Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Paitsi jos myyt saman verran voitollisia osakkeita samalla kerralla kun tappiollisia niin ei mene veroja

Okei. Osaltani melko hypoteettista pohdintaa, sillä OST:lta ei ole tarkoitus siirtää rahaa pois kuin ehkä vuosikymmenten kuluttua, lukuun ottamatta noita mahdollisesti pyörimään jääviä satunnaisia osinkoja…

Valuuttakaupan tappioitahan tavan yksityissijoittaja ei voi vähentää verotuksessa.
Huomioidaanko kuitenkin osakkeiden luovutustappiossa (jos jos ei, niin voitoissa) valuuttakurssin muutokset?

Huomioidaan koska verotus on aina euroissa. Esimerkki. 1:1 USD/EUR, ostat 1000€ arvosta firmaa X jonka arvo salkussa on 1000USD. USD vahvistuu 100% ja kun myyt osakkeet niin saat 2000€ vaikka kurssi ei ole liikkunut mihinikään. Maksat verot 2000-1000=1000 voitosta.

4 tykkäystä

Osakesäästötililtä rahaa nostettaessa se jaetaan pääoman ja tuoton osuuksiin. Et siis voi nostaa teknisesti ottaen “pelkkää tuottoa” sieltä. Käytännössä aina kun nostat rahaa, nini ensin lasketaan paljonko koko OST:n arvo on, mikä siellä olleiden arvopaperien hankintahitna on ollut ja sen perusteella lasketaan mikä osuus nostosta on pääomaa ja mikä tuottoa. Ja kyllä, tässä laskelmassa kaikki ajatellaan könttänä.

Kts esimerkit esim täällä: Osakesäästötilin verotus | Nordnet

edit: Tuolla Osakesäästötiliketjussa on paljon laskelmia ja esimerkkejä. Yksi havainnollistava laskelma osinkojen ulosottamiseen löytyy tästä viestistä. Lyhyesti: Jos ottaa ulos “vain” osinkojen osuutta, niin verotus perustuu OST:n sen hetkiseen tuottoon. (Linkki vielä erikseen varmuudeksi: Osakesäästötili - #45 by Emhoo )

3 tykkäystä

Onko kokemuksia jenkki-yhtiöiden IPO:in osallistumisesta? Onnistuuko miten täältä käsin?

Snowflaken listautumisesta alkanut kuhina jälleen kasvaa. Kiinnostaisi.

4 tykkäystä

Yksi aloittelijan kysymys: miten bullien ja bearien kauppahinta määräytyy. Vaikuttaako siihen itse instrumentin kaupankäynti vai kohdeosakkeen kehitys?

Kohde-etuuden kehitys, plus liikkeellelaskijan spreadit. Itse instrumentilla kaupankäynti ei vaikuta.

Auttakee. Olen aloittanut sijoittaja. Ostin viikonloppuna fortumin osaketta… no oletin että se olisi aamulla mennyt läpi. Oston status on nordnetin mukaan “working”. kuinka kauan kestää oston mennä läpi? Ja jos osake on ehtinyt nousta, niin näkyykö ne voitot mulla kuitenkin, vai ottaako se sen nykysen hinnan, eikä osto hinnan. Haluan vain varmstaa :sweat_smile:

Jos salkussasi ei ole lappua, kauppa ei ole tapahtunut. Ja kauppaa ei oikein voi tapahtua alle senhetkisen markkinahinnan, ihan sama milloin toimeksiannon laitoit. Lopusta voit sitten kysyä Nordnetin asiakaspalvelusta varmaan, ts. mikä on toimeksiantosi tilanne jne.

Viikonloppuna tehdyt “ostot” ovat vain pyyntö ostaa MA aamuna. Jos kurssi avasi korkeammalle kuin ostotoimeksiantosi, se ei yllättäen toteutunut. Päivän alin on 16.730, jos toimarisi ei ollut tämä tai yli, se ei ole voinut toteutua.

1 tykkäys

Eli instrumentin hintakehityksellä ei siis ole mitään merkitystä tuotteen ostajan kannalta? En kyllä ymmärrä miksi niiden tarjoustasot liikkuu vinhaa vauhtia kaiken aikaa.

Koska ne seuraavat kohde-etuuden hintaa. Vaikka kukaan ei bull tai bear lappua osta tai myy, tarjoustasot muuttuvat koko ajan ja vastapuoli on järjestään näiden liikkeellelaskija.

Eli Jos vaikka on Fortum Bull x5 lappu ja osakkeen hinta on juuri nyt 17.10, ja tämä bull lappu hypoteettisesti vaikka saman 17.10, seuraavalla minuutilla fortumin lappu onkin 17.11. Samalla hetkellä Bull x5 lappu onkin 17.15 vaikkei kukaan välissä ostanut tai myynyt. Ja osto/myyntilaitojen välinen hintaero on se spreadi josta näiden lappujen liikkeellelaskija tekee tuottonsa. Eli jokaisesta ostosta ja myynnistä sijoittaja “kärsii” hieman näiden hintojen hintaerosta. Parhaiten tämän näkee jos kohde-etuus vatkaa ylös ja alas tiheään - aina kun suunta muuttuu, heilahtavat näiden instrumenttien osto/myyntilaidat merkittävästi, koska spreadi.

Samasta syystä myöskään näiden tuotteiden graafit eivät ole Nordnetissä hyödyllisiä, koska graafille ilmaantuvat vai todelliset ostot ja myynnit bull/bear lapuilla, ei osto/myyntilaitojen liikkeet.

Tää selvensi paljon. Kiitos

Entäs sitten kun myyn esim. x5 bullin joka on ostettu vaikkapa kohde-etuuden ollessa 90% nykyisestä tasosta. Pomppaako minun myyntini takia x5bullin arvo 55% (11,1% x5)

Osto/myyntilaidat eivät riipu.

Nordnetin näyttämät toteutuneet kaupat tottakai pompsahtaa. Eli näissä on kaksi paikkaa missä näytetään hinnat - yksi ylhäällä missä näkyy alin, ylin ja viimeisin tapahtunut kauppa. Näissä bull/bear lapuissa nämä ovat varsin irrelevantteja tietoja. Lisäksi näkyy osto/myyntilaidat, eli tämänhetkinen todellinen markkina-arvo.

Voi kun Nordnet näyttäisi nämä järkevämmin, mutta systeemi on mikä se on.

Edit: Hmm en näitä lappuja ole käyttänyt hetkeen mutta nykyään näköjään Nordnet näyttää myös laidat tuossa otsikossa. Edistystä!

Tässä esimerkki, punaisten laatikoiden luvut ovat reaaliaikaista tosiasiaa lapun arvosta (sen osto- ja myyntilaita)

Viimeisin hinta on vain milllä viimeeksi tätä lappua on ostettu tai myyty, sillä on vähän tekemistä tämänhetkisen tarjotun osto- ja myyntihinnan kanssa. Ja graafi trackkaa vain tapahtuneita kauppoja, ei osto/myyntilaitojen heiluntaa.

Kiitos paljon. Tuo siinä juuri sotkee kun näkymä on suunniteltu osakekauppaa varten.
edit. Mistä tiesit että seuraan juuri tuota samaa bullia:)


Mikä yllä olevassa on siis vikana?

Selvästi yläreunan yhteenvedossa ilmoitetaan viimeisin kauppa, nykyinen ostohinta ja nykyinen myyntihinta. Näiden lisäksi päivän ylin ja alin hinta sekä vaihto euroissa.

Lisäksi oikealla tarjoustasot sekä viimeiset kaupat.

Jos näitä ei osaa tulkita, ollaan käymässä kauppaa väärällä instrumentilla.

EDIT: Näköjään ehditkin juuri muokata viestiäsi tähän liittyen.

Muistelisin tuon olleen hieman erilainen ennen. Tai sitten muistan väärin. Joka tapauksessa näissä graafi ja viimeisin tapahtunut kauppa ovat vähemmän relevantteja kuin osakkeissa.

Onko tohon mitään järkevää teoriaa, että kun esim tänään Ruotsalaisesta HIQ:sta tehtiin 70kr ostotarjous, jonka jälkeen osake treidaa 70,4-70,8 välimaastossa eli yli ostotarjoushinnan? Tätä nähnyt nyt jonkinverran noiden kanssa ja ihmetellyt.

Omat laput lähti laitaan 70,80kr hinnalla.

Mielestäni tällöin markkinat hinnoittelevat sitä skenaariota, että ostotarjous on liian alhainen (ja sitä tullaan korottamaan/kilpaileva tarjous ilmestyy).

2 tykkäystä