Inderesin suunta ja strategia

Päätimme avata meidän strategiaa sijoittajayhteisölle, jotta yhteisö näkisi paremmin, mihin Inderesiä ollaan viemässä. Tässä ketjussa voi antaa vapaasti palautetta ja ideoita strategiaan liittyen. Teitä sijoittajia vartenhan tätä työtä viime kädessä tehdään.

Tässä ketjussa voidaan käsitellä:

  • Palautetta oheiseen strategia-dekin draftiin
  • Inderesin olemassaolon tarkoitusta
  • Miten voisimme palvella paremmin sijoittajayhteisöä ja markkinapaikkaamme
  • Kritiikkiä toiminnastamme
  • Kuinka voisimme saada yhdessä teidän kanssa yhteisönä mahdollisimman suuren positiivisen vaikutuksen aikaiseksi pääomamarkkinoihin (ja yhteiskuntaan)

Oheinen strategiamateriaali elää ja kehittyy palautteenne pohjalta. Intiimien tietojen kertominen yrityksestämme ja suunnastamme toivottavasti myös alleviivaa arvoihimme kuuluvia avoimuutta ja yhteisöllisyyttä :blush:

Yritetään pitää ketju yleisellä tasolla ja isossa kuvassa, vältetään yksittäisiin analyyseihin, suosituksiin tai featureihin uppoutumista (sisältöideoille, kehitysideoille ja pieleen menneille suosituksille on omat ketjut :slight_smile: ).

T. Mikael

Inderesin toimari







25 tykkäystä

Haluisin nähdä Inderesin haastavan perinteisen talousmedian heidän omalla kentällä. Nykyiset talousmediat ovat kaikki täynnä virheitä. Se tukisi tuota teidän missiota tuoda laadukkaampaa tietoa yhtiöistä ja markkinoista suomalaisille yleisesti.

6 tykkäystä

Talousmedia on varmasti relevantti teema, jo kumppanuusnäkökulmasta, vaikka toki Inderes alkaa itsekin olla melko kattava media talouden seurantaan yhtiötapahtumien ja ilmiöiden kautta.

Uskon myös, että yhteisöstä voi kehittyä entistä merkittävämpi osa palvelua. Esim. sijoittajasentimentti välittyy kommenteista, kysymyksistä ja peukutuksista reaaliaikaisemmin kuin mihin perinteiset menetelmät yltävät. Tämä voi olla analyysin ohella tärkeä elementti tulevaisuuden kehityksen arvioinnissa ja tietenkin tuo IR-funktion uudelle aikakaudelle.

Inderes on ollut ennakkoluuloton pioneeri teknologian hyödyntämisessä. Oli strategiaa tai ei niin uskon että Yu Gongin putkasta tulee vielä monta villiä avausta.

Kaj Hagros
Inderesin hallituksen pj

13 tykkäystä

Mielenkiintoinen deck, kiitoksia tämän julkituonnista!

Olen jo hetken aikaa miettinyt, miten Inderes voi tarjota näin hyviä palveluita ilmaiseksi. Onko bisnesmallin tulevaisuus koukuttaa Free-käyttäjiä ilmaisella sisällöllä ja muuttaa joskus tulevaisuudessa nykyisiä Free-toimintoja maksullisiksi? Strategian rivien välistä luen kuitenkin, että tavoitteena on kasvattaa koko käyttäjäkuntaa nykyisillä (+uusilla) palveluilla, jolloin myös Premium-maksut nousevat orgaanisesti. Pääosa liikevaihdon kasvusta tulisi tulevaisuudessakin maksavilta yrityksiltä. Olenko oikeilla jäljillä?

Tarkoittaako Inderes-sovellus mobiiliappia? Jos kyllä, niin olkaa hiljaa ja ottakaa rahani.

Pointti Inderesistä analyysiplatformina on myös mielenkiintoinen. Miten verifioitte freelance-analyytikoiden puolueettomuuden? Entä analyysin laadukkuus, vai jääkö lukijan arvioitavaksi?

Sijoitusyhteisöissä tuntuu olevan sellainen piirre, että kun yhteisön koko kasvaa kriittiseen massaan, keskustelun laatu huononee. Usein kysytyt “Ollaanko nyt lamassa?”, “X laski 4%, jokohan olisi oston paikka??” eivät luo kovin rakentavaa keskustelua ja luotaantyöntävät enemmän kirjoituksiinsa perehtyviä osallistujia. Esimerkiksi Osakesijoittaminen -Facebook-ryhmä tuntuu välillä päässeen tähän pisteeseen. Jos Inderesin alustalla halutaan jatkaa nykyistä mielenkiintoista keskustelua, täytyy mielestäni kehittää jokin kuraattorijärjestelmä. Esimerkiksi full-time Inderes admin tai hajautettu Redditin kaltainen karma-systeemi. Ehkä nykyinen foorumitoteutus ei toimi tulevaisuudessa. Oletteko miettineet asiaa?

Osa kysymyksistä meni ehkä liian spesifeiksi. Kiitos joka tapauksessa läpinäkyvyydestä!

9 tykkäystä

Hei, kommentoin näistä muutamia jotka osuu eniten “omalle tontille” (mitään siilomaista jakaumaa meillä ei täällä organisaatiossa ole, joskin älkööt huoliko digitiimiläiset eivät ryhdy analyytikoksi yön yli, mutta periaatteessa mikään ei estä esimerkiksi analyytikkoa tekemästä itse omia videoita, jne.).

Free-jäsenen ominaisuudet tulevat pysymään kattavina ja maksuttomina, kuten toisessa ketjussa kommentoin, ellei yhteisö ala erikseen vaatimaan, että niiden pitäisi maksaa :smiley: Premiumeille rakennetaan uusia ominaisuuksia ja sisältöä, jotta Premium-jäsenyys tuottaisi vaativalle sijoittajalle mahdollisimman paljon lisäarvoa.

Pääosa liikevaihdosta tulee tulevaisuudessa jostain sellaisesta, jota ei tällä hetkellä edes osata kuvitella, muotoilisin tuohon liikevaihdon kasvuun, Timur Kärkeä lainaten. :wink:

@Yu_Gong osaa kommentoida tuohon

Tuo on olennainen huoli ja hyvä kun nostit asian esiin. Osakesijoittaminen -ryhmässä taso on pysynyt suhteellisen hyvänä, mutta toki väen kasvaessa “hajonta” alkaa kasvamaan myös: aion dedikoida enemmän aikaa ja energiaa sen kultivoimiseen. Toisaalta kaiken keskustelun ei tarvitse olla niin vakavaa, pitää löytää oikea balanssi substanssin ja “trolololon” välille.

Täällä Sijoitusfoorumilla on mekanismeja tuohon, esim. kirjoittajat nousevat luottamuksessa korkeammalle asteelle kirjoittaessaan kommentteja ja saadessaan positiivisia reaktioita muilta kirjoittajilta. Tulee varmasti eteen hetki, jossa moderaattorioikeuksia jaetaan myös muille kuin Inderesin muutamalla palkallisille työntekijälle, yhdessähän tätäkin foorumia tehdään paremmaksi päivästä toiseen.

2 tykkäystä

Piensijoittajan näkökulmasta: Ymmärrän inderesin olemassaolon tarkoituksen ja mielestäni inderes on tunnistanut pääomamarkkinoiden ongelmat sekä hyviä keinoja niiden ratkaisemiseksi. Mielestäni inderes toimii arvojensa mukaisesti ja tällaiselle palvelulle on enenevissä määrin tarvetta (kysyntä).

Hämmästelen, miten kaikki eurooppalaiset osakkeet voisivat löytyä 2023 analysoituna. Kuulostaa maallikolle uskomattoman kovalta tavoitteelta, mutta te tiedätte parhaiten keinot sinne pääsemiseen. Visionääriset tavoitteet kyllä kannattaa asettaa mielestäni korkealle, eikä tyytyä vain vähään - hyvä!

Onnea matkaan ja menestystä toiminnalle. Mielestäni tähän saakka tehty työ on kaiken kaikkiaan laadukasta. Onnittelut!

Työpaikallani olen nostanut inderesiä esille kahvipöydässä. Havaintojeni mukaan selvästikään kaikki työssä käyvät suomalaiset piensijoittajat eivät tunne inderesin olemassaoloa… se on harmi, koska palvelu on niin laadukas.

Ongelma: Inderesin tunnettuus piensijoittajien keskuudessa. → Palvelu on laadukas (tämä on kaikista tärkein asia), mutta miten tietoisuus saadaan kasvamaan?

2 tykkäystä

Kiitos hyvistä kommenteista!

Haluamme olla avoin ekosysteemi, minkä takia strategiassa poissuljettua ei ole kolmansien osapuolten sisällöt tai jopa analyysit. On sijoittajayhteisön ja markkinapaikan etu, että markkinalla olisi muitakin ääniä ja mielipiteitä kuin Inderes - siispä meidän on tätä tarvittaessa missiomme mukaisesti edistettävä. Mikäli avaamme alustaamme, meidän on kuitenkin samalla ”suojeltava” käyttäjiämme varmistamalla, että sisällöt ovat hyviä ja laadukkaita ja puolueettomia. Eli yksi ydintehtäviämme on varmistaa, että sisältöjen laatutaso on korkea ja ne hyödyttävät sijoittajaa - oli kyse sitten omista sisällöistä tai kolmansien osapuolten sisällöistä. Tässä meidän oman työn lisäksi teillä sijoittajilla on myös tärkeä rooli: eli jos jokin sisältö ei palvele teitä, niin peukkua alas ja palautetta tulemaan (varmasti muitakin palautetyökaluja tulee, jotta voidaan antaa kuratointia algoritmien hoidettavaksi). Huom puhun siis sisällöistä, suositukseen johtava kovan tason analyysi on ns ääripää, jossa puolueettomuus&laatu -kysymykset on haastavimpia ratkoa (mutta me tykätään ratkoa ongelmia:) )

6 tykkäystä

Tää on todella, todella hieno tapa teiltä kertoa teidän suunnitelmista näin avoimesti ja käydä keskustelua meidän käyttäjien kanssa aiheesta. Toivoisin tällaista myös pörssiyhtiöiltä. (Ymmärrän toki että pörssissä heillä on sitten jotain rajoitteita, mutta keskustelua voi aina käydä…) Toivoisin että Inderes tekisi lisää Siltronicin tyylisiä löytöjä ulkomailta. Ottakaa vaikka pieni rahasumma yhtiöiltä, siitä että tuotte yhtiön tietoisuuteen Suomeen. Olette kuitenkin Suomessa luotettavin sijoitustietojen lähde. Siinä ideaa markkinointiin teille :slight_smile:

6 tykkäystä

Tavoite on siis tuoda laajempaa yhtiöjoukkoa palveluumme, jopa eurooppatasolla siten, että yhtiöistä olisi tarjolla sijoittajaa hyödyntävää informaatiota. Tämä ei ole tietenkään realistista saavuttaa “perinteisellä” toimintamallilla uusia analyytikoita rekrytoimalla ja toimistoja avaamalla. Tavoite on kunnianhimoinen sen takia, että se itsessään pakottaa meidät ajattelemaan täysin uusia keinoja, joilla pieni toimija saa rajallisilla resursseilla lyhyessä ajassa merkittävän vaikutuksen aikaiseksi. Luonnollisesti teknologian, verkostovaikutusten ja yhteisöllisyyden (joukkoäly) hyödyntäminen ovat tässä avainasemassa. Pystymme toteuttamaan ideaamme toimia alustana sijoittajien ja yhtiöiden välillä (ja luomaan arvoa sijoittajille) analyysin lisäksi myös monilla muilla keinoilla - analyysin roolia väheksymättä. Emme siis ihan tarkoita, että jokaisesta eurooppalaisesta yhtiöstä olisi palvelussamme ammattianalyytikon tekemä syväluotaava suositukseen johtava analyysi. Selvyydeksi, emme siis myöskään usko siihen, että ammattianalyytikon työt voitaisiin kokonaan teknologialla korvata.

7 tykkäystä

Mielestäni on hyvä, että suuntaatte katseenne myös Suomen ulkopuolelle, en näe mitään syytä siihen, miksi Inderesin Suomen toimintamallia ei voisi monistaa esim. muissa Pohjoismaissa tai Baltiassa. Tästä itse asiassa olisinkin utelias, kuinka konkreettisia kansainvälistymisaskeleita teillä on suunnitteilla?

2 tykkäystä

Inderesin tasoinen fin tai eng kielinen analyysi kiinnostaisi kovasti ruotsin markkinoilta… jos toivoa saa :v::joy:

4 tykkäystä

Tehtiin vielä podi missä käytiin strategiaa ja muutamia täällä nousseita kysymyksiä läpi Mikaelin kanssa :slight_smile:

4 tykkäystä

Kartoitamme kyllä lähimarkkinoita. Yksi mahdollinen suunta on esimerkiksi Baltia, kehittymätön ja heikosti toimiva markkinapaikka tarvitsee meidän kaltaista toimijaa eniten.

Haasteena mallissamme on muna-kana-ongelma. Jos ei ole yhtiöitä, ei ole kiinnostava sijoittajille. Jos ei ole sijoittajayhteisöä, ei ole kiinnostava yhtiölle. Tämä jokaisen alustayhtiön perusongelma meidän pitää pystyä ratkomaan, jotta voimme skaalata riittävän tehokkaasti. Uuden markkinan yhtiöiden mielellään pitäisi tuoda lisäarvoa myös nykyiselle olemassa olevalle yhteisöllemme (Baltiassa esim haaste, että Suomesta on kovin vaikea sinne sijoittaa, jonkun välittäjän pitäisi ensin kytkeä piuhat).

8 tykkäystä

Tämä blogi uudenvuodenlupauksista sopinee parhaiten tähän ketjuun:

Käykää heittämässä kommenttikenttään tuon tekstin alle, miten viime vuoden lupauksista selvittiin :wink:

3 tykkäystä

Olisin toivonut ilmoitusta: ”listaudumme pörssiin”.

Noh, ehkäpä sitten ”lupaukset 2020” blogitekstissä :blush::v::finland:

7 tykkäystä

Hyvä hyvä!

Kansankapitalismi on upea tavoite. Toisaalta, voisiko Inderes toimia Helsingin Pörssin sanansaattajana ja lisätä tietoisuutta myös ulkomaisten keskisuurten ja piensijoittajien silmissä?

Päästäisiin pois periferiapörssin statuksesta, Likviditeetti paranisi ja hinnat nousisivat lisääntyneen kysymme myötä.

3 tykkäystä

Yksittäisten yhtiöiden ja usein yksittäisten ulkomaisten sijoittajien tasolla kyllä, eli kun tällaiseen on selkeä tilaus yhtiön kohdalla, mm teetämme usein käännöksiä raporteista ja analyytikkomme on ulkomaisten sijoittajien käytettävissä. Mutta isommassa kuvassa ehkä vaatisi, että meillä olisi suurempi (kansaintalous ja sitä kautta) pörssi ja useita kansainvälisellä mittakaavalla merkittäviä ja kiinnostavia yhtiöitä listalla, jotta periferian statuksesta pääsisi pois… tätä ongelmaa toki osaltamme ratkomme edistämällä kansankapitalismia :slight_smile:

4 tykkäystä

Jep. Olen miettinyt voisiko vaikkapa Seeking Alphabet alustaa ja lukijakuntaa leveroida… Uskon itse että OMXH voisi olla ’löytämätön helmi’ monelle kv-sijoittajalle koska meiltä löytyy hyvin hoidettuja ja kilpailukykyisiä globaaleja firmoja listalta (OMXH25)

1 tykkäys

Yhteisöllisyyteen ja sijoittajien kanssa yhdessä tekemiseen liittyen osa on jo ehkä huomannut, että palveluumme on tullut eri kohtiin “sentimenttikyselyitä”, joissa kysytään sijoittajien mielipiteitä yhtiöistä. Pörssikurssihan kertoo ns. reaaliaikaisen sijoittajasentimentin, mutta tällä pureudutaan sijoittajien ajatuksiin syvemmin siihen, miksi pörssikurssi on mitä se on. Ulottuvuuksia ovat johdon luotettavuus, strategian uskottavuus, kilpailuedut, tuloskasvunäkymät ja yhtiön houkuttelevuus pitkän ajan sijoituskohteena.

Tarkoitus on hyödyntää tätä dataa kaksisuuntaisesti: antamalla palautteen sijoittaja voi aidosti vaikuttaa ja antaa äänensä yhtiön sijoittajaviestinnälle (sekä tulevaisuudessa nähdä, mitä muut sijoittajat ajattelevat yhtiöstä). Toisaalta yhtiön sijoittajaviestintä näkee, missä oman viestinnän kipupisteet ovat (esimerkiksi “sijoittajat eivät ymmärrä strategiaamme”) ja pystyy parantamaan viestintäänsä ja omistajapalvelua tätä kautta. Voin luvata, että yhtiöiden sijoittajaviestintä ottaa tämän datan tosissaan, joten yhteisöllämme on iso mahdollisuus vaikuttaa olemalla aktiivinen.

Toivottavasti käytte aktiivisesti antamassa ääniä ja kommentteja näihin kyselyihin, ajamme palvelua ylös sitä mukaa, kun saamme tarpeeksi raaka-ainetta eli vastauksia teiltä… olen superinnoissani tästä :relaxed:

5 tykkäystä

Sentimenttikyselyt (esim KL:n Stonder :D) on hyvä idea, mutta pienen otoksen ja esim. sijoitussalkun painon puuttuessa ne on aika hiton mutua… Pitäisi pystyä tekemään se tieteellisemmin; iso otanta ja vastaajien luokittelu. Jos 1000 piensijoittajaa äänestää BULLLL ja pari isoa instikkaa sanoo BEAARRRR … You get me?

2 tykkäystä