Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Mulla ainakin TNT.UN on OSTilla Nordnetis.

Mandatumissa ei saa sitä eikä muitakaan.

Hei, olen aloitteleva sijoittaja ja etsin erästä harjoitustehtävää varten yhtiötä jossa olisi 1kk aikana mahdollisimman iso prosentuaalinen nousu osakkeen arvossa helmikuun 2023 aikana. Mistä kannattaisi lähteä liikkeelle?

Teoriassa ei siis väliä onko ns ’hyvä sijoitus’ tai pitkällä tähtäimellä hyvä yhtiö, kunhan 1kk aikana kurssi hyppäisi mahdollisimman isosti ylös.
Löytyisiköhän pelialalta jotain sen henkistä? Kaikki apu ja ajattelun työkalut tervetulleita tämän tehtävän ratkaisemiseen, mielellään ilman vähättelyä. :chart_with_upwards_trend:

Minkä koulutuksen ohessa tällainen “harjoitustehtävä” tulee vastaan?

Tradenomi, eräs rahoituksen kurssi

Taantumassa pelialan myynti laskee, joten ei varmasti paras valinta tähän tehtävään. Jos kurssin pitää nousta juuri helmikuussa, niin paras vaihtoehto on jokin korkean riskin lääkeyhtiö, joka odottelee FDA:lta myyntilupaa. FDA päätös liikauttaa kurssia yleensä hetkessä +100% / -100%.
Täältä näkee FDA päätösten aikataulun - FDA Calendar – FDA Tracker

Turvallisempi valinta olisi kuitenkin jokin yritys, joka julkaisee helmikuussa (positiivisen) osavuosikatsauksen - Inderes Pörssikalenteri | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

6 tykkäystä

Tietämättä tehtävän varsinaisesta ideasta tai opetustavoitteesta (lopputulos vai prosessi vai jokin muu?) on vaikea tarkemmin sanoa. Mutta yleisesti ottaen jos tavoite on hakea vain potentiaalista maksimaalista nousua eikä mahdollisesta tappiosta tarvitse välittää, niin jokin meemiosake on varmaan hyvä kandidaatti sillä niiden liikkeet on todella radikaaleja (molempiin suuntiin). Sijoittamisen kanssa tällä ei ole kyllä mitään tekemistä.

Edit: Kandidaatteja tälläiseen hupivedonlyöntiin voi skriinata tarkastelemalla osakkeiden volatiliteettia.

1 tykkäys

Yksi vaihtoehto voisi olla myös joku suht vakaa osinko-osake, jonka osinko irtoaa juuri tammikuun lopussa.

1 tykkäys

Itelle jäi kyllä vähän hämäräksi tehtävän pointti, mutta ilmeisimmin kyse on ns leikkimielisestä kisasta kurssilla. Voittaja tosin saa tukun pisteitä, joilla voi parantaa arvosanaa jopa kahden pykälän verran.

Edellisen kurssin voittaja oli voittanut kisan yli 30% lokakuun aika nousseella Loudspringin osakkeella. En tiedä onko tyhmä kysymys mut mietin, onks sillä roolia asiassa, jos valitsee osakkeen jonka lähtöhinta on ihan super matala, kuten loudspringillä oli ollut kisan alkuhetkenä 0,067 ja lopussa 0,09. Yritin tutkailla Loudspringin casea ja löytää kurssin kehityksest jotain vihjeitä, mutta toistaiseksi olen niin aloittelija hommassa että en ole saanut mitään irti .

Osakkeen hinnalla ei ole mitään merkitystä, oli sitten 1€:n arvoinen tai 100€:n arvoinen lappu. Olennaista on, että osake on ns. aliarvostettu ja ostajat jotenkin hoksaisivat tuon juuri helmikuun aikana, esimerkiksi positiivisen tulosvaroituksen siivittämänä.

4 tykkäystä

Ei ole käytännössä mitään varmaa tapaa tietää, että jokin osake tulee tietyllä aikavälillä nousemaan merkittävästi. Muuten me olisimme kaikki miljonäärejä.

6 tykkäystä

Uh, enpä tiennyt että kouluissa kannustetaan todella outoon spekulatiiviseen vedonlyöntiin. Sitähän tämä on, jos esimerkiksi valintaan johtanutta prosessia ei arvioida vain ainoastaan lopputulos, joka tuolla aikajänteellä on aika arpa. Edes treidaamisesta tai teknisestä analyysistä ei ole kyse, jos omistusaika on määritelty tarkasti helmikuuksi.

No jos ihan ääritapauksesta puhutaan, niin 0,02€ hintaiselle osakkeelle pienin mahdollinen liike yläspäin olisi heti 50%,. Mutta muuten yksikköhinnalla ei ole merkitystä.

7 tykkäystä

Suurimmat kurssimuutokset nähdään yleensä hyvin spekulatiivisilla osakkeilla, kuten esimerkiksi yhtiöllä johon liittyy merkittävä konkurssiriski. Ajankohtainen esimerkki on amerikkalainen retail-ketju Bed Bath and Beyond, jonka osakekurssi laski -46 % yhtiön varoitettua konkurssiriskistä. Osake on sittemmin noussut pohjilta lyhyessä ajassa +245 %.

4 tykkäystä

Joo, itsekin tähän mennessä järkeilin että otan mieluummin riskin ja valitsen jonkun jossa voisi olla mahis isoon nousuun, mieluummin kuin vakaan pörssiyhtiön osakkeen. Kun oikeeta rahaa ei kuitenkaan tarvitse laittaa mihinkään, valita vaan osakekurssi jota seuraa. En myöskään tiedä millä näkökulmalla tästä voisi opetuksellisesti saada eniten irti, mutta ehkä nyt jo oppinut ainakin jotain kun ryhdyin tätä asiaa pohtimaan ja tulin tänne kysymään. Positiivinen tulosvaroitus ja FDAn tuleva päätös vaikutti ihan hyviltä lähtökohdilta.
Sellainen vielä että, mistä meemiosakkeita ”löytää”?

Omalla vastuulla :smiley:

https://www.reddit.com/r/wallstreetbets

https://www.triggerstocks.se

(erityisesti sisäpiirin kauppojen tracker: Latest Insider Trading - Insider Transactions - Form 4)

1 tykkäys

Joo, sinänsä outo tehtävä koska kyseessä on kurssilla ns sivuseikka ja leikkimielinen kilpailu, jossa voittaa todennäköisimmin tuurilla. Mutta kuitenkin roimasti arvosanaan vaikuttavia pisteitä luvassa voittajalle :smiley: kurssin todellinen työ tehdään raporttien ja laskujen parissa, ja tämän oli kai tarkoitus olla vaan kiva pikku boonus. Mutta kilpailuelementti sai syttymään, eikä tee mieli ihan mututuntumalla valita omx 25 joukosta vaan jotain keskoa.

Hyvin summattu, miksi tällainen harjoitustehtävä on melkoisen irvokas.

Vain suurin voittaja palkitaan, ja tappioista (riskeistä) ei tarvitse välittää. Mitähän tämä sitten opettaa. Toivon sydämestäni, että tarinan myöhempään vaiheeseen sisältyy pedagoginen twisteri.

11 tykkäystä

Kannattaa ottaa tuo puheeksi vaikka jonkun luennon aikana, kurssien vetäjät yleensä arvostavat kriittisiä pointteja joista koko porukka voi oppia. Ja jos on nimi jäänyt jo opettajan mieleen, saatat hyvällä puheenvuorolla napata pari lisäpinnaa arvosanaan, kävi noissa pörssiarpajaisissa miten vaan!

4 tykkäystä

Ollaan siirretty äidin Nordeassa olleet osakkeet tilin lopetuksen yhteydessä Nordnettiin. Osakkeista vain yhdessä näkyy hankintahinta, kaksi muuta on 1980 luvulla ostettu HPY, joka muuttui sitten myöhemmin Elisaksi (150 osaketta), toinen Viria eli nykyinen Loihde. Näistä ei ole tietoa hankintahinnasta. Mistähän näitä voisi tiedustella ja minkälainen prosessi on säätää nuo hankintahinnat Nordnettiin? Ilmeisesti jotain maksua ottavat siitä myös. Onko hankintahintaa pakko olla muuten kuin myynnin yhteydessä verottajan takia?

Verotuksessa voi käyttää hankintameno-olettamaa, joka tässä tapauksessa olisi 40% myyntihinnasta. Todennäköisesti tuo olisi kannattavin tapa joka tapauksessa, sillä kurssikehitys on ollut varmaan aika reipasta ja hankintameno-olettamalla joutuu maksamaan vähemmän veroja. (Alle 10v omistuksessa tuo olettama on 20%).

Täältä löytyy verottajan ohje: Osakkeiden myynti - vero.fi

1 tykkäys