Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Koska saadaan seuraava vihreä viikko?

  • Tämä viikko
  • Seuraava
  • Viikko 43
  • Viikko 44
  • Joskus sitten syssymmällä.
0 äänestäjää
3 tykkäystä

Jaahas, se pitäisi vähä ruotsia opiskella. Olen opiskellut ruotsia, ja puhunut, viimeksi 2004 yläasteella.

Otin kovat keinot käyttöön ja vaihdoin suoratoistopalveluista tekstitykset ruotsiksi. Ja nyt olen kuunnellut pari tuntia Kent biisejä. Eiköhän tää tästä kevääksi.

Huomenna vois lukaista Evolutionin viimeisen kvartaalirapsan aamupalaksi, på svenska.

Ehdotin puolisolle myös jos hommaisin - väliaikaisesti - ruotsin kielisen tyttöystävän mutta hän suhtautui tähän hyvin penseästi :slightly_frowning_face:

56 tykkäystä

Tälläistä kirjaa olen lapselleni kaivannut, kiitos! Oma kappale juuri tilattu :slight_smile:

2 tykkäystä

Liikevaihdossa ja tuloksessa kasvua 25%, marginaali 70% ja samma på Svenska.

20 tykkäystä

Puolisoilla on ilmeisen usein vaikeuksia nähdä kokonaiskuvaa ja hyötyjä.
Sain joskus kuulla (exä nykyään), että en osallistunut siivoamiseen tarpeeksi usein. Ehdotin, että palkkaisimme parikymppisen filippiiniläisen kotitöitä tekemään. Ja että voisin itse hoitaa valinnankin.
Ehdotukseni ei ottanut ollenkaan tuulta alleen :face_with_raised_eyebrow:

6 tykkäystä

Meemi juontuu antiikin Kreikan mimesiksestä. Mimesis oli luonnon ja todellisuuden jäljittelyä taiteen teoriassa. Meemi on siitä periytyvä kulttuurireplikaattori.

7bMS

Niin kauan kuin tarinoita on kerrottu, myöhemmin kirjoitettu ja filmattu, protagonisti (päähenkilö) on pääsääntöisesti seikkaillut kuvassa tai sivuilla keskellä tapahtumia.

Halki historian suosiossa on ollut käytännöllinen opettava rakenne jossa protagonistilla on jotain mitä hän haluaa (want) ja jotain mitä hän tarvitsee (need). Lisäksi sankarilla on usein varjo (shadow/wound) menneisyydestä joka aiheuttaa pelon tai haitallisen toimintamallin. Pähkinänkuoressa tarinoissa päähenkilö usein etenee erilaisten tapahtumien läpi saavuttaen/menettäen mitä tarvitsee ja usein bonuksena haluamansa oppiessaan mitä oikeasti tarvitsee ja mikä hänen omassa toiminnassaan mahdollisesti estää sen saavuttamisen.

f9dc9de53afd8fc40b3746f6c994b1c9

Tämä usein verhoutuu viihteen ja kulttuurihömpän kaapuun eikä ole matemaattisluonnontieteellisesti tärkeitä asioita. Mutta omalla tavallaan halki historian harkitut rationaaliset ja systemaattiset narratiivit ovat viihdyttävyyden ja ajan tappamisen ohessa heilutelleet ihmisenä kasvamisen ja menestymisen perusteita rivien välissä kaikkien silmien edessä.

svSMTu6

Kulttuurissa ja taiteessa on omat maolinsa, suuret teoriansa ja kausaliteettinsa. Niihin tutustuminen avartaa maailmaa jos yhtään sattuu kiinnostamaan. Itse opiskelen puulaakipohjalta kuten sijoittamista ja molemmissa oppii joka päivä. :slight_smile: Meemiketju on hupaisuudessaan ja hömppyydessään myös mahtavien asioiden äärellä.

18 tykkäystä

Kiintoisa tviitti lyhytkäisyydessään:

8 tykkäystä

Hyvästä työstä täytyy tietysti maksaa myös kohtuullinen korvaus. Muistan kuinka eräs tuttava myi talonsa pois ostaakseen Nokian osakkeita pahimpaan romahduksen aikaan. Oli siis kaikki pelimerkit potissa ja nappasi kuningasvärisuoran. Tapasin tämän kyseisen henkilön jokin aika sitten ja keskusteltiin siitä miksi kaikki eivät tehneet samaa temppua koska osake oli painettu käytännössä niin alas että häviämisen mahdollisuus oli käytännössä nolla. Surettaa tämä Nokian tarina näin jälkeen päin ajateltuna kuinka mahtavasti oli pöytä katettuna maailman arvokkaimmaksi arvostetulle teknologia yhtiölle jonka paikka kuuluisi olla Applen tilalla. On hurjaa kuinka vain muutama ihminen pystyy tällaiseen täydelliseen omistaja-arvon tuhoamiseen ja silti se on jonkin yksittäisen ihmisen onni vaurastumiseen.

14 tykkäystä

Nokian tarina on kyllä surullinen. Käytännössä Nokialla olisi ollut vielä 2007-2009 kaikki edellytykset nujertaa Apple ja pitää valtikka Suomessa, mutta läpimätä yrityskulttuuri pilasi koko paskan. Yhtiössä Jorma Ollila oli päässyt liian fanaattisen ihailtuun asemaan ja se koitui Nokian turmaksi isoilta osin. Käytännössä 2008-2009 olisi ollut mahdollista muuttaa suunta, sillä Symbian käyttöjärjestelmää olisi vielä voinut pelastaa jos oltaisiin oikeasti perehdytty siihen että MIKSI tilanne oli mennyt huonompaan suuntaan. Tällöin oli jo nähtävissä että kyse ei ole laitebisneksestä, mutta Nokialla ei haluttu oikeasti perehtyä siihen miksi homma kusee Symbianin kanssa. Ja tilanne valkeni vasta siinä vaiheessa kun ohjelmistokehittäjät oli menetetty muualle ja Appele+Android oli ehtinyt kasvattaa verkostovaikutustaan.

Nokialta puuttui myös ohjelmisto-osaamista tärkeiltä pelipaikoilta ja esim. Ollila oli tämän suhteen aivan pihalla eikä ymmärtänyt yhtään pelin henkeä. Eikä tietysti suostunut kuuntelemaan muita, koska kusihan hänelläkin päähän oli noussut mikä oli aika inhimillistä hänen historiallaan siinä vaiheessa.

Tuo puhelinlaitemyynti Microsoftille oli helvetin hieno diili. Ilman tuota diiliä Nokiaa tuskin enää olisi, ainakaan tässä mittaluokassa. Tuossa vaiheessa kun Ollila jäi pois niin paska oli jo housuissa eikä ollut enää hyviä vaihtoehtoja. Iso sulka tästä siis Risto Siilasmaan ja Elopinkin hattuun!

31 tykkäystä

Näyttä joltain Ikea ohjeelta pikakaurahiutaleille

3 tykkäystä

Ihan mielenkiinnosta kurkkasin noita yhtiöitä. Joko Nordnetin “velkaisuusaste” -kohta on harhaanjohtava, tai sitten noista messevä osa on aikas kivoissa velkalukemissa tähän korkoympäristöön kun velkaisuusasteet lähes kaikissa noissa jossain 200-300% päällä :smiley:. Myönnetään, en täysin ymmärrä miten tuo velkaisuusaste tuossa määritellään, mutta omassa salkussani sen mukaan lähes kaikissa 2022 alle 200% jotain Stockmannia ja Media & Games lukuunottamatta.

1 tykkäys

Rikolliset jakelee osinkoja tanskassa :wink: :coin:

3 tykkäystä

Tilanne ei kyllä ollut lainkaan näin, tarkoittaisi että osaketta myyneet suuret joukot ammattilaisia olisi olleet täysin väärässä analyyseissään. Mikäli puhelinpuolta ei olisi saatu myytyä Microsoftille 5miljardilla jossa oli 100%:a ylihintaa(Sehän paljastu täysin arvottomaksi kun Mikki alas ajoi hankinnan pian kokonaan), todennäköisesti Nokia olisi nykyään Ericssonin verkkopuolen pieni Suomen sivukonttori ja parisataa työntekijää.

Toisaalta Steven Jobs luotsasi Applea fanaattisen ihailtuna johtajana diktaattorin ottein, tosin kuoli kohta ja se saattoi olla isolta osin Applen onni.

1 tykkäys

Voisiko Inderes lisätä noihin yritysten TJ:n haastatteluihin valheenpaljastimen ja jonkun analysoimaan sen tulosta? Tulisi uusi ulottuvuus yrityksen edustajan puheiden paikkaansa pitävyydelle.

Älä nyt. Keksin helposti ongelmaan vaihtoehtoisia ratkaisuja:

  1. Voisihan pärinä äänen luoda moottoripyörään vaikka erillisellä kaiuttimella
  2. Muovi klipsu asennettaisiin pinnoihin, mikä rätisee ajettaessa
  3. Kuljettaja päristää huulillaan prrrrrrrr

No joo, ehkä akkumotojen aika ei ole vielä.

13 tykkäystä

Meinaatko tuota Duellin tj:n kiemurtelua? Kyllähän kaverilta tuli ainaki yks rehellinen lause haastatteluun ku sano et firman kannalta parempi ettei hän jatka toimitusjohtajana.

Ite kiinnitin huomiota eniten siihen, että kun kysyttiin miksi ohjeistuksessa lähettiin vaikeaan markkinaan hakemaan orgaanista kasvua? Toimari vastas, että “se tuli nopeasti selväksi, että ei me siihen tulla pääsemään” tai jotenki siihen suuntaan. Kuitenki ohjeistusta muutettiin vasta Toukokuun puolessa välissä, kun tilikautta oli jäljellä enää 3,5 kuukautta.

8 tykkäystä

Tästä löytyi mielenkiintoinen tilasto:

“Euroclearin mukaan kesäkuun lopussa yli 50 000 euron ylittäviä tilejä oli 6 069 kappaletta eli noin 1,8 prosenttia kaikista osakesäästötileistä.Korkein yksittäisen osakesäästötilin arvo oli 189 245 euroa.”

Ketkä kuuluu eliittiin? :wink:

Edit. PorssiPatruuna oli näköjään linkannut jo jutun aikaisemmin Osakesäästötiliketjuun. Käykää tykkäämässä.

17 tykkäystä

Aika relevanttia tämän yli 50 k€ nykyarvoisten lisäksi oli tämä:

Eli, ei niin yllättäen, turskalla on porukan OST:t. :money_with_wings:

18 tykkäystä

Esimerkiksi minä.

Tuohon Euroclearin tilastoon ei voi vain luottaa alkunkaan. Itseasiassa täysin harhaanjohtavat luvut joilla nyt yritetään tehdä politiikkaa. Heillä ei tietoa käteisen määrästä tai ulkomaalaisista osakkeista. Heillä ei ole myöskään tietoa talletetusta summasta vaan ainoastaan tämän hetkisestä Suomi osakkeiden arvosta tilillä.
Kun pölhex on vetänyt maton alta niin mitäköhän näille sijoituksille on tapahtunut.

Osakesäästötilejä oli 30.6.2023 yhteensä 338 086 kappaletta ja kotimaisten sijoitusten markkina-arvo oli 1 672 643 313 euroa. Tyhjiä osakesäästötilejä oli 152 597 kpl eli noin 45 prosenttia tileistä (Euroclearin tilastoissa ei kuitenkaan näy pankkitilin saldo, mikä selittänee ainakin osittain tyhjien tilien lukumäärää).

12 tykkäystä