Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Tässä on Helsingin Sanomien juttu rakennusalasta, jolla menee surkeasti. Ei maksumuuria.

Vihmon mukaan teoriassa on mahdollista, että kuluttajien asuntokauppa elpyy vielä loppuvuoden aikana.

”Mutta kun katsoo viime vuosien asuntorakentamista, niin jopa 70 prosenttia kysynnästä on tullut sijoittajapuolelta. Sillä puolella ei ole merkkejä siitä, että tilanne lähtisi toipumaan.”

Vihmo ei näe, että ensi vuosikaan tulisi olemaan asuntorakentamisen osalta sen parempi. Hän ennakoikin, että valmistuneiden asuntojen määrät romahtavat vuosina 2024 ja 2025.

14 tykkäystä

On tämä tosiaan rajua, ja heijastelee tietenkin rakennusalan ympärillekin melkoisesti.

Jukkatalo ei toki ole rakennusalan vaikeassa tilanteessa yksin. Pientaloalan kuluvan vuoden omakotitaloaloitusten määrä eivät välttämättä nouse edes 5 000:een. Se on vähemmän kuin yhtenäkään vuonna toisen maailmansodan jälkeen (KL 9.7.)

17 tykkäystä

Mikä on lopputulos aina kun lisäät Nokian minne vaan vahtaamislistalle:

image

1 tykkäys

Uusimmassa Vartissa palattiin tähän:


(LOKAKUU 2021)
Olihan se huolestuttavaa, että Salkkareissa puhuttiin sijoittamisesta ja niin siinä vain kävi, että pörssit tuossa vaiheessa rupesivat tippuilemaan. Mulla ei ole kuvassa nykyistä Ukraina -lippistä, sotahan alkoi vasta noin puoli vuotta myöhemmin.

@Verneri_Pulkkinen, tänäänkin puhuttiin Salkkareissa sijoittamisesta:

Gunnar, eli entinen pörssiyhtiönsä suuromistaja ja johtaja koetti rohkaista naista ottamaan yhteyttä mieheen, jota hän kaipaa:
Mutta sama asia pätee rakkaudessa kuin liike-elämässäkin - tuottoa ei tule… ilman riskiä.

15 tykkäystä

Keskeytän välittömästi osto-ohjelmani Helsingin pörssissä. :smiley:

39 tykkäystä

“Investor Ackman says U.S. facing ‘classic bubble’ fueled by Fed’s easy money policy” otsikoi Reuters 18.11.2021. Ackmanin näkemys oli niihin aikoihin: “We are in a classic bubble which has been driven by the Fed,”

Silloin kysymykseen “Oletko samaa mieltä Ackmanin kommentin kanssa?” vastattiin foorumin kahvihuoneessa seuraavasti. Foorumin parviäly saattaa siis jonkin verran osata ennakoida tulevaa. :slight_smile:

image
[Linkki kyselyyn]

P.S. Hiljattain Ackman kommentoi inflaatiota varsin mielenkiintoisella tavalla.

3 tykkäystä

Gunnar istuu tukevasti indeksisalkkunsa päällä ja käyttää tunnin vuodessa siihen, että katsoo, onko jokin maantieteellinen alue (=USA) tai jokin toimiala (=teknot) lipsahtanut pieneen ylipainoon, ja tasapainottaa tätä seuraavan vuoden automatisoidussa osto-ohjelmassa. Näin hänelle on jäänyt paljon ylimääräistä aikaa värikkääseen yksityiselämään salasuhteineen ja -lapsineen.

Sarjan käsikirjoittajilla oli pöydällä pari muutakin vaihtoehtoa hahmolle. Yhdessä hän olisi ollut fundaa, TA:ta, finanssi-Twitteriä ja suomalaisia sijoitusfoorumeita hyödyntävä intohimoinen pörssimies, joka olisi yleensä nähty vain istumassa koneella puolisonsa Ulla Taalasmaan asunnossa yrittämässä kaivaa seuraavaa helmeä pienyhtiöiden laarista.

Toisessa skenaariossa hän olisi ollut vähän kauppaa käyvä klassinen arvosijoittaja, joka olisi panostanut perinteisiin laatuyhtiöihin kuten Fortumiin, Lassilaan ja Renkaisiin. Tässä skenaariossa hänen Alzheimerinsa olisi alkanut etuajassa ja hän olisi jo poistunut sarjasta.

29 tykkäystä

Olisit ottanut lennon Espanjaan suomalaiselle klinikalle. Olisit saanut loman päälle tuolla hinnalla. Toki silmäleikkauksen jälkeen joutuu hetken lomaa pitämään, kun ei heti saa lennellä.

Ei tarvitse. Nyt olisi ihan Suomessakin tarjous päällä.

5 tykkäystä

Tuostahan tulee 2780 ellei ole kyklooppi. Eli vielä on aika paljon hintavampi kuin Espanjan 1500€ molemmat öögat.

Maksaa se tuon leikkauksenkin osittain. Kela korvaus voi olla 700€. Toisaalta tilanne on sama yksityisillä klinikoilla Suomessakin. Jos hommat menee pahasti vihkoon, siirretään vastuu yliopistollisille melko helposti. Suomalaisella klinikalla Espanjassa käy pääsääntöisesti suomalaisia, eli Suomen huollettavia ja ihan aiheesta. Maksavathan he verotkin Suomeen.

2 tykkäystä

Juu ehdottomasti. Mutta silti kiistatta kumoaa sen, ettei kukaan tekisi leikkauksia alta 3000€. Siihen jää tuostakin reippaasti väliä.

Jälleen todistaa sen, ettei ikinä saa uskoa mitään, mitä lukee politiikkanurkkauksessa.

10 tykkäystä

Tuossa Espanjan hinnassa ei ole mukana takuuta; sen maksaa Suomen terveydenhoito.

Ehkä tuossa aiemmin puhuttiin linssileikkausesta, joka on arvokkaampi. On itsellenikin tehty.

Linssileikkausta ei taideta tehdä laserilla?

Tänään:

Neljä kuukautta sitten:


image

:sweat_smile: :grimacing: :upside_down_face:

31 tykkäystä

En tiedä et onko tää nyt oikea paikka ihmetellä mutta eikö tän kokoisessa yhteisössä olisi paikallaan joku yleinen rakennusalan topic?

Vois olettaa täälläkin pyörivän aika paljon ammattilaisia. Tietty ei pitäis yrittää ajoittaa yhtään mitään mutta vois olettaa että jossakin vaiheessa hommat lisääntyy voimakkaasti, kait siitä vois tännekkin päin ilmoitella.

7 tykkäystä

Kyllä ecb ainakin omasta mielestään on nuori ja freshi.

2 tykkäystä

Juu, ei ainakaan minulle tehty, veitsellä haava silmään ja linssi sisään.
Joku uusi tekniikka siihenkin on tullut, mutta on eri kuin tuo laseri.

Katsoin juuri @Verneri_Pulkkinen tuoreimman vartin ja poimin siitä oleellisen. Samppanja kulutus määrittää pörssin suunnan ja :chart_with_downwards_trend: on menty. Kiirehdin heti tilaamaan Bellinin ja pyysin vaihtamaan Proseccon Taittingeriin.

Pörssi ylös drinkki kerrallaan.

68 tykkäystä

Jos korot vielä nousevat samalla kun Suomen rakennussektori vetää jarrut pohjaan ja julkinen puoli lopettaa tuetun rakentamisen sekä nostaa kiinteistöveroa, niin tässä joudutaan kyllä kaikki kuseen. Olen tehnyt parhaani informoidakseni Brysselin päättäjiä suomalaisen kuluttajan ja talouden ahdingosta :cowboy_hat_face:

104 tykkäystä