Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Tiesittehän äijät, että eläinperäisten proteiinien säännöllinen nauttiminen ylläpitää testosteronitasoja.
Olen syönyt, syön ja tulen syömään lihaa säännöllisesti.
Grillikausi lähestyy. :heart_on_fire:

12 tykkäystä

Jätin juuri rasvaisen pihvin pois ruokavaliosta ja korvasin sen 3kilolla porkkanaa/lanttua ja nyt makaan teholla kun suolisto ei kestänyt kaikkea sitä terveellisyyden määrää.

Mutta ainakin @Pohjolan_Eka voi olla tyytyväinen ja maailma pelastuu. :innocent:

3 tykkäystä

Sillä samalla rahalla mitä menee niihin halpoihin pakastepizzoihin ja makkarapaketteihin, voi syödä myös terveellisesti. Mutta kieltämättä sillä budjetilla terveellisen ruoan tekeminen vaatii sitten yleensä hieman enemmän vaivaa. Siinä, mitä usein halutaan perustella taloudellisella asemalla, on pohjimmiltaan kyse laiskuudesta.

20 tykkäystä

Sama homma. Näin reilu 45-vuotiaana parikymppisen tasot, todennäköisesti punttiharjoittelun ja hyvän ruokavalion ansiosta (liha/kana/kananmuna/kala) ja ei-refinoidut hiilarit (tai mahdollisimman vähän. Toki karkit myös jää kauppaan. Jokainen tekee omat empiiriset tutkimukset omalla kehollaan. Aivot ja keho kiittää. Vaimollekin mukavampaa katsella kotona :sunglasses:. Jätän kasvisruokavaliot muille suosiolla, mutta kukin tyylillään.

8 tykkäystä

Tämäpä juuri. Se mikä on itselle oikein, ei ole välttämättä oikein jollekin toiselle.
Kunnioittakaamme sitä hiilellä kärventyneiden ribsiemme ääreltä.

1 tykkäys

Onpa täällä mehukas aihe. Melkein jo ehdin nukkumaan, mutta sitten avasin tämän.

Syökö joku proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvoja? Nehän ovat kemiallisia yhdisteitä. Itse syön ruokaa. :smile:Homo sapiens on ollut tällä pallolla ainakin 200 000 vuotta ja selvinnyt ihan ok ilman ajatuksia orgaanisesta kemiasta.

Metsästäjä-keräilijät ovat eläneet todella monenlaisella ravinnolla. Ravinto on vaihdellut inuiittien hyvin rasvapainotteisesta ravinnosta päiväntasaajan heimojen hyvin hiilaripainotteiseen ravintoon. Suuri ero nykyravitsemukseen on ollut, että ravinto on ollut tosi monipuolista. Syötäviä lajeja on ollut useita satoja.

Ruokavaliossa kannattaa mielestäni mennä laatu edellä ihan niin kuin sijoittamisessakin. Valitettavasti moderni tehotuotanto, monokulttuuriviljely, ympäristöön puskettavat myrkyt ja muu nykyihmisen keppostelu tekee syömisestä vähän haastavampaa kuin mitä se oli vielä hetki sitten. Jos haluaa oikein kunnolla hifistellä ruuan kanssa, niin kannattaa laittaa oma kasvimaa pystyyn tai opetella kalastamaan tai metsästämään. Sellaista luksusta ei pysty edes rahalla ostamaan mitä saa omalla työllä aikaan.

Suomalaisen voi olla ihan hyvä suosia ensisijaisesti sitä ruokaa, millä täällä on eletty vuosisatoja ja vuosituhansia. Meidän geeniperimämme ei toimi keskimäärin ihan samalla tavalla esim. vehnän kanssa, kuin vaikka noilla Etelä-Euroopan kansoilla. Ja hyvin harvalla se toimii sipsien tai Fazerin sinisen kanssa, ainakaan päivittäin nautittuna.

Ruokavalioissa on monia kiistanalaisia juttuja vähän niin kuin sijoituskohteissakin on. Kukaan tuskin on kuitenkaan sitä mieltä, että esim. Harvia, Novo Nordisk, Evolution, Hermes tai Microsoft olisivat paskalaitoksia. Ainakaan laatunsa puolesta. Samoin kukaan tuskin on eri mieltä, että voi olla ihan fiksua syödä seuraavaa:

Marjoja, kuten mustikoita, puolukoita, mansikoita, tyrniä, vadelmia, karpaloita

Mutta seuraaville taas löytyy jo mielensäpahoittajia, suosittelen silti:

 • Hedelmiä, kuten omenia, päärynöitä, ja luumuja. Kauheita sokereita karppaajalle
 • Vihanneksia, kuten lehtikaalia, parsakaalia, punakaalia. Hirveitä goitrogeenejä
 • Sipulia, valkosipulia. Joku ayurvedikko pitää näitä lääkkeinä, joita ei sovi syödä noin vain
 • Hasselpähkinöitä, manteleita, saksanpähkinöitä, casheweja, hampunsiemeniä, kurpitsansiemeniä. Kamalia fytaatteja ja ainakin kasvintorjunta-aineilla pilattuja, jos ei muuta
 • Härkäpapua ja herneitä. Sulaa huonosti
 • Oliiviöljyä, tällä ei saa paistaa joidenkin mielestä
 • Kauraa, ruista, ohraa, pahoja hiilareita
 • Poronlihaa, hirvenlihaa, ahvenia, muikkuja, kananmunia, hunajaa, kauheaa eläinrääkkäystä
 • Auringonkukansiemeniä, vääränlaisia rasvoja jonkun mielestä
 • Jogurttia, kefiriä, tomaattia, paprikaa, jotkut paleofanaatikot karsastavat
 • Kookosöljyä, kaakaovoita, voita, juustoa, kauheaa kovaa rasvaa THL:n mielestä
 • Avokadoa, banaania, hirveän vastuutonta tuoda toiselta puolelta maailmaa tällaisia
 • Tummaa suklaata, jotkut pitää tätä karkkina ja paheksuvat sen takia

Jos haluaa välttää mielensäpahoittajia, on parempi elää ihan vaan metsän marjoilla. Vaikka ehkä joku niidenkin syömisestä pahoittaa mielensä. Toistaiseksi ei ole tullut vastaan.

Syömiseen liittyy kyllä todella paljon irrationaalisuutta, oli kyseessä mikä koulukunta tahansa. Tämän aihepiirin osalta toivon jo jättäneeni sen kehitysvaiheen taakse. Lähes kaikki on nähty ja koettu. Uskon, että kaikenlaisesta ehdottomuudesta voi kasvaa ulos, kun riittävän kauan kiertää kehää tai hakkaa päätänsä seinään. :slightly_smiling_face:

46 tykkäystä

Marjat on ehdottomasti huippua.
Liha siihen kylkeen tekee elämisestäni elämisen arvoista.

1 tykkäys

Kiitos paljon! :pray: Tägään vielä Mikon (@Mikko_Makinen), niin hänkin näkee kiitoksesi ja klikkaamalla lainausta pääseekin lukemaan koko viestisi Sijoittamisen psykologia -ketjussa. :slight_smile:

@Loyly on mukavaa, että olet kirjoittanut mielenkiintoisia ja sisällöllisiä viestejä tuohon @Mauri:n perustamaan Sijoittamisen psykologia -ketjuun. Kiitos siitä!

Onhan tuo aliarvostettu aihe. Loppujen lopuksi aika fiksut ihmiset täälläkin tietävät sijoitusasioista ja ymmärtävät sijoittamisen perusasiat hyvin, mutta homma voi kaatua erilaisiin psykologisiin seikkoihin esim. ei osata myöntää olevansa väärässä (onneksi tämä ei ole ongelma kaltaisillani keski-ikäisillä sijoittamiehillä :alien:)

Siellä on vielä ne pari kyselyäkin auki ja lisäksi sinne on taas ilmestynyt muutamia opettavaisia kirjoituksia. :slight_smile:

Sigmund-Freud-gif.gif (403×302) | Sigmund freud, Psychoanalysis, Freud

10 tykkäystä

Kasvikset kannattaa lätkiä sinne ruuan sekaan. Esim pakastevihannekset menee moniin keittoihin tosi hyvin sekaan, vihreät pavut sopii vaikka mihin kastikkeisiin, makaronilaatikon sekaan voi tunkea tomaattia, porkkanaraastetta ja parsakaalia jne jne jne.

Näihin kun opettelee ja tottuu niin kasviksia tulee syötyä aika paljon kuin vahingossa ja ruokakin tuntuu mukavan monipuoliselta suussa ja näyttää värikkäältä. :slight_smile:

29 tykkäystä

Et sitten laske mitään arvoa omalle ajalle?

Vaimoni päätti jokunen kuukausi sitten kokkailla kotona enemmän, koska siitä tulee siten hänelle sivutyö joka maksaa verotonta palkkaa pienemmän ravintolalaskun muodossa.

Kun olin sinkku, jaksoin vain harvoin kokata. Pelkästään itselle kokkaaminen on tylsää. Kun pariuduin, kokkaaminen alkoi kiinnostaa enemmän.

No niin, kerrasta ytd vihreälle!
image

Tämä splittaustouhuhan näyttää oikein hyvältä, kun ei osakkeetkaan vähene.

8 tykkäystä

Suosittelen kaikille fatsecret aplikaatiota, oma “luulo ja tieto” on yleensä todella väärässä. Itse käytän tätä aina silloin tällöin, esimerkiksi kerran vuodessa kun yritän saada hieman massaa lisää. Ensimmäinen kerta oli kyllä itselläkin silmiä avaava ja paransin omaa ruokavaliotani tiedon kautta.

PS. Aplikaatio on ilmainen

2 tykkäystä

Enemmistö suomalaisista tosiaan saa proteiinia reippaasti yli suositusten, eikä proteiinin tietoisessa lisäämisessä ruokavalioon ole mitään järkeä. Toisin sanoen siitä ei hyödy mitenkään. Ja on sillä haittapuoliakin.

Jollekin peruskuntoilijalle on täysin hyödytöntä nauttia protskupirtelö salin jälkeen. Eri asia ammattimaiselle kehonrakentajalle. Mutta markkinointikoneisto ja uskomukset jylläävät.

Enemmistö myös syö punaista lihaa aivan liikaa suosituksiin nähden, jopa moninkertaisesti. Etenkin prosessoitu liha on monella tapaa haitallista. Runsas punainen liha puolestaan on usein pois kuiduista ja kasviksista eli sille on ”vaihtoehtoiskustannus”.

10 tykkäystä

Toimiva konsepti myös:
Punajuuret, porkkanat ja sipulit soiroiksi, öljyt, mausteet (myös loraus hunajaa) päälle ja uuniin. Mainio lisuke monen ruuan kylkeen :blush:

kuva

47 tykkäystä

Hei, hei, seis! Ei tämä olekaan enää hauskaa!
image

9 tykkäystä

Repesin ääneen. :joy:
104kg/190cm, eli kai saan syödä edes joka toisella aterialla muutakin, kuin soseita? :thinking:

Punainen liha = Ei (niin) paha.
Punainen liha+kärvennys = Karsinogeeni.

Jos googlettaa “punainen liha karsinogeeni”, niin tulee paljon juttuja asiasta.
Tosin muistaakseni Layne Norton sanoi jossain about näin: Osa tuosta punaisen lihan ja prosessoitujen lihojen “huonosta maineesta” selittyy sillä, että ne jotka niitä syö paljon, ei yleensä syö kasviksia tarpeeksi tai ylipäätään elä terveellisten elämäntapojen mukaan, eli polttaa tupakkaa, ei liiku jne. (Ei tarkka lainaus. Ja voi olla, että muistan väärin tai olen nähnyt unta.)

Kivahan se on kieltämättä kesällä grillailla, mutta en siitä huolimatta suosittele punaisen lihan tai prosessoitujen lihatuotteiden suurta käyttöä.

Kasviksia ja marjoja sen sijaan kannattaisi suosia. Niistä saatavat kuidut ruokkivat suoliston hyvää bakteeri-kantaa ja toimivat myös ns “pullo-rassina”, eli putsaavat suolistoa läpi mennessään. (Olkaa hyvät mielikuvasta :sweat_smile:)

Tähän loppuu vielä discaimer:
En ole minkää sortin ravitsemykseen liittyvä ammattilainen, eli nämä jutut voi ottaa lähinnä huumorilla. Eli: Do your own research.
Ja tiedostan myös, että löytyy monia muuttujia, joiden takia ei voi tehdä asiaa X…

3 tykkäystä

En ymmärrä miksi tämä ruoka-asia koetaan jotenkin vaikeaksi. Sen kun ottaa huomioon allergiat, erityisruokavaliot, preferenssit, ravinteet, helppouden, ajankäytön, ekologisuuden, eettisyyden, satokauden, laadun, hinnan, saatavuuden, trendit ja ulkonäön. Tämä täytyy kuitenkin tehdä vain 3-5 kertaa päivässä.
Mikä muu on jengille vaikeaa? Osakepoiminta?

64 tykkäystä

Mitä korkeampi tolppa, sitä himmeämpi lamppu. T: 175/80 neuvolavaa´alla käyvä.

3 tykkäystä

Tämä on hyvä, itsekin teen aina välillä. Tähän liittyen muuten yksi aivan aliarvostettu vihannes on palsternakka! Kokeilepa ensi kerralla sekaan. Loistava vihannes, porkkana with a twist. :smiley:

2 tykkäystä

Palsternakka on juures. Juureksissa on varsin mainioita muitakin vähemmän (Suomessa) käytettyjä kuten selleri ja maa-artisokka.

1 tykkäys