Osakesijoittaminen

Kiertotalous sijoituskohteena

Aiheesta ei näyttänyt olevan vielä ketjua ja aihe ainakin itseäni kiinnostaa kovasti. Ennakoin ns. kiertotalouden nousevan megatrendiksi lähivuosina, mikä kiinnostaa sijoittajan näkökulmasta katsottuna. Kiertotaloudella tarkoitetaan mm. sitä, että tuotetut materiaalit ja tuotteet säilyvät kierrossa mahdollisimman pitkään ja tuottavat mahdollisimman vähän jätteitä. Kierrättäminen on yksi osa kiertotaloutta, mutta se on paljon enemmänkin, mm. palveluihin liitettäviä teknologioita, jotka synnyttävät lisäarvoa. Tietysti huolto ja uudelleenkäyttö ovat tärkeitä osa-alueita, jolloin arvo säilyy pitkään.

Luonnonvaroja ei ole loputtomasti ja jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat länsimaiseen tyyliin, luonnonvarat tulisivat nopeasti käytettyä loppuun, jonka vuoksi tarvitaan viisaampaa resurssien käyttöä ”enemmän vähemmällä” ja uhkaavan ilmastonmuutoksen vuoksi. Kyse ei ole vain ”ituhippeilystä”, vaan kiertotalous on läheisesti sidoksissa teknologiaan ja talouskasvuun.

Sijoittajan näkökulmasta ”tuote palveluna” -toimijat ovat nähdäkseni kiertotalouden hyötyjiä. Yksittäisten osakkeiden kohdalla valinnanvara on mielestäni melko rajallinen. Kierrätykseen keskittyvät firmat tietenkin kuuluvat potentiaalisiin firmoihin kiertotaloussijoittamisesta kiinnostuneille sekä kaikki uusiutuvien energianlähteiden parissa työskentelevät yhtiöt.

Sijoittajana vaihtoehtoina on poimia yksittäisiä yhtiötä tai sitten ETF tai rahasto. Rahastopuolella vaihtoehtoja on tullut vastaan vain vähän: BGF Circular Economy Fund, jonka vuosikulu on 1,82%, eli korkeahko aktiivisellekin rahastolle ja ETF-puolella BNP PARIBAS EASY ECPI CIRCULAR ECONOMY LEADERS ETF, joka on kuluiltaan edullinen (vuosikulu 0,30%), jota voi hankkia mm. Saksan pörssistä. ETF on melko tuore (n. 6kk) ja sillä on vielä vasta vähän hallinnoitavia rahoja (n. 26 M€).

Mitä mieltä muut ovat kiertotaloussijoittamisesta?

15 tykkäystä

Ootteko te sijoittaneet jätteenkäsittelyyn/kierrätykseen erikoistuneisiin firmoihin? Ite oon välillä ollut L&T:n omistajana, mutta aina on tullut pettymyksiä, niin oon ajatellut etsiä sijoituskohteita Suomen ulkopuolelta. Itellä seurannassa nyt ainakin Advanced Disposal Services ja Waste Management Amerikasta. Lisäksi olis Suez Ranskasta, mut ranskalaisosakkeissa toi osinkoverotus vie kiinnostusta sijoittaa sinne. Olisi kiva kuulla muilta sijoituksista jäte/kierrätysbisnekseen

Mulla on salkussa Vowia (entinen Scanship), joka on norjalainen firma.

“Vow ASA designs, engineers, and provide solutions for waste management and wastewater purification to markets worldwide. The company offers solutions such as wastewater purification, food and industrial waste processing, production of renewable materials and products, molecules, and fuels from organic waste and biomass, valorization of non-recyclable plastic and polymers, sterilization of food and electrified high-temperature processing of minerals. Its solutions convert biomass and waste into valuable resources and generate clean energy for marine applications and land-based industries.”

Hyppäsin kyytiin reilu vuosi sitten reilun 6 NOK hinnalla, nyt kurssi on 20 NOK tietämillä, mutta yhä “korona-alessa” verrattuna muutaman kuukauden takaiseen.

Muutama vuosi sitten tutkin Waste Managementia, mutta en sitten lopulta päätynyt siihen sijoittamaan. Keväällä vilkuilin päällisin puolin, mutta ei edelleenkään oikein sytyttänyt, pidän sen arvostusta hastavana nykykurssilla. Muita mainitsemiasi en ole seurannut.

Norjasta löytyy myös kierrätykseen keskittynyt Tomra Systems, tämäkin ollut viime vuosina hurjassa vedossa. Omistan sitä epäsuorasti Latourin kautta.

1 tykkäys

Ostin jokin aika sitten yllämainittua ETF-rahastoa. Salkun sisältö on mielenkiintoinen (sieltä löytyy esim Nvidiaa, Vestas Wind Systemsiä, Adobea, Lowesia jne).

Aika näyttää, että tuoko tämä ylituottoa verrattuna laajaan globaaliin ETF:ään.

1 tykkäys

Vowille sataa lisää tilauksia laivayhtiöiltä.

1 tykkäys

Vowilta tänään hyvä tulos (energiaketjussa olikin linkki tulosraporttiin). Kierrätysalan yritykset vaikuttavat olevan mielenkiintoisessa vaiheessa.

Tutkailin hieman alan tarjontaa ja vastaan osui kanadalainen Waste Connections. Hieman saman tyyppinen yritys kuin Vow, mutta toimii Pohjois-Amerikassa ja lähinnä kiinteän jätteen parissa. Kasvavaa osinkoakin maksavat.