Innofactor sijoituskohteena

Juuri tätä olen yrittänyt tässä sanoa, että omien osakkeiden ostaminen ei ole voitonjakoa ennen kuin ne osakkeet on mitätöity. Ja on myös totta, että jos yhtiö kerää varoja suunnatulla annilla sekä jakaa osinkoa sama vuonna, niin sijoittajan saama todellinen tuotto on yksinkertaista osinkotuottoa heikompi diluution vuoksi. Tosin ei reaalisesti ennen kuin osake on myyty. Aivan kuten arvonnousukaan ei ole reaalista tuottoa ennen kuin osakkeet on myyty.

Ei, mutta kyseessä ei ole myöskään voitonjako, jos yhtiö käyttää ostamansa osakkeet johdon palkitsemiseen. Mutta ei se eroa sijoittajan omistuksen kannalta mitenkään tilanteesta, jossa johto palkitaan kassasta löytyvillä varoilla.

Irroitit sanomani kontekstista. En missään vaiheessa sanonut, että johdon palkitseminen olisi voitonjakoa. Nuo kaksi yhdistämääsi lausetta olivat eri kappaleissa vastauksessani.

Ei niitä tarvitse palauttaa, mutta käytännössä se osinko peruuntuu, jos yhtiö tekee suunnatun annin ostaakseen toisen yhtiön.

Miten niin? Saamani osingot pysyvät minulla tapahtui osakkeiden määrässä mitä vain. Kysyin, että oletko valmis palauttamaan osingot sen vuoksi, että yritän saada havainnollistettua sanomaani. Sanomani on, että omien osakkeiden ostaminen ei ole juhlimisen arvoista (voitonjakoa) ellei niitä osakkeita mitätöidä.

En ymmärrä miksi tästä tehdään niin vaikeaa. Jos ei luota johdon tekemiseen omistaja-arvon maksimoinnissa, niin omistaja voi nostaa huolensa esiin yhtiökokouksessa. Ostoa pohtiva voi puolestaan kääntää katseensa muihin yhtiöihin.

Ei minulla ole mitään luottamusongelmaa Innofactorin suuntaan. Tämä keskustelu on ihan yleisellä tasolla ja liittyy siihen kannattaako omien osakkeiden ostamista pitää missään erityisessä arvossa ennen kuin ne osakkeet on mitätöity. Keskustelu ei ole missään vaiheessa liittynyt juuri Innofactorin tekemisiin. On hyvä, että esimerkiksi Innofactor ostaa omia osakkeita. Todennäköisesti ne myös mitätöidään jossain kohtaa. Vaikkei mitätöitäisikään, niin nyt halvalla niitä kannattaa ostaa, että mahdolliset tulevaisuuden yrityskaupat tai johdon palkitsemiset tulevat halvemmaksi.

Jotenkin todella nuiva tunnelma tämän aiheen ympärillä. En ihan ymmärrä, että miksi tämä menee teillä niin tunteisiin.

1 tykkäys

En kerta kaikkiaan osaa ymmärtää tätä näkemystäsi. Se on se ja sama makaako ne osakkeet siellä taseessa vaikka kymmenen vuotta. Ne ovat pois kierrosta ja sillä sipuli

On hiusten halkomista lähteä jankkaamaan siitä kuinka niitä voi joskus käyttää johdon palkitsemiseen ym. Ja hyöty valuu pois. Johto saa joka tapauksessa ne osakkeensa ja mahdollisessa yrityskaupassa monesti vaihtuu osakkeita

Tärkeintä on, että ne osakkeet on ostettu alle käyvän arvon. On verrattain hyödytöntä spekuloida mihin niitä voitaisiin käyttää joskus tulevaisuudessa.

3 tykkäystä

Auttaisiko tämä kuva?

Tämä esimerkki nyt on tietysti erittäin pahasti paisuteltu, mutta sillä on väliä, että mitätöidäänkö osakkeet vai ei.

1 tykkäys

Se on hyvinkin paisuteltu. Pikavilkaisulla hallituspalkkioita ym maksettiin noin 40 000 osaketta 2022. Se on kymmenyksiä osakekannasta ja prosentteja siitä mitä ostettiin omia. Hyvin merkityksettömiä kokonaisuuden kannalta

Ei tästä kannata tässä topikissa vääntää, koska siihen on omat ketjunsa. Oleellisempaa olisi jos kertoisit miten Dynasty tulee myymään lähiaikoina niin tietäisin kannattaako tätä kauhoa nyt kaksin käsin :wink:

3 tykkäystä

NVIDIA:n tuloksessa näkyi tekoälyn veto isosti. Ennustavat tuleville vuosille hirveätä kasvua. Tekoäly ei kuitenkaan tarkoita vain rautaa datakeskuksiin vaan myös paljon konsultointia, datan hallintaa jne. Tässä on aivan järkyttävän hyvät kasvumahdollisuudet myös Innofactorille!

6 tykkäystä

Vähävaihtoisissa kannattaa muuten välillä tarkastella kuka myy ja minkä verran. Tilman ja Laiho ovat dumpanneet jo pitemmän aikaa, mutta tammikuussa oli sokka irti, kun osakkeita myytiin yli 200 000 kappaletta

Ei siinä muuten mitään, mutta mikäli oikein laskin niin tuo oli noin 40 pinnaa koko kuukauden osakevaihdosta. Tuo on huomattava pidike kurssille

Mielenkiintoista nähdä jatkuuko sama helmikuussa. Hyvänä puolena enää reilut 500 000 osaketta herroilla, joten dumppaaminen loppuu kohtapikaa tällä vauhdilla

9 tykkäystä

Jäi totisesti tuo puitesopimuksen määritelmä häiritsemään. Osaako Joni rautalangasta vääntää mitä tuohon lopulta lasketaan mukaan? Yhtiöraportissa ei sanota mitään ja vuosikertomuksessa mainitaan seuraavaa

" Työn myynti siirtyy enenevässä määrin puitesopimuksiin ja jatkuvaan ylläpitotyöhön"

Puitesopimuksessa ei terminä sinänsä mitään vierasta, mutta miten tämä kyseenomainen firma määrittelee sen mitä lasketaan tilauskantaan ja mikä jää puitesopimukseen?

1 tykkäys

Gadus, kiitos erinomaisesta kommentista ja kysymyksestä. Vastaan tähän suoraan Innofactorin puolesta.

Tilinpäätöstiedotteessa puitesopimuskanta on määritetty seuraavasti: Liiketoimintajohdon arvio tehtyjen puitesopimusten kautta tulevaisuudessa saatavasta liikevaihdosta, joka siirretään tilauskantaan siinä vaiheessa, kun asiakkaalta saadaan sitova tilaus.

Lisäksi tarkennamme asiaa tiedotteessa siten, että olemme siirtäneet puitesopimuskantaan sellaiset jatkuvat sopimukset, joihin ei sisälly asiakkaan puolelta ostovelvoitetta. Jatkossa kirjaamme puitesopimuskannasta tilauskantaan nämä työt siinä vaiheessa, kun asiakas tekee sitovan tilauksen esimerkiksi vuosittain tai puolivuosittain.

Toivottavasti tämä selvensi asiaa.

51 tykkäystä

Laitan tämän analyytikon kommentin tänne, jotta on tiistaina helpompi tsekata toteutuneet luvut.

Innofactor Q1 tiistaina: Yhtiölle tyydyttävä neljännes odotuksissa, mikä on kuitenkin sektoria parempi - Inderes

Lisäksi kysymys firmalle, että onko näkyvyyttä millaista business driveria BING / Copilot -tekoäly on tuomassa Innofactorille?

8 tykkäystä

Q1 tulos pihalle: Innofactor Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–31.3.2024 (IFRS) - Inderes

Ennuste vs toteuma alla. Liikevaihto hieman alle, tulos yli. Ei nokankoputtamista, Ruotsista 20% väestä pihalle Q2 aikana ja myynti haastavaa. Toimarin haastattelua odotellessa :slight_smile:
image

10 tykkäystä

Tuo Ruotsin juttu on omasta mielestä vähän niin ja näin. Hyvä että tehostetaan, jos sillä saadaan parempi kannattavuus, mutta ollaanko nyt “luovuttamassa” Ruotsin kanssa?

2 tykkäystä

Tulkitsisin Ruotsin henkilökunnan vähentämisen pikemminkin näin. Innofactorin Ruotsin yksikkö on historiallisesti keskittynyt liiketoimintaratkaisuihin, jotka ovat tuoreen katsauksen mukaan laskeneet 8% viime vuodesta. On siis hyvin perusteltua vähentää väkeä huonosti menevästä liiketoiminnasta. Täytyy tietenkin toivoa, että jäljelle jääneet ovat keskittyneet paremmin menestyviin digitaalisiin palveluihin ja tiedon- ja asianhallintaan.

2 tykkäystä

Evli osui lankulle👍

4 tykkäystä

Hankala välillä ymmärtää miten yhtiön arvostus matelee verrokkeihin nähden. Viime ajat olleet aikamoinen tulikaste ja yhtiö lähes tulkoon parhaiten selvinnyt siitä kilpailijoihin nähden. Segmenttitietoja on avattu, tase vahvistunut ym, jonka kuvitteli näkyvän pienempänä riskipreemiona

Aikahan nämä asiat korjaa. Olisiko omien osakkeiden osto-ohjelma hiljalleen käynnistymässä?

Tilauskanta tuli alas hivenen, mutta puitesopimukset kasvoivat reippaasti tätä enemmän. Onko tuosta muuten olemassa mitään dataa kuinka suurella prosentilla nämä hiljalleen siirtyvät varsinaiseen tilauskantaan vai pukkaako noissa tulemaan välillä peruuntumisia?

5 tykkäystä

Tämäpä, etenkin kun huomioidaan vielä se että AI tullee olemaan melko hyvä ajuri kurssille kun Bing / Copilot alkaa päästä Office 365 kuvioihin kunnolla mukaan. Hesulin varmin AI hyötyjä on Innofactor, kiitos Microsoftin. Omaa R&D:tä ei tarvitse liiemmin tehdä, mutta murroksen hyödyt tulee ensimmäisten joukossa. Silti halvempi kuin verrokit :+1: Kyllä suomalaiset osaa nämä raha-asiat hienosti!

4 tykkäystä

Äkkiseltään Q1 meni just lankulle. Pelkästään epsiä tehtiin 0,04€ osaketta kohti kun viime koko vuonna tehtii 0,09€. Toki vauhti varmasti hiipuu, mutta vertailukauteen kuitenkin nousua myös.

Tilaukset alas 10% viime tarkastelukauteen, mutta eikö tuota puitesopimushommelia muokattu vasta joskus Q3 nurkilla. Onko tilauskanta vertailukelpoinen viime vuoteen siis?

Tässä kyydissä on hyvä istua, luottaen että jossain kohdassa kärsivällisyys palkitaan.

2 tykkäystä

Goforella puhuivat Q1stä aallonpohjana ja jotain saman suuntaista tässäkin raportissa. Ei kävisi edes ohjeistuksen kannalta yksi yhteen tämä näkymä mikäli minkäänlaista parannusta ei olisi odotettavissa loppuvuodesta

1 tykkäys

Samaa mieltä etenkin kun Innofactor on siirtymässä kovaa vauhtia Saas- ja jatkuvan palvelun yhtiöksi, joiden arvostuskertoimet ovat korkeampia kuin perinteisten IT -palveluyhtiöiden.

1 tykkäys

Tiedä sitten, mielellään otan vastaan jos epsiä tehdään tänä vuonna 0,16€

1 tykkäys

Kannattaa kiinnittää huomiota myös Innofactorin korollisten velkojen vähenemiseen. Suoraan raportista kopioituna “Yhteensä korollisia velkoja oli 6 816 tuhatta euroa (2023: 14 146)”. Tämä näkyy positiivisesti DCF -laskelmassa. Samoin se parantaa tulosta osaketta kohden, korkokulujen vähetessä. Hyviä kehitystrendejä on useita, haastavasta markkinasta huolimatta.

14 tykkäystä