Inderesin kahvihuone (Osa 7)

kyllähän tää kesä nyt vaa höllii, herätä aamulla virkeenä, napata kylmä keppana kaapista ja lähtee leppäveelle ajelee botskilla, Tykkään!:muscle:t3:

37 tykkäystä

No hei, se lasten sijoitussalkku on vaan julkisuustemppu, jota ei olekaan tarkoitettu millään muotoa vakavasti otettavaksi.

Itse asiassa aika iso osa poliitikkojen puheista on ihan samaa hyvesignalointia, jolla ei ole muuta tarkoitusta kuin päästä lehden kanteen. Ja arvaahan tuon, että miksi. Vaikeiden ongelmien ratkominen on vaikeaa. Tyhjänpäiväisiä juttuja voi tehtailla pikkurahalla.

3 tykkäystä

Älkäämme masentuko huonommasta elintasosta verrattuna Norjaan ja Ruotsiin. Norjalla on valtavat määrät öljyä, tolkuttomasti vesivoimaa ja lisäksi vielä rannikko täynnä turskaa, jota kalastaa. Ei siis sitä turskaa, jota saa pörssistä. Tai onhan niillä iso kasa sitäkin valtion tilillä tuottamassa osinkkoja. Ja Ruotsi saa vieläkin nauttia niistä pääomista, joita kerryttivät, kun muu Eurooppa ampui toisiaan päreiksi.

Mutta Tanska minua vähän nyppii. Sellainen kärpäsenkokoinen tasainen pläntti, missä ei ole oikein mitään. Ja silti niillä menee paremmin kuin meillä. Se jos mikä on epäreilua.

30 tykkäystä

Suomelle on siunaantunut eräät Euroopan suurimmista luonnonvaroista per capita, niin metsän, turpeen, vesivoiman, kuin kaivospotentiaalinkin osalta, joten meidän on ihan turha olla kateellisia. Voisimmehan olla vaikka Puola tai Bosnia tai joku vastaava maa millä ei näin mittavia puoli-ilmaiseksi saatuja luonnonresursseja ole. Se miksi me emme ole Euroopan vauraimpia maita varallisuuden osalta, johtuu siitä että mitään ei jää säästöön vaan elämme jatkuvasti kädestä suuhun. Ei meillä ole esimerkiksi mitään kaivosrahastoa mikä kerryttäisi korkoa korolle Suomen mittavista malmivarannoista, vaan ihan suora kaivosvero, josta sitten maksetaan vuosittain moottorisaha- ja metsurivähennykset sekä muut vastaavat äärimmäisen tärkeäksi koetut tulevaisuusinvestoinnit.

57 tykkäystä

Jep, aivan turhaa puhetta etteikö mm. lapsettomien elämä olisi rahallisesti helpompaa. Juuri kukaan ei tee lapsia rahasta, mutta näkymätöntä “työtä” tehdään yhteiskunnan ja elämän jatkuvuuden eteen. Jos me lopetettaisiin sikiäminen niin aika nopeasti täällä olisi valtauskontona ja -väestönä joku muu kuin mihin on totuttu. :smiley: Parisuhteeseenkin mennään harvemmin rahan takia.

Hyvin nopeasti lapsia tehdessä ne omat tulot siirtyy lapsien ylläpitoon/käyttöön ja myöhemmin yhteiskunnan kiertoon sekä tulevaisuuden luomiseen. Siten välillisesti, on taas uusi sukupolvi tuottamassa veroeuroja.

7 tykkäystä

Samaan aikaan. :frowning:

Pitääkö mun alkaa tekemään Alokkaan mikrokatsauksia ja Alokkaan minuuttia. :thinking:

30 tykkäystä

Eikö tuo ole enemmänkin seuraus kuin syy. Toisaalta kyllähän sen “vanhan rahan” puute haittaa meillä tekemistä.

Luonnonvaroja kyllä piisaa. Jostain syystä olemme onnistuneet tekemään itsestämme bulkkitavaran mallimaan, ainakin mitä tulee luonnonvaroihin. Suurteollisuus ei ole innostunut jalostamaan tuotteita kovin pitkälle ja sitä touhua tuetaan valtion toimesta avokätisesti. Tässäkin vertailussa kunnostautunut Tanska pystyy täysin kannattavasti jalostamaan sen meidän myymän bulkin ja keräämään näin paremmat katteet kuleksimasta. Tämän bulkin hintaan tulee tuotteesta vähän riippuen 20-30% korotus jo pelkistä rahdeista ja silti juutit ovat tässä huomattavasti meitä parempia - Ihmetellä täytyy.

5 tykkäystä

Vernerin varttien kesähessuksi @Sijoittaja-alokas ja viikon bumtsibum katsaukselle ääni täältä :point_up:t2:

23 tykkäystä

Ei, kyllä se on täysin suomalaisten oma valinta ettei maailman lähes korkeimmalla veroasteella ole jäänyt mitään säästöön. Meidän yhteiskunta on melkein koko itsenäisyytensä ajan ollut vahvasti valtiojohtoinen ja talousautoritäärinen, eikä kilpailevien pääomien kasautumista ole siedetty, joten investointeja on kyennyt tekemään valtion lisäksi vain muutama suuri pankki. Koska Neuvostoliitolle kelpasi hyvin bulkki, sekä investointihyödykkeet ja näillä saatiin tehtyä kivaa aluepolitiikkaa luoden työpaikkoja, niin koko taloutemme orientoitui tähän suuntaan emmekä ikinä oppineet miten laajentua nopeasti ja tehokkaasti länsimarkkinoille sekä kuluttajatuotteisiin.

Suomalaisilla on aina ollut vahva orjamentaliteetti, jossa toivotaan runsaasti ylhäältä saneltuja sääntöjä ja ohjausta, sekä kannustetaan vaatimattomaan puurtamiseen mahdollisimman hiljaa. Koska muutos tapahtuu hyvin hitaasti, yksi ruumis kerrallaan, niin emme me ole vieläkään kulttuurillisesti pystyneet pakenemaan tästä muotista, vaan rahantekoa ja menestyksen edellyttäviä ominaisuuksia katsotaan vieläkin todella pahasti kieroon. Tuo Orpon 300€ lapsien osakesäästötilille on nerokas, koska se pakottaa kulttuurin muuttumaan, kun kaikille tuleville suomalaisille luodaan jonkinlainen kosketuspinta pääomamarkkinoille ja motivaatio opiskella perusasiat aiheesta. Ilman kykyä ja halua kerryttää varallisuutta ei voi olla aidosti vapaa, vaan silloin tulee aina olemaan muiden palvelija.

84 tykkäystä

Hyvin pitkälle olen samaa mieltä, se mukä tässä nyt arvellutta on tämän iskesäästötilin tarkemmet speksit mm. Onko tämä 300€ + tuotot suljettu 18 v saakka? Onko huoltajalla mahdollista irtisanoa tiliä? Onko tilillä kk/ vuosittaisia kustannuksia säilytyksestä jne ja jos niin kuka ne maksaa? Valitettavasti kaikkia huoltajia ei vain kiinnosta sijoittaminen…

No nyt on kyllä ihan täyttä höpöä. Vai että kulttuuria tällä muutetaan. No, katsotaan. :grin:

Pikemminkin jää sellainen kuva tästä kommentista, että kirjoittaja tai koko Inderesin foorumi elää omassa kuplassaan. Jos 300€ / 18 vuotta motivoisi ihmisiä yhtään mihinkään, meillä ei olisi mitään motivaatio-ongelmia minkään suhteen.

3 tykkäystä

Moro @JuhaS,

Ekana matemaattisena ihmisenä pakko kehua tota sun matemaattista pyörittelyä tuol laskelman puolella, todella hyvin pyörittelit kaavoja :smiling_face_with_three_hearts: Mut joo, asiaan. Mä korostan etten tunne teleyhtiöitä kovin syvällisesti, mutta 8 % diskonttokorosta oisin karkeesti samaa mieltä ainakin Telian kanssa. Elisan kohdalla pitää mun (ja Inderesin) mielestä huomioida verrokkeja tasaisempi suorittaminen ja ennustettavammat kassavirrat, niin Elisalle soveltaisin varmaan 6 % diskonttokorkoa (WACC:ia, n. 6,8 % CoE:lla), kun Inderes tällä hetkellä käyttää 5,6 % diskonttokorkoa.

7 tykkäystä

Eihän se korkea veroaste riitä jos on verrokkimaita 30% pienempi potti mistä kerätään :smile:
Kyllähän tuossa valtionohjauksessa piilee totuuden siemen. Investointeja on kyenneet tekemään ne, ketkä saavat siihen valtion siunauksen. Siunaus on voinut olla verohelpotus, joko halvan energian muodossa tai sitten suoraan tukiaisina. Lisäksi nämä tehtailijat ovat kautta historian päässeet vaikuttamaan poliitikkojen päätöksiin ja sorvaamaan näitä mieleisekseen. Lopulta näiden muutamien valta on kasvanut jo sellaiseksi, että ulkomaille siirtymisen uhkailut on pitänyt ottaa jo tosissaan.

Neuvostoliitolle kelpasi kyllä muukin kuin bulkki. Koneenrakennus olisi Suomessa vielä lapsen kengissä, jos ei sotakorvauksina olisi työnnettu siihen aikaan huippukonetta junavaunuittain rajan yli. Muutama pörssiyhtiökin on vielä hyvin hengissä, vaikka tuotteet ovatkin muuttuneet.

1 tykkäys

Suomalaisethan tekivät ja edelleenkin haluavat tehdä sen virheen, että luonnonvarojen hyötykäyttö sysätään väkisin yksityiselle sektorille. Ruotsalaiset ja Norjalaiset ovat alusta asti laittaneet valtion yhtiöt hoitamaan maidensa suurimpia luonnonvaroja ja nuo kansakunnat nostavat siitä päätöksestä nyt hyviä osinkoja.

12 tykkäystä

Sun pitäisi tutustua enemmän kaaosteoriaan. Pienetkin muutokset lähtötilanteessa voivat tietyissä tapauksissa vaikuttaa lopputulokseen valtavasti.

image

Jokaisen meidän elämä on varmasti ollut täynnä tilanteita, missä yksittäisen ihmisen tapaaminen, yksittäinen teko, sana tai jopa ajatus on voinut muuttaa valtavasti sitä miten meille lopulta käy, koska pienet muutokset aiheuttavat lisää pieniä muutoksia ja näin voimme päätyä kummallisella tavalla aivan erilaiseen lopputulemaan.

Ei pitäisi olla intuitiivisesti kovin hankalaa uskoa, että lapsi joka kuulee osakesäästämisestä nuorena ja oppii että hänellä on osakkeita jotka tuottavat joka vuosi enemmän rahaa, tulee omaamaan väkisinkin jossain määrin erilaisen suhteen rahaan, kuin sellainen nuori joka kuulee osakkeista ensimmäisen kerran 25-vuotiaana kun pörssi romahtaa ja talous syöksyy taantumaan.

Ylipäätään kun omistat asioita, niin ajattelutapasi ja suhtautumisesi muuttuu. Tämän näkee helposti käytännössä, kun vertailee miten eri tavalla ihmiset kohtelevat vuokratavaroita tai muiden ihmisten omaisuutta verrattuna omiin omistuksiinsa. On huomattavasti helpompaa ryövätä muiden omaisuutta (joko laittomasti tai laillisesti), mikäli ei ole minkäänlaista omakohtaista kokemusta tai kosketuspintaa omistamisesta. Voi vain spekuloida, että kuinka erilainen Sanna Marinin hallituskin olisi ollut, jos Sanna olisi edes kerran elämässään ostanut suurilla tuloillansa osakkeita ja perehtynyt sijoittamiseen.

51 tykkäystä

@Pohjolan_Eka Voi vain spekuloida, että kuinka erilainen Sanna Marinin hallituskin olisi ollut, jos Sanna olisi edes kerran elämässään ostanut suurilla tuloillansa osakkeita ja perehtynyt sijoittamiseen.

Voi myös olla, että Herra Räikkönen on puhunut liiankin kanssa sijoittamisesta kotona, jolloin emännän T-imusolut ovat aktivoituneet ja estäneet tiedon tarttumisen.

7 tykkäystä

Olen tutustunut kaaosteoriaan, mutta sen nostaminen esiin tässä yhteydessä oli yllätys. Mielestäni butterfly effect -leffakin oli huono vaikka moni sitä kehui.

Olen tutustunut myös monenlaisiin kupliin, jotka syntyvät helpoiten silloin, kun ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan samanmielisten ihmisten kanssa ja altistuvat vain samanlaisille ajatuksille ja näkemyksille. Samalla moni tulee eristäneeksi itsensä muista elämänalueista.

Suomalaisten suurin ongelma sijoittamisen suhteen on se, että ei ole mitä sijoittaa. Tätähän on tutkittu vuosikymmenestä toiseen ja jatkuvasti lopputulema on ollut, että puolet suomalaisista elää käytännössä kädestä suuhun. Säästämiseen ei voi ketään pakottaa ja suomalaisten keskitulon perusteella siihen ei monilla ole edes mahdollisuuksia.

Edellinen pääministerimme kuului koulutettuun ryhmään, jota sijoittaminen ei kiinnostanut lainkaan. Hänen pääomatulonsa ja osakevarallisuutensa oli pyöreä nolla. Itse epäilen, että tässä tapauksessa kyse on ideologisesta valinnasta. Samaa ideologiaa edustavia on paljon kaikkein heikoimmin toimeen tulevassa kansanryhmässä, joten sijoittajakuplassa ei kannata kuvitella, että siellä innostuttaisiin porukalla sijoittamaan.

Sijoittaminen on nykyisin teknisesti erittäin helppoa. Pari klikkausta verkkopankissa ja saat osakesäästötilin auki. Verkko pursuaa ohjeita ja apua. Sijoittajamäärä on kasvanut valtavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Kaikki, jotka haluavat tai pystyvät sijoittamaan, tekevät sitä varmasti jo nyt.

6 tykkäystä

Ei tämä sijoittamisen aloittaminen valtion tukemana “äitiyspakkauksen” muodossa ole pöllömpi ajatus, sijoitetaanhan ne eläkevaratkin. Jos lähtökohtaisesti aika on sijoittajan puolella, niin eikö kannattaisi pikkuhiljaa siirtää sitä sijoituspainoa eläkeläisistä imeväisiin.

Jostain kai se pitäisi aloittaa. En sitten tiedä onko 300€ oikea summa. Mutta ihan teorian takia olisi mukava laskeskella mitä tapahtuisi, jos sitä painoa todella alettaisiin siirtämään enemmänkin tuohon suuntaan.

8 tykkäystä

Kannatan lämpimästi ajatusta, jossa omat eläkevaransa saisi sijoittaa haluamallaan tavalla. Tai vaikka osan niistä. Ruotsissahan jotain tällaista mallia on viritelty, mutta en ole siihen erityisemmin tutustunut.

Nyt oli kuitenkin kyse 300€:sta, joka on lähinnä vitsi. Voisihan vaikka lapsilisät ohjata osakesäästötilille niin olisi edes jotain, mitä sijoittaa.

3 tykkäystä

Kansankapitalismi leviää sijoittajien keskuuteen sitä mukaan kun vanhaa kaartia kuolee pois ja syntyy uusia kansalaisia, jotka altistuvat sijoittamiselle jo lapsesta alkaen.

Keski-ikäisistä ja vanhuksista vain murto-osa omistaa edes osakesäästötilin vaikka varaa olisi, joten meillä on todella pitkä matka kuljettavana sellaiseen yhteiskuntaan, jossa kaikki joko sijoittavat tai ovat tietoisia miten markkinat toimivat. Suomessa absoluuttisesti köyhiä on pieni murto-osa kansasta, joten sijoittamatta jättäminen on enemmän kiinni asenteesta kuin todellisuudesta. Kaikki tulot saadaan kyllä aina käytettyä (erityisesti lapsiperheessä), mikäli tahtoa löytyy ja tämän vuoksi meillä on maa täynnä korkeatuloisia lääkäreitä ja toimitusjohtajia, jotka ovat köyhiä.

Niin ja jos leffavinkkejä kaipaat, niin seuraavaksi katsot sitten kulttiklassikko Sliding Doorsin :cowboy_hat_face:

10 tykkäystä