Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Sijoituspolitiikka: Handelsbanken Usa Indeksi
Rahasto on indeksirahasto, jonka tavoitteena on seurata Solactive ISS ESG Screened USA -indeksiä niin tarkasti kuin mahdollista. Rahasto sijoittaa Amerikan osakemarkkinoille. Indeksi koostuu suurista ja keskisuurista USA:n pörssissä noteeratuista yhtiöistä pois sulkien ne, jotka eivät täytä indeksin vastuullisuusvaatimuksia. Rahaston sijoituspolitiikan puitteissa huomioidaan kansainväliset normit ja säännöt koskien ympäristöä, sosiaalista vastuuta ja omistajaohjausta.

Handelsbanken USA indeksi on ESG screenattu. Tämä on tarjonnut lähihistorian aikana tarjonnut hieman paremman tuoton mutta toisaalta hajautus on pienempi.(427 vs 505 yhtiötä). Molemmat on kelpoja ja erot on lähinnä mielipidekyysmyksia ja keskioston koosta riippuvia.
Yhden riskin nostaisin tässä Handelsbankenin kohdalla. He lopettavat Suomen pankkitoiminnan ja tämä saattaa vaikuttaa jollain aikavälillä heidän rahastotarjontaansa.

1 tykkäys

Jatkokysymyksiä: onko sulla lähdettä tälle rahastojen mahdolliselle muutokselle? Kiinnostaa kovin koska itsellänikin paria Handelsbankenin rahastoa on taskussa.

Ei. Täysin omaa mutuilua. Nyt asiaa tutkittuani huomasin että vakuuttavat kaiken säilyvän ennallaan toisaalta pitkässä juoksussa voi rahastot muuttua euroista kruunupohjaisiksi.

1 tykkäys

tosiaan sijoituskohteet mihin voin sijoittaa vakuutuksen kautta on tyyliä op-maailma, op-venäjä, op kestävä kehitys, korkorahastot… ei sovi ihan omaan sijoitusprofiiliin mutta vaikeaksi menee kun ei haluisi että vaikuttaisi opintotukeen sunmuihin. ja en ole satavarma mutta aika todennäköisesti koko 15tuhannen “möykky” on laitettu tilille kerralla.

Ihan ekana lukisin ajatuksella läpi vakuutussopimuksesi, ja tuon vakuutustuotteen hinnaston, tuoteseloste, vakuutusehdot, avaintietoasiakirja ja verottajan ohjeet.

Tässä helposti puree itseään nilkkaan noiden yksityiskohdissa.

1 tykkäys

Kiva kun kysyt tällä palstalla. Osoittaa fiksuutta.

Googlaamalla voi selvittää mitä mieleen juolahtaa, mutta myös vastaukseksi saa mitä jollakin muulla on aiemmin mieleen juolahtannut.

Juurikki ei asiasta tiedä, kun ei ole oma eikä läheisten akuutti ongelma, mutta vilkaise silti tämä viestiketju:

En ole veroekspertti enkä siksi osaa/halua auttaa verotuksen optimoinnissa, mutta opiskelijana voin valottaa opiskelun tukien toimintaa. Ne alkavat kiinnostaa pian yhtä lailla kuin verotus, usko pois.

Tietämättä missä ja miten asut on vaikea arvioida tuon pääomatulon vaikutusta asumistukeen, jos sitä ylipäätään olisit saamassa. Kertaluontoisena tulona kuitenkin on epätodennäköistä, että sillä olisi vaikutusta asumistukeen (Kela itse listaa satunnaiset myyntivoitot asumistukeen vaikuttamattomina). Eli en stressaisi siitä ihan liikaa - ja jos et asumistukea vielä saa, niin mitään asumistukivaikutusta ei myymisestä edes tule.

Opintotukeen myynti sen sijaan vaikuttaa. Kun aloitat ensi vuonna opinnot, niin tulet nostamaan opintotukea 2022 neljältä kuukaudelta (syys-joulu). Tällöin tulorajaksi tulee 19 408 € + indeksikorotus, eli luultavasti n. 20 000 €. Tuo 11 tuhannen myyntivoitto veisi tuosta jo puolet, eli saisit ensi vuoden puolella tienata muuta tuloa n. 9 000 € verran ilman, että menetät opintotukia. Jos tienestit jäävät tuon alle, niin silloin tuo sijoituksen myynti ei vaikuta opintotukeen. Ja tässäkin vältät koko ongelman sillä, että myyt tänä vuonna, kun et vielä ole opintotuen piirissä. Alla olevasta linkistä pääset vielä tarkistelemaan noita tulorajoja tarkemmin.

https://www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot

Eli opiskelusi aloittaminen puoltaisi sitä, että voisit hyötyä myymisestä jo 2021 puolella, etenkin jos olet tekemässä merkittävästi palkkatöitä ensi vuonna. Mutta selvitä tietysti ensin se, miten se sijoitustuote toimii ja miten verotus menee sen kanssa.

Yleisenä vinkkinä vielä se, että opiskelijana teet itsellesi palveluksen opettelemalla Kelan pelisäännöt hyvin ja suunnittelemalla omaa talouttasi niiden mukaan. Tilanteesi on hyvä esimerkki: jos on tiedossa esimerkiksi iso myyntivoitto, niin se kannattaa realisoida sellaisena vuonna, kun ei nosta opintotukea niin paljon. Tällöin säästyy aika paljolta päänvaivalta.

3 tykkäystä

Kiitos Haades asiantuntevasta viestistä. Se auttaa hahmottamaan asian fiksusta näkökulmasta ja selvittämään omakohtaisesti juuri kunkin omassa tilanteessa olevan Kelakohtelun. Sekä miettimään, miten sitä tarvittaessa voisi kohtuullistaa.

Juurikin tämä on meidän hyvinvointiyhteiskunnassa pielessä. Ne jotka eniten meidän yhteistä eli yhteiskunnan apua tarvitsevat, eivät osaa suunnistaa sääntöviidakossa.

Me keskimääräistä fiksummat osaamme kyllä ja jos ei osata, voi oikeiden verkostojen, kuten Inderesin keskustelupalstan saada parhaimmat vinkit. Tästä syystä hyvinvointiyhteiskunnan hedelmät kohdistuvat liian isolta osin röyhkeimmille, ei eniten tarvitseville.

2 tykkäystä

Kiitos sinulle ja muille suuresta avusta, tosiaan asumistilanne sellainen että asun tällä hetkellä vanhempien luona, mutta ensivuonna kun opiskelut alkavat niin kävisi muutto Tampereelle, jolloin ajattelin hyödyntää kaikki mahdolliset tuet. Pitää tutkia tarkemmin tuota vakuutusta mutta varmaan se olisi fiksuinta tänä vuonna repäistä laastari, realisoida voitot kärsiä ja veroseuraamukset ni saisi sitten ensvuonna tienattua enemmän ilman että se vaikuttaisi tukeen. Tosiaan tarkoituksena oli että kun intistä kotiudun joulukuussa niin mennä töihin ja työskennellä se reilu puoli vuotta ennen opiskelujen alkua

Tervetuloa Manseen! Jos näet keskustassa jonkun sinitukkaisen, tule ihmeessä juttelemaan. Ei se todennäköisesti ole Juurikki, mutta ihan varmasti kaikissa sinitukkaisissa on särmää. :metal::pray::woman_mechanic::man_mechanic::angel::footprints::ice_cube::fountain::gift::notes:

Edit: noi symbolit oli vielä sinisiä lähettäessä.

4 tykkäystä

Minullakin on vanhaa perua tuollainen OP-sijoitusvakuutus, ja sen valikoimasta löytyy myös OP:n tarjolla olevat indeksirahastot, jotka on varsin kustannustehokkaita. Toki tuon vakuutuksen kustannusrakenne on hieman erilainen kuin normaalisti indeksirahastoja merkattaessa, joten ne ehdot kannattaa tosiaan tutkia läpi ennenkuin mitään päätöksiä tekee suuntaan tai toiseen. Ja toki, jokainen päättää omalla kohdallaan sopiiko indeksiin säästäminen osaksi sijoitusstrategiaa.

Edelliset kirjoittajat kommentoivatkin paljon paremmin vaikutuksia kelatukiin, minulle kun nämä eivät ole viime vuosina olleet oikein ajankohtaisia.

Harmittavasti on myös verosyistä epäedullista kyseinen vakuutus tällä hetkellä realisoida, kun asun ulkomailla. Tuo kustannusrakenteen tietynlainen läpinäkymättömyys siinä häiritsee. Mutta onneksi sen osuus salkusta on nykyisin varsin pieni ja lasken sen osaksi ns. eläkevakuutusta indekseihin sidottuna.

P.S. Tampere on kyllä mukava kaupunki asua

Lisätään vielä Hadeksen hyvään ohjeeseen, että Kelan sääntöjen opiskelun lisäksi kannattaa oikeasti laatia se oma Excel, johon sitten kerää palkka- ja pääomatulot. Sapettaa huolella, kun kevät alkaa kääntyä kesäksi ja tipahtaa postiluukusta tulorajavalvonnalta kirje, jossa kehoitetaan maksamaan liikasuoritukset takaisin +7%.

1 tykkäys

Itse maksoin liikasuoritukset takaisin 15% korolla. 3800e liikamaksuja, korotettuna jotain 4300e. Sellaista se on elämä. Nyt 15v myöhemmin alkaa olla jo osakesalkkuakin. Onneksi en tiennyt osakesijoittamisen järkevyydestä tuolloin opiskeluaikana. Olis jäänyt ryypiskelyt ja kokemukset nauttimatta.

Mutta älkää ottako liikamaksuja. Tiesin sen, mutten korotuksesta. Ei kannata pelleillä Kelan kanssa, itsekään en saanut korotusta pois, vaikka yritin.

3 tykkäystä

Onneksi kyse ei ole joko-tai, vaan sekä-että. Ainakin Juurikilla on pitkä, rikas ja rakas kokemus sekä-etästä.

Yksi asia on älyllistä laiskuutta ja pelkoa heittäytymisessä, muk. luk. rakkaudessa.

1 tykkäys

Terve,

Olen harrastemielessä katsellut laajasti varainhoitoa tarjoavia toimijoita netissä, mutta nähdäkseni valtaosa normisijoittajan ulottuvissa olevista palveluista on toteutettu yksinkertaisesti muutamalla rahastolla, joissa on erilaiset osuudet osakkeita. Näkemyksenottoa tuntuu olevan päätös siitä, painotetaanko USAa vai Eurooppa +/-5%.

Onko tietoa, onko markkinoilla toimijaa, joka tarjoaisi samalta luukulta salkun, jossa vaikkapa puolet olisi passiivisesti indekseissä ja lopulla puolella sitten harrastettaisiin aitoa osakepoimintaa, hyödynnettäisiin aktiivisesti ja laajasti markkinatilanteita (esim. uraanispekulaatiot tällä hetkellä) ja sijoitettaisiin muutoinkin kaikkiin mahdollisiin instrumentteihin aidosti näkemyksen ja tilanteen mukaan?

Tuollainen palvelu on tietysti sikäli hankala, että harvoin kai kukaan yksittäinen ihminen pystyy seuraamaan ja analysoimaan määräänsä enempää kohteita. Ja vaikuttaa siltä, että tällaisia yksilöllisempiä ratkaisuja tarjoavat palvelut nimenomaan aika vahvasti henkilöityvät. Pitäisi siis olla tällaisista yksilöistä koostuva tiimi, joka papereita veivaisi.

Unohdetaan hinta ja minimivaatimukset; molemmat ovat varmasti korkeita. Mutta onko tällaista yleensä olemassa?

Katso vaikka alkuun Seligsonin tarjoamat rahastot läpi.

ymmärsinkö oikein että tuosta tulee 46,8 osinkoa per osake ?

25.10.2021 klo 9.14 · MarketWire
OVERBLIK: Mandagens udbytter med Banknordik
Mandag fragår udbytte i følgende aktier:

  • Banknordik (46,80 kr.)

.\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

25.10.2021 klo 9.14 · MarketWire
YLEISKATSAUS: Maanantain osingot Banknordikilta
Maanantaina vähennetään osingot seuraavista osakkeista:

  • Banknordik (46,80 DKK)

\ ˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

BankNordik: Extraordinary general meeting of BankNordik 2021

22.10.2021 18:32:38 CEST | BankNordik | Decisions of extraordinary general meeting

Announcement no. 21/2021

At the extraordinary general meeting of P/F BankNordik on Friday, October 22, 2021, the general meeting:

Dividends are expected to ba available on the shareholders’ cash accounts on Wednesday, 27 October 2021.

P/F BankNordik

CEO’s Office

For additional information, please contact:

Árni Ellefsen, CEO, tel. (+298) 230 348

BankNordik has banking activities in the Faroe Islands and Greenland and insurance activities in the Faroe Islands. The Bank was founded in the Faroe Islands more than a century ago and is subject to the supervision of the Danish Financial Supervisory Authority and listed on Nasdaq Copenhagen.

BankNordik

1 tykkäys

@Risto_Nurkkala kysymyksellesi ei ole tarvetta perustaa kokonaan uutta ketjua, joten siirsin sen tänne kysymysten ketjuun :slight_smile:

6 tykkäystä

Joo nuo ovat varsin tuttuja ja hyväksi todettuja. Mutta tuossakin ratkaisussa painotuksista täytyy itse huolehtia ja ne villeimmät ideat ja aktiiviset veivaukset jäävät uupumaan.
Mutta oikeassa olet, että sinänsä Seligsonilla pääsee pitkälle.

Täsmennetään sen verran, että olen säästämistä/sijoittamista harrastellut miltei 25 vuotta ja Seligsonin tyytyväisenä asiakkaana taitaa olla 13 vuotta täynnä. Nykyään on kaikenlaisia mahdollisuuksia, joihin en itse viitsisi perehtyä, mutta pienemmillä siivuilla olisi kuitenkin hauskaa olla mukana kokeilemassa onneaan. Ja ihan sen perussalkun kanssakin olen tulossa laiskaksi. Sen takia olen kaipaillut tällaista aidosti monipuolista mutta helppoa ratkaisua.

1 tykkäys

Mitäköhän Genius Brandsin osakkeelle tapahtuu, kun näytti kaupankäynti olevan keskeytetty? Jotain positiivista uutista pitäisi olla tänään tulossa.
No kohtahan tuo selkiää. Aikasemmin en ole huomannu pre marketissa.