Kamux Oyj - Kannattavuusparannusta metsästämässä

Tulit sitten faktoilla pilaamaan hyvän öyhöttämisen. :smile:

No, jos vakavasti puhutaan niin ihmetyttää monilla tämä SAKA ja Kamux vastakkainasettelu. Keskusteluissa se näyttäytyy monesti jompi-kumpi-asetelmana kun reaalimaailmassa kyseessä on sekä-että-asetelma. Kilpailu on hyvästä ja molemmat kyllä mahtuu markkinoille.

11 tykkäystä

Onneksi meillä on myös isot Ruotsin ja Saksan markkinat jotka on yhteensä monta kertaluokkaa suuremmat kuin Suomen markkinat ja joissa Saka on myynyt tähän mennessä 0 autoa. Eli ei se Saka nyt onneksi ihan kokonaan syö Kamuxin kasvumahdollisuuksia. :slightly_smiling_face:

Tämä saattaa tulla yllätyksenä jollekin vähemmän Kamuxin strategiaan ja käytettyjen autojen markkinoihin tutustuneelle mutta jos tavoitteena on tulla Euroopan suurimmaksi käytettyjen autojen kauppiaaksi niin se ei kovin helposti tapahdu pelkästään Suomen markkinoilla toimimalla. Olen monta kertaa todennut että itselleni Kamux-sijoituskeissi on Suomen ulkopuolinen kasvu (pääasiassa Saksa tällä hetkellä). Se on keissin kannalta ihan hailee onko Suomen markkinaosuus jonkun prosenttiyksikön suurempi vai pienempi, siitä riittää kyllä Sakallekin ja ihan mukavastihan se Kamuxkin on vuodesta toiseen Suomessakin kasvanut :man_shrugging:. Jos Euroopan valloitus ei onnistu ja Saksa ei breikkaa niin tämä on minulle kuollut sijoituscase, Suomi on vain se cash cow jolla tuo kasvu mahdollistetaan.

69 tykkäystä

Tää nyt on vähän poikkeuksellinen pyyntö, mutta voisiko modet ottaa linjaksi poistaa automaattisesti näitä tässä langassa aina toistuvia “haastoja”, jotka on debunkattu jonku 100 kertaa (esimerkiksi SijoitusSepon loitava tiivistelmä, jonka juuri kirjanmerkitsin kun nämä jyrsii niin paljon). Ei muuten, mutta kun alkaa itestä tuntumaan, että Kamuxiin sijoittamisen negatiivisin ominaisuus on foorumin huonolaatuisin lanka.

Jos menee liikaa ohi aiheen, niin hyväksyn siirron kehitysehdotukset lankaan.

9 tykkäystä

Eilisen verrokkiesittelyn jatkoksi (kiitos muuten @DQ_li Motorpoint-vinkistä) vähemmän verrokki, mutta enemmän kuin taannoin kohutut ruokakaupat.

Kuten arvata saattaa, ei se ole uusien autojen myynnilläkään helppoa. Piristymistä kuitenkin odotetaan loppuvuodesta.


8 tykkäystä

Niin, kyllähän se pihvi nimen omaan on se kasvu Suomen rajojen ulkopuolella. Markkina on kieltämättä ollut vaikea, mutta katson Kamuxin kehitystä silti vähän huolestuneena.

Kamux on toiminut Saksassa vuodesta 2015 alkaen ja Ruotsissa v. 2012 alkaen. Viime vuosina Saksassa on myyty autoja
v. 2018: 2 000 kpl*
v. 1019: 4 000 kpl*
v. 2020: 4 737 kpl
v. 2021: 5 408 kpl
1-9/2022: 3 751 kpl

Ja Ruotsissa
v. 2018: 6 000 kpl*
v. 2019: 8 000 kpl*
v. 2020: 10 485 kpl
v. 2021: 14 361 kpl
1-9/2022: 10 612 kpl

*luvut laajasta raportista, pyöristetty 1 000 tarkkuudella.

Jotenkin tuntuu, että Saksa ei oikein ota tuulta alleen? Toisaalta myös Saksassa on ollut ongelmia, isompiakin kupruja on tullut matkalla.

Kannattavuus on laskenut kasvupanostusten vuoksi, mutta kannattavuustrendi on ollut laskeva jo aiemmin. Mikä olikaan Kamuxin aiempi (ennen 2021) strategiakauden tavoite?

Integroidut palvelut ovat ihan mielenkiintoinen lisä, mutta en usko, että niissä on kovin paljoa kasvunvaraa suhteessa myytyihin autoihin. Rahoitussopimukset eivät Kamuxilla ole kovin kilpailukykyisiä ainakaan hyville asiakkaille.

Mielenkiintoista nähdä, että mitä uusi toimitusjohtaja saa aikaan. Kannattaisikohan Kamuxin edetä Saksassa mieluummin yritysostoin ja siirtää ostettavat autoliikkeet Kamux-brändin kuin “kannibalisoida” markkinaa pelkästään avaamalla uusia liikkeitä?

Liikevaihdon osalta voi tulla takapakkia jos käytettyjen autojen hinnat normalisoituvat (eli laskevat), mutta sillä toki ei ole vaikutusta isossa kuvassa, vaan myytyjen autojen kappalemäärä on enemmän merkityksellinen.

3 tykkäystä

@SijoitusSeppo ja ketjun perustaja @timontti eivät varmasti pahastu, kun kerron lisänneeni aloitusviestiin linkin Sepon “kokoelmaviestiin”. :slightly_smiling_face:

Eli jos joku kysyy jo useaan otteeseen käsiteltyä aihetta, mikä löytyy Sepon loistavasta viestistä, niin linkki siihen löytyy hetkessä tämän ketjun aloitusviestistä. Tuota aloitusviestiä voi siis vinkata sitten tarpeen vaatiessa kysyjälle ja usein varmaan tuore ketjun lukija aloittaa aloitusviestistä, niin siksikin Sepon viesti sopii siihen mielestäni mainiosti.

Jotkut Kamux-ketjun viesteistä saattavat joskus sopia näihin ketjuihin:

  1. https://keskustelut.inderes.fi/t/omat-kokemukset-yhtioista-ketju/ Tänne voi laittaa esimerkiksi omat yksittäiset pienet kokemukset Kamuxista.
  2. https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-5/ Tänne voi laittaa kevyemmät jutut, jotka ei sovi yhtiöketjuun.
  3. https://keskustelut.inderes.fi/t/kurssien-ja-niiden-muutosten-kyselyt-kauhistelut-ja-hehkuttelut-ketju-osa-2/ Kamuxin kurssiliikkeitä voi ihmetellä täällä.

Tätä hyvin suosittua ketjua saattaa päivässä lukea jäähallisen verran porukkaa, joten suosittelen panostamaan jokaiseen viestiin, mitä erityisesti tänne laitatte. Mahdollisesti analyytikolla ja monilla foorumilaisella voi olla hälytys aina, kun tähän ketjuun tulee viesti, joten siksikin pyritään pitämään viestit kohteliaan sisältörikkaina.

Selvästi suurin osa viesteistä on täysin asiallisia, mutta joskus osa viesteistä ei ehkä tuo hirveästi lisäarvoa sijoittajille. Eipä tässä ole mitään valittamista, koska kiitettävää on paljon; tänne tulee hyvin paljon erilaista laadukasta informaatiota ja pohdintaa.

Kiitos kaikille ja erityisesti ketjun aktiiveille!

Mukavaa sijoitusviikkoa! :slight_smile:

44 tykkäystä

Ei autoliikkeen ansaintalogiikka toimi ihan tuolla tapaa. Laitetaan mukaan ostettavan auton hinta ja vaikkapa mahdollisen vaihdokin hyvityshinta niin olemme paljon viisaampia kokonaiskustannuksista

1 tykkäys

Ketjua tullut seurattua. Yksi asia mikä ei ole tullut esille. Vielä esimerkiksi kolme vuotta sitten oli kannattavaa yksityishenkilön tuoda auto esimerkiksi Ruotsista. Viisi-kuusi vuotta sitten se oli erittäin kannattavaa. Nyt ei kannata enää vaivautua, itse tuomalla ei enää merkittävästi halvemmalla saa.

Sama koskee myös Kamuxia ym tuojia, kilpailu tuhonnut tuontiautojen katteet. Kamux teki varmasti näillä isoa tiliä vielä muutama vuosi sitten.

28 tykkäystä

Moi @Partsikka ,

Haastaminen on ihan tervetullutta, mutta kuten @Sijoittaja-alokas moderaattorin ominaisuudessa huomautti, tällä ketjulla on jäähallillisen verran lukijoita ja osa heistä on hyvinkin vihkiytyneitä keissiin. Oli omistajia tai ei. Sen vuoksi suosittelen perehtymään asioihin tarkasti ennen haastamista ja perustelemaan haastot hyvin.

Tämä väite kannattaa osoittaa luvuilla, koska se on eri mitä osavuosikatsauksessa kerrottiin. Lisäksi kiinnostaa tarkoitatko YoY vai QoQ kasvua? Toisessa olet lähempänä.

Tässä voisit tutkia Kamuxin strategiaa ja esittää lukuja toimipisteiden määrästä. Järkevää voi olla myös verrata niitä Sakan vastaaviin lukuihin, jotta lukija saa asiasta paremman käsityksen

Tässä voisi tutkia integroitujen palvelujen katetta ja niiden vaikutusta liikevoittoon eikä niinkään liikevaihtoon. Ajatuksia Kamux Plussan katteesta saat vuosikertomuksen sivulta 91.

Tässä saatat olla jopa oikeassa, mutta sille olisi mukava antaa perusteluita. Yksi sellainen saattaa löytyä täältä.. Oliko sulla jotain muuta dataa? Osarin webcastista voit lisäksi kuunnella, mitä Kamux tekee asialle tällä hetkellä.

Tähän olisi mukava saada myös perusteluja. Tarkoititko muuten Suomea, Ruotsia vai Saksaa? Kun perustelet luvuilla, niin ota huomioon myös markkina.

Ps. Kiitos kuitenkin haastosta. Tuolta sivulta löytyi uusi mielenkiintoinen datapiste indikaattoriksi exceliini, nimittäin korjaus&huoltokulut vs myydyt autot. Sinun excelistä se varmaan jo löytyykin. Löytyisikö sinulta muuten myös Sakan vastaavat luvut?

51 tykkäystä

Tässä viimeinen liikahdus autojen markkinapaikkaistumisen dynamiikassa. Kuluttajalle helppous autonsa myyntiin tuntuu madaltuvan jatkuvasti, ja itse ennustan, että “kuumat kiertäjät” / korkean likviditeetin käytetyt autot liikkuvat tulevaisuudessa kasvavassa määrin kuluttajien välisessä kaupassa, tai sitten kuluttajat vähintään kilpailuttavat aiempaa enemmän autoliikkeitä näiden uusien mallien avulla. Huutokauppamalli, jossa kuluttaja voi kerralla tarjota autoa usealle autoliikkeelle, saattaa ajan kanssa muodostaa painetta autoliikkeiden hankintahintoihin; erityisesti niissä automalleissa, joilla on kova kysyntä. Tätä keskustelua ei minusta kovin suurella painoarvolla näe toimialan analyyseissä.

47 tykkäystä

Vuosi tai kaksi taaksepäin mietin Kamuxin verkkosivuja ja mobiilisivua selatessa niiden olevan ulkoasultaan ja käytettävyydeltään vähän kulahtaneita ja kilpailijoita heikompia. Nyt on selkeästi uudistettu verkkosivua, joka on selkeämpi ja ulkoasultaan parempi. On saatettu uudistaa jo aiemmin, mutta en ole hetkeen vieraillut Kamuxin sivuilla. Yksi mihin myös kiinnitin huomion on, että Kamux-logosta on joissain tilanteissa otettu vihreä ja keltainen väri pois ja logo näkyy ylhäällä mustavalkoisena. Aiemmin kiinnitin huomiota, että etusivun mainoksissa oli kirjoitusvirheitä yms. pieniä huolimattomuuksia, mutta nyt näyttäisi niidenkin osalta toiminta terästäytyneen.

Hyvä, että Kamux uudistaa toimintaansa pysyäkseen kilpailussa mukana. Ei tämä montaa autoa lisää heti muutoksen jälkeen myy, mutta kyllä se luotettavampaa tunnetta autokauppaan luo, kun sivut ei ole sinne päin tehtyjä.

3 tykkäystä

Miten merkittävä hankintakanava tämä on autoliikkeille verrattuna esimerkiksi vaihdossa vanhan auton antaminen, jolloin auto on ihmisellä käytössä koko ajan? Onko nähtävissä muutosta käyttäytymisessä? Mikä on ostajan turva kuluttaja vs. autoliike välisessä kaupassa, pystyykö kuluttaja-kuluttaja välinen kauppa tarjoamaan samanlaista luotettavuutta ostajalle? Pystyykö kuluttaja-kuluttaja vastata autoliikkeen helppouteen lisäpalveluissa, rahoituksen hankinnassa, vakuutus, lisäturvapalvelut (pidennetty takuu)? En tiedä onko esim. AutoVexillä tällä hetkellä kilpailijaa, mutta ottavat omien sanojensa mukaan 100-230€ per kauppa välityspalkkiota autoliikkeiltä (hintatietoinen pihi asiakas varmaan nykyään tarjoaisi tiskin alta suoraan autoliikkeelle, niin säästää välikulut) Nyt kun Alma Media lanseeraa oman, niin mikä olisi paine hintakilpailulle? Noin puolitoista vuotta sitten myin AutoVexin kautta ylimääräisen auton Kamuxille, ja oli kyllä kätevä vs. että olisi itse listannut Nettiautossa tai tarjonnut itse autokauppiaille.

4 tykkäystä

Tiesin sohaisevani ampiaispesään ja niin todellakin kävi.

”Kyllä meikäläinen sen kestää, ettei meikäläisestä tullut presidenttiä, mutta sitä meikäinen ei kestä etteikö meikäläinen olisi automies”. Sanoi jo Uuno Turhapuro aikoinaan.

Kummallisesti käytetyistä autoista kun puhutaan niin lähes kaikilla on vahvat mielipiteet.

Jos olisin kritisoinut jotain esim. metsäteollisuus yritystä niin tuskin kukaan olisi huomannut kommenttiani.

Mutta, viime viikolla uusien kaupan tilaussopimukset -47 % vuodentakaisesta (lähde automaahantuojat). Mitä tarkoittaa, raaka-aineen hinta nousee tulevaisuudessa. Hankinnat kiristyvät ja kate pienenee väkisin.

Saksa ja Ruotsi hankintakanavana: osa tuotteista on jo kalliimpia, kuin täällä. Ei niistä tule apua.

Voittajina ovat tässä uuden merkkiliikkeet sekä leasingyhtiöt, jotka sitovat asiakkaan omilla yksityisleasing sopimuksilla ja tätä kautta saavat raaka-ainetta tulevaisuudessa.

Monella on myös käytetyn leasing esim. Beely-tuote, onko Kamuxilla vastaavaa?

Markkinoiden epävarmuus käyttövoimista heijastuu nyt vaihtoautokauppaan eniten. Mikäli valtiot Ruotsin esimerkin mukaisesti luopuvat hankintatuista ei se voi vaikuttamatta hintatasoon ja markkinaan.

Markkinoilla kovin orgaaninen kasvu on ollut kuitenkin Bilar99:llä (Netwheels, Mittaristo).

Kasvu on tehty hyvinkin vastaavalla tavalla kuin Kamux aikoinaan.

Edullista autoa nopealla kierrolla niin kassa kilisee. Yksikkö % katteet ovatkin edullisimmissa parhaat.

Alan katteet ovat erittäin matalat, joten varaston kiertonopeus on kuitenkin ehken ratkaisevin.

Kai jossakin on se tuhatvuotinen Kuningaskunta olemassa, mutta tuskin autokaupassa.

Lähettäjä: @TeemuHinkula sivustolta Osakesijoittaminen notifications@inderes.discoursemail.com
Lähetetty: keskiviikko 23. marraskuuta 2022 9.29
Vastaanottaja: partsikka@gmail.com
Aihe: [Osakesijoittaminen] [Osakkeet] Kamux Oyj - Kannattavuusparannusta metsästämässä

|

_TeemuHinkula Inderesin ensimmäisen reaaliosingon saaja
23. Marraskuu[ta]

|

  • | - |

Moi @Partsikka ,

Haastaminen on ihan tervetullutta, mutta kuten @Sijoittaja-alokas moderaattorin ominaisuudessa huomautti, tällä ketjulla on jäähallillisen verran lukijoita ja osa heistä on hyvinkin vihkiytyneitä keissiin. Oli omistajia tai ei. Sen vuoksi suosittelen perehtymään asioihin tarkasti ennen haastamista ja perustelemaan haastot hyvin.

Tämä

Partsikka:

Jos markkinaosuus laskee

Tämä väite kannattaa osoittaa luvuilla, koska se on eri mitä osavuosikatsauksessa kerrottiin. Lisäksi kiinnostaa tarkoitatko YoY vai QoQ kasvua toisessa olet lähempänä.

Partsikka:

liikevaihdon kasvu tehdään uusia toimipisteitä avaamalla.

Niin silloin minusta ei asiat mene oikeaan suuntaan. Oikeastaan oma tekeminen ei ole kehittynyt.

Tässä voisit tutkia Kamuxin strategiaa ja esittää lukuja toimipisteiden määrästä. Järkevää voi olla myös verrata niitä Sakan vastaaviin lukuihin, jotta lukija saa asiasta paremman käsityksen

Partsikka:

Ja nuo integroidut lisäpalvelut(Kamux Turva) kasvattaa samalla riskiä, eikä sitä pidä tuottoon laskea. Lisäksi autokaupan liikevaihdoista tuo summa on ihan mitätön tuolla 40 miljoonallakin.,

Tässä voisi tutkia integroitujen palvelujen katerta ja niiden vaikutusta liikevoittoon eikä niinkään liikevaihtoon. Ajatuksia Kamux Plussan katteesta saat vuosikertomuksen sivulta 91.

Partsikka:

Ja mielestäni SAKA erottuu paljon positiivisemmin markkinoilla.

Tässä saatat olla jopa oikeassa, mutta sille olisi mukava antaa perusteluita. Yksi sellainen saattaa löytyä täältä.. Oliko sulla jotain muuta dataa? Osarin webcastista voit lisäksi kuunnella, mitä Kamux tekee asialle tällä hetkellä.

Partsikka:

Kamux on ehken kasvunsa tehnyt.

Tähän olisi mukava saada myös perusteluja. Tarkoititko muuten Suomea, Ruotsia vai Saksaa? Kun perustelet luvuilla, niin ota huomioon myös markkina.

Ps. Kiitos kuitenkin haastosta. Tuolta sivulta löytyi uusi mielenkiintoinen datapiste indikaattoriksi exceliini, nimittäin korjaus&huoltokult vs myydyt autot. Sinun excelistä se varmaan jo löytyykin. Löytyisikö sinulta muuten myös Sakan vastaavat luvut?

4 tykkäystä

Niin kauan kuin tietyistä autoista on pula (halutuista ja oikeassa hintaluokassa), niin tällainen Autovex-palvelu toimii, vaikka ostajalle (autoliikkeelle) se on huomattavasti raskaampi malli kuin esim. suoraan ostaminen jostakin toisesta autoliikkeestä (esim. joku uusien autojen myyjäliike myy vaihdossa tulleita heille kelpaamattomia autoja pois pihalta käytettyjen autojen kauppiaille, esim. Kamuxille). Nythän ollut niin, että isommatkin merkkiliikkeet ovat myyneet vähänkin myyntiin kelpaavaa tavaraa itse eikä enää ole tarjonneet sitä heti eteenpäin. Tuo Alma Median huutokauppa on suora kopio Autovexistä. Kulut ostajalle Autovexissä on nykyään 100 - 500 € (riippuen hintaluokasta) ja siihen lisätään päälle vielä alv.
Myyjälle (yksityiselle) näissä palveluissa on ainoastaan voitettavaa. Ei ole pakko myydä ollenkaan, vaikka hintapyynti olisi ylitetty. Ei mitään vastuita eikä myymiseen mene yhtään ylimääräistä aikaa.

1 tykkäys

Tämä on kyllä totta ja hyvin mielenkiintoinen ilmiö. Omassa vastauksessani ei ollu tarkoitus puolustella Kamuxia. Ei näitä yhtiöitä tarvitse rakastaa. Omistan kyllä yhtiötä, mutta en ns. täydellä positiolla. Keissi on mielestäni arvostuksensa puolesta mielenkiintoisessa tilanteessa. Toimiala on myös mielenkiintoinen, että parametreja tilanteen seuraamiseksi on paljon tarjolla. Viestissäni oli enneminkin tarkoitus puuttua argumentointiisi ja asiavirheisiin esim. koskien integroitujen palvelujen kannattavuutta.

Esim. Kamux Plus, hinnat on alk 549€/vuosi ja korjaus & huoltokustannukset näyttäisi olleen keskimäärin reilu 300€/auto.

Tämä on mielestäni ihan hyvää argumentointia. Kamuxilla on käytössä Huoleton-palvelu, joka on ainakin aika lähellä leasingia ja Beelyn mallia.

Mielestäni tämä ei ole varsinainen keissi Kamuxin suhteen. Sisäinen liikevaihto ei ole niin suurta. Enemmänkin keissinä on kasvu Ruotsin ja Saksan omilla markkinoilla, joissa kasvun myötä luotaisiin kannattavuutta paremmilla integroitujen palvelujen sopimuksilla. Suomen liiketoimintohan on ollut suht kannattavaa. Toki tässä markkinassa sekin on ottanut hittiä, kuten muillakin toimijoilla. (Näet sen muutama postaus ylempää)

Jeps, yhdessä integroitujen palvelujen kanssa.

5 tykkäystä

Jep,

Mikäli joku olisi rakastunut ja hankkinut listautumishinnalla niin nyt tuntuisi varmaan ikävältä.

Tarkennatko mistä tuo reilu 300 € korjaus ja huoltokulut tulevat. Ovatko ne myyntiinlaitto kuluja, normaaleja jälkikuluja vai KamuxPlus kuluja?

Luulisin, että ne noita ensimmäisiä myyntiinlaittokuluja, koska nuo kaksi muuta syövät myyntikatetta. Sekä myös onko tuo 300€ verollinen vai veroton, kun verrokkina käyttämäsi on 549€ on verollinen.

Saksan vaihtoautomarkkinoille ei ole helppo mennä. Siellä on suojattuja hankintakanavia useita, joihin ei helposti päästä. En usko Kamuxillekkaan olevan helppoa päästä niihin mukaan.

Vaikkakin, Saksan vaihtoautomarkkinat näyttävät toimivan kuten meillä -80 luvulla. Ilo on ollut seurata, miten Kamux on siellä toiminut ja saanut tilaa nykyaikaisella toimintamallilla.

Lähettäjä: @TeemuHinkula sivustolta Osakesijoittaminen notifications@inderes.discoursemail.com
Lähetetty: keskiviikko 23. marraskuuta 2022 12.19
Vastaanottaja: partsikka@gmail.com
Aihe: [Osakesijoittaminen] [Osakkeet] Kamux Oyj - Kannattavuusparannusta metsästämässä

|

_TeemuHinkula Inderesin ensimmäisen reaaliosingon saaja
23. Marraskuu[ta]

|

  • | - |

Partsikka:

Kummallisesti käytetyistä autoista kun puhutaan niin lähes kaikilla on vahvat mielipiteet.

Tämä on kyllä totta ja hyvin mielenkiintoinen ilmiö. Omassa vastauksessani ei ollu tarkoitus puolustella Kamuxia. Ei näitä yhtiöitä tarvitse rakastaa. Omistan kyllä yhtiötä, mutta en ns. täydellä positiolla. Keissi on mielestäni arvostuksensa puolesta mielenkiintoisessa tilanteessa. Toimiala on myös mielenkiintoinen, että parametreja tilanteen seuraamiseksi on paljon tarjolla. Viestissäni oli enneminkin tarkoitus puuttua argumentointiisi ja asiavirheisiin esim. koskien integroitujen palvelujen kannattavuutta.

Esim. Kamux Plus, hinnat on alk 549€/vuosi ja korjaus & huoltokustannukset näyttäisi olleen keskimäärin reilu 300€/auto.

Partsikka:

Markkinoiden epävarmuus käyttövoimista heijastuu nyt vaihtoautokauppaan eniten. Mikäli valtiot Ruotsin esimerkin mukaisesti luopuvat hankintatuista ei se voi vaikuttamatta hintatasoon ja markkinaan.

Markkinoilla kovin orgaaninen kasvu on ollut kuitenkin Bilar99:llä (Netwheels, Mittaristo).

Tämä on mielestäni ihan hyvää argumentointia. Kamuxilla on käytössä Huoleton-palvelu, joka on ainakin aika lähellä leasingia ja Beelyn mallia.

Partsikka:

Saksa ja Ruotsi hankintakanavana: osa tuotteista on jo kalliimpia, kuin täällä. Ei niistä tule apua.

Mielestäni tämä ei ole varsinainen keissi Kamuxin suhteen. Sisäinen liikevaihto ei ole niin suurta. Enemmänkin keissinä on kasvu Ruotsin ja Saksan omilla markkinoilla, joissa kasvun myötä luotaisiin kannattavuutta paremmilla integroitujen palvelujen sopimuksilla. Suomen liiketoimintohan on ollut suht kannattavaa. Toki tässä markkinassa sekin on ottanut hittiä, kuten muillakin toimijoilla. (Näet sen muutama postaus ylempää)

Partsikka:

Alan katteet ovat erittäin matalat, joten varaston kiertonopeus on kuitenkin ehken ratkaisevin.

Jeps, yhdessä integroitujen palvelujen kanssa.

1 tykkäys

Viittaan vuosikertomuksen sivuun 91.

Käsitän niin, että se kattaa kaikki kulut. Ei siis pelkästään Kamux Plussasta aiheutuvat. Voin toki olla väärässäkin.

2 tykkäystä

Kyllä tuo 100-230 on aika vähän verrattuna parempaan hintaan, mitä autoliikkeet joutuvat autovexin kautta kuluttajalle maksamaan.

Sitten, joku kirjoitti johonkin viestiin että tulos paranisi kun asiakaskokemukseen panostettaisiin Kamuxilla enemmän.

Tästä olisin myös hieman varovainen, huono asiakaspalvelukokemus johtuu osaamattomuudesta tai kiireestä.
Osaamattomuutta voidaan parantaa koulutuksella, joka maksaa, tai sitten saamalla työntekijät pysymään pidempään, jolloin kyky palvella on parempi kertyneen osaamisen myötä . Tämä vaatii muun muassa sen verran parempaa palkkaa, että vaihtuvuus henkilökunnassa pienenee.

Kiirettä taas helpottaa tarpeeksi iso määrä tekijöitä, joka myöskään ei ole ilmaista.

Itse näkisin Kamuxin (kurssin) nousuunkääntymisen edellytyksenä Saksassa onnistumisen. Siellä markkina on vielä niin pirstaleinen että kasvuvaraa on, mutta toisaalta se voi olla kivinen tie joka ottaa aikansa. Siis todella kivinen.

Seurataan sivusta vielä ja toivotetaan tälle menestystä.

Itseltä ei ainakaan putoa Mietaan mämmituokkonen lattialle, jos lähikuukauisina tulee usemapi ilmoitus Saksan uusista myymälöistä.

Kyllähän se on selvää Saksan osalta, että korona ja siitä seuranneet rajoitukset on tehtyt uusien myymälä avauksien mahdottomiksi. Lisäki maajohtajan vaihto sekoitti pakkaa.

Nyt kun tilanne on avoin en näe syytä miksi avauksia ei voisi lähteä tekemään.
Itse näen ettei kasvua kannata hakea yritsostojen kautta kuin ehkä jonkun strategisen liikeen harjoittamispaikan kannalta. Yrityskaupan kautta tulee vain varasto joka on laatua X ja myymälä jonka kulttuuri on X. Helpompi lähteä omalla mallilla avaamaan liikettä.

2 tykkäystä

Nyt kurssi on valmiiksi matala, niin ehkä petyttäisiin vähemmän, jos saksaan laitettaisiin vaikka 10 lisä myymälää ja kannattavuus siitä laskisi? Ehkä.

Toki mieluusti näkisin myymälien määrän kasvun edes pikkuhiljaa, mutta toisaalta Saksassa ei ole kasvatettu määrää ja sillä kasvu panostuksella ei ehkä voi selittää heikkoa kannattavuutta, toki ehkä skaala auttaisi suhteellisissa kuluissa?

Toisaalta Saksassa integroituja palveluita saatu enemmän myytyä ja se näkyy viiveellä tuloksessa?

Joku voitollinen näkymä pitäisi ehkä olla. Joku kvartaali toki ollut plussalla välillä.

Organisaatio kuntoon jaa laajennusta ehkä kumminkin toivon, mutta onhan se markkina nyt heikko… Saisko sieltä halvalla kilpailijoilta autot ja sijainnin?

Toisaalta jos ruotsi ja Suomi on tappiolla ja p/E on 12 paikkeilla, niin ei tämä nyt kauhean kallista oli Suomen toiminnoista, ehkä?

4 tykkäystä