Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Pitäisi osata ennustaa inflaatiota, inflaation syitä, hallitus kokoonpanoa, maailman tilaa yms. Ei tämä ole mahdollista.

Pitkässä juoksussa pääomaveroon kohdistu mu varmasti nousupainetta mutta toisaalta omistava luokka on historiallisesti pitänyt aika hyvin omista intresseistään huolta.

5 tykkäystä

OST:llä maksetaan kaupankäynnistä. Nordnetillä ei ole muita kuukausimaksuja OST:n pitämisestä, muista toimijoista en tiedä.

Rahaa OSTltä ulos ottaessa realisoituu veroja maksettavaksi, jos OST on plussalla. Koko nostettu summa ei kuitenkaan ole verotettavaa tuloa, vaan nosto on samassa suhteessa verotonta alkupääomaa ja verotettavaa arvonnousua kuin salkussa sillä hetkellä on.

Esim jos OST laitettu täyteen alkupääomaa eli 50t€ ja sen arvo on tuplannut niin että siellä on nyt 100t€, on nostosta vain 50% verotettavaa po-tuloa.

Tätä on hyvä verrata AOT osinkoihin, joista 85% on verotettavaa.

Hankintameno-olettamaa ei pääse OST kanssa hyödyntämään, eikä vuosittaisia max tonnin verottomia myyntejäkään tietääkseni. Näitä voi toki samalla hyödyntää AOT-puolella.

Ulkomaisten osakkeiden osingoista menee (maasta riippuen) erisuuruisia lähdeveroja, joita OST-sijoittaja ei saa takaisin.

Inflaatio syö rahan ostovoimaa, joten tonni tulevaisuudessa on vähemmän arvokas kuin tonni nyt.

Inflaatio vaikuttaa myös yritysten bisneksiin monella tapaa, mutta aihe on liian laaja tähän käsiteltäväksi, joskin tärkeä.

Ehkä olennaisin asia tässä verotuksessa ja inflaatiossa OST kanssa on verotuksen siirto. Kun verotus ei realisoidu osinkoja nauttiessa tai myyntivoitoista, jää koko tuo summa uudelleensijoitettavaksi. Verotus pitkän ajan päästä on nykyarvoltaan vähemmän kuin saman summan verottaminen aiemmin. Lopulta verojen jälkeen jää enemmän käteen, kun verojen maksaminen siirtyy myöhemmäksi ja sillä välillä korkoa korolle-vaikutus tehostuu.

Toki verotuskin voi matkan varrella muuttua, ja niin se on tuntunut muutaman vuoden välein tekevänkin.

3 tykkäystä

Oisko kenelläkään vinkkejä mitä ohjelmistoja voisi käyttää apuna jos haluaisi opetella treidaamista tai ainakin TA:n hyödyntämistä jotta voisi ajoittaa fundasijotuksia paremmin. Oon miettinyt nordnetissä active traderia mutta onko muita hyviä työkaluja? mielellään ilmaisia

1 tykkäys

TradingView sisältää simuloidun tilin, jolla voi harjoitella kauppoja. Euroopan yms reaaliaikaisesta markkinadatasta pitää maksaa. En tiedä toimiiko tuo paper trading viivästetyllä datalla. Mahdollisuus myös palata historiassa taaksepäin ja lähteä sieltä uudelleen liikkeelle, mutta se ei taida toimia simuloidun kaupankäynnin kanssa.

Interactive Brokers (ja moni muukin välittäjä) tarjoaa myös paper trading -mahdollisuuden. Ei maksa muuta kuin tilin avaamisen vaivan. (Paitsi ehkä sen markkinadatan?)

Hienosti olen onnistunut tähän asti välttämään spinoff-osakkeiden oksennuksen omalle tilille, mutta nyt olisi tulossa vastaan kun Realty Incomen omistajille jaettaisiin spinoff-osakkeita.

K: kuinka verotuksessa tulkitaan uusia osakkeita?

  • Tulkitaanko uudet osakkeet tuloksi? Jos, niin miten hinta/voitto määräytyy?
  • Jos uusia osakkeita ei tulkita tuloksi, kuinka hankintahinnat alkuperäisellle ja uuden firman osakkeille määräytyvät?

Tässä on yleensä kaksi tapaa:

Osittaisjakautuminen, josta ei tule veroseurauksia omistajalle. Vanhojen osakkeiden hankintahetki tulee jakautuneen yhtiön molempien uusien yhtiöiden hankintahetkeksi. Vanhojen osakkeiden hankintahinta jakatuu jollain suhteella uusille yhtiöille, niin että uusien yhtiöiden hankintahinnat yhdessä vastaa vanhojen osakkeiden hankintahintaa. Verottaja vahvistaa jakosuhteen ainakin kotimaisissa yrityksissä.

Toisen yhtiön osakkeiden jakaminen osinkona. Tästä tulee ainakin osinkoverot maksettavaksi, ja hankintahetkeksi tulee hetki jolloin osakkeet kilahtavat tilille. Varainsiirtovero saattaa tulla maksettavaksi, jos jakava yhtiö ei sitä hoida.

Näihin saattaa liittyä vielä käteisvastikkeita, jos tulee jotain jakojäännösasioita, että N vanhaa osaketta pitäisi olla että saa uusia, ja oma osakemäärä ei olekaan N:llä jaollinen.

Kannattaa tarkistaa jakautumiseen liittyvät hankintahinnan, hankintahetken ja verojen määräytyminen tapauskohtaisesti verottajan ohjeista.

6 tykkäystä

Nuori 19v tarttis vähän apua veroasioiden kanssa. elikkäs: vanhempien toimesta minulle perustettu op-sijotusvakuutus noin 10vuotta sitten, salkkuun laitettu alunperin 15k euroa, ja se on tällä hetkellä tuottanut noin 11k eli arvo on noin 26k euroa. Tarkoitus olisi nostaa rahat pois ja laittaa ne ost-tilille nordnettiin jossa pääsisin itse sijoittamaan rahoja.
Oon menossa opiskelemaan tossa ens syksynä 5vuodeksi, rahoille ei ole mitään äkillistä tarvetta ja ajattelin ne siirtää ost-tilille. no. käytännössä “ikuisuudeksi”. Kuitenkin kun kiire ei ole niin 1.prioriteetti olisi tehdä tämä mahdollisimman verotehokkaasti, mikä olisi siis järkevin tapa tehdä näin?

Kiitokset jo etukäteen vastauksista

2 tykkäystä

Hmm, hieman kinkkinen kokonaisuus. Jos ajatellaan lyhyellä tähtäimellä säästät hieman mikäli siirrät tänä vuonna 999,- euroa, niin et joudu maksamaan tältä vuodelta lainkaan veroa. Mikäli realisoit rahaston kokonaan tänä vuonna, niin maksat pääomatuloveron 11.000’sta eurosta eli 30 % eli 3.300,- euroa. Hankintahintaolettamasta ei tapauksessasi ole etua. Voit toki pohtia olisiko järkevää jättää osa rahastoon.

Kun aloitat ensi vuonna opiskelut, niin oman twistin tuo vuosiansiot, nykyään opintotukeen vaikuttaa tiettyjen raja-arvojen mukaan jo ennen opiskelun aloittamista samana vuotena saadut tulot. Katso Kelan opintotukilaskuri, mikäli siirrät rahastojen realisoinnin ensi vuoteen.

Kuinka nuo rahastojen lunastukset ja verotus oikeastaan menevät? Erään rahaston säännöissä sanotaan näin:

Lunastettaessa vain osa rahasto-osuuksista katsotaan rahasto-osuudet lunastetuiksi hankintajärjestyksessä siten, että ensiksi hankitut rahasto-osuudet lunastetaan ensiksi. Sijoittaja voi kuitenkin lunastuksen yhteydessä ilmoittaa Rahaston hoitajalle, mitkä rahasto-osuudet hän lunastaa, jolloin hankintameno määräytyy näiden osuuksien perusteella.

Jos tuo pätee rahastoihin yleensäkin, niin voisiko tuossa hieman kikkailemalla säästää? Vaikkapa lunastaisi tänä vuonna 999€ kaikista vanhimpia sijoituksia verottomasti, ensi vuonna 19k€ kaikista uusimpia sijoituksia niin, että tuotto-osuus on mahdollisimman pieni, ja sitten loput alkupään rahasto-osuudet noin 6 seuraavan vuoden aikana taas 999€ vuodessa verottomasti (kunhan vuoden aikana ei ole muita myyntejä). Tämä siis olettaen, että koko 15k€ ei sijoitettu kerralla vaan pidemmän ajan kuluessa.

Se menee aina fifo-periaatteella. First in first out - eli aina ensimmäiseksi hankittu ensimmäiseksi ulos, ei niitä voi valita.

Näin olen myös kuvitellut, mutta tuon erään rahaston säännöt antavat ymmärtää muuta.

Jos suhteuttaa rahaston sääntöjä ja lakia, niin mistään mitään ymmärtämättä veikkaisin lain menevän edelle.

Rahasto-osuuksien tapauksessa FIFO-periaatteesta on kuitenkin mahdollista poiketa. Rahastoyhtiön on pidettävä kaikista osuuksista rahasto-osuusrekisteriä, johon sen on merkittävä osuustodistuksen tai rahasto-osuusmerkinnän järjestysnumero. Voit halutessasi pyytää rahastoyhtiötä lunastamaan tietyn osuustodistuksen tarkoittamat tai tietyllä järjestysnumerolla hankkimasi rahasto-osuudet.

3 tykkäystä

No, kannattanee ottaa selvää paljonko kyseinen palvelu maksaa rahastoyhtiössä, mitään tietämättä veikkaisin kustannuksen olevan mahdollisesti verotuksessa säästettävään summaan varsin merkittävä.

Ennen 2020 olisit voinut nostaa koko alkupääoman verottomasti. Nykyään näin ei voi enää tehdä, joten suunnittelun mahdollisuudet rajoittuvat lähinnä siihen, milloin nostot tekee.

Pois nostaessa realisoituu po-tuloveroja, pitämällä kärsii vakuutuksen kuluista vs että samat sijoitukset olisi esim OST:llä. Ovatko kuluerot merkittäviä ja mahdollistaako vakuutus järkevät sijoituskohteet?

Pois nosto myös näyttää tuloja, joilla voi olla jotain vaikutusta opiskelijan tukiin tai opiskelija-asunnon saamiseen.

Noiden vakuutusten verotus on aika monimutkaista, verottajan ohjeet löytyvät onneksi verkosta.

Ainakin yhdellä käyttämälläni rahastoyhtiöllä rasti ruutuun minkä merkintäerän haluat lunastaa(tai voi käyttää myös fifoa).Ei ylimääräisiä kuluja. Mutta varmastikin jotkut yhtiöt tästä rahastavat.

Kelpaako verottajalle? Mikä yhtiö?

Jäipä huomioimatta, että themoonlightman kysyikin sijoitusvakuutuksesta eikä rahastosta. Vakuutusta kai verotetaan kuten OST:tä, eli siihen ei taida päteä edes tuo alle 1000€:n myynnin verottomuus.

Mulla indeksirahastoihin säästämisestä jenkkien osalta menee tällä hetkellä Handelsbanken USA:han, jossa kulut 0,20%. Katselin esim. tuota iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc), jossa kulut olisi 0,07+valuutan vaihto ym 15€ laaki. Miten nuo nyt olennaisesti eroaa, jos tavoitteena on pitkäaikainen säästäminen?

Osaako joku sanoa, että minkälainen ilmoitusvelvollisuus New Yorkin pörssiin kuuluvilla yrityksillä on tehdyistä tuotteen tai palvelun myynneistä?

Miten se eroaa Helsingin pörssistä?

Nykin pörssin ohjekirja näyttäisi olevan 8995 sivua pitkä, että on tähän hätään vähän liikaa lukemista siinä.