toki filteröin pois liian pienet / vähävaihtoiset laput) oli firmasta tietoa tai ei. FOMO katoaa täysin kun ymmärtää että pörssi on kuin buffet-ravintola, jossa on koko ajan ruokaa tarjolla, ja jos oman lempilapun missasi niin silläkään ei ole mitään väliä kun kohta tulee jokin toinen tarjolle. Ruoka (liikkeitä tekevät laput) ei buffetista lopu.

Muita ajatuksia ja ahaa-elämyksiä viime ajoilta:

  • Tappiollisissa sijoituksissa ei kannata roikkua. Jos sijoitus ei toimi, se ei toimi. Unohda egosi ja toivotaan-toivotaan-strategia ja sulje positio, ja tee parempi treidi seuraavaksi. Etenkin Plugia holdatessa meni paljon rahaa viemäristä alas. Ymmärrys siitä että salkun arvo voi palautua jonkin ihan muun lapun avulla kesti liian kauan. Paperitappiot ovat oikeaa rahaa, bag holderilla menee hyviä tilaisuuksia hukkaan koko ajan kun rahat eivät ole tuottamassa muissa lapuissa.
  • Ei kannata ostaa/myydä mitään jos TA-setup ei ole oikeasti hyvä. Tulee päiviä jolloin on parempi pysyä pois markkinoilta.
  • TA-kirjallisuutta kannattaa opiskella (en laske tätä yllämainittuun self help -kirjallisuuteen). TA:ssa on kyse siitä että olet vieraassa maassa, pitäisi päästä johonkin paikkaan, ja sulla joko on kartta ja kompassi (=ymmärrys sijoittajien ja markkinoiden käyttäytymisestä) tai sitten ei (fiilispohjalta sijoittaminen).
  • Mielenkiintoinen sivuilmiö mikä syntyy kun ei harrasta pitempiaikaista sijoittamista on se, että ei ole mitään väliä onko pankkikriisi, inflaatio tai se kuuluisa kusetusmarkkina. Talousuutiset eivät siis aiheuta enää minkäänlaista tunnepuolen ongelmaa, voi seurata ihan objektiivisesti ja rauhallisena “sivusta” mitä tapahtuu ja hyötyä volatiliteetin tarjoamista uskomattomista treidauspaikoista.

Tämä siis toimii minulle mainiosti.

40 tykkäystä

Tämä on just hyvin olennainen pointti mielestäni ja jokaiselle ei voi sovittaa samaa tapaa… tai ei ainakaan mun tapoja :upside_down_face:

Mietin useimmiten just sitä, että mikä itselle sopii mainiosti, mutta kuuntelen ja luen aika paljon, miten muut ajattelevat, kokevat etc. Esimerkiksi sun @Alan_Cali kirjoitus oli alusta loppuun erinomainen ja siinä oli paljon ajateltavaa itselle sekä sellaista, mitä ehkä voisin soveltaa omassa tekemisessä ja ajattelussa.

Olen usein ollut väärässä siis useimmin kuin muut sijoittajat keskimäärin eikä nykyiset pohdintani tai tavat ole kiveenhakattuja, mutta mielestäni olen mennyt paljon myös eteenpäin, koska olen kai aika avoin ja innostunut oppimaan. Se on joskus ehkä osin keskimääräistä hieman huonomman itsetuntoni syytä, että kuvittelen olevani liian usein oikeassa ja/tai osin tietysti tietämättömyyttä. Fiksu ja itse varma huomaa, mitä tietää ja mitä ei tiedä. :slight_smile:

Tämä ketju on itselleni tärkeä ja on tosi hyvä, kun porukka on kertonut omista ajatuksistaan hyvin perustellen. Ei haittaisi itseäni ollenkaan se, että ketju olisi aktiivisempi. :slight_smile:

9 tykkäystä

Tähän voisin vielä tarttua. Minusta on suoranaisesti vaarallista pyrkiä olemaan oikeassa sijoittajana, koska siitä seuraa juuri se, että ei osaa/halua päästää irti huonoista treideistä kun tappiot ovat vielä pieniä, koska monilla on tarve olla oikeassa ja näyttää jollekin (kenelle?) että kyllä tämä tästä vielä plussalle kääntyy, katsokaa kuinka fiksu olen!. Tätä juuri tarkoitan egon unohtamisella. Sijoittajat tekevät virheitä ja se kuuluu pelin henkeen. Tavoite on että virheet tapetaan heti alkuunsa ja sitten toisaalta ei hötkyillä voittavien lappujen myynnissä. Don’t try to be right; try to make money.

25 tykkäystä

Kempoweria ostin n. 13 eurolla ja myin osan n. 19 eurossa ja loput n. 26 eurossa. Täytyy olla iloinen että tuli ihan kiva voitto tuossakin, mutta kyllähän se vähän harmittaa kun nyt kurssi ylitti jo 30 euroa. Mietin, pitäisikö hypätä takaisin junaan mutta toisaalta vähän tuntuu, että juna meni jo. Sitten jos kurssi onkin kohta 50 euroa, niin taas harmittaa kun en hypännyt mukaan 30 eurossa.

Ihmismieli ei osaa iloita saaduista voitoista, vaan suree voittoja jotka jäivät saamatta liian aikaisen myynnin takia :smiley:

17 tykkäystä

Nöyryys on hyve tässäkin lajissa ellet halua pelata high riski high reward-tyylillä. Korkeiden kertoimien yritysten kanssa pelatessa on aina riski olemassa, että menetät saadut tuotot jos esim. Kemppaan hyppäät nyt uudestaan mukaan. Joskus junat menee menojaan, uusia tulee aina.
Ei ole suositus suuntaan eikä toiseen.

Se minkä olet jo voittanut, ei sinulta pois viedä ellet itse sitä aktiivisesti ulos pelaa.

12 tykkäystä

On kyllä välillä hyvä koittaa reflektoida oma toimintaa ja siitä tulevia fiiliksiä. Olin jo hyvissä ajoin tehnyt suunnitelman “kevätsiivouksesta” salkun osalta, ja tarkoitus olikin ennen vappua nostaa käteispainoa ja pienentää riskiä. Takana oli hyvä alkuvuosi ja suhteellisen mukavaa nousua tiettyjen lappujen osalta. Vaikka päätöksen olin tehnyt jo hyvissä ajoin, ja täysin järkiperustein tein pohditut myynnit. Olo oli samaan aikaan tyytyväinen, mutta myös epäluuloinen. No kaiken kukkuraksi loppuviikolla sattui vielä pari mukavaa nousupäivää, ja omat myynnit sattui olemaan alkuviikosta. Mielihän käänsikin nämä tehdyt kaupat “huonoksi”. Miksi en myynyt myöhemmin? Mitä jos nousu jatkuu? Oliko päätökset väärä?

On siis hyvä välillä reflektoida myös omia fiiliksiä, ja hyväksyä että tunteita tulee ja tunteita menee. Ja täysin luonteen vaistaisesti ne pitää pystyä vain siirtämään sivuun. Markkinoita ei kiinnosta tunteet. Voidaan mennä ylös tai sitten alas. Myydyt laput voivat nousta, tai laskea, mutta tärkeintä on jättää jossittelu. Tiedän, että pari päivää - pari viikkoa ja olen taas tyytyväinen näihin suunniteltuihin muutoksiin. Mutta näin se mieli vain välillä huijaa. Ihmismieli on mielenkiintoinen ja siihen kun vielä yhdistetään sijoittaminen :smiley:

En tiedä pystyykö muut samaistumaan, mutta näin itsellä. Joku muu toki kokee asiat täysin erilailla. Tärkeintä on, että välillä pysähtyy ja miettii myös omia fiiliksiä ja reflektoi omaa toimintaa. Ehkä sitä silloin pysty tekemään parempia ja järkevämpiä päätöksiä :slight_smile:

Tämmöistä pohdintaa näin viikonlopulle, niin ja hyvät vaput kaikille!

22 tykkäystä

Katselin sivusilmällä Voxtur-ketjua, ja hiljalleen mieleeni tuli kirjoittaa viesti sinne. Kirjoitin viestin tuttuun tyyliin ensin muistiinpanoihin, avasin Voxturin viestiketjun, kopioin tekstin. Enää piti painaa lähetä-painiketta. En uskaltanut. Mutta alla se on.


En ole tätä ennen koskaan sanonut Voxturista mitään. Olen ulkopuolinen, en omista osaketta enkä ymmärrä firmasta mitään. Tuli vain mieleen sellainen kulma, että tämä uutispimento ennen kutsun saamista privaattiin voisi tarjota myös mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi miettimään vähän yleisemmin omaa sijoitustaan:

Mitä juuri minä tiedän Voxturista, milloin ja miksi aloitin sijoittaa siihen, miten yhtiö on kehittynyt omistusaikani kuluessa, miten ajatukseni ovat ajan saatossa muuttuneet, kuinka hyvän yhtiörapsan/esseen sijoituskohteesta pystyisin nyt kirjoittamaan, miten jatkan jos nyt yksityispuolella yhtiöstä tietoa kaivavat jossain vaiheessa tulevaisuudessa lopettavat homman (mihin heillä on tietysti milloin tahansa oikeus)? Joudunko siinä hypoteettisessa tilanteessa yksinkertaisesti myymään position, olipa hinta ja tilanne silloin mikä tahansa? Onko sijoituskeissini täysin riippuvainen muutamasta muusta yksityishenkilöistä?

Vielä yksi kysymys: Jos en olisi aiemmin omistanut osaketta, ostaisinko juuri sellaisen position joka nyt on? Sijoittamisessa on paljon psykologiaa jolle harva jos kukaan on täysin immuuni. Paljon laskeneeseen osakkeeseen liittyy usein uponneiden kustannusten dilemma: kun osakkeeseen on käyttänyt jo hirveästi aikaa ja siinä on toistaiseksi menettänyt rahaa, keissiä ei välttämättä enää mieti samalla tavalla kuin ulkopuolisena. Panokset saattavat hiljalleen nousta riskeihin nähden suuriksi, kun mieltä hallitsee voimakas halu päästä omilleen. Toinen psykologinen ansa voi olla, että kun yhtiössä on jollain todennäköisyydellä mahdollisuus merkittävään arvonnousuun (toisin kuin tylsissä blue chipeissä), niin vaikka oma objektiivinen analyysi viittaisi siihen että positiota voisi keventää, saattaa olla henkisesti mahdoton ajatus myydä osaketta ja altistua mahdollisuudelle, että kauan odotettu bull-skenaario sen jälkeen toteutuukin.

Firman ympärillä on täällä aika tulehtunut ilmapiiri eikä tarkoituksenani ole sitä pahentaa. Enkä tietenkään sano että nuo psykologiset ongelmat vaivaisivat suurta osaa Voxtur-yhteisöä. Todennäköisesti kuitenkin joitakin. Itselläni oli viime syksynä monia aiemmin mainittuja psykologisia ongelmia jalkapallon MM-kisojen vedonlyönnissä, jossa minulla oli ehkäpä epäonnea, ja käsittelin asiaa väärin. Voxturiin sijoittamisessakin lienee vedonlyönnillisiä elementtejä, hyvässä ja pahassa?

67 tykkäystä

Tuossa on paljon hyviä pointteja, jotka koskevat muutamia omia positioita aivan toisissa yhtiöissä. Eli itse korvaan tekstiä lukiessani yhtiön nimen itselleni relevanteilla yhtiöiden nimillä.

Myös tuo ryhmä dynamiikka on ihan mielenkiintoinen pointti ja ainakin itse toivon ja jopa välillä haen aktiivisesti omaa näkemystäni kyseenalaistavia näkökohtia. Tosin kritiikin esittäjienkin kohdalla usein voisi toivoa tutustumista yhtiöstä käytävään keskusteluun, koska yleensä sen ilmeisimmän ongelman ovat yhtiöön uskovat jo itsekin huomanneet ja pystyvät kyseisen argumentin ainakin itselleen kumoamaan.

Tämä on useamminkin havaittava ongelma koulutettujen ihmisten kohdalla, eli kuvitellaan toisten olevan typeriä kun eivät huomaa aivan ilmeistä ongelmaa. Tuollaisessa tilanteessa on usein hyvä kysyä itseltään onko tässä mahdollisesti jotain mitä en itse ymmärrä ja keskittyä tämän selvittämiseen kuin arvostella toisten päätöksentekoa.

En siis tällä tarkoita etteikö kritiikkiä saa tai tulisi esitää. Ja erityisesti tämä pohdinta lähti tuosta @Kale-possu erinomaisesta kuvauksesta, jossa tosiaan on hyviä kysymyksiä myös meille, jotka eivät ole sijoittaneet Voxturiin. Kunhan vain yritän tuoda esille joitakin haasteita ja ongelmia erilaisten ihmisten välisessä kommunikaatiossa ja monesti se ideaalinen tapa olisi pyrkimys toisten näkemysten ymmärtämistä kohti. Ja tämähän ei tarkoita mielipiteen jakamista, eli jatkossakin voi olla eri mieltä itse asiassa.

4 tykkäystä