Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Piti kokeilla itsekin. Pappa on tietenkin kehityksessä mukana.
image

Eri näköistä kun juttelee AI:n kanssa lontooksi:
image

14 tykkäystä

Hesarilla on tapana jättää se sana pois otsikosta, joka löytyy uutisen kategoriasta. Näin sovelluksessa:

Voi hyvin olla, että jossakin esitystavassa se kategoria tippuu pois.

20 tykkäystä

Jos on riittävän hyvä tekoäly kehitetty, siltä voi kysyä onko sopuleiden mereen juoksu myytti tai ihmisten laumakäyttäytymisen lieveilmiö johon viattomat luontokappaleet on sotkettu ja joita nyt maalailemme orgaanisista kognitiivisista prosesseista jalostetulla, supertietokoneiden keinoälyn meille mahdollistamalla (maalaustaito sisäänrakennettuna) turbopensselillä. :laughing:

Sopulit eivät juokse laumana mereen. Ihminen pohtii sijoituksiaan kulmasta onko ihminen sopuli.

2 tykkäystä

Tavasin itsekin Mäkisen haastattelun. Ehkä hienoin kohta: Kun Taiwanissa on maanjäristys, alan miettiä onko listautuneita ikkunatehtaita.
Näinhän se menee kun oikein miettii. Tarve vs tarjonta. Pätee monilla aloilla.
Vaikuttaa kylmäpäiseltä kaverilta, joka on pärjännyt komeasti. Itse pysynen köyhänä koska olen niiiin varovainen. Isä- vainaan opetuksia, jotka on syvällä selkäytimessä.

6 tykkäystä

Omaisuus kun huitelee nyt kuusinumeroisissa, niin tässä jo monta kuukautta testamenttia laatinut, jotta olisi pätevä paperi, kun siihen kaksi ulkopuolista todistajaa nimmarinsa ajallaan raapustavat. Parisuhteettomana ja lapsettomana kun todennäköisesti pysyn, niin vanhemmille ja kolmelle sisarukselle menisi kaikki, jos krematorion uuni tulee ajankohtaiseksi liian aikaisin.

  • Kysymys: Onko järkeä tai edes mahdollista testamentissa määritellä erikseen realisoitu OST tietyille henkilöille, realisoitu AOT tietyille ja omistusasunto sekä käteisvarat vielä tietyille vai kannattaisiko määritellä ihan vain yksinkertaisesti prosenttiosuudet jokaiselle sen jälkeen, kun kaikki mahdollinen omaisuuteni olisi realisoitu euroiksi?

Realisoitu omaisuus miinus velka tietysti kaikkein järkevimmältä kuulostaa ja varmaan helpoimmalla kaikki pääsee siinä tapauksessa myös.

Oletan, että täällä on porukkaa laatinut testamentteja ihan itse, kun sekin kerran onnistuu, tarkkana pitää vain olla, että on pätevän laillinen paperi.

5 tykkäystä

Ukrainapu lienee ihan jees, olen nähnyt ‘vahvistettujen’ toimijoiden jakavan niiden keräystwiittejä.

Tämä on itselle tutumpi, pitkään on osallistuttu eri kampanjoihin ja tilailtu tuotteita. Joitakin suomenukrainalaisia on tätä mainostellut aikoinaan, siitä se lähti.

Your Finnish Friends ry

Löytyy myös Z:sta … vai oliko se X :man_shrugging:

Edit: https://x.com/ukrainapu/status/1781589772491792476?s=46&t=Gf87bhKtIDEQ8PoQTL96bQ

:smile:

2 tykkäystä

Kohdistettu testamentti viittaa testamenttiin, joka on suunnattu vain tiettyyn osaan omaisuudesta eikä koko omaisuuteen. Tällaisessa testamentissa määritellään, kenelle tietty omaisuus tai oikeus siirtyy kuoleman jälkeen. Tässä on muutamia tärkeitä seikkoja kohdistetuista testamenteista:

  1. Yleisjälkisäädös: Jos testamentilla siirretään koko omaisuus kokonaisuutena tai tietty määrittelemätön osuus, kuten esimerkiksi 1/3 koko omaisuudesta, kyseessä on yleisjälkisäädös. Yleisjälkisäädöksen saajasta tulee myös kuolinpesän osakas, ja hän voi vaatia pesän jakamista.

  2. Legaatti: Jos testamentilla siirretään oikeus vain tiettyyn tarkemmin määriteltyyn omaisuuteen, kuten vaikkapa perintöhopeisiin, kyseessä on legaatti eli erityisjälkisäädös. Legaatin saajasta ei tule kuolinpesän osakasta.

  3. Rintaperilliset: Testamenttausta rajoittaa rintaperillisten oikeus lakiosaan. Rintaperilliset ovat oikeutettuja tiettyyn osuuteen perinnöstä, eikä heidän oikeuttaan voida sivuuttaa testamentilla. Muut oikeudenomistajat voivat sen sijaan periä testamentilla määrättyä omaisuutta.

On tärkeää huomata, että testamentin tekijällä on oltava oikeus testamentata omaisuuttaan perimysjärjestyksen mukaan. Rintaperillisten oikeutta puoleen koko perinnöstä ei voida sivuuttaa testamentilla. Jos perinnönjättäjä on tehnyt testamentin, jolla määrätään lakiosan kattavaa omaisuutta muulle kuin rintaperilliselle, rintaperillinen voi vaatia lakiosansa tekemällä lakiosavaatimuksen¹⁴.

Toivottavasti tämä selvensi asiaa! Jos sinulla on lisäkysymyksiä, ole hyvä ja kysy rohkeasti. :blush:

Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 20.4.2024
(1) Pesänjako ja testamentti - Minilex. Pesänjako ja testamentti - Minilex.
(2) Testamentti - Veronmaksajain Keskusliitto ry. Testamentti - Veronmaksajain Keskusliitto ry.
(3) Keskinäinen testamentti - testamentti.fi - Asianajotoimisto Legistum. Keskinäinen testamentti - testamentti.fi - Asianajotoimisto Legistum.
(4) Testamentin moitekanne ⋆ Lakitoimisto JPH. Testamentin moitekanne ⋆ Lakitoimisto JPH.

EDIT: ylläoleva Copilotista. En tuota edes lukenut :grinning: Sinulla ei ole eikä ehkä tulekaan perillisiä, niin kukaan ei ole vaatimassa lakiosia. Voit kohdentaa perintösi kuten itse haluat.

EDIT2:

Legaatti on testamenttimääräys, jolla perittävä antaa määrätylle henkilölle erityisen etuuden. Legaatin saaja ei tule testamentin tekijän kuolinpesän osakkaaksi, eli hän eroaa siinä suhteessa yleistestamentin saajasta. Yleistestamentissa testamentin saajalle osoitetaan oikeus koko jäämistöön tai suhteelliseen osaan siitä, kun taas legaatti kohdistuu tiettyyn omaisuuteen tai rahasummaan12.

Legaatti täytetään aina jakamattomasta pesästä, ja legaatin saaja saa omaisuutensa ennen kuin muuta omaisuutta aletaan jakaa osakkaiden kesken. Lakiosaperillisen lakiosaoikeus on kuitenkin niin vahva, ettei edes testamentin määräyksellä oikeutta lakiosaan voida poistaa. Legaattia ei täten voida täyttää silloin, kun se on niin arvokas, että sen täyttäminen loukkaisi lakiosaperillisten lakiosaoikeuksia. Legaatin saaja voi kuitenkin maksaa lakiosaa loukkaavan määrän rahassa lakiosaperilliselle ja pitää testamentilla saamansa omaisuuden. Hänen täytyy ainoastaan huolehtia lakiosien maksamisesta rahassa. Jos legaatin saaja haluaa lunastaa legaatin kuolinpesästä, legaatti ei siis väisty lakiosan tieltä. Suoritusvelvollisuus jakautuu legaatin saajien kesken, jos heitä on useampia1.

Jos tarvitset tarkempaa tietoa lakiosan ja legaatin suorittamisesta, suosittelen ottamaan yhteyttä asiantunteviin lakimiehiin1. He voivat antaa sinulle lisäohjeita ja vastata kysymyksiisi tarkemmin.

14 tykkäystä

Kiitos linkeistä! :slight_smile:

Juu kyllä, näin itsekin käsitin, että melko vapaat kädet on tässä tapauksessa jakaa ja kohdistaa perintöä, mutta haluaisin sen toki tapahtuvan mahdollisimman vaivattomasti, jos näin kävisi. Jos henkimaailmaa on, niin en haluaisi katonrajassa viljellä ärräpäitä pesänjakotilaisuudessa, kun testamentin sanavalinnat eivät toimineetkaan toivotulla tavalla. :smiley:

6 tykkäystä

Ammattilaisella se meille maksoi 250€, menee varmasti niin kuin haluaa, eihän toi summa paljoa vielä syö noita säästöjä.
Pihikulvanderit tekevät tietysti itse, eihän siinäkään mitään…

Jos perillisiä ei ole ja sattuu olemaan omaisuutta, no silloinhan sitä monella juurikin on, niin on tosi tärkeää tehdä testamentti.

Meillä kun on noita ríntaperillisiä vähän enemmänkin niin haluttiin heidän puolisoiden saamiset pois meidän perintöosuudesta mahdollisessa erotilanteessa.
Rouvan OST on ohjattu suoraan lastenlapsille testamentissa, jos siellä nyt sitten jotain on jäljellä :smile:.

5 tykkäystä

Kaveri vinkkas just Suomi.fi palvelussa olevasta testamentin teosta. 200€. Voisin kuvitella ihan toimivaksi.

3 tykkäystä

En tiedä jouksevatko mereen, mutta esim. vesivoimalaitoksen padon päältä loikkivat. En nähnyt loikkia, vaan lopputuloksen. Siinä nuori kesähessu oppi työn makuun, kun lapioi lumilapiolla tuhansia mätäneviä sopulin/myyrän raatoja jätesäkkeihin.

7 tykkäystä

On täysin mahdollista määrätä testamentissaan omaisuuden jakamisestaa haluamallaan tavalla, esinekohtaisesti tai itse määritellyissä kokonaisuuksissa (kuten vaikka tietyn arvo-osuustilin tai osakesäästösopimuksen sisältö). Tietysti jos pesässä on paljon velkaa suhteessa likvideihin varoihin, ja testamentissa siirretään nimenomaan tietty rajattu omaisuus esinekohtaisesti (eikä siis tietyssä rahamäärässä) voi jollekin testamentin saajalle lopulta siirtyvä omaisuus jäädä suhteessa paljon pienemmäksi kuin testaattori on alunperin ajatellut.

Suosittelen myös kiinnittämään erityisesti huomioita siihen, että testamentti on niin selkeä, että siitä käy täysin ulkopuolisellekin se mitä olet tarkoittanut (ja mahdollisesti miksi). Testamentit tapaavat olevan hyvin harvasanaisia ja kun edesmennyt ei enää ole tavoitettavissa auttamaan selvittämään mahdollisia kysymyksiä voi sinällänsä selväsanaisenkin paperin todellinen tarkoitus jälkikäteen olla epäselvä. Paras tapa varautua tähän ennakolta on tietenkin ottaa testamenttiin määräys toimeenpanijasta, jonka tehtäväksi siis tulee jakaa testamentattu omaisuus testamenttaajan jälkeen, ja pitää huoli, että toimeenpanija on hyvin selvillä siitä kuinka omaisuus on haluttu jaettavan.

Lisäksi kun nuorena laatii testamenttia kannattaa myös oman sen hetkisen omaisuuden lisäksi harkita, että onko jotain toiveita sellaisen omaisuuden varalle, jonka itse olisi saanut perintönä, sekä lähi-sukulaisille omaisuutta testamentatessa, että haluaako heidän puolisoillaan (tai mahdollisilla tulevilla sellaisilla) olevan avio-oikeutta testamentin nojalla saatuun omaisuuteen.

6 tykkäystä

69 tykkäystä

Sijoitan hesulin pörssiin - siispä en tule tarvitsemaan testamenttia.

-kirjailija nönnönnöö, Viisas Pörssi, 3. Painos

Kaikki yli 9,700pts. hesulin pörssissä on ansaitsematonta arvonnousua.

-ikivihreä sijoitusviisaus

40 tykkäystä

Tässä kun ollaan itse syytettyjen penkissä, niin ohessa linkki vastaukseeni Titanium ketjussa. Tosiaan osakkeen kurssilaskusta ylivoimaisesti isoin osa selittyy tulosennusteiden laskulla, mikä on siis täysin fundaperusteista. Kannattaa muistaa, että markkina on monessa kohtaa yllättävän tehokas ja monessa tapauksessa kurssi reagoi fundamenttien muutoksiin analyytikkoa nopeammin :slightly_smiling_face:

17 tykkäystä

Joo tuo on tärkeä lause löytyä testamentista. :slight_smile:

Täytyy kyllä laittaa mietintään tuo ammattilaisen tekemä myös tai vähintään omatekemän testamentin pätevyyden tarkistuttaminen vois tulla tarpeeseen. Ei sijoittajan elämä saa olla parista satasesta kiinni.

2 tykkäystä

Mä olen ostanut taannoin Vita Nova -verkkatakin, koska se oli mielestäni hieno:

(Kuva: Nousun verkkosivut). Toki valmistaja oli laatumerkki Nousu, jonka tuotteita olen ostanut muutenkin paljon.

Pirkka-vaatteita voisin käyttää, jos niissä olisi jotain ominaisuuksia, jotka innostaisivat ostoksille. Nyt ne jäivät uupumaan.

Noissa Pirkka-lenkkareissa/sukissa/paidoissa ei kyse kuitenkaan käsittääkseni ole mistään kaupallisessa mielessä vakavasti otettavasta tuotelanseerauksesta, vaan K-Supermarkettien kampiksesta. Näyttää toimivan, koska keskustelua syntyi täälläkin.

3 tykkäystä

Tässäkö syy Helsingin pörssin mörnimiselle? Ulkomaiset osakkeet (pl. Ruotsi) ovat vielä Inderesin saavuttamattomissa! :open_mouth:

1 tykkäys

Testamenttia tehdessä kannattaa miettiä myös verotusta Suomen kohtuuttoman perintöveron takia. Ei välttämättä kannata testamenttaa 85-vuotiaalle sisarelle, vaan suoraa hänen lapsilleen jne. Ja 20ke on verotonta perintöä kenelle tahansa.

osakkeita ei kannata realisoida itse verojen takia. Ja jos pankki realisoi osakkeet, niin kulut voivat olla suolaisia. Ainakin Nordea olisi veloittanut n.200euroa kuolinpesän osakkeiden myynnistä (yhtä suomalaista osaketta n. 15ke arvosta). OST kanssa tämä voi tietysti olla haastavaa, osakkeita kun ei voi suoraan siirtää toiseen salkkuun.

7 tykkäystä

Noita sukkia vois jopa pitää. Eikö se oo niissä muutenkin nykyään muotia pitää kaikenlaisia hassuja sukkia :smiley: ja jos omistaa paljon keskon osakkeita niin samahan se on sillon omistajana mainostaa omaa yritystä :slight_smile:

2 tykkäystä