Mallisalkut sijoittamisen inspiraationa

Olennainen huomattava ero myös analyysien sijoitussuosituksiin on seuraava:

  • Mallisalkun ostot tapahtuvat huomattavasti pidemmällä aikavälillä, kuin analyyseissä annettu 12kk target. Puhutaan siis vuosista.
  • Mallisalkkuun ostettavan kohteen pitää täyttää 20% p.a. tuotto-odotus Vilenin / Kinnusen kertoman mukaan.
  • Esim. inderesin raja “osta” suositukselle analyysien puolella on taas “>15% 12kk target-hintaan nähden”.
3 tykkäystä

Ei niitä 12 kk targettaja kannata liikaa tuijottaa.

Ja hei saa nii malli salkun osakkeita ostaa jo enne mallisalkkua kin, tai jopa ilman että ne koskaan päätyvät malli salkkuun.

6 tykkäystä

Mistä voi kätevästi seurata mallisalkun liikkeitä?

Täältä: Inderes Mallisalkku | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Sit voit omista ilmoitusten tilauksista laittaa ne Mallisalkun raportit tilaukseen ja saat niistä ilmoituksen jos sul on Premium-oikeudet.

1 tykkäys

Luin isoimpien ja viimeisimpien sijoitusten viimeisimmät raportit. Kyllä kieltämättä p/e 40 hirvittää, mutta toisaalta kasvuprosentti 25 - 30%, mistä päästään peg lukuun 1,3 - 1,6. Mikähän olisi riittävän pieni peg-luku? Jos mallisalkulla tavoitellaan 20% tuottoa, ei se voi onnistua, jos sen isoimmissa sijoituksissa ei päästä vähintään 15%, mikä sekään ei ole huono tuotto.

Toisaalta, mallisalkkua voisi ajatella vaihtoehtona rahastoon sijoittamiselle. Eipä siinäkään rahastoon sijoittaja ota eikä voi ottaa kantaan salkun sisältöön, vaan luottaa salkun sijoitusstrategiaan ja salkunhoitajan (ja sen takana olevan analyysitiimin) kykyihin.

Inderesin tiimi on onnistunut mallisalkun kanssa todella hyvin sen perustamisesta lähtien. Toki voi käydä niin kuin useimmille aktiivisille rahastoille, että hyviä vuosi seuraa huonot. Aika näyttää.

8 tykkäystä

Inden mallisalkku on mahtava yhdistelmä kaikkea parasta. Tuolla hajautuksella todella hyvä tuotto. En yhtään väheksy jos tuota matkii omaan salkkuun. Siellä on monen monta huikean trackin omaavaa yhtiötä ja sitä sijoitusfilosofiaa olen ammentanut omaan käyttöön. Yönsä nukkuu parhaiten kun on laatufirmoja salkussa.

1 tykkäys

Mun mielestä sellanen Inderesin mallisalkku selkeällä ja ylöskirjoitetulla sijoitusstrategialla olisi mainio ratkaisu. Strategia toki saisi joustaa ja elää tilanteen mukaan.

Ajatuksena on se, että kun sijoitushommissa niin perhanasti painotetaan sitä, että pitää olla suunnitelma/strategia ja noudattaa sitä hyvinä ja pahoina aikoina, niin saataisiin yhdestä tällaisesta casesta oikea esimerkki läpinäkyvästi avattuna. Selviäisi, että miten hyvin strategiassa pysyminen onnistuu analyytikoilta.

1 tykkäys

No, tuskinpa mallisalkun peesaaminen mikään huono juttu on, kunhan salkkusi tuottaa pitkässä juoksussa. Varsinkin jos tutustuu silti jokaisen yhtiöön. Siinä täytyy vain varautua, että todennäköisesti teet liikkeesi aina ns. inderes-efektin jälkeen, jolloin tuottosi tulee olemaan aina jäljessä mallisalkusta (ilmaisia lounaita ei yleensä ole). Lisäksi kuten sanoin, jos ostat täysin sokeasti mallisalkkuyhtiötä, siinä voi olla todella hankala tehdä nopeita peliliikkeitä, jos jotain sattuu yhtiölle tms.

Itse suosittelen aina tutustumaan sijoitettavaan yhtiöön. Pidän toki itsekin mallisalkkua yhtenä inspiraationa löytää hyviä sijoituksia (kuten otsikko kertoo), ja itseasiassa mm Talenom sujahtikin salkkuuni samoihin aikoihin kun Inderes osti sitä mallisalkkuun. Jokainen sijoittaa miten parhaakseen näkee toki =-)

1 tykkäys

Sijoittaja.fi:stähän löytyy mallisalkkuja eri strategioilla ja nyt myös kolme uutta OST-salkkua. Tosin taitaa vaatia kk-maksullisen tunnuksen, jotta pääsee näkemään sisällön.

Hyvää keskustelua indereksen mallisalkusta sekä potentiaalisia yhtiöitä Mikaelin esittelemänä 7.1.2020:

Mikaelin poimintoja osakesäästötilille (kuvitteellinen):

Päivän täky:
Oksaharju: ”Vaikka oon tässä kymmenen vuotta ollut osakestrategina niin aika vieraita yhtiöitä minulle.

OUCH!

Miten voi olla Helsingin kokoisessa pörssissä? Miksi Oksaharju pelaa olympialaisia, eikä piirimestaruutta?

26 tykkäystä

Hieno vuosi jälleen Inderes Mallisalkulla, erityisesti korkea käteispaino huomioiden jäätävän kova tuotto :blush:

Silti huomioni herätti tämä:
Mallisalkun vertailuindeksistä kysyttiin Q&A:ssa 13.1. Tällöin @Verneri_Pulkkinen mainitsi, että pohdintaa aiheuttaisi, jos Helsingin pörssistä löytyy mallisalkun voittava indeksi. Esim. Op Suomi Mikroyhtiöt-rahaston vertailuindeksinä käytettävä OMX Helsinki Suomi Small Cap Total Return-indeksi näytti tuottaneen vuonna 2019 43,02% eli jopa hieman mallisalkkua paremmin.

Mallisalkussa on tällä hetkellä isoista yhtiöistä vain Nordea pienellä painolla ja koko viime vuoden koostumus oli mielestäni yli 90% painolla pieniä yhtiötä, joten mielestäni vertailu tällaisella pienyhtiösalkulla pelkästään pääosin isojen yhtiöiden OMX Helsinki Cap-indeksiin antaa hieman liian ruusuisen kuvan suhteessa pörssin yleiseen kehitykseen?

8 tykkäystä

Äärimmäisen hyvä pointti (ja suolaus) ;D

Tässä hintaindeksi, tiukka tykitys viimeisinä päivinä.

Pidemmällä välillä Mallisalkku on tuon small cap- indeksin lyönyt silti. Katsoin, että kolmen vuoden tuotto hintaindeksillä 39 % myös jolloin osinkoineen todnäk. 45 % paikkeilla, ja viiden vuoden tuotto 100 % vs. Malllisalkun 190 %. Laski osingot mukaan tai ei niin Mallisalkku on tuottanut enemmän.

Silti tuo on hyvä pointti (katsoen foorumin jäsenten ja @Yu_Gong tuottoja näyttäähän tuo Mallisalkun 2019 vähemmän pramealta). Nyt kun salkku on kaiken lisäksi koostunut pääosin small- ja midcap -yhtiöistä, voisi Small cap-indeksiin ainakin viitata. Ehkäpä salkkua pyörittävät haluavat kommentoida lisää @Sauli_Vilen.

14 tykkäystä

Ihan mielenkiintoinen pointti ja ihan rehellisesti en ole edes ajatellut asiaa enkä ole edes tutustunut tuohon indeksiin. Mielestäni meille relevantti vertailuindeksi on se joka kuvastaa parhaiten meidän sijoitusavaruutta. Koska meillä sijoitusavaruutena koko Helsingin pörssi, ei mielestäni ole relevanttia käyttää pienyhtiöindeksiä. Se, että meillä salkussa sattuu nyt olemaan pääosin small ja mid cap firmoja, johtuu 1) isot kalliita (markkinatilanne) 2) pienistä helpommin löydettävissä arvoa (meidän kilpailuetu). Mielestäni tämä ei ole syy muuttaa vertailuindeksiä.

Käännetään kysymys toisinpäin, mikä olisi sinun reaktio jos vuonna 2020 OMXHGAP nousee +20% ja Mallisalkku nousee vain 10%, mutta me kehuskelemme voittaneemme indeksin, koska Small Cap indeksi tuotti 5%. Ainakin oma reaktioni olisi “oma vika, että et ostanut isoja firmoja. Et voi vaihtaa indeksiä vuosittain sen mukaan mikä sattuu näyttämään sinulle sopivalta”.

Tutustuin tuohon indeksiin vähän paremmin, se näköjään gäppää yhtiöt 150MEUR tasolle ja indeksi ei sisällä mm. Reveniota, Talenomia, Kamuxia, Taaleria, CapMania, Verkkistä (Overview for OMXHSCPI).

Nopealla vilkaisulla tuo MidCap indeksi (150-1000m) olisi meidän tämän hetken salkkua parhaiten kuvaava. Näyttää tuottaneen 2019 reilu 30%, eli jonkin verran meitä vähemmän :slight_smile:
(History for OMXHMCPI)

Loppuun vielä yksi kysymys, voiko noihin mid ja small cap indekseihin edes sijoittaa? Menee aika teoreettiseksi jos vertailuindeksi on vain excelissä :thinking:

17 tykkäystä

Kiitos Sauli ja Verneri hyvistä vastauksista. Ja kaikki kunnia Mallisalkulle: yhtään pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna ei ainakaan Helsingin pörssistä paremmin tuottavaa indeksiä löydy. :clap:

Tarkoitus ei ollut (jälki)viisastella, vaan kiinnittää huomiota vertailuindeksin valinnan merkityksestä tuottovertailussa. Itsekin pidin omaa sijoitusvuottani erityisen hyvänä, kun vertasin sitä OMXHGAP tuottoon, joka jäi selkeästi taakse. Sitten huomasin tämän, että OMXH pienyhtiöindeksi oli tuottanut omaa salkkua paremmin. Tämä laittoi ainakin itseni miettimään, että lopulta oikealle markkinalle (pienyhtöpainotteinen salkku) osallistuminen taisi tänä vuonna olla yhtiövalintaa merkityksellisempää indeksin voittamisessa, kun eri kokoluokan yhtiöiden indekseissä noin isoja eroja.

Esimerkki: henkilö sijoittaisi indeksinomaisesti pelkästään Helsingin pieniin yhtiöihin ilman yhtiövalintaa. Eikö rahoitusteorian mukaan pienyhtiöiden riski- ja likviditeettipreemio huomioiden jo keskimääräisen markkinatuoton pitäisi pitkällä aikavälillä voittaa suurten yhtiöiden määrittelemä OMXHGAP? Siksi jos osallistuu olympialaisten sijaan piirimestaruuskisoihin (jota vertausta itse käytätte), omaa suoritusta on rehellisintä verrata samassa sarjassa pelaaviin :slight_smile: Nopealla vilkaisulla kaikilla pienyhtiörahastoilla (Taaleri Mikro Markka, Evli Suomi Pienyhtiöt, Danske Invest Suomen Pienyhtiöt) on vertailuindeksinä joku pienyhtiöindeksi, vaikka niihin ei suoraan valmiita indeksirahastoja taidakaan löytyä.

Pointtini oli siis kertoa, että mid/small-cap-salkun vertailu OMXHGAP-indeksiin juuri tänä vuonna antaa hieman optimistisen kuvan varsinaisen osakepoiminnan onnistumisesta Helsingin pörsissä, koska markkinan vetoapu oli juuri pienemmissä yhtiöissä huomattavan iso. Lisäksi pienyhtiöpainoitteisessa sijoittamisessa käsittääkseni pitäisikin saada hieman ylituottoa isoihin yhtiöihin verrattuna? Tämä yleisenä huomiona: Mallisalkun ylituotto on niin suuri, että sen selittää tietenkin vain onnistunut osakepoiminta :handshake:

10 tykkäystä

kattelin tuossa mallisalkkua ja mitä olen osatanut ennen Inderestä ja mitä en (moni osake on minulla salkussa, kuten mallisalkulla.

Selaillessa tuli mieleen, mitä olen myynyt ennen mallisalkkua tässä muutaman vuoden Inderes seurailun aikana… Ainakin Ovarot, mutta myös Verkkokauppa.com…! :stuck_out_tongue:

sellaista tuli mieleen, 4,1 tasolta osa ja hiljattaun lapsenkin salkkuun vahingossa halvalla ostetut myyty, joten olen verkkokauppa vapaa… Odottelen Inderesin liikettä.

Lapsi saanee tilalle jotain muuta, mielessä käynyt ainakin Remedy ja QT.

Lapsen salkku kyllä pulskistunut, kun siellä on pääasiassa Talenom 12 eurosta ja reveniot 19 eurosta…

1 tykkäys

ei lähteny verkkokaupat vielä, mutta jos tällaisia rapsakoita laskupäivä tulee, niin mahtaisiko mallisalkku ostaa jotain?

Nyt on kyllä mielenkiintoista seurata, milloin ja mitä mallisalkussa alkaa tapahtua. Käteistä 58k€.

11 tykkäystä

Inderesin mallisalkkua kun katsoo, niin tulee väkisin mieleen yksi asia. Salkkuun ostettavat uudet yhtiöt ostetaan verrattain isolla absoluuttisella euromäärällä tällä hetkellä. Esimerkiksi viimeisin Fellowship-ostos oli noin 11,5k€ panostus, mutta esimerkiksi Revenion hankinta-arvo on ollut 2,1k€ aikanaan. Miksi euromääräiset ostokset uusiin yhtiöihin tehdään valtavilla panoksilla suhteessa vanhoihin hankintoihin?

Olen itse huomannut saman omassa sijoittajakäyttäytymisessä. Eli kasvatan kertaosotoksen määrää hiljalleen ja varsinkin uusiin yhtiöihin. Vaikka todennäköisesti olisi järkevää ostaa pienemissä erissä ja edelleen panostaa niihin hyviin salkun vanhoihin yhtiöihin. Onko ongelmana juuri se nouseviin kursseihin ostaminen? Vai laskevaan kurssiin panostaminen vaikka kyseessä on laatuyhtiö? Onko Indereksen mielestä 11,5k€ sijoitus tänä päivänä oikeasti hyvä sijoitus mallisalkkuun, kun Revenioon panostettiin vain 2,5k€ omaa pääomaa?

Tähän liittyy myös käteisen käyttäminen tällä hetkellä salkussa oleviin yhtiöihin. Miksi tuntuisi olevan helpompaa ostaa uusia yhtiöitä salkkuun kuin panostaa miinus-merkkisiin olemassa oleviin salkkuyhtiöihin (joiden pitäisi kaiken järjen mukaan olla laatuyhtiöitä pitkällä aikavälillä, ja nyt suhteellisen edulliseen hintaan tarjolla vs hankintahinta).

Sikäli on lohduttavaa katsoa Indereksen mallisalkkua ja kuinka sielläkin valtaosa yhtiöistä alkaa olla kurssin osalta alemmalla tasolla verrattuna ostohintaan. Kertoo siitä, että käsillä on poikkeukselliset ajat ja pitkällä aikavälillä PITÄISI kaiken järjen mukaan tehdä nyt hyviä ostoksia pörssistä.

3 tykkäystä

Panoskoko kasvaa sitä mukaa kun salkun pääomakin kasvaa. Näin jokaisen sijoittajan tulisi toimia - ei ajatella euroja, vaan prosentteja. Älä mieti, montako euroa tähän kannattaa panostaa - vaan montako prosenttia salkun pääomasta tähän kannattaa panostaa.

11 tykkäystä

Mallisalkku on muistaakseni keventänyt revenio positiotaan matkan varrella, joten nykyinen hankintahinta ei välttämättä ole alkuperäisen position koko, ja reveniota taidettiin parissa erässäkin ostaa.