Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut (Osa 3)

Tämä velikultaosake on kyllä noussut aika mukavasti kuun alusta.

Mielestäni kuitenkin tuon tulevan FDA:n päätöksen vaikutus geenieditointiyrityksille tulee olemaan suurempi kuin pelkkä exa-cel:in myyntilupa. Käytännössä tuo lupa tulee asettamaan pohjan sille miten paljon näyttöä tulee esitää geenieditointituotteelle off-target mutaatioiden suhteen, niin että se voi saada FDA:n hyväksynnän. Kaikkien geenieditointituotteiden tulee kuitenkin osoittaa tämä.

Varoitus, seuraavaksi tuee sakeeta velianalyysiä ja spekulaatiota. Saadessaan myyntiluvan, exa-cel tulee olemaan ensimmäinen CRISPR-pohjainen geenieditointilääke markkinoilla. Tämä tulee mahdollisesti nousemaan uutisiin, ja mikäli siitä seuraa hypeä, voi osakkeen hinta nousta hypen mukana. Parhaimmassa tapausessa tämä hype voi tarttua koko alan yrityksiin. Yrityksiä joita kannattanee seurata, mikäli haluaa bingota tuota hypeä, ovat esimerkiksi:

  • CRSP
  • NTLA
  • EDIT
  • BEAM
  • VERV
  • CRBU
  • PRME

#veliosake2024 :smiley:

edit: Ja kuplan huipulla ollaan viimeistään siinä vaiheessa kun Cathie Woods kertoo meille taas kuinka geenieditointifirmojen kanssa ollaan itseasiassa vasta deep value rangessa… :sweat_smile:

edit 2: Tämä on mielestäni hyvä merkki siitä, että hype saattaa kuplia jo pinnan alla: 3 Monster Stocks in the Making | The Motley Fool. Jos tämän kaltaisia artikkeleita alkaa näkymään lisää, niin kiinnostus osaketta kohden voi kasvaa.

According to the consensus analyst price target, CRISPR Therapeutics’ stock has an upside of 35% right now. Over the long run, though, as the company’s business evolves and potentially gets even larger, this could become a monster stock to own.

12 tykkäystä

Kiva välillä katsoa Foorumin suosikkiosakkeiden kulkua pidemmällä aikavälilläkin. :slight_smile: :open_mouth:

7 tykkäystä

Melkoisen korona buustin on tuokin osake saanut kun kurssikäyrää katsoo

3 tykkäystä

Oli ne aikoja. Sitä oltiin melkoisesti vailla järkeä tuossa vaiheessa. Tuli osteltua nouseviin eikä tästä tiliä älyttömiä jäänyt kuitenkaan. Mutta hienosti oli exit siellä missä piti. Milloinkas ollaan takas, kun korot 2-3%, joskus 2026?

21 tykkäystä

Carvanan osake on tosiaan ollut villi tänä vuonna. :oncoming_automobile: :red_car:


Cat Driving GIF - Cat Driving Excited - Discover & Share GIFs | Funny  emoji, Cute cat gif, Cute gif

5 tykkäystä

Tein pienen listan vuonna 2021 listautuneista yhtiöistä antamaan osviittaa näiden yhtiöiden tähänastisesta arvonnoususta Hannu Angervuon kritiikkiin peilaten (tarkemmin potentiaaliset listautujat -ketjussa).

Kahta yhtiötä lukuunottamatta kaikki ovat tappiolla alkutilanteeseensa nähden. Hyvin moni on raskaasti tappiolla.

Kempowerin jättimenestys nostaa koko salkun tuottoa niin paljon, että näistä yhtiöistä tasaosuuksin muodostettu salkku olisi -41% tappiolla. (Ilman Kempoweria -54%).

Näistä on toki hyvin lyhyt aika, annetaan ajan virrata pidempään ennen liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Mutta kokonaisuutena voinee todeta, että lyhyen aikavälin kurssikehitys on ollut surkeaa.

Lähteet: Sijoittaja.fi ja Kauppalehti

57 tykkäystä

Oletko tehnyt laskelman listautumishinnalla vai ensimmäisen pörssipäivän hinnalla?

14 tykkäystä

Tviitti Alibabasta. :thinking:

10 tykkäystä

Ensimmäisen pörssipäivän, en jaksanut lähteä penkomaan listautumishintoja, osittain syynä ajanpuute ja tärkeämpänä allamainittu syy. Siksi taulukko on suuntaa-antava.

On huomioitava, että yleensä ns. hyvistä anneista saa vähemmän osakkeita itse annista kuin huonoista anneista. Esim. Kempowerin annista sijoittaja sai vain hyvin pienen osan merkitsemästään määrästä, loput oli ostettava pörssistä avaushintaan tai myöhemmin:

“Yleisöannissa tehdyt sitoumukset hyväksytään kokonaan 10 tarjottavaan osakkeeseen saakka ja noin 2,5 prosenttia sitoumuksista tämän ylittävältä määrältä.”

Tämä on yksi asia, mikä olisi hyvä huomioida anneissa, että tosiaan “hyvissä” tapauksissa osakkeita saa vähän ja “huonoissa” saa yllin kyllin, jolloin listautumisannit eivät ole keskimäärin niin hyviä kuin kurssien perusteella voisi olettaa. Kurssiraketointi ei paljoa hyödytä, jos osakkeita saa annissa niukasti.

Mutta iso kuva on selkeä, lyhyellä aikavälilä pörssitulokkaiden taival on alkanut heikosti. Osalla kurssien pitäisi moninkertaistua, että päästäisiin takaisin avauspäivän lukemiin.

14 tykkäystä

Tässä on kuitenkin vielä mukana kohonnut geopoliittinen riski. Ja sitten Kiinan omat sisäiset toimet aiheuttavat omat riskinsä. Tuntuu halvalta osakkeelta, mutta voiko kaikki Wall Streetin geelitukat olla väärässä tämän suhteen?

Itse olen erittäin kriittinen kiinalaisten osakkeiden ja ylipäätään siellä tehtävään bisnekseen, koska ne on aidot kusetusmarkkinat. Itseänikin alibaban osake houkuttaa, mutta toisaalta about jokainen geopoliittinen uhkakuva on jo lauennut näpeille. Miksi siis Kiina-USA(+EU) olisi poikkeus?

15 tykkäystä

Bayer (BAYN), rapia -10% avaukseen. On ollut omassa seurannassa, aikanaan omistuksessa, mutta lafkalla on liikaa velkaa enkä ole viitsinyt hypätä uudestaan mukaan.
Nämä pudotukset aina pistävät harkitsemaan tietenkin.

Mistä pudotus johtuu, onko jollakulla tietoa?
#bepanthen

4 tykkäystä

Stock3.com lainattu: “Bayer ilmoitti eilen, että se lopettaa Asundexian vaiheen III tutkimuksensa. Koska Asundexianin vaikutus on huonompi kuin tavallisella hoidolla. Osake reagoi premarket-kaupassa yli 6 %:n pudotuksella.”

6 tykkäystä

Lisäksi hävisi (taas) yhden oikeustaistelun Yhdysvalloissa ja määrättiin maksamaan korvauksia 1,5 miljardin dollarin edestä.

Näköjään kohta jo -20% :pensive:

8 tykkäystä

Kiitos.
Tämä Monsanto acquisition on kyllä ollut “gift that just keeps on giving”.

Vaikka toisaalta itse tarkastelen justiin Bayeria mahdollisesti tämän ruoka / lannoitepuolen kantilta sijoituskohteena.

Mutta pysyy yhä mustalla listalla, olen pistänyt oman nootin, että jos firmalle ei pysty laskemaan järkevää DCF-hintaa niin ei kannata ostaa. Hyvä päätös.

Tämä on listautuvia yrityksiä kohtaan vähän epäreilu vertailu, koska ei listautuja aseta ensimmäisen päivän päätöskurssiaan, vaan sijoittajat. Sanon tämän siksi, että herkästi näiden vertailujen pohjalta lähdetään populistisesti tuomitsemaan niitä listautuneita yrityksiä.

29 tykkäystä

No mutta tämä vaatii sen, että sijoittajat ottaisivat epäonnistumisen omalle kontolleen.

:person_shrugging:

2 tykkäystä

Joku voisi tehdä tarkemman analyysin noista yhtiöistä käyttäen listautumishintaa pohjana. Ja ottaa mukaan vaikkapa useamman lähivuoden listautujat, tyyliin 2018-2022, mitä voinee pitää jonkin sortin “buumina”.

Tällaisen analyysin voisi tehdä nyt ja sitten muutaman vuoden päästä uudestaan. Ei haittaisi, jos osakekurssin lisäksi tutkittaisiin myös yhtiöiden liiketoiminnan sujumista.

Hiukan syventämällä tässä olisi esim. pienen harjoitustyön paikka jollekin alan opiskelijalle? Aihe on ihan olennainen sijoitusmaailmassa, maailmalla tällaista tutkimusta on tehty mutta nyt Suomen markkinoillakin on tapahtunut senverta paljon listautumisia, että aineistoa alkaisi olla. (Tai enhän minä tiedä, vaikka joku tällaista tutkisikin / on aikeissa tutkia.)

1 tykkäys

Better Collective lähtenyt kirimään osaridippiä kiinni.

11 tykkäystä

Toukokuulta ekat ostot putoavaan puukkoon, katsotaan miten jatkossa käy, mutta nyt ei ainakaan näytä pahalta. Kyseessä Ruatsinmaalta Permascand.

Veijjjjarimme matka jatkuu.

image
Sun Sun Cry GIF - Sun Sun Cry Cry - Discover & Share GIFs

15 tykkäystä