Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Lisäksi kokonaiskulua ei näe näköjään suoraan juoksevasta kulu-%:sta.
Esimerkiksi tämmöiselle rahastolle näyttää kokonaiskuluksi 4,06% vaikka nimellinen juokseva kulu on 2%.Delphi Global A – Vertaa ja osta rahastoja | Nordnet

Minä olen hajauttanut moniin rahastoihin en siksi että kokonaistuotto olisi merkittävästi pitkässä juoksussa eri vaan siitä syystä että kun 10 vuoden päästä alan syömään pääomaa voi aina valita mitä rahastoa myyn. Jos minulla on vaikka Kiina, vihreä energia, Usa, tekno ja vaikkapa asuntorahastoa niin on isompi todennäköisyys että nämä kaikki eivät mörni samaan aikaan. Jos olisi vain yksi niin menetän tämän mahdollisuuden.

4 tykkäystä

Loogista jos pääoma on tarpeeksi iso.

Ei niin loogista jos puhutaan satasista tai tonneista. Okei, rahastoissa joissa ei ole merkintä- tai lunastuspalkkiota ongelma on pienempi. ETF:ssä kymmentä eri ETF:ää myydessä maksaa kymmenkertaisesti ko. ilosta :smiley:

1 tykkäys

Riippuu palveluntarjoajasta, eikö? Ainakin Nordeassa on oston/myynnin hinnan suhteen prosentuaalinen kulu, korkeintaan 1%.
Vai olenko tässäkin niin pihalla, että kulut on erilaiset osakkeiden ja ETF:ien välillä…

Totta, tulee välillä liikaa mietittyä vaan oman tarjoajan hinnaston perusteella missä on järkeä.

1 tykkäys

Pistän kysymykseni tänne, koska on ehkä hieman offtopic eikä koske pelkästään Quuttia vaan yleisesti kirjanpitokäytäntöjä. Eli voiko tosiaan yritys kirjata velaksi taseeseen tässä tapauksessa jakelulisenssit mitkä ovat jo asiakkaan toimesta maksettu ja myyjän kannalta tuote toimitettu eikä niitä lisenssimaksuja palauteta missään tilanteessa vaikka asikkaan tuotteen jakelua mitä varten lisenssi on maksettu ei koskaan tapahtuisi?

Suoriteperusteisessa kirjanpidossa tapahtumat ja raha pitää tuloslaskelmassa kirjata samalle kaudelle. Esim. jos saan vuoden kehättäjälisensseistä rahat tänään, kirjaan ne 12kk jaksolle yli ajan ja vähennän velkaa taseesta joka kuukausi. Ekalla kuukaudella on 1kk liikevaihtoa ja 11k velkaa ja siitä se purkautuu 12kk yli. Samalla tavalla nuo tuotantolisenssit kirjataan suoriteperusteisesti silloin, kun asiakas tekee tuotteitaan. Veikkaan että Qt:n tapauksessa suurimmassa osassa asiakaskeissejä ennakkomaksut eivät kata läheskään koko tuotantoa, joten kirjanpito ennakkomaksuista ja käyttämättömistä lisensseistä on erittäin olennaista.

Tilintarkastajien erityismielenkiinto SaaS-yhtiöiden osalta on liikevaihdon jaksotuksessa, joten en usko että tässä voidaan poiketa käytännöistä, kun kyseessä on vielä listattu yhtiökin. Jos omassa pikkufirmassa noihin kiinnitetään suurta huomiota, niin uskoisin että pörssiyhtiöllä tuo huomio on muutamaa kokoluokkaa suurempaa.

PS. ne käyttämättömät lisenssit saa kirjata tulokseen vasta sitten kun sopimusehtojen mukaan ne voidaan todeta käyttämättömiksi (1 vuosi tai 2 vuotta tai jotain muuta, en tiedä). Enkä usko että niitä kovin paljon tulee. Kyllä asiakkaatkin osaavat optimoida rahojaan.

6 tykkäystä

Käsitin Qt:n vuosikertomuksesta, että nuo kehittäjälisenssit tuloutetaan heti ja niihin sisään leivottu ylläpitotuotot sitten yli sopimusajan.

Sivu 20

Konsernilla on taseellaan sekä asiakassopimuksiin liittyviä omaisuuseriä että
velkoja. Asiakassopimuksiin liittyvät velat ovat toiminnalle tyypillisiä ja johtuvat
pääasiassa siitä, että lisenssimyyntiin liittyvä ylläpitotuoton osuus tuloutetaan
ajan kulumisen myötä toisin kuin itse lisenssi

Lisenssitulojen tuloutus tapahtuu sopimuksen tosiasiallisen sisällön mukaisesti. Tuloutus edellyttää sitovaa sopimusta ja sitä, että tuotteen toimitus on tapahtunut. Lisenssi voi sisältää lisenssikomponentin lisäksi myös ylläpito-osuuden ja tuloutus tehdään luovutushetken perusteella. Lisenssien ylläpitomaksut jaksotetaan tasaisesti sopimusajalle.

1 tykkäys

Varmaan näin meneekin vanhan mallin mukaan, mutta nythän he siirtyivät SaaS-tyyppiseen laskutusmalliin, jossa laskuttavat jatkuvasti kehittäjälisensseistä.

Qt:n kohdalla kannattaa tuloksen lisäksi seurata operatiivista kassavirtaa, joka reagoi heti saatuihin ennakkomaksuihin. Jos se on kasvussa, niin se tietää hyvää liikevaihdolle lähitulevaisuudessa.

3 tykkäystä

Qt toimi tässä vain esimerkkinä, kun siellä keskustelua kävitte ja on tuttu tapaus. Halusin vain sivistää itseäni softatalojen kirjanpidosta.

1 tykkäys

Apua? Ostin Nordnetista unlimited turboa öljyyn ja ostaessa en yksinkertaisesti älynnyt katsoa knokout tasoa ja hetken päästä isommalta näytöltä huomasin, että knokout oli ollut jo aikoja sitten, mutta silti tuote oli kaupan. Saankohan rahat takaisin joskus?

Osaako joku suositella hyvää verkkokoulutusta Teknisen analyysin / Tradingview käyttöön kynttilä analyysin hyödyntämiseen?

Olen yrittänyt googlailla ja ainakaan suomenkielistä ei tahdo löytyä, englanninkielinen käy myös mutta tarjontaa on paljon eli otetaan mielellään vastaan suosituksia hyväksi koetuista :slight_smile:

Tarkoitus olisi alkaa hyödyntämään enemmän teknistä analyysiä treideissä, erityisesti kynttilöiden kautta.

Iso kiitos!

Huomenta !
Uutena tällä alalla niinpä kyselen . Onko tänä päivänä jotakin poikkeavaa tiedossa volyymien kanssa ? Kannattaako katsella esim. shortattuja osakkeita ?

1 tykkäys

Yleensä nämä “Quadruple Witching”-päivät takaavat isomman volyymin (usein yli tuplat normaalista) mutta tämä ei kerro mitään liikkeestä - se voi olla minne vain tai ei minnekkään.

3 tykkäystä

Meet Kevin oli tehnyt tästä videon, eilen / yöllä siis. Otsikkona jotain “watch before 0930am” tjsp. Käy läpi 2020 nelospäivät volan ja suunnan osalta. Ihan hyvä pätkä vilkaista, jos aihepiiri on outo.

2 tykkäystä

Jos pystyit sitä ostamaan ja se näkyy aktiivisena salkussa, silloin se ei ole knockannut. Esim. jos öljyn hinta on käynyt kyseisen turbon kaupankäyntiajan ulkopuolella knockitason alapuolella, mutta noussut sen yläpuolelle ennen kaupankäynnin käynnistymistä aamulla, niin lappusi on edelleen aktiivinen.

Se näkyy kyllä salkussa, mutta sitä ei voi myydä, eikä sitä noteerata. Soitin aspaan ja sieltä selvittävät asian. Paperi oli knokannut jo reilusti aiemmin, mitä sen ostin, että luultavasti kauppa mitätöidään.

1 tykkäys

Tästähän on spekulaatiota niiden osakkeiden kohdalta, jossa osaketta shortattu vahvasti ennen optioiden vanhenemista, että saattavat ottaa pientä pomppua, kun shortit suljetaan optioiden erääntymispäivänä. Tuo spekulaatio pohjautuu siihen, että osake shortataan juuri ennen optioden vanhenemista tietyn hinnan alle MM toimesta, jotta optiot vanhenevat arvottomina. En sitten tiedä, onko tällaisesta todisteita paljonkaan olemassa. Esim. SPAC-puolella itse kiinnitin huomota THCBn kanssa siihen, että edellisinä päivinä on IBsta lainattu huomattava määrä osakkeita (n. 1,5 miljoonaa) ja siellä lainakorko on vain 5% päälle. Tänään kun 15 taalan callet vanhenee arvottomina, seurailen mielenkiinnolla, josko kurssiin syntyy nousupiikki ja shortteja suljetaan reippaammin. Tuo tukisi tosiaan spekulaatioita.

4 tykkäystä

Myin juuri Nordnetissä osakkeita euroilla. Voinko vaihtaa kyseiset eurot valuttatilien kautta norjan kruunuiksi heti vai täytyyko minun odottaa kaupan selvityspäivää, jotta en joutuisi maksamaan korkoa?

Pohjoismaissa täytyy odottaa T+2 päivää ennen vaihtoa. Muuten menee korko, eli täytyy odottaa selvityspäivään.

1 tykkäys