Keskustelua tietoteknisistä laitteista, sovelluksista ja ongelmista

Yhden asian Apple osaa - jopa halvimmassa karvalakkimallissa näyttö ei todellakaan ole mitään Pirkkaa. Mutta sen päälle sitten pitää harkita että haluaako sitoa itsensä Applen Ekosysteemiin ja opetella uuden käyttiksen jos on Windowsia käyttänyt tähän asti. Niin ja edes käytettynä tuskin löydät mitään tuolla ilmoitetulla 500-600e budjetilla Maccipuolelta.

2 tykkäystä

Ei ehkä ihan noin halvalla vielä lähde. M1 Air on loistava kone ja niitä varmaan alkaa saada tuohon hintaan. macOS:n oppiminen ei ole vaikeaa, suurin osa asioista vain toimii. Mutta softatuki kannattaa varmistaa. Erikoisempia ohjelmia ei ehkä saa natiivisti macOS:lle. Mutta suurimman osan saa.

Nykyään Apple on raudassa todella paljon Windows-koneita edellä. (Ja mielestäni softassakin, sillä Unix). Lisäksi koneen valinta on helppoa kun ei tarvitse käydä kuin muutama malli vs. satoja/tuhansia malleja läpi kun tekee ostopäätöksen. Arvonalenema huomioiden hintaero ei lopulta ole kovin suuri.

Mutta jos Windows tuntuu luontevammalta, niin ihan järkevää sellainen on ostaa. Kyllä uuden oppimisessa on oma vaivansa, eikä se kaikille sovi.

2 tykkäystä

No niin… kone tuli hommattua, ostin Gigantin Outletistä.

Tämä on jokin Asurin Chromebook -kone, RAMia 8 gigaa ja ei ole ihan halvin eikä hitain. Näyttö on kooltaan, 15,6 tuumaa ja riittää erinomaisesti tähän käyttöön, mihin tämä on tarkoitettu.

Hinta oli n. 549 euroa ja jos ei olisi Outlet, niin 660 euroa. Tosi helppoa käyttää; käynnistin koneen, klikkailin muutamia juttuja ja kirjauduin Gmailiin. Nyt tämä onkin sitten jo tehokäytössä. :slight_smile:

Myyjälle kerroin, että mihin tätä käytän ja mihin en käytä, joten tällaiseen ratkaisuun päädyttiin yhdessä. Minulla oli mukana vielä perheenjäsen ihan varmuudeksi.

Kuten viestistäni huomaatte, niin kuuntelin teidän ajatuksianne tarkkaan ja kiitos ihan kaikille, jotka annoitte omia ideoitanne sekä ajatuksianne. :slight_smile:

14 tykkäystä

Onko kenelläkään kokemuksia NordVPN:stä? Esim. nopeudet eri maiden servereillä Suomesta jne.? Käytössä nykyisin toisen merkkinen palvelu länsinaapurista, jonka kolmen vuoden sopimus on loppumassa.

… ja mahtaako kenelläkään olla käytössä/kokemuksia Wifi-ohjattavista käyttövesilinjaan asennettavista venttiilin ohjaimista? Siis jostain tällaisesta →

image

Tarkoitus olisi asentaa tällainen käyttövesilinjan venttiiliin. Ratkaisun ei tarvitse olla mitään teollisuustasoa, joten ohjattavaa venttiiliä en lähde linjaan vaihtamaan. SmartLife ja/tai IFTTT -yhteensopivuus riittäisi. Alexa- tai Google-ohjaus pitäisi siis toimia.

3 tykkäystä

(en edes lähde Apple vs. Android keskusteluihin)
Mutta kun “Applella toimii aina vakiona kaikki”, niin on kuitenkin ilmeisesti mahdollista että jokin tietty ip-osoite tjms. kyrvähtää niin että sijainnista ei saa icloudiin yhteyttä.

Sain siis ongelmaselvitettyä että meitsin kodin internetyhteydellä ei ENÄÄ pääse icloudiin. Talon ulkopuolelta kyllä. Pitänee resetoida nettolodjua tjms…

Miksi olen menossa icloudiin?
Siksi tietenkin, että saan koneella tehdyn videon siirrettyä cloudiin jotta saan siirrettyä sen puhelimelleni, jotta voin editoida / jakaa sitä puhelimen kautta.

…on tämä nykyaika sssaaatttan… se piuha koneesta puhelimelle oli niin pirun vaikea käyttää

Mulla on kaksi tuollaista käytössä yhdessä kiinteistössä. Asensin molempiin Sandiskin 128GB:n microsd-kortit. Hyvin ovat toimineet tuulessa, tuiskussa ja pakkasessa. Mobiilisovellus on toiminut moitteetta. Parit firmwaretkin on ehtinyt laitteille tulla, joten päivittävät softaa. Softassa melko mukavasti mahdollisuuksia säätää herkkyyttä ja mm. ihmisten tunnistamista sekä mm. aluetta, joka otetaan huomioon hälytyksissä.

Ainoa huono puoli on 5GHz:n taajuuksien puute. Laitteessa siis pelkästään 2,4GHz. Jos sun portti on kovin kaukana WLAN-tukiasemasta tästä voi tulla ongelma.

Tilasin nuo aikoinaan Amazon.de:stä. Näyttäisivät olevan siellä aika paljon edullisempia kuin Gigantissa. →

Kannattaa harkita myös tätä (amazon.de), sillä tässä myös tuo dual-band yhteys. Itselläni ei ole tästä kokemusta. →

image

5 tykkäystä

Kiitos jeesistä!

Kameran asennan 2m päähän 5G ulkomodeemista ja wifi mesh-laite on seinän toisella puolella muutaman metrin päässä autotallissa jakamassa langatonta verkkoa sinne. Olis hyvä kun modeemista sais suoraan piuhan tuohon mut ei ole siinä kaapelille paikkaa. Täytyy langattomana mennä, ehkä riittää yhteys puuseinän läpi?

4 tykkäystä

Itselläni on kyseisessä kiinteistössä sisällä (n. 10m kamerasta) langaton reititin, jossa on RJ-45 -paikkoja vapaana, mutta toimi riittävän hyvin ilman piuhaa.

Amazon.de:stä ilmaisen postituksen raja nousi juuri sataan euroon, joten se on vähän harmi homma. Taitaa posti olla halvimmillaan kympin luokkaa. Jos päädyt sieltä tilaamaan kannattaa ostaa SD-kortti samalla sieltä. On huomattavasti halvempaa. Esim. tämä →

Tuo Reolink on muuten luotettava merkki myös. Muistaakseni mm. Verkkokaupan valikoimissa.

3 tykkäystä

Hmm, tämä ei kyllä taida pitää paikkaansa. 2.4 GHz:llä saavutetaan pidempi kantama kuin 5 GHz:llä. Nopeudessa 5 GHz toki päihittää 2.4 GHz:n, mutta vain jos ollaan tarpeeksi lähellä. 2.4 GHz voi toimia pidemmillä etäisyyksillä paremmin.

6 tykkäystä

Olet oikeassa. Olisin voinut selittää hieman paremmin. Yleisesti matalampi taajuus läpäisee paremmin esteitä ja kantaa pidemmälle, mutta 2,4GHz:n yhteyden nopeus laskee etäisyyden kasvaessa helposti niin huonoksi, että se ei riitä reaaliaikaisen kuvan katseluun kamerakäytössä. Monissa uusissa reitittimissä on myös antennit suunniteltu paremmin 5GHz:n yhteyksille (kuin aiemmin).

Tämä on siis oma kokemukseni toisesta kohteessa, jossa jouduin päivittämään kameran 5GHz WLANia tukevaksi juuri tästä syystä. Kuva pätki 2,4GHz:n yhteydellä. Jos portti on muutaman sadan metrin päässä täytyykin sitten vetää piuhaa tai hommata 5G-yhteys tms.

Parempi siis aina, kun molemmat taajuudet ovat mahdollisia. Osa laitteista osaa käyttää niitä myös yhtäaikaa.

5 tykkäystä

Onko näkemystä/ kokemusta:

Onko uudemmat puhelimet nirsompia internetyhteyden laadun osalta? Vaihdon puhelimen alle vuoden ikäiseen malliin ja putoilee useita kertoja päivässä netistä.

Vai voisiko olla kyseessä ikäero(zoomer- boomer) ja että vehkeet eivät (vielä) tule juttuun toistensa kanssa? Sit kun pääsevät huumoris samalle tasolle, ni alkaa juttukin luistaa.

Specsit sinällään pitäisi olla yhteen sopivat.

Kyseessä siis vanhahko reititin. Vanhat vehkeet puhelin, läppäri yms. pysyvät netissä ilman ongelmia.

Moni muu osaa varmaan neuvoa tässä paremmin kuin minä, mutta pohjaksi olisi hyvä tietää tarkemmin joitakin juttuja:

  • Onko käyttöjärjestelmän hyvin tärkeää olla Android tai iOS, vai onko melko samantekevää kumpi?
  • Mitkä ovat vaativimpia puhelimella tehtäviä hommia? Onko raskasta pelaamista tai muuten vaativia applikaatioita?
  • Jos käynnissä on samanaikaisesti useita vaativia hommia, onko tärkeää että puhelin pystyy ”pitämään niitä elossa” mahdollisimman hyvin niin ettei sen tarvitse aina ladata uudestaan kun siirrytään asiasta toiseen?
  • Kuinka tärkeää on puhelimen nopeus arkisissa hommissa kuten nettisivujen avaamisessa ym?
  • Kuinka tärkeää valo- ja videokuvaamisen laatu on? Tuleeko puhelimen muistissa olemaan paljon kuvia ja videoita?
  • Kuinka tärkeää hyvä akunkesto on?
  • Kuinka pitkään puhelinta on tarkoitus pitää?
  • Onko haussa verraten pieni ja kompakti, keskikokoinen vai mahdollisimman suuri puhelin?
  • Mikä on budjettihaarukka?
5 tykkäystä

Kiitos hyvästä ja kattavasta vastauksesta.

Avasit asiaa hyvin pragmaattisesta näkökulmasta. Itse kuitenkin yritin lähinnä saada vähän vainua, että missä nyt mennään puhelimien suhteen ja mitä ihmiset ihan oikeasti suosivat. Minulla on erillinen virtalähde ja myös Samsungin T7 Shield 1TB ulkoinen asema, jota pidän ns. back-up asemana. Tosin saa ne tiedostot myös tietokoneen kautta pyöriteltyä tarvittaessa. Eli ei tarvitsisi edes olla mitenkään älyttömän iso sen puhelimen oma tallennustila. Kuvien, sekä videoiden ottaminen on ehdottomasti tärkeää, kun tulee paljon tehtyä yhdessä perheen kanssa. Lähinnä lasta tulee kuvattua ja yhteisiä hetkiä isovanhempien kanssa.

Vähän olen tässä nyt alkanut kääntymään iPhonen oston puolelle, mutta mitä täällä muut tuumaa. Millaisia kokemuksia ihmisillä on puhelimista, pitäen mielessä myös tuon hyödyn irtiottamisen nimenomaan sijoitusasioiden pyörittämisen näkökulmasta myös (esimerkiksi vaikka Nordnet-sovelluksen käyttäminen, tai virtuaaliyhtiökokouksen seuraaminen yms).

3 tykkäystä

Äitini on vanha aika epätietotekninen ihminen ja menen hänen kanssaan ostamaan uutta kännykkää.

Hänellä on ollut halpa Samsungin älypuhelin, jolla hän on laittanut WhatsAppiviestejä kavereilleen ja sen lisäksi hän on kännykästä selannut uutisia.

Hän pitää kännykkää mielellään taskussaan, niin se ei saa olla liian iso.

Olemme todennäköisesti huomenna menossa hakemaan hänelle mahdollisimman halpaa Samsungin älypuhelinta, hänen noin viisi vuotta vanhan älypuhelimen tilalle. Käytämme apunamme myyjää, joka saa siirrellä tiedot yms.

Olen itse 80-luvun lapseksi tosi epäkätevä tietoteknisissä laitteissa ja siksi kysynkin teiltä; tuleeko teille jotain muuta mieleen, mitä minun ja äitini tulisi huomioida, kun ostamme hänelle uutta puhelinta?

Kiitos avustanne jo etukäteen! :slight_smile:

4 tykkäystä

“älä osta samsungia”?

No, toisaalta jos sellaiseen on jo tottunut niin eipä se maailman huonoin vaihtoehto ole. Huomaa vaan että jos ostat sen halvimman, saat mistä maksat. Hidas, huono näyttö jne.

Hyvää kännykkärautaa (ts. ei aivan kura näyttö, ei aivan kura piiri) saa jossain 300-400e hintaluokassa, alle sen niin sitten alkaa kompromissit hinnan painamiseksi alas tuntumaan selvästi.

1 tykkäys

Vanhuksille ei liian pientä luuria kannata ostaa jos näön tai sormien tarkkuuden kanssa on yhtään ongelmaa. Iso OLED (nykyään varmaan suurin osa?) on silmille hyvä ja sormille on enemmän tilaa osua oikeaan. Vastapainona sitten se koko.

Jos on Samsungiin tottunut, niin se voi olla ihan hyvä valinta nytkin.

3 tykkäystä

Tämähän on kuin omaa arkeani. Käytän kännykkääni siihen asti, että pankkipalveluiden päivitykset päättyvät. Edellinen puhelin oli joku Nokian Lumia, mikä piti poistaa käytöstä 2018. Vieläkin mennään samalla luurilla sen jälkeen. Omasta sai maksaa jo 2018 yli tuplasti extraa, että sai “compact” version taskuun. Mentiin jo hyvin lähellä Applen hintoja. Oli silti tärkein prioriteetti, että rauta on OK, mutta on mahdollisimman pieni puhelin.

Miehenä kesäsin, niin taskut on aika rajalliset. Naisena käsilaukka antaa paljon anteeksi. En ole edes seurannut vuoden 2018 jälkeen, mutta tuntuu kokojen vaan kasvaneen, kun katsoo maailmalla ympärilleen.

Käyttöliittymää ei ainakaan kannata vaihtaa… myyjä saa myydä… mutta kannattaa pysyä totutussa, vaikka päivityksien myötä pikkuisen on aina muutosta.

3 tykkäystä

Kiitos vastauksista, saimme jotain lisäajateltavaa.

Tuossa juttelin äitini kanssa ja nykyistä isompi ei saa olla. Hänen nykyinen älypuhelimensa on älypuhelimeksi aika pieni. Tosiaan taskussa tykkää pitää puhelinta ja näkö riittää aika hyvin sekä sormien toiminta.

Nykyistä puhelinta osaa jotenkin käyttää, joten seuraava puhelin tulisi olla hyvin samanlainen käyttää.

Vaikka äidin kanssa on aika tarkka mielikuva, millaista puhelinta haetaan, niin voisi tosiaan siellä liikkeessä katsoa niitä isompia ja parempiakin puhelimia, vaikka ihan varmuudeksi. Voi olla, että mieli muuttuu. Itelläkin muuttui mieli ja nyt on isompi näyttö puhelimes ku ennen. :slight_smile:

Tosiaan myyjältä pyydetään sitä, että jos hän siirtäisi tiedot uuteen puhelimeen jne. Katsotaan, mitä myyjä yrittää myydä puhelimen lisäksi. :smiley:

1 tykkäys

@Sijoittaja-alokas

Näyttökoko kasvaa ja kehys puhelimessa pienenee. Puhelin saattaa näyttää isommalta, vaikka todellisuudessa vain näyttö on uudessa isompi. Kannattaa fyysisesti verrata rinta rinnan vanhaa ja uutta puhelinta.

3 tykkäystä

@Sijoittaja-alokas Katselin vähän mitkä budjetti- ja ”premium economy”-puhelimet ovat tällä hetkellä Suomessa suosituimpia. Gigantilla suosituimmat Samsungit ovat Galaxy A34 ja Galaxy A14. Eka maksaa 300 e, jälkimmäinen 200. Mutta jälkimmäisessä on vain 4 gigaa muistia ja 64 gigaa tallennustilaa, mitkä ovat kyllä heikot speksit. Applen puhelimissa 4 gigan muisti toimii vielä kohtalaisen hyvin, mutta käsittääkseni Androidilla se on niukka. Ja kun puhelinta on tarkoitus käyttää useita vuosia, hidastumisen vaara on olemassa.

Sen sijaan A34 näyttää oikein pätevältä laitteelta. Se on julkaistu hiljattain, ja siihen luvataan käyttispäivitykset neljäksi vuodeksi ja tietoturvapäivitykset viideksi vuodeksi, käytännössä maksimi mitä Android-puolella luvataan edes huippumalleissa. 300 euron puhelimessa on 6 gigaa muistia ja 128 gigan tallennustila. 50 euroa enemmällä saa 8 gigaa muistia ja 256 gigaa tallennustilaa. Jos koolla ei olisi väliä, sanoisin että puremalla hammasta ja panostamalla sen 350 euroa saisi kyllä jämäkän laitteen useiksi vuosiksi, jopa viideksi.

Mutta sen koko on 6,6 tuumaa, mikä lienee mahdottoman iso äidille :disappointed: Samsungilla ei taida nykyään juuri olla pieniä puhelimia. Kun Gigantin sivuilla laitoin vaatimuksesi alle 6 tuumaa ja tallennustilaksi vähintään 128 gigaa (mikä mun mielestä minimivaatimus), antoi ainoastaan Applen puhelimia. Hankala yhtälö tuo pieni Samsung edullisesti mutta kuitenkin niin että siedettävä käyttää. Onko kauppa pakko tehdä huomenna vai voiko kartoittaa vaihtoehtoja liikkeessä ja miettiä sitten vielä?

Tässä vielä arvioita tuosta A34:stä (hinnat pudonneet vs tuossa jutussa mainitut):

4 tykkäystä