Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Selvyyden vuoksi: hankintameno-olettamaa voi mahdollisesti käyttää myös alle 10v omistuksilla.

Kiitos kattavista ja aloittelijaa kunnioittavista vastauksista :yellow_heart:

Mietinnässä minulla tosiaan alaikäiselle lapselleni tehtävä kertasijoitus, 3000 euroa, jonka hän saa muutaman vuoden kuluttua - täyteen ikään päästyään - itselleen. Olin ajatellut, että kertasumma olisi yksinkertaisinta laittaa kuluttomaan rahastoon, tai ei siis ainakaan suoriin osakkeisiin kuten äitinsä sijoitukset :sweat_smile:.

Ja olin miettinyt, että pitääkö tuollaisen kertasummankin kanssa osata toimia voittoja kotiutellen, koska ajattelin, ettei pääoma muuten pääse kasvamaan. Ja juurikin tuota vuosittaista alle tuhannen euron myyntiä olin pyöritellyt mielessäni.

Nyt vielä pitää selvittää, lasketaanko lapsen salkun myynnit minun myynteihini, vai katsooko verottaja niitä erillisinä, kun ovat lapsen omalla AOT:lla, vaikkakin minun alaisuudessani, “jos siis päädyn niitä voittoja välillä kotiuttamaan” neuvojenne vastaisesti. :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

Vuoden aikana kyseisen rahaston tuotto on vaihdellut 7-20 % välillä.

Ehkä tuli selväksi jo edellisistä kommenteista, mutta kertaan vielä: Yhden ja saman rahaston myynnissä ja ostamisessa ”voittojen kotiuttamiseksi” ei ole mitään järkeä, ellei myy huipuilla ja osta dipeistä. Se taas on melko vaikea ajoitusoperaatio, mutta voi toki onnistua tuurilla tai taidolla.

4 tykkäystä

Tuota ei kannata edes yrittää rahastoilla koska viive toimeksiannoissa. Jos haluaa yrittää tämmöistä veivausta, vähintään pitää vaihtaa ETFään jonka osuuksilla voi käydä normaalisti kauppaa pörssissä. Haittapuolena tietenkin välityskulut vs. joidenkin rahastojen maksuttomat toimeksiannot.

Suoraan sanoen jos kiinnostaa seurata kursseja päivittäin, älä koske rahastoihin. Tulee vain paha mieli. Tai sitten rahastosiivu pitää pitää sellaisena ikiholdina johon vain lisätään ja tehdä mahdolliset veivailut ihan muilla instrumenteilla koskematta rahastosijoituksiin.

2 tykkäystä

tähän vielä vastaukseksi: kyllä.

Tottakai on mahdollista että indeksirahastosijoitus on vuosienkin päästä miinuksella, mutta jos yrittää rahaston ostamisella ja myymisellä ajoittaa markkinaa, on sen indeksin voittaminen vaikeampaa. Käytännössä mahdotonta, pieni mahdollisuus tuuriin mutta sen varaan en laskisi.

Muistaako joku kuinka pitkiä pahimmillaan oli rahastoissa myyntitoimeksiannot korona-alamäessä? Harva varmasti sai sen summan mitä ajatteli kun oli painanut myy-nappia.
Ja vastaavasti nousussa sama kuvio, eli aina annetaan indeksille etumatkaa.

ETF:illä voi sitten yrittää jos joka päivä jaksaa kytätä.

1 tykkäys

Hei kaikille. Voisiko joku kertoa mitä tämä tarkoittaa ja mitä osakkeen omistajana pitää tehdä? (Annissa Loudspring tarjoaa enintään noin 23,9 miljoonaa uutta osaketta 0,104 euron osakekohtaisella merkintähinnalla siten, että nykyisillä osakkeenomistajilla on oikeus merkitä yksi uusi osake jokaista kahta vanhaa omistamaansa osaketta kohden.) Tuleeko minulle osakkeita lisää vai pitääkö minun tehdä jotain?

2 tykkäystä

@jj13 Sinulla on oikeus ostaa uusia osakkeita hintaan 10,4 senttiä kappaleelta 50% siitä määrästä, jonka omistat irtoamishetkellä. Salkkuusi ilmestyy arvopaperi “LOUD MERKINTÄOIKEUS 2022” tms. Jos et halua enää laittaa lisää rahaa Loudspringiin, voit myydä nuo merkintäoikeudet pörssissä kuten osakkeet. Itse merkinnän toteutus riippuu sitten käyttämästäsi välittäjästä.

Eli jos omistat vaikkapa 100 osaketta saat ostaa 5,2eurolla 50 uutta osaketta. Tehokkailla markkinoilla tuon merkintäoikeuden hinnan pitäisi olla hieman alempi kuin pörssikurssi vähennettynä merkintähinnalla

Siihen mitä sinun “pitää” tehdä en voi ottaa kantaa, vaan se riippuu sinun suunnitelmastasi ja analyysistäsi. Mutta älä vain jätä merkintäoikeuksia käyttämättä, siinä käytännössä annat rahaa muille sijoittajille.

7 tykkäystä

kiitos avusta. Tämä selvensi paljon. :slight_smile:

3 tykkäystä

Lapsen oman AOTn tapahtumat menee lapsen verotukseen ja sinun AOTn tapahtumat menee sinun verotukseen, kunhan nuo tilit ovat oikeasti mainittujen henkilöiden nimissä.

Erikoistilanteena sitten jos olet esim lahjoittanut lapselle osakkeita/rahastoja, etkä rahaa. Tällöin lahjanantajan arvonnoususta ei makseta koskaan veroja, kunhan lahjan saaja ei myy lahjaa alle vuodessa sen saamisesta. Ja varainsiirtoveroja ja lahjaveroja tulee.

Tai jos myyt lapsellesi osakkeita, tai ostat häneltä, niin siinä tulee sääntöjä alihintaisten kauppojen verotuksesta ja varainsiirtoveroja maksettavaksi.

2 tykkäystä

Tossa on tosiaan joku ajatusvirhe, josta kannattaa päästä eroon. Voittoja ei tarvitse kotiuttaa, vaan nuoren sijoittajan kannattaa olla all-in osakerahastoissa koko ajan. Missään välissä sitä kasvavaa pottia ei tarvitse eikä kannata välissä muuttaa rahaksi. Se ei hyödytä mitään ja aiheuttaa vain veroja ja kuluja. Vero on se tärkein. Eli tuossa vain menettää rahaa.

Myynnissä on järkeä jos haluaa muuttaa allokaatiota, tai jos tarvitsee rahaa kulutukseen. Ei muutoin.

(Poikkeuksia on esim. 1000e raja tai tappioiden hyödyntäminen. Mutta niistä ei tainnut olla kyse. )

Kiitos!

Kyseessä ovat lapsen omalle tilille vuosien myötä kertyneet syntymäpäivä ym. rahat, joista nyt osa olisi tarkoitus siirtää hänen omalla nimellään olevalle AOT:lle, pois pankin käyttötililtä. Lapsen omasta toiveesta :blush:

“Koska sijoittaminen kannatta aina”
ja
“Kyllähän sijoittamalla aina pankkitilin koron voittaa”

Vaikkakaan tällä hetkellä kumpikaan edellä mainituista ei tunnu toteutuvan omalla kohdallani :yellow_heart: :sweat_smile:

1 tykkäys

Haluatko avata, millä mekanismilla ajattelit saman rahaston veivauksella saada lisähyötyä holdaamiseen verrattuna, että ymmärrämme mitä ajat takaa, kun jää tuo ajatus vähän epäselväksi viestistäsi?

Saman instrumentin veivauksessa voi periaatteessa olla kyse joko markkinan ajoittamisesta, jolloin olet mukana vain nousuissa ja et ole mukana laskuissa, tai sitten jonkinlaisesta verotuksen optimoinnista. Todennäköisesti näissä ottaa dunkkuun, jos ei kuulu pieneen vähemmistöön sijoittajista, joka voittaa markkinat.

1 tykkäys

Noh, todennäköisesti ymmärrän jotain todella väärin… ja teen itseni naurunalaiseksi teidän kokeneiden joukossa, mutta onneksi nimimerkin takaa häpeäntunne ei nouse niin suureksi :joy:

Mutta kahden esimerkin avulla yritän selventää omaa logiikkaani.

Vaihtoehto 1.
Sijoitan tammikuussa 3000 euroa kuluttomaan rahastoon tähtäimenä 3 vuoden ajanjakso. Se kasvaa kolmessa vuodessa esimerkiksi 10 % korkoa, joten pääomani on ajanjakson päättyessä 3300 euroa.

Vaihtoehto 2.
Sijoitan tammikuussa 3000 euroa kuluttomaan rahastoon tähtäimenä 3 vuoden ajanjakso.

Summa on kasvanut (ihannetilanteessa) saman vuoden joulukuuhun mennessä 10 % korkoa.

Nostaisin sen 300 euroa korkoa verottomasti pois, ja sijoitan seuraavana päivänä uudestaan samaan rahastoon. Pääomani olisi sitten 3300 euroa. Antaisin summan kasvaa taas vuoden korkoa, ja ihannetilanteessa se olisi taas vuoden aikana kasvanut 10 % korkoa.

Nostaisin taas joulukuussa 330 euron koron rahastosta pois ja sijoittaisin uudelleen. Pääomani kasvaisi 3630 euroon.

Ja viimeisenä vuonna minulla olisi taas korkoa 10% eli 363 euroa, jonka sijoitettuani uudelleen pääomani olisi 3993 euroa.

Mikähän muu tässä logiikassa menee väärin, paitsi se, ettei 10 % kasvu todellakaan ole todennäköistä?

1 tykkäys

Ensimmäisessä vaihtoehdossa indeksi nousee 10% ja toisessa 33,1%?

Jos indeksistä saisi 10% vuosituottoa, niin yhtälailla ensimmäinen vaihtoehto tuottaisi saman 1,1 x 1,1 x 1,1 x 3000e =3993e

2 tykkäystä

Se on juuri näin eli tuon rahan nostaminen välissä ja sijoittaminen takaisin ei lisää pääomaa, koska korkoa korolle tuottaa sen pääoman nousun joka tapauksessa. Summa on täysin sama annatko olla vai nostatko pois ja laitat saman tilalle. Jälkimmäinen vaihtoehto on epätodennäköinen indeksin vahvan nousun vuoksi.

1 tykkäys

Pääomasi on jo kasvanut tuohon 3630 euroon ennen kuin nostat sen pois. Nostamalla 330e pois se laskee 3300 euroon. Siirtelisit siis samoja summia edestakaisin. Korot tai arvonnousu on mukana automaattisesti ilman, että niille tarvitsee tehdä mitään. (Paitsi joissain kryptovaluuttafarmeissa, mutta niistähän ei nyt ole kysymys.)

2 tykkäystä

Paras tapa lisätä tuossa tuottoa pitkällä aikaa on se, että ostaa isommilla summilla silloin kun saa suhteessa enemmän osuuksia halvemmalla. Eli jos kurssi kyykkää säästämisen aikana, niin lisää silloin panosta. Jos olet aloittanut huipulta laskeviin kursseihin, niin jossain tilanteessa saattaa olla järkevä myydä ne kalliit pois fifo menetelmällä, jolloin keskihinta voi sitten laskea…

2 tykkäystä

Jos et tarvitse luovutustappioita verojen neutralointiin, niin ihan pointless, jos muuten olet edelleen lisäämässä.

Keskihinta on harhaa, jokaista ostoa pitäisi katsoa omana sijoituksenaan.

3 tykkäystä

Paitsi jos myy ±0 tai pienellä voitolla ja tietää saavansa jostain parempaa tuottoa. Tai samaa kohdetta edullisemmalla hintaa lähitulevaisuudessa.

1 tykkäys

Kiitos teille!

Aloittelija oppii uutta, joka päivä :blush: