Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Tässä mennään mielestäni oikeaan suuntaan, kun mietitään mistä lisäeuroja voisi valtion kassaan kilisyttää. Jos nykymallilla jatketaan ja ihmisiä ei hienovaraisesti rahapussin kautta pakoteta terveelliseempään elämäntapaan on meillä käsissä 10-20v sisällä valtava pommi, kun isot ikäluokat tukottaa sairaalat. Ja sitä nuoremmat perässä.

Voittoa tulee pitkäjänteisesti varmasti: Joko suuremman verokertymän myötä tai alentuvien sairaanhoitokulujen myötä pitkällä aikavälillä. Me likes! :+1:

30 tykkäystä

Voitonjakoa voi tehdä omien ostoilla. Siinä rahaa siirtyy firmasta omistajille. Tämä ei eroa osingoista oikeastaan niin suuresti.
Firma joka ei koskaan eikä missää tapauksessa harrasta voitonjakoa omistajille on arvoton tässä ajatusleikissä mutta osinko ei ole ainoa työkalu.

3 tykkäystä

Juurikin noin. Minusta maantieteellinen hajautus niin, että sijoittaa myös Eurooppaa dynaamisempaan talousalueeseen, eli USAan, on ihan viisasta. Tässä vielä pääkohdat miksi kannattaa mennä merta edemmäs kalaan:

  • IT yhtiöissä on ihan sama tutkiiko niitä Kotkassa vai Utahissa. Ja samalla tavoin copilotit toimii meillä ja muualla.
  • Yhdysvaltojen keskuspankin pivot eli kääntyminen koronlaskuihin on vielä tekemättä
  • Yhdysvaltain keskuspankin päätavoite on täystyöllisyys, eli perheiden menestyminen. EKP:n tavoite on hintavakaus, eli hallinnollinen asia.
  • En nyt osaa enempää perustella, mutta se, että finanssi- ja rahapolitiikkaa arvioidaan kansalaisen ostovoiman kautta (USA), on hyvä juttu
  • Viimeisin Q4 GDP luku on 3,3% vuodessa
  • Inflaatioluvut maltillisia
  • Kuluttajien ostovoima paras kuin koskaan
  • Sota ja rauha asia. Kukaan ei sotaa halua, mutta vakavimmissa kriiseissä USA:n yritysten ja koko maan kestokyky lienee parhaimpia
  • Tämä oli minusta tärkeä asia sanoa teille näin ihan suoraan, kiitos @TeemuK nostosta
9 tykkäystä

Mitä jos tehtäisiin välillä toisinpäin ja tiputetaan niiden “terveellisten” elintarvikkeiden verotusta ja parannetaan kansanterveyttä niin. Nyt kun tuppaa olemaan että sillä heikompituloisella kansanosalla ei vaan ole varaa ostaa niitä terveellisempiä
ja monipuolisempia ruoka-aineita. Ei sitä korjata niin että nostetaan myös ne epäterveellisemmätkin sinne saavuttamattomalle tasolle :thinking:

feyresmaid (1)

16 tykkäystä

Eli mitä sieltä valmis, jne ruokapuolelta karsiutuu pois? Et suinkaan pakastepizzoja, karkkeja, virvoitusjuomia, suklaata sipsejä jne. laske tällaisiksi elintarvikkeiksi jotka pitäisi jättää?

Yritäppä nyt sitten kauppabudjettia laskea näillä tiedoilla: Ota 3, maksa 4 ja edullisin ilmaiseksi.

26 tykkäystä

Suomalaisten hyvinvointia pitäisi niiden mukaan tukea muun muassa sokeri-, suola- ja rasvaveroilla.

Kyllä minä ehdotan tuoteselosteveroa. Verotus selosteen pituuden mukaan.

5 tykkäystä

Juu toki. Lähinnä hain että eikö rahoitusinstrumenttien arvo ole diskontattu nykyarvo. Jos konkreettista rahaa ei ikinä tule, on assetti arvoton. Vähän kuin perpetuaali nollakuponkibondi. Lopulta osinko on ainoa konkreettinen kassavirta omistajalle.

Mutta menee ihan semantiikaksi. Olen itse kyllä hyvin vahvasti team-buyback käytännössä :grin: Etenkin jos niitä osataan tehdä fiksusti.

Ketkä ovat myyjinä kun yritys ostaa omia osakkeita?
Viiden pisteen vihje. Alkaa o:lla.

2 tykkäystä

No kappas, sattuipa sopivasti. Täällähän puhutaan osingoista ja ajattelin tulla mainostamaan kyselyäni tänne. Oikeasti :smiley: En ole käynyt täällä kaffetuvan puolella pitkään aikaan ja just on keskustelut aiheesta.

Käykäähän vastaamassa kyselyyni tuolla OSINKO-KETJUSSA. Kiinnostaa niin kovasti.

1 tykkäys

Kyllä noita listaamiasi sietääkin verottaa vaan näiden verotettavien tuotteiden kohdentaminen on vaikeata. Itse ainakin pidän esimerkiksi jogurttia suhteellisen terveellisenä tuotteena. No sehän sisältää suhteellisen paljon kuitenkin rasvaa eli rasvavero rankaisee tätä, mutta ei se mitään otan sitten kevyt version - enpä voikkaan kun se sisältää nelinkertaisen määrän sokeria perusversioon nähden - sokerivero rankaisee. Tämä sama pätee hyvin moneen tuotteeseen josta on olemassa ns. Kevytversio". Kumpi sitten on terveellisempi näistä kahdesta niin olisi sitä mieltä että se missä on vähempi sokeria.

Juu olet näin tarkemmin miettien oikeassa. Toki tulevia takaisinostojakin voi diskontata ja pelkkiä takaisinostoja (nettona positiivisia) tekevällä firmalla on yhtä lailla nykyarvo perustuen tuleviin odotettuihin takaisinostoihin.

Laajemmin voitonjako määrittää lopulta arvon.

2 tykkäystä

Ongelma ratkeaa (ainakin osittain) rajaamalla julkiset palvelut vain Suomen kansalaisten käyttöön.

2 tykkäystä

Osinkopuoluelaisten salainen käsitervehdys paljastui. :grimacing: Tällä tervehdyksellä puoluelaiset ovat voineet tunnistaa toisensa kahviloissa, kirjastoissa ja shampanjaillallisilla.

:ok_hand: = O niin kuin Osinko. :eye: = Pelisilmä eli OP eli OsinkoPuolue. Osinkopuolue tekee töitä kovasti, että eräs finanssikonserni luovuttaa lyhenteen sinne minne se kuuluu.

51 tykkäystä

Taitaa olla tuulipukuisten paperikäsien aiheuttama dippi. Mulle ainakin kelpaa liki 10% osinko, 15% ROE ja näkemys siitä että korot jää pariin pinnaan jatkossa. Ei voi olla tältä pohjalta huono sijoitus, joten loogisesti myyjinä ei voi olla kukaan joka oikeasti tietää mitä tekee. Kohta korjataan ylöspäin kun hätäisimmät on ravisteltu kyydistä.

19 tykkäystä

Jäin miettimään boldattua totemusta, onko enemmän Suomen eduksi sijoittaa kotimaahan vai ulkomaille?

Kaikki pölhexiin virtaavat pääomat ovat hyvästä, nostavat kotimaisten yritysten arvostusta, pörssin houkuttelevuutta jne. Mutta tässä tilanteessa raha kiertää kotimaisessa ekosysteemissä ellei sijoituskohde tee tiliään ulkomailta. Toisaalta ulkomaankauppaakin tekevän firman tuotto valuu joka tapauksessa suomalaiseen yritykseen, kunnes mahdollinen ulkomainen omistus siirtää sitä omaan taskuunsa.

Sen sijaan ulkomaille sijoittaminen (huom. kannattavasti) antaa ulkkareiden tehdä innovaatiot, työt ja riskinoton, myydä tuotteitaan omassa kotimaassaan (ynnä muualla Suomen ulkopuolella), ja sitten jakaa työnsä hedelmistä myös suomalaisille omistajille → lopulliset tuotot siirtyy kotimaan kiertoon.

Tästä pohdinnasta ei tullut äkkiseltään valmista, mahtaisiko joku taloustieteilijä olla löytänyt vastausta kysymykseen? Ja jatkopohdintana: seurataanko pääomien siirtymistä valtion tasolla mitenkään, löytyykö jostain Suomen vaihtotaseen kaltaista lukua siitä, miten yritysten tuotonmaksut summautuvat tänne ja pois täältä?

4 tykkäystä

Viime vuonna on lattariöljystä tullut hyvät tienestit. Mietin vero-optimoinnin kannalta että kun kerran ei-verosopimusvaltiosta tulevat osingot menevät ansiotuloverotuksella, esim kolumbialainen osinkokone Ecopetrolhan olisi ideaali sellaiselle, jonka ansiotulot jäävät alemmille progressioportaille. (ei suositus, en itse omista)

Todella hyvää settiä taas Markulta. Lukusuositus tälle.

Alla muutama poiminta johtopäätöksistä.

The range of annualized outcomes does narrow as the time horizon lengthens, but valuation changes still explain the vast majority of the remaining 40-year return variability. In addition, when we consider terminal wealth after compounding, the effect of valuation changes is very large. Our takeaway is that the stock market never really loses its voting machine property when considering long horizons meaningful for most investors (5 to 40 years in our tests).

The estimated real total return of the U.S. stock market (based on rolling yearly returns) in the absence of valuation changes between Apr-1952 and Jun-2023 is 5.64%, compared to the realized 6.79%. In general, the fair estimate of the real U.S. stock market return in the absence of valuation changes is closer to 5.5% than the often-cited 6.5% to 7%.

Overall, the fundamental return of the second half was only about 0.5 percentage points lower compared to the first half, which is a surprisingly small difference given the close to 1.5-fold difference in valuations. The market seems to have priced real fundamental returns efficiently.

it seems unlikely that there would be a constant average valuation towards which the CAPE would revert. Instead, if long-term valuations experience a gravitational pull, they may converge toward a prevailing level where a reasonable real fundamental return can be sustained.

7 tykkäystä

Witted

Minä
image

E: Ja heti kun rekisteröidyin niin puskettiin palaveri samalle ajankohdalle :woozy_face:

Never fails

11 tykkäystä

Tämmöiset päivitykset saisi jäädä tekemättä🤣 ero semmoinen että ei mitään virkaa… Tietty jos haluaa viestiä että analysoitu on yhtiötä ylipäätänsä…

25 tykkäystä